Alt

Bliv feriebarn i Sydslesvig

Foto: feriebarn.dk

Du er her

Oplev Tyskland med dansk sikkerhedsnet

Ferierejser af sydslesvigske børn til Danmark har en lang tradition. Nu er det også muligt for dit barn i Danmark at tilbringe sin ferie hos en værtsfamilie i Sydslesvig og stifte bekendtskab med tysk sprog og kultur. Og måske er dette jo starten på et nyt, livslangt venskab henover grænsen.

Alle taler i dag om hvor vigtigt det er, at kunne tale flere sprog, at man skal tage til udlandet og at det tværkulturelle er vigtigt. Og især for et lille land som Danmark ligger der udover potentialet indenfor de egne landegrænser mange chancer i nabolandet. Derfor giver det god mening at få jeres børn til at interessere sig for Tyskland som kulturrum og for det tyske sprog, om det nu skal være for at øge mulighederne efter uddannelsen, for at udvide barnets horisont eller bare fordi det er sjovt at være sammen med børn, der har en helt anden dagligdag, men alligevel meget tilfælles med børn i Danmark.

Ferierejserne til Danmark startede som et humanitært projekt i mellemkrigstiden

Siden 1919 har der været en stor tradition for, at børn fra Sydslesvig rejser til Danmark og tilbringer deres ferie hos en dansk værtsfamilie. I årene mellem krigene og efter 2. verdenskrig startede projektet som et humanitært forehavende, for at give børnene mulighed for at komme væk fra de krigshærgede områder syd for grænsen og for at få en pause fra en dagligdag, hvor der var mangel på alt. I dag har feriebørnenes ophold i Danmark og Tyskland derimod udelukkende sproglige og kulturelle formål.

I dag inviterer det danske mindretal i Sydslesvig børn fra Danmark til et ferieophold i Nordtyskland

I dag kan også danske familier sende deres barn på et ophold i Sydslesvig i Nordtyskland. Dit barn har her mulighed for at tilbringe en eller to uger i sommerferien hos en værtsfamilie fra det danske mindretal i Sydslesvig. Ferierejserne bliver tilrettelagt af rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig, som står for driften af de 43 danske skoler og dagtilbuddene i Sydslesvig. Tilbuddet er egnet for børn mellem 7 og 13 år. Under opholdet bliver dit barn en del af familiens tyske dagligdag og stifter på denne måde helt naturligt bekendskab med det tyske sprog og kulturen i nabolandet.

Udlandsophold med dansk sikkerhedsnet

Der spændes dog et dansk sikkerhedsnet ud under jeres barn. Som minimum vil nemlig børnene i værtsfamilien være i stand til at tale dansk med barnet, da alle børnene i mindretallet går på dansk skole. Jeres barn vil opleve, at meget af dagligdagen i Sydslesvig foregår på tysk, da familierne lever i Tyskland, men at der ved mange lejligheder tales dansk, f.eks. når børnene fra værtsfamilierne er ude i deres foreninger eller mødes med andre fra det danske mindretal. Det vil derudover hyppigt være tilfældet, at der både tales dansk og tysk i familierne, hvor børnene vokser op tosproget fra starten af. Eller også er børnene i værtsfamilien de eneste der taler dansk, mens forældrene primært har en tysk baggrund.

Ferieophold fører ikke sjældent til et livslangt venskab

Jeres børn vil derfor opleve, hvilke fordele det har at kunne bevæge sig sikkert i både det danske og det tyske. Og i vil opdage, at der på trods af de mange kulturelle forskelle mellem Tyskland og Danmark er så meget, som børnene nord og syd for grænsen har tilfælles. Og så er det selvfølgelig bare fedt, at være sammen med andre børn og det er ikke ualmindeligt, at et feriebesøg munder ud i en langt og tæt venskab henover grænsen.

Rejsekontoret sørger for at finde en passende værtsfamilie til jeres barn

Der er ikke så meget der skal til, for at tilrettelægge et ferieophold for jeres barn. I skal udfylde en ansøgning, hvor i udover jeres personlige data og foretrukket rejseperiode bliver bedt om at fortælle lidt om jeres familie, jeres interesser, jeres barns forventninger til opholdet og hvad jeres barn godt kunne tænke sig at opleve. Rejsekontoret vil derefter gå på udkig efter en værtsfamilie i Sydslesvig, som på baggrund af det i har meddelt om jer selv i ansøgningen, passer godt til jer og jeres barn. Når der er et match, introduceres i overfor værtsfamilien og omvendt og når alle parter har sagt ja, får i hinandens kontaktoplysninger.

Hjemve forebygges bedst ved en god kontakt med værtsfamilien før afrejsen

Det er meget vigtigt, at i hurtigt efter udvekslingen af kontaktinformationerne tager kontakt til værtsfamilien, for at lære hinanden at kende. Snak sammen over telefonen og skriv mails til hinanden. Det anbefales varmt, at i tager på et besøg hos værtsfamilien i Sydslesvig sammen med jeres barn, sådan at barnet kan lære familien og omgivelserne at kende på forhånd. Det er sket før, at ferierejsen skulle afbrydes, fordi barnet ikke følte sig tryg i de nye omgivelser og kæmpede med hjemve. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at man under den indledende kontakt opdager, at kemien bare ikke passer, hvilket er helt okay. Hvis dette skulle ske, kan i tage kontakt til Rejsekontoret, som så vil prøve at finde en anden familie til jer.

Jeres barn hentes med Skoleforeningens busser i nærheden af jeres bopæl og køres også tilbage igen

Når alle forberedelserne er på plads, er barnet klar til at tage afsted. Der er to officielle rejseperioder på hver en uge hhv. to sammenhængende uger, hvor jeres barn kan være med i Rejsekontorets bustransportordning. Barnet hentes i nærheden af jeres popæl i Danmark og køres sammen med andre feriebørn til sin værtsfamilie i Sydslesvig. Efter opholdet rejser jeres barn tilbage ad samme vej. Selvfølgelig kan i også køre privat, hvilket gør jer uafhængig af de fastsatte rejseperioder. Dette indebærer dog, at i selv skal overtage omkostningerne for rejsen.

Opholdet i Sydslesvig er gratis undtaget lommepenge til jeres barn

Opholdet i Sydslesvig koster jer ikke mere end de lommepenge, som i som forældre vælger at give barnet med på rejsen. Værtsfamilien sørger for kost og logi. Hvis i eller jeres barn har ønsker om særlige udflugter eller aktiviteter, kan det dog være en god idé at høre værtsfamilien, om i skal yde et bidrag til omkostningerne.

Praktiske informationer og ansøgningsformular

Hvis i har fået lyst til at byde jeres barn en tværkulturel oplevelse i Tyskland, så kan i kigge på rejsekontorets hjemmeside eller kontakte rejsekontoret direkte, for at høre mere om mulighederne. Her finder i også ansøgningsskemaet.

Ikke tryg ved tanken om, at jeres barn skal ud at rejse? Så kan Sydslesvig komme hjem til jer

Der er også mulighed for, at Sydslesvig kommer hjem til jer istedet for at jeres barn tager til Sydslesvig. Hvis i hellere vil have et barn fra Sydslesvig på besøg i ferien, så er der mulighed for at blive værtsfamilie i Danmark. Informationer herom finder i ligeledes på rejsekontorets hjemmeside.

Hvis du er lærer og synes at ferierejser til Sydslesvig og kulturmøder er relevant for dine elever

Hvis du er lærer på en skole i Danmark og du synes, at tilbuddet kunne være interessant for dine elever, så er du velkommen til at uddele rejsekontorets infobrochure i din klasse eller til forældreaftener. Brochuren finder du her på Rejsekontorets hjemmeside. Mange børn i Danmark ved ikke, at der findes et levende dansk mindretal i Nordtyskland og et lige så levende tysk mindretal i Sønderjylland. Grænseregionen er i det hele taget spændende, da det er en region præget af en stærk historie, og som er gået fra ”krig til kærlighed” og fredelig sameksistens, som faktisk er unik i hele verden. Grænseforeningens konsulent kommer gratis på skolebesøg og fortæller – til stor fornøjelse for både store og små – om grænselandet ud fra sin egen historie og sat ind i en historisk og moderne kontekst. Naturligvis på en måde, som børn kan forstå og med en del humor. Du kan  bestille en en gæstelærer på cjj@graenseforeningen.dk.

Generel information

Sted Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Südergraben 36, 24937 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Elevudveksling & kulturmøder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler
Pris Gratis
Telefonnummer +49 (0) 461 5047 401
E-mail rejsekontoret@skoleforeningen.org
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Åbningstider Mandag - Torsdag:
13:00-15:00
Fredag - Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Udover de nævnte kontortider kan Rejsekontoret til enhver tid kontaktes via e-mail.
Varighed 1 til 2 uger
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Nej
Minimum antal deltagere / pladser 1 personer
Anbefalet mindstealder 7 år
Forplejning Ja
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Ja
Aktivitetsdato Søndag, 7. juli 2019 til Søndag, 14. juli 2019, Søndag, 14. juli 2019 til Søndag, 21. juli 2019

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Parkering

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Ferierejserne tilbydes af Sydslesvigske børns ferierejser som er en del af Dansk Skoleforening for Sydslesvig, en af det danske mindretals hovedorganisationer. Formålet er at styrke kontakten mellem børn fra Sydslesvig og Danmark og skabe nye forbindelser henover grænsen.

Andre vigtige informationer
  • Tilbuddet er egnet for børn i alderen fra 7 til 13 år
  • Tilmeldingsprocessen og det at finde en værtsfamilie, der passer godt til jeres barn, kan tage flere uger. Derfor er det vigtigt at i starter tilmeldingsprocessen rettidig.

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af feriebarn.dk | Sydslesvigske børns ferierejser
Adresse Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Südergraben 36
24937 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0) 461 5047 401
E-mail rejsekontoret@skoleforeningen.org

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden