Alt

Bliv ferievært i Danmark for et sydslesvigsk feriebarn

Foto: feriebarn.dk

Du er her

Et kulturmøde i børneværelset

Vidste du, at der er 90 værtsfamilier i Danmark, som hvert år får besøg af et feriebarn fra Sydslesvig i Nordtyskland? Hvis din familie kunne tænke sig at give dit barn mulighed for at møde en legekammerat med både dansk og tysk som modersmål, så er dette måske et spændende tilbud for jer.

Hvornår finder man venner for livet? Ofte gennem en stærk, fælles oplevelse.

Når mennesker fra forskellige kulturer mødes, udvider de deres horisont. De lærer, hvor anderledes dagligdagen i andre lande er og hvordan værdier, traditioner og ritualer er forskellige. Og alligevel plejer man at have meget mere tilfælles, end man tror, og man opdager, at kulturel forskellighed faktisk kan være noget, der forbinder. For børn giver mødet med en jævnaldrende der taler et andet sprog, ofte lyst til selv at lære sprog.

90 danske familier har sydslesvigske feriebørn på besøg hvert år

Hvert år rejser omkring 100 børn fra det danske mindretal i Sydslesvig til Danmark for at tilbringe deres ferie som del af en dansk familie. Børnene er mellem 7 og 15 år gammel og går på en af de 43 danske skoler i Sydslesvig, som er en del af den nordligste tyske delstat Slesvig-Holsten. Børnene vokser op med både det danske og det tyske sprog senest fra det øjeblik de starter i en dansk vuggestue eller børnehave. Mange af dem kommer fra tyske familier og har dermed en tysk baggrund, inden de bliver en del af mindretallet.

Lad dine børn få et nyt syn på, hvad det betyder at være dansk i forhold til andre kulturer

Men de er ikke bare tyskere, der tilfældigvis også kan dansk. I mindretallet vokser de op med den danske kultur og i en dansk institutionel hverdag, mens en stor del af livet i fritiden foregår på tysk, da de jo bor i Tyskland. Denne flerkulturelle opvækst er en stor berigelse for både børnene, familierne og det sociale samvær i området syd for grænsen og der er et utal af eksempler på, hvordan mødet mellem sydslesvigske og danske børn har udvidet nogle horisonter i forhold til, hvordan Danmark og verden er skruet sammen. Og så er det selvfølgelig bare fedt for begge parter, at være sammen med en, der kommer fra et andet land.

En ny legekammerat til dit barn og en mulighed for feriebarnet, at opleve en dansk familiehverdag

Hvis du og din familie har lyst til at skabe rammerne for et lille kulturmøde mellem dit barn og et feriebarn fra Sydslesvig, så er der slet ikke så meget, i skal gøre. Feriebørnene fra Sydslesvig vil rejse til Danmark, for at være en del af en dansk familie i en uge eller to og for at opleve en ægte dansk familiehverdag. Og så vil de selvfølgelig gerne møde jeres børn med en forhåbning om at finde en ny legekammerat og ja, måske en ny ven.

Skoleforeningens Rejsekontor hjælper med planlægningen og sørger for transporten

Ferierejserne bliver tilrettelagt af Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig, som står for driften af de danske skoler og dagtilbud i Sydslesvig. Der er to rejseperioder på hver en uge hvert år, hvor børnene tager til Danmark. Transporten bliver ligeledes organiseret af Rejsekontoret, så i skal ikke køre til Tyskland for at hente jeres feriebarn.

Rejsekontoret sørger for, at feriebarnet passer til dit barn og til din familie

Det vigtigste er dog, at feriebarnet passer godt til jeres familie. Børnene er allesammen velfungerende børn fra alle områder i Sydslesvig. De kommer fra ressourcestærke og mindre ressourcestærke hjem. I vil gennemgå en ansøgnings- og godkendelsesproces, hvor rejsekontoret sørger for at indhente samtlige nødvendige dokumenter fra jeres hjemstavnskommune. Derefter vil en konsulent fra dit lokalområde komme på et kort besøg, for at hilse på jer og informere om projektet og forløbet. I ansøgningsprocessen kigges der på, hvilke interesser dit barn og i som familie har. Det samme gør vi med de sydslesvigske børn, som ligeledes skal igennem en ansøgningsproces. Derefter finder vi det feriebarn til jer, der på baggrund af informationerne passer bedst til dit barn og jeres familie. Børnene bliver derudover altid matchet således, at de har samme alder og samme køn.

Der skal ikke meget til, for at skabe et godt ophold for feriebarnet

Når feriebarnet så endelig kommer på besøg, så skal der som regel ikke så meget til, for at skabe rammebetingelserne for et godt ophold. Feriebarnet og dit barn vil som regel komme godt fra start helt af sig selv. I kan selvfølgelig gerne tage på udflugter og jeres gæst vil helt sikkert synes, at det er spændende at lære jeres region at kende. Men dette er ikke et krav. Det vigtigste er, at der knyttes bånd mellem dit barn og feriebarnet og at jeres gæst får lov til at være en del af jeres danske dagligdag.

Hvad får i som værtsfamilie ud af, at have et feriebarn på besøg?

I vil opleve, at der vil være tysk sprog og kultur i jeres hjem under opholdet. Og alligevel ikke, fordi feriebarnet selvfølgelig vil tale dansk med jer. I vil hurtigt forstå, at barnet ikke er en rigtig tysker, men derimod en ægte Sydslesviger. I vil opleve, at det i ved og kender fra ferier i Tyskland eller historieundervisningen i skolen pludselig står som levende eksempel foran jer og at der vil være rig mulighed for, at gå på opdagelse efter hvor forkellige i er kulturelt, men hvor meget i alligevel har tilfælles. Og det er ikke usandsynligt, at i under opholdet vil lægge fundament for et livslangt forhold henover grænsen.

Hvad sker der, hvis feriebarnet viser sig ikke at passe til jeres familie?

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at kemien ikke er der. Selvom i på papiret har de samme interesser, kan det ske, at der ikke kan sættes gang i en god kontakt. Derfor anbefales det varmt, at i tager kontakt til feriebarnet inden rejsens start, enten over nettet eller personligt gennem et besøg i Sydslesvig. Hvis det skulle vise sig, at i ikke bliver varme med hinanden, så er det helt legitimt at tage kontakt til rejsekontoret, som så vil prøve at finde et andet feriebarn til jer.

Kan man også blive ferievært, selvom man ikke har børn?

I behøver ikke nødvendigvis at have børn for at blive ferievært. De fleste sydslesvigske børn er godt nok på udkig efter et ophold hos en familie med jævnaldrende børn. Men der er også nogle, der f.eks. har lyst til et ophold hos nogle danske bedsteforældre.

Hvis du er lærer og mener, at det kunne være spændende for dine elever at få et feriebarn på besøg

Hvis du er lærer og du synes at tilbuddet kunne være interessant for dine elever, så er du velkommen til at downloade rejsekontorets brochure og dele den ud i klassen eller til forældreaftener. Derudover kan du selvfølgelig også henvise til denne hjemmeside. På rejsekontorets hjemmeside finder du derudover også informationer til Skoleforeningens elevudvekslingsprogram, som finder sted i efteråret i ugerne 45-47 og som er et ”tovejs-projekt” hvor elev-parrene er hhv. 1 uge nord og 1 uge syd for grænsen.

Få besøg af Grænseforeningens konsulent på din skole og bliv meget klogere på mindretallet

Mange børn i Danmark ved ikke, at der findes et levende dansk mindretal i Nordtyskland og et lige så levende tysk mindretal i Sønderjylland. Grænseregionen er i det hele taget spændende, da det er en region præget af en stærk historie, og som er gået fra ”krig til kærlighed” og fredelig sameksistens, som faktisk er unik i hele verden. Grænseforeningens konsulent kommer gratis på skolebesøg og fortæller – til stor fornøjelse for både store og små – om grænselandet ud fra sin egen historie og sat ind i en historisk og moderne kontekst. Naturligvis på en måde, som børn kan forstå og med en del humor. Du bestille en en gæstelærer på cjj@graenseforeningen.dk

Hvis i har fået lyst til at høre mere, så kan i læse mere om mulighederne på Rejsekontorets hjemmeside. I er selvfølgelig også velkommen til at kontakte Rejsekontoret personligt og få en snak om mulighederne.

Generel information

Sted Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Südergraben 36, 24937 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Elevudveksling & kulturmøder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler
Pris Gratis
Telefonnummer +49 (0) 461 5047 401
E-mail rejsekontoret@skoleforeningen.org
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Åbningstider Mandag - Torsdag:
13:00-15:00
Fredag - Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Udover de nævnte kontortider kan Rejsekontoret til enhver tid kontaktes via e-mail.
Varighed 1 til 2 uger
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Nej
Minimum antal deltagere / pladser 1 personer
Forplejning Nej
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Ja
Aktivitetsdato Søndag, 7. juli 2019 til Søndag, 14. juli 2019, Søndag, 14. juli 2019 til Søndag, 21. juli 2019

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Parkering

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Ferierejserne tilbydes af Sydslesvigske børns ferierejser som er en del af Dansk Skoleforening for Sydslesvig, en af det danske mindretals hovedorganisationer. Formålet er at styrke kontakten mellem børn fra Sydslesvig og Danmark og skabe nye forbindelser henover grænsen.

Andre vigtige informationer
  • Tilbuddet i sig selv er gratis. Der skal dog regnes med mindre omkostninger i forhold til forplejning af feriebarnet.

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af feriebarn.dk | Sydslesvigske børns ferierejser
Adresse Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Südergraben 36
24937 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0) 461 5047 401
E-mail rejsekontoret@skoleforeningen.org

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden