Alt

Byvandring med fokus på Flensborgs danske historie

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

På sporet af Flensborgs fortid som en af de vigtigste, danske handelsbyer

Mange historiske spor i Flensborg vidner om byens fortid som dansk handelsby. På byvandringen med historikerne fra Den Slesvigske Samling kan I opleve Flensborg set med danske øjne og finde de erindringssteder der viser, hvor fædrelandet har sat sit præg på den i dag tyske grænseby.

Flensborg var igennem store dele af sin historie en del af den danske helstat og stadig den dag i dag finder man et utal af spor, der vidner om byens danske historie, når man bevæger sig igennem byen. Derudover er en stor del af hverdagen i byen i dag præget af det danske. Således har hovedorganisationerne fra det danske mindretal deres hovedsæder i Flensborg og omkring en femtedel af byens befolkning er en del af det danske mindretal. Disse borgeres hverdag er derfor i  større eller mindre grad præget af dansk sprog og kultur.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har med Den Slesvigske Samling og Forskningsafdelingen to afdelinger, som beskæftiger sig med at  formidle regionens danskprægede historie. Historikerne på stedet kan derfor anses som eksperter, når det drejer sig om at formidle byens historie med en vinkel udfra byens danske kultur og historie.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Derfor tilbyder biblioteket byvandringer på dansk, som netop beskæftiger sig med byens danske kulturarv. Byvandringen kan eksempelvis starte med en rundvisning på biblioteket, som siden 1891 har arbejdet med at fastholde dansk sprog og kultur i byen. Her får i et indtryk af, hvordan mindretalslivet sætter sit præg på dagligdagen i byen og hvordan biblioteket bidrager til at skaffe rammerne for, at medlemmerne af mindretallet fortsat kan udfolde sig kulturelt og sprogligt i en hverdag, der ellers er præget af at Flensborg i dag er en by i Tyskland.

Kom med på en byvandring med fokus på Flensborgs danske historie

Derefter tager gruppen ud i byen, hvor der besøges nogle af de vigtigste danske erindringssteder som f.eks. kunne være Flensborghus, Duborg Skolen, Helligåndskirken og Oluf Samsons Gang. Hvis der er tid til det, går  byvandringen også  en tur forbi Istedløven, der efter en omtumlet historie i dag står på byens gamle kirkegård som et vigtigt dansk-tysk venskabsmonument.

Smag på Flensborgs historie som rom- og sukkerby

Og så er det selvfølgelig oplagt at besøge Johannsen Rom, Andreas Christiansens handelshus og Vestindienpakhuset, når man vil opleve en by, der blandt andet bærer på det meget populære tilnavn "romby". Her kan i høre lidt om Flensborgs rolle som rom- og sukkerby med en blomstrende handel med De Dansk-Vestindiske Øer.

Praktiske informationer

Byvandringen tager ca. 1-2 timer og tilbuddet er gratis. Bemærk, at hunde ikke må medbringes på byvandringen. Byvandringen tilbydes som udgangspunkt kun på hverdage (ikke i weekender og på helligdage). Tilbuddet skal aftales og bookes på forhånd og der tages gerne hensyn til jeres ønsker eller fokusområder i forhold til det, i gerne vil se, så længe det er aftalt i forvejen. Hvis i ønsker at forbinde jeres besøg med lidt hyggeligt samvær og et godt måltid mad efter byvandringen, så kan biblioteket gerne være behjælpelig med at bestille catering til jeres gruppe.

Generel information

Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Guidede ture og rundvisninger
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Emne Historie og kulturhistorie, Krig og fred, Mindretal og medborgerskab
Pris Gratis
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
9:00-19:00
Lørdag:
9:00-14:00
Søndag:
Lukket
Varighed ca. 1-2 timer
Check-in? 15 minutter før
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Ja
Minimum antal deltagere / pladser 10 personer
Maksimum antal deltagere / pladser 30 personer
Anbefalet mindstealder 15 år
Forplejning Kun drikkevarer
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja
Er aktiviteten afhængig af vejret? Ja
Er aktiviteten sæsonafhængig? Nej

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Legeplads på stedet
Parkering
Wi-fi

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Tematisk forbindelse til mindretallet: Ja

Byvandringerne tilbydes af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som er en af mindretalsorganisationerne, og byvandringen fokuserer på byens danske historie.

Andre særlige tilbud
  • Byvandringen tilbydes som udgangspunkt kun på hverdage (ikke i weekender og på helligdage)
  • Mulighed for at bestille catering, hvis dette er ønsket (mod gebyr)

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden