Draisinenbahn Nordfrieslands logo

Draisinenbahn Nordfriesland

Foto: Draisinenbahn Nordfriesland

Du er her

Lokomotivfører for en dag

Har du altid drømt om at opleve en togrejse ud fra lokoførerens perspektiv? På Draisinenbahn Nordfriesland kan i selv overtage styret på skinnecyklen. Turen byder på en flot natur, landsbykroer med kolde øl og lækre frokoster og muligheder for en hyggelig familie-picnic undervejs.

Draisinenbahn Nordfriesland tilbyder i sommerhalvåret skinnecykling på en del af den nedlagte jernbanestrækning mellem Flensborg i øst og Nibøl (Niebüll) i vest. På ca. 23 km kan i cykle gennem den smukke natur mellem byerne Læk og Ondaften (Unaften) og nyde udsigten fra den lille naturjernbane over marker og enge. Undervejs er der mulighed for at holde pause på de forskellige picnic-pladser eller at kigge ind på en af de forskellige landsbykroer rundt omkring.

Lidt historie om togstrækningen mellem Nibøl og Flensborg

Jernbanestrækningen blev åbnet i 1887 og blev bygget som den tredje øst-vest-forbindelse i området efter togstrækningerne mellem Tønder og Tinglev og mellem Jydbæk (Jübeck) og Husum. Sidstnævnte er den sidste af strækningerne, hvor der stadigvæk er regelmæssige forbindelser med persontog i dag. Strækningen mellem Nibøl og Flensborg skulle udover at skabe en yderligere forbindelse henover landsdelen også forbinde de små landsbyer med hovedstrækningerne og de større byer langs øst- og vestkysten. I 1981 valgte man at nedlægge linjen, hvorefter den kun blev brugt af enkelte godstog og museumstog. I 1990 blev strækningen spærret helt, men man valgte af strategiske grunde i henhold til NATO-samarbejdet ikke at demontere skinnerne. I dag bibeholder delstaten Slesvig-Holsten strækningen som option for en reaktivering. Men da der aktuelt ikke kører tog, har i den spændende mulighed for at få en helt speciel oplevelse ved at skinnecykle mellem Læk og Ondaften og opleve naturen, landskabet og det ene eller andet jernbanehistorisk spor fra det unikke lokomotivførerperspektiv.

Sådan foregår skinnecykling på Draisinenbahn Nordfriesland

Turen starter i dræsine-stationen i Læk. Skinnecyklen lejes altid for en hel dag ad gangen og der er plads til fire voksne eller to voksne og tre børn på hver cykel. Skinnecyklen drives med muskelkraft ved at træde i pedalerne ligesom på en almindelig cykel. Styret har ikke nogen funktion udover at man kan holde fast, mens man træder i pedalerne. Det er skinnerne der sørger for, at cyklen holder kurs. De to, der sidder på yderpladserne, cykler og de andre sidder på en bænk mellem de to cyklende personer. Bemærk, at det kan være lidt trangt på bænken, hvis i er fire voksne i alt. Jeres baggage kan i enten lægge under selve bænken eller på platformen bagerst på skinnecyklen. Før i går i gang, får i en udførlig sikkerheds-introduktion af personalet.

Picnic undervejs eller hyggelige frokoster på landsbykroer

Selve strækningen er som sagt på lidt over 23 km og i vælger selv, om i vil tage hele turen på i alt 46 km (frem og tilbage) eller om i vil vende om før. På jeres rejse gennem det sydslesvigske landskab kommer i igennem en række landsbyer. Der er picnic-pladser flere steder undervejs, hvor i uden større besvær kan parkere cyklen ved siden af skinnerne. I mange af byerne er der også en hyggelig landsbykro, hvor i kan få en kold øl og et godt måltid mad.

Besøg vikingegården Valsgaard i Valsbøl

En populær seværdighed undervejs er vikingegården i Valsbøl (Wallsbüll), som drives af støtteforeningens medlemmer. Medlemmerne lever og arbejder på gårdanlægget og udvikler stedet til en autentisk, lille vikingeby, som er åben for alle, der gerne vil opleve, hvordan menneskerne levede dengang. Der tilbydes rundvisninger, aktiviteter til børnefødselsdage, bueskydning og kurser i forskellige håndværk. Bemærk, at i skal kontakte vikingegården på forhånd, hvis i vil ud og se stedet. Kontaktinformationerne finder i på foreningens hjemmeside (på tysk). Husk at spørge, i hvilket omfang aktiviteterne kan foregå på dansk, hvis dette er en forudsætning for jer.

Senest i Ondaften ender turen. Lige til højre på den anden side af gaden er der en lille grillbar, hvor i kan glæde jer til dræsinetallerkenen, et måltid, der skal gøre jer klar til den lange tur tilbage.

Praktiske informationer til jeres udflugt

Strækningen er ensporet. Så derfor er der faste tider, hvor der køres ud mod Ondaften og hvornår der køres tilbage mod Læk igen. Ture fra Læk må starte mellem kl. 09:30 og 12:00. Kl. 14:00 skal alle skinnecykler skifte retning lige meget hvor på strækningen de befinder sig. Senest kl. 17:30 skal alle være tilbage ved udgangspunktet i Læk. Det er ikke påkrævet at booke på forhånd, men især for større grupper er det en god idé at booke på forhånd. Der er mulighed for at booke online på udbyderens hjemmeside (på tysk).

Generel information

Sted Draisinenbahn Nordfriesland i Læk
Büllsbüller Chaussee 1, 25917 Leck, Tyskland
Aktivitetstype Teambuilding, Ture på hjul, til vands eller i luften, Vær aktiv, idræt og fitness
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Mandag - Fredag
En skinnecykel med 2-4 personer
49,99 €
Aftentur - en skinnecykel med 2-4 personer
29,99 €
Udflugt til skoleklasser - en skinnecykel med 2-4 personer
30,00 €
Lørdag, Søndag og tyske helligdage
En skinnecykel med 2-4 personer
59,99 €
Aftentur - en skinnecykel med 2-4 personer
39,99 €
Prisen gælder for en skinnecykel. Hvis i kommer med en gruppe, skal der lejes et passende antal skinnecykler der matcher gruppens størrelse. Der kan være 2 - 4 personer på en skinnecykel.
Telefonnummer +49 4662 88 16 36
E-mail info@erlebnisbahn.de
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ikke relevant
Åbningstider Mandag - Søndag:
9:00-17:00
Varighed 4 - 8 timer
Check-in? 15 minutter før
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Nej
Maksimum antal deltagere / pladser 60 personer
Anbefalet mindstealder 0 år
Forplejning Nej
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej
Booking URL Online tilmelding / booking
Er aktiviteten afhængig af vejret? Ja
Er aktiviteten sæsonafhængig? Ja
Aktivitetsdato Mandag, 15. april 2019 til Tirsdag, 15. oktober 2019

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Parkering

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Husk stabilt og fodomsluttende fodtøj
  • Turen skal påbegyndes i Læk mellem kl. 09:30 og 12:00
  • Køreturen tager mindst 2 - 3 timer hver vej

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden