Alt

Foredrag: Den Slesvigske Samling i Flensborg

Foto: Marco Petersen

Du er her

Grænselandets kulturelle og historiske hukommelse

Den Slesvigske Samling er grænseregionens hukommelse og har i snart 130 år samlet og bevaret grænselandets historie for interesserede. Hvis I vil opleve historikernes skatkammer med over 50.000 materialer og høre mere om samlingen, er et besøg med foredrag måske det rigtige tilbud til jer.

Vidste I, at der på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg findes en afdeling, der sørger for at samle, bevare og gøre den unikke historie omkring grænselandet tilgængelig for interesserede? Både for skoleelever, historikere, slægtsforskere, men også turister og andre interesserede er samlingen en unik kilde til at forstå, hvorfor grænseregionen har udviklet sig til et eksempel på fredelig sameksistens mellem to folkeslag.

I snart 130 år har Den Slesvigske Samling spillet en vigtig rolle i historieskrivningen om regionen

Den Slesvigske Samlings historie kan spores tilbage til 1891. I snart 130 år har samlingen med sine i dag over 50.000 materialer været den centrale kilde for alle dem, der ønsker at fordybe sig i kulturen og historien i grænseregionen mellem Kongeåen i Danmark og Ejderen (Eider) i Nordtyskland.

Samlingen var oprindeligt et initiativ til  at bevare dansk sprog og kultur i tiden under tysk herredømme

Da den Slesvigske Samling blev oprettet i 1891 var Sønderjylland stadigvæk tysk og de dansksindede sønderjyders hverdag var præget af undertrykkelse gennem det tyske samfundssystem. De tyske myndigheders forsøg på at forbyde det danske sprog i det offentlige førte til, at samlingen blev et vigtigt initiativ til at holde fast i dansk kultur og sprog i Sønderjylland.

Hør om Den Slesvigske Samlings historie og se de fineste og ældste værker

I foredraget kan i opleve samlingens spændende historie helt fra kejsertiden frem til i dag og få et overblik over, hvilke spændende materialer samlingen gemmer på. Derudover får i mulighed for at se nogle af de fineste og ældste værker fra samlingen, som stammer helt tilbage fra 1500-tallet. 

I kan være med til at bestemme, hvad foredraget skal handle om

Foredragsholderen kan indrette sig efter forskellige målgruppers interesser og behov. Hvis i f.eks. planlægger at komme med en gruppe, der interesserer sig for slægtsforskning, kan fokus i foredraget tilpasses til dette emne. Hvis I derimod kommer med en gruppe skoleelever tilpasses foredraget ikke blot til elevernes behov i forhold til klassetrin, men også til den for jer relevante undervisningskontekst.

Derudover er der selvfølgelig altid mulighed for at komme forbi med grupper og institutioner for at få en lille rundvisning og høre mere om bibliotekets og Den Slesvigske Samlings historie.

Praktiske informationer

Tilbuddet er gratis. Foredrag og gruppebesøg skal aftales og bookes på forhånd ved at kontakte biblioteket. Her aftales der udover datoen for jeres besøg,  hvilken tematisk vinkel foredraget evt. skal have, sådan at I får den bedst mulige oplevelse under jeres besøg. Bemærk, at hunde ikke må medbringes. Biblioteket sørger for drikkevarer. Hvis I vil forbinde besøget med et måltid mad og hyggeligt samvær, er der mulighed for at bestille catering.

Generel information

Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Workshops, kurser og foredrag
Pris Gratis
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
9:00-19:00
Lørdag:
9:00-14:00
Søndag:
Lukket
Varighed ca. 1 time
Check-in? 15 minutter før
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Ja
Minimum antal deltagere / pladser 10 personer
Anbefalet mindstealder 15 år
Forplejning Kun drikkevarer
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Nej

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Handicapvenligt
Parkeringspladser
Legeplads på stedet
Wi-fi

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Tematisk forbindelse til mindretallet: Ja

Foredraget med rundvisningen på Den Slesvigske Samling tilbydes af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Samlingen samler og arkiverer materialer med relevans for Grænselandet samtidig med at forskningsafdelingen på biblioteket bidrager til bevaringen af regionens kulturelle hukommelse.

Andre vigtige informationer
  • Mulighed for at bestille catering, hvis dette er ønsket (mod gebyr)

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden