Mikkelbergs logo

Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

Et kulturelt fyrtårn i den Sydslesvigske provins

Kunstudstillingen på Mikkelberg er altid et besøg værd, når man interesserer sig for kunstnere fra regionen og de skandinaviske lande. Men stedet med sine smukke bygninger, gode faciliteter og smukke omgivelser kan også danne rammerne for jeres næste sammenkomst i jeres forening eller andre events.

Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket ligger i udkanten af Hatsted (Hattstedt) ca. 7 km nord for Nordfrislands hovedby Husum. Stedet er i dag primært kendt for sine kunstudstillinger og for sin cricketbane, som danner hjemsted til Husum Cricket Club. Derudover fungerer Mikkelberg som forsamlingssted, ikke kun for selve mindretallet, men for mange foreninger og andre organisationer både fra regionen og fra Danmark. 

Henry Buhl grundlagde Mikkelberg i 1967 som del af sit ungdoms- og kulturarbejde i Sydslesvig

For at forstå, hvorfor man netop samler cricket og kunst i en kulturorganisation er det nødvendigt at dykke lidt ned i Mikkelbergs historie. Det hele startede med Henry Buhl, som flyttede fra Danmark i 1958 for at starte som ungdomskonsulent i Husum. I 1967 købte Buhl sammen med sin kone den gamle, forfaldne mølle, hvis bygninger skulle danne grundlaget for det nuværende ensemble på den vidunderlige, store grund på Mikkelberg. Planen var, at Mikkelberg skulle udvikles til et forsamlingshus, hvor kunst, kultur og det danske fællesskab i Sydslesvig skulle møde de perfekte rammebetingelser til at udfolde sig.

Cricket som langsigtet, identitetsstiftende søjle i det danske ungdomsarbejde i Husum

Derudover var planen, at bygge en cricketbane til Husum Cricket Club, som Buhl havde grundlagt som reaktion på, at tyske klubber høstede de sportstalenter han havde opfostret indenfor bordtennis, fodbold og håndbold i sit virke som ungdomskonsulent. Cricket var der ikke noget af i Tyskland. Således bragte han kontinuitet i sin idrætsforening, som senerehen blev ligestillet med danske klubber Dette førte blandt andet til, at Mikkelberg Cricket Ground på trods af sin beliggenhed i Tyskland er anerkendt som dansk hjemmebane. Dansk Idrætsforbund har derudover ligestillet cricketspillerne i Sydslesvig, som ofte har tysk pas, med danske statsborgere, når det kommer til deltagelsen i danske mesterskaber og muligheden for at blive optaget på det danske landshold.

Kunstudstillingerne og kulturarbejdet på Mikkelberg

Det centrale omdrejningspunkt for de fleste besøgende er dog kunsten. Mikkelberg holder på en stor samling af kunstværker fra blandt andet de danske kunstnere Sven Havsteen-Mikkelsen, Robert Jacobsen, Wilhelm Freddie, Sven Dalsgaard og Torbjørn Olsen. Disse bidrog i særlig grad med deres arbejde til Buhls og hans kones initiativ om at udvikle Mikkelberg til et center for nordisk kunst og kultur. Derudover tilbragte kunstnerne en stor del af deres tid på Mikkelberg, nok på grund af stedets smukke natur og mulighederne for at udfolde sig kreativt. En anden grund til deres engagement var dog også, at stedet dannede en fin ramme for dem, der ville udfolde sig med deres danske kultur i et Tyskland, hvor den fredelige sameksistens mellem det danske mindretal og den tyske flertalsbefolkning først begyndte at udvikle sig.

Med Henrik Buhls død mistede Mikkelberg sin grundlægger og en engageret leder

Med Henry Buhls død mistede Mikkelberg en ihærdig og engageret leder, der selv var i stand til at drive projektet videre. Inden sin død overdrog han grunden og bygningerne til en fond, som sønnerne senere donerede faderens store kunstsamling til. Siden 2018 har Mikkelberg en ny ledelse, som står for den daglige drift og den strategiske udvikling af det nordiske kunst- og kulturcenter.

Oplev kunst fra regionen og fra Norden på Mikkelberg eller brug faciliteterne til jeres næste fællesarrangement

Således er der i dag udover Mikkelbergs egen samling mulighed for at opleve tre til fire skiftende kunstudstillinger om året med kunstnere fra regionen, Danmark, Tyskland og de nordiske lande. Derudover er der regelmæssigt andre kulturelle begivenheder som f.eks. litteraturlæsninger og foredrag.

Rundvisninger og foredrag om Mikkelbergs historie, igangværende udstillinger og regionens historie

Det er altid muligt at få en rundvisning på stedet eller at booke et foredrag om f.eks. møllen og dens historie, de igangværende udstillinger og selvfølgelig om cricket og sportens historie på Mikkelberg. Der arrangeres derudover gerne foredrag omkring Sydslesvigs historie og om vadehavsregionens kultur- og naturhistorie. Alle foredragene foregår som udgangspunkt på dansk. Når i kommer på besøg arrangeres der gerne et kaffebord til jer, også hvis I ikke skulle vælge at booke et foredrag eller en rundvisning.

Informationer om aktuelle og kommende udstillinger og arrangementer på Mikkelberg finder I på stedets hjemmeside. Hvis I skulle være interesseret I at bruge Mikkelbergs faciliteter til et arrangement, så er i velkommen til at kontakte personalet.

Generel information

Sted Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Horstedter Chaussee 1, Hattstedt, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Lærere / skoler, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Pris Gratis
Telefonnummer +49 4846 6604
E-mail info@mikkelberg.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Åbningstider om vinteren
Tirsdag - Onsdag:
10:00-13:00
Torsdag:
11:00-16:00
Lørdag - Søndag:
12:00-16:00
Åbningstider om sommeren
Tirsdag - Onsdag:
10:00-13:00
Torsdag:
11:00-16:00
Fredag - Søndag:
13:00-17:00
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Adresse Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Horstedter Chaussee 1
25856 Hattstedt
Tyskland
Telefonnummer +49 4846 6604
E-mail info@mikkelberg.de

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden