Cykelture i Sydslesvig: Halvøen Holnis

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

Oplev den flotte natur langs østersøkysten ved Flensborg

Sydslesvig er ikke kun et spændende rejsemål for kulturinteresserede. Landsdelen byder også på masser af spændende naturoplevelser. På denne side tager vi jer med på en cykeltur rundt omkring halvøen Holnis (Holnæs) gennem de lokale skove, forbi smukke strande og gennem flotte naturområder.

Flensborg er for mange udgangspunktet, når det gælder om at opleve Tysklands nordligste landsdel, Sydslesvig. Byen er kendt for sine mange historiske seværdigheder, sin danske historie, sine gode shopping-muligheder og sine mange caféer, restauranter og et hyggeligt natteliv. Udover dette byder byen dog også på et smukt bagland med smukke skove, strande og naturområder.

Cykeltur omkring Holnæs på 46 km - eller i kortere deletaper

Beskrivelse 1

Lige øst for Flensborg strækker den smukke halvø Holnæs (Holnis) sig ud i Flensborg Fjord. Det er oplagt at gå på opdagelse på cykel, da regionen byder på mange små veje og stier langs vandet, gennem skove og langs marker, der ligger langt fra store landeveje. På denne måde er det over lange strækninger nemt at undgå store trafikerede veje.

Vores turforslag strækker sig over 46 km, men det er selvfølgelig muligt at afkorte ruten eller at gennemføre turen henover flere dage. Om sommeren er det også muligt at tage cyklen med på fjordbåden fra Flensborg til Lyksborg, hvilket sparer en del km og som samtidig omfatter den strækning, hvor man ikke kan undgå at cykle langs stærkt trafikerede veje.

Kort over cykelturen omkring halvøen Holnæs

Luftbillede af halvøen Holnæs (Holnis) set fra Flensborg Yderfjord

Spidsen af halvøen Holnæs (Holnis) med stranden i Draget (Drei) i forgrunden og den danske kyst med Rinkenæs og Egernsund i baggrunden.

Etape 1: Fra Flensborg til strandparken i Solitude (7km)

Turen starter midt i Flensborg ved Havnespidsen, som er Flensborg Fjords sydligste punkt. De første km kan i stort set følge cykelstien langs havnen med en flot udsigt henover Flensborgs vestlige bydele, værftet og den danske kyst. Dette afsnit tager jer også forbi erhvervshavnen, indtil I kommer til en af byens nyeste bydele, Sonwik, som er resultatet af et byudviklingsprojekt og som oprindeligt var bebygget med kaserner fra det tyske militær.

Desværre bliver fjordruten afbrudt her, da de stadigvæk eksisterende militæranlæg nord for Sonwik afspærrer for alle muligheder at oprette en cykelsti langs fjorden. Derfor skal der for første gang cykles eller trækkes op ad en af Flensborgs mange stejle bakker. Først ved Twedter Plack, et lokalt indkøbskvarter ved det højeste punkt på dette afsnit, går det stejlt ned ad bakke igen, hvis I altså følger skiltene mod lystbådehavnen.

Indtryk fra Fahrensodde og Solitude

Lystbådehavnens nordlige del tilhører Flensborg Yacht Club, som er en af de danske foreninger i Flensborg. Mange dansksindede har deres båd liggende i havnen og stedet er en vigtig del af mindretalslivet, hvor mange børn har lært at sejle i optimist og andre bådtyper og hvor der arrangeres forskellige kapsejladser og sejlerlejre - ofte i samarbejde med danske sejlklubber. Hvis I trænger til en kold øl eller en kop kaffe allerede nu, så er restauranten i klubhuset en velkommen mulighed - med sandsynlighed for at løbe ind i en dansktalende samtalepartner.

Fra lystbådehavnen er det igen muligt at cykle langs vandet i nogle få km, indtil i kommer til en af Flensborgs store strande, Solitude (Solitüde). Stranden er et populært mødested for lokale i alle aldersgrupper, når vejret er til det. Stranden byder på en stor badebro, en flot legeplads og masser af hyggelige hjørner, hvor man kan slappe af på en flot sommerdag. Hvis I drejer til højre op ad en af stierne kommer I op til en yderligere legeplads i skoven, hvor der også er mulighed for at spille minigolf. Derudover finder I her en populær italiensk restaurant med en flot udendørs terrasse.

Kort over første etape

Etape 2: Fra Solitude til slots- og strandbyen Lyksborg (4 km)

Få hundred meter efter stranden i Solitude, skal der igen cykles langs hovedvejen, indtil i kommer til Lyksborg. Der er alternative ruter gennem skoven (enten ved at dreje til venstre lige efter Hotel Alter Meierhof eller til højre, ligeledes lige efter hotellet. Ruterne er dog ikke skiltet og især ruten langs fjorden kræver et godt stykke arbejde, hvor cykler skal trækkes op og ned ad stejle og smalle skovstier. Ruten gennem skoven på den anden side af hovedvejen består af gode stier, hvor I sagtens kan cykle. Vi anbefaler dog, at man kun tager denne rute sammen med en lokal, der kender vejen.

Når i følger landevejen vil I ca. 2,5 km efter hotellet Alter Meierhof komme ned til vandet igen. Her skal I dreje til venstre ind ad vejen Quellental og så med det samme til højre igen, for derefter at cykle hen over broen, forbi lystbådehavnen og videre langs promenaden, som tager jer langs Lyksborgs flotte strande. Når i kommer til det store og flotte Strandhotel, har i nået et oplagt sted til en pause. Her er der mulighed for at få en is, en hotdog eller en af de for området typiske Fischbrötchen. Hvis det skal være lidt finere, kan man også vælge mellem baren “Sandvig” nede ved skibsbroen eller restauranterne på Strandhotel og Hotel Intermar. Hvis i synes, at der er for mange mennesker rundt omkring kurstranden, kan i blot fortsætte et par hundred meter langs vandet. Når i kommer hen over floden Schwennau, er der endnu en restaurant, hvor det som regel går lidt roligere til.

Aftenstemning over Flensborg Fjord ved Lyksborg

Bydelen ved fjordbredden hedder Sandvig og ligger ca. 2,5 km uden for Lyksborgs egentlige centrum. Bydelen har på grund af de flotte omgivelser med en flot udsigt over Flensborg Fjord, de smukke strande og promenaden efterhånden udviklet sig til et populært bosted for de mere velhavende i Flensborg-egnen. Kurparken og kurstranden, dvs. hovedstranden ved skibsbroen, er et vigtigt centrum for både de lokale og turister, når det gælder om at slappe af på en smuk solskinsdag - både om sommeren og om vinteren.

Indtryk fra Lyksborg

Turen fortsætter nu ud i den flotte natur på halvøen Holnis. Hvis I vil afkorte turen her allerede, for snart at komme tilbage til Flensborg, så er det en god idé at dreje fra ved hovedstranden og cykle videre ind mod Lyksborgs centrum. Følg blot de små stier, der tager jer igennem skoven rundt omkring slotssøen. Vandslottet i Lyksborg er af flere årsager kendt langt ud over landsdelen. Udover den smukke arkitektur og beliggenhed spiller slottet nemlig en ikke helt ubetydelig rolle i den danske og mange andre europæiske monarkiers historie. Seværdigheden er derfor i hvert fald et besøg værd, både selve slottet og museet eller blot som en lille tur omkring søen og i gennem slotsparken.

Kort over anden etape

Etape 3: Fra Lyksborg gennem naturområdet på Holnæs til badestranden ved Draget (Drei) (9 km)

Ellers fortsætter turen langs promenaden ved fjordbredden, som efter floden Schwennau går over i en lille grussti, der følger vandkanten hele vejen til en strand, som de lokale kalder for Beckerswerft. Derefter fortsætter turen gennem baglandet ad små markveje, indtil I i Lyksborgs bydel Schausende kommer tilbage til vandet. Enten fortsætter I ligeud efter lystbådehavnen og så forbi fyrtårnet, hvor I kommer ind på en grusvej igen, der tager jer ned til vandet. Alternativt kan I også cykle hen over parkeringspladsen ved de to højhuse, hvor efter I kommer direkte til vandet til en nybygget promenade, som ligeledes tager jer til fyrtårnet. Her skal I så dreje til venstre ind på grusvejen, som så tager jer tilbage til en lille sti langs vandet, som nu fører jer videre ind i det egentlige naturområde på halvøen Holnis.

Måske har I allerede fra Lyksborg af lagt mærke til den store, markante Holnis Klint (Holnis Kliff) i det fjerne, som efterhånden er blevet markant større i takt med, at I kommer tættere og tættere på. Klinten er en af de centrale seværdigheder i naturområdet. Inden I når til selve klinten, skal I cykle langs vandet gennem naturområdet, som byder på et rigt fugleliv og som spiller en vigtig rolle på trækfuglenes ruter som rasteplads. På et tidspunkt kommer I over en lille bro, hvorfra I kan kigge ud over det Lille Nor (Kleines Noor). Denne førhenværende strandsø har været tørlagt siden 1870. I 2002 valgte man at genåbne dæmningen og på denne måde at genskabe søen, som i dag er et vigtigt brakvands-habitat for mange dyr- og plantearter.

Desværre er det ikke muligt at cykle hen over klinten, da stien er smal og fordi der skal overvindes en del trin. Men det er et oplagt sted til at holde en pause ved vandet lige før klinten. Her kan I stille cyklerne og i stedet tage en kort gåtur op ad klinten. Fra klintens top er der en smuk udsigt hen over fjorden, halvøen Holnis og selvfølgelig den danske kyst med byen Rinkenæs lige på den anden side mod nord.

Indtryk fra halvøen Holnæs

I stedet for at fortsætte langs vandet, skal I nu fortsætte langs grusstien ind mod land. Stien går over i en lille vej. Ved hovedvejen fortsætter I ligeud, indtil I kommer ned til vandet igen. Her er der en lille kite- og windsurfing-skole. Nu befinder I jer på den anden side af halvøen. Hvis I vil videre mod Bogholmvig (Bockholmwik) og Langballeå (Langballigau) skal I fortsætte mod højre langs vandet. Alternativt kan I også overveje at dreje til venstre mod Holnis Spitze, hvor inderfjorden møder yderfjorden. Når I når til Holnis Fährhaus, som i øvrigt byder på en hyggelig restaurant, fortsætter vejen som en lille sti ned til stranden. I vil møde en flot naturstrand med en flot udsigt hen over fjorden. De sidste par hundred meter er stien atter smal og der skal overvindes en del trin. Derfor er det bedst, at i efterlader cyklerne lidt længere oppe, hvis I ønsker at kigge et smut forbi stranden.

Hvis I fortsætter mod højre ved surf-skolen, kommer I efter en lille km til Draget (Drei), som er en lille bydel af byen Lyksborg. Her er der en hyggelig café og om sommeren også andre muligheder for at få noget at spise, en kop kaffe eller en kold øl. Stranden er en af de flotteste i området og hvis I er på udkig efter et overnatningssted, så er der her mulighed for at leje hytter, en ferielejlighed eller også blot at sætte et telt op på campingpladsen, som ligger direkte ved stranden.

Kort over tredje etape

Etape 4: Draget til Langballeå (Langballigau) (9 km)

Nu skifter landskabet karakter, i det I forlader fjordbredden på det meste af den kommende strækning og i stedet fortsætter langs marker og skove gennem det bakkede landskab, som er så typisk for landskabet langs østersøkysten i Sydslesvig. Ruten bliver også lidt mere kringlet og da det er nemt at miste orienteringen på de små veje, bliver vejbeskrivelsen i det følgende lidt mere detaljeret.

Fra stranden ved Draget (Drei) fortsætter turen et kort stykke langs vandet, hvorefter vejen drejer ind mod land. Når I kommer til hovedvejen, skal i krydse vejen og derefter dreje til venstre ind mod Bogholm (Bockholm). Når i efter bakken kommer til hovedvejen igen, skal i atter krydse vejen og fortsætte mod Ryde (Rüde). Der er desværre ikke nogen cykelsti på dette afsnit, men efter få km skal i alligevel dreje til venstre efter indkørslen til golfklubben mod Bogholmvig (Bockholmwik). Resten af turen fortsætter nu ad små veje langs markerne.

Lige før campingpladsen kommer I ned til vandet en sidste gang inden Langballeå (Langballigau). Den smalle, men smukke strand er atter et oplagt sted til at holde en lille pause. Til venstre for stranden begynder naturområdet Höftland Bockholmwik. Hvis I har lidt tid, er det en god idé at stille cyklerne og tage en lille vandretur langs stranden, hvor skoven strækker sig hele vejen ned til vandkanten. I skal være indstillet på at skulle klatre over væltede træer her og der. Men den særlige stemning, der ligger over dette flotte kystlandsskab, er i hvert fald besværet værd. Ved højvande kommer i desværre ikke langt - med mindre I er parate til at få våde fødder.

Fra stranden ved Bogholmvig drejer vejen ind mod land igen og det går op ad bakke. Ved det første vejkryds fortsætter i lige ud, hvorefter i skal dreje til højre ned ad bakken. I kunne også tage et smut forbi campingpladsen, hvor de helt sikkert byder på en is eller kolde drikkevarer - i hvert fald i sommerhalvåret. I kunne også fortsætte mod venstre ned til stranden og forbi lystbådehavnen, hvor der også er en vandresti langs stranden hele vejen til Langballeå. Men stien er ikke egnet til cyklister og der er etapper, hvor i må kæmpe jer igennem sandet på stranden med cyklerne. Derfor anbefaler vi, at I fortsætter ad de små veje langs markerne.

Indtryk fra Bogholmvig og Langballeå

Efter at I er drejet til højre ned ad bakken, skal I ikke få for meget fart på. Nede i dalen skal i dreje til venstre igen ind på en lille sti, der førere jer op ad en bakke igen og ud til en ny lille vej, hvor I skal dreje til venstre. Efter nogle hundrede meter kommer i forbi en lang, stor og som regel meget akkurat beskåret hæk på højre side, hvorefter vejen slutter i et vejkryds, hvor i atter skal dreje til venstre. Ved næste mulighed drejer I til højre igen og fortsætter et langt stykke, indtil vejen tager et skarpt sving til højre. Her drejer I til venstre og følger stien ind mod husene. Lige efter I er kommet ind i skoven, drejer I til højre. Nu kommer I ind i boligkvarteret i Langballeå. For enden af vejen drejer I til venstre og så fortsætter hele vejen ned ad bakken, indtil i kommer til hovedvejen. Nu burde I allerede se ådalen og lystbådehavnen i Langballeå, som danner denne turs slutpunkt.

Cykeltur i naturområdet "Tal der Langballigau"

Langballeå er ikke mere end et par huse, en lystbådehavn og en bred sandstrand med campingplads. Men der er et eller andet over stedet, der hver weekend lokker masser af mennesker til havnen. Især for motorcyklister har parkeringspladsen ved havnen udviklet sig til et populært mødested - nok også fordi de krogede landeveje mellem Kappel og Flensborg er særlig egnet til hyggelige sommerudflugter på to hjul. På havnen sælges der stortset alt, hvad en udkørt cyklist har brug for. Flere boder byder på den nordtyske specialitet Fischbrötchen, et rundstykke, hvor pålægget er alle mulige former for fisk. Men der er selvfølgelig også isboder, en restaurant og en pandekagebod. Havnen byder på masser af hyggelige hjørner, hvor man kan nyde en kold øl ude i solen. Om sommeren sejler fjordbåden mellem Langballeå og Sønderborg i Danmark, dog kun visse dage på ugen. Så hvis I vil slutte af med en sejltur på fjorden, husk at undersøge, om båden sejler den dag I er der.

Kort over fjerde etape

Sådan kommer I tilbage til Flensborg

Hvis I vil cykle direkte tilbage til Flensborg, er der to muligheder.

Rute 1: Direkte tilbage til Flensborg langs hovedvejene (18 km)

Den hurtigste rute er at cykle de 18 km langs hovedvejen op ad bakken mod Langballig/Flensborg. Efter lidt over 3 km kommer I til Langballe (Langballig) og lidt senere til hovedvejen B199. Her skal i dreje mod højre. Nu skal I blot følge hovedvejen hele vejen til Flensborg.

Kort over rute 1 tilbage til Flensborg

Rute 2: Ad krogede, små markveje forbi Lyksborg Slot (20km)

Alternativt kan I også cykle langs de små veje langs markerne tilbage til Lyksborg via Ryde (Rüde), hvorefter i fortsætter mod Flensborg langs landevejen. Denne rute er en smule længere end langs hovedvejene, men I sparer stadig en del km, da I kommer til at cykle direkte til Lyksborg i stedet for at tage runden omkring Holnæs.

Hvis I vælger denne rute, skal i blot cykle samme vej tilbage, indtil i kommer til den lange og meget akkurat beskårne hæk, som nu ligger på venstre side. I stedet for at dreje til højre ind på stien mod Bogholmvig (Bockholmwik), fortsætter i blot ligeud, indtil I kommer til Ryde. Her drejer I til højre mod Lyksborg (Glücksburg). Når I kommer til lyskrydset i Lyksborg, drejer I til venstre. Et par hundrede meter længere henne kommer I forbi slottet. Hvis I ikke har været forbi slottet, da I kom igennem Lyksborg før, er dette en oplagt mulighed for en lille pause. Ellers fortsætter I forbi slottet og drejer til højre efter højresvinget ind på en lille vej der munder ud i en cykelsti langs slotssøen. I fortsætter rundt omkring søen og så videre langs vejen, der fortsætter væk fra søen. Cykelstien fortsætter ligeud, mens vejen drejer mod venstre, og I skal følge cykelstien. Efter bakken kommer I til hovedvejen, som I så følger hele vejen ind i Flensborg, ned langs havnen, indtil I kommer tilbage til Havnespidsen.

Kort over rute 2 tilbage til Flensborg

Indholdsfortegnelse