Biblioteket er en vigtig del af vores liv

Du er her

Hele familien Hoffmann mødes ofte efter skole og arbejde på det store danske bibliotek i Flensborg. Nogle gange for at se film, et teaterstykke eller høre en koncert, andre gange for at låne bøger og lave lektier eller simpelthen bare for at hygge.​

Biblioteket er en betydningsfuld del af Brit Hoffmanns liv. Her er hun kommet, siden hun var barn, og her er hun kommet med børnene hver uge, siden de var helt små.

»Biblioteket er en vigtig del af vores liv. Her sker altid noget, vi oplever og ser noget nyt frem for bare at sidde derhjemme,« siger Brit Hoffmann.

 

Et lyst og åbent kulturhus

Biblioteket ligger i Nørregade i Flensborg tæt på gågaden og havnen. Det officielle navn er Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, men Adrian Hoffmann kalder det et kulturhus. Adrian er oprindeligt fra Berlin, men har med Brit giftet sig ind i det danske mindretal, og alle fire børn går i danske skoler.

»Hvis nogen spørger mig om, hvad mindretallet er, så vil jeg sende dem hen på biblioteket. Her er alle facetter,« siger han. Ifølge ham har de tyske biblioteker mest fokus på bøger.

»Den tyske opfattelse af kultur er mere smal og fastlåst, mens den danske er mere kreativ og nytænkende. Der er åbenhed over for nye ideer, og der er meget mere innovation,« siger han og fortsætter: »Det kommer til udtryk i et kulturhus som dette. Man kan se det på farverne og den åbne og lyse arkitektur.«

For Brit og Adrian betyder bibliotekets arkitektur meget. Ikke kun fordi det er gjort lyst og åbent, men også fordi det er inspirerende. »Nogle gange får jeg ideer til børneværelset,« siger Brit og peger hen på et læsehjørne, hvor nogle europaller er brugt til reoler.

»Designet er meget nordisk, let og med lyse farver,« siger hun, og Adrian supplerer: »Man føler sig hjemme. Det er som om, man er inviteret.«

En almindelig dag på biblioteket

Det er torsdag eftermiddag. Hele familien mødes på biblio - teket efter arbejde og skole. Det gør de jævnligt, men især de to store, Svea og Kjeld, kommer ofte uden resten af familien.

»Jeg er nok på biblioteket en gang om ugen sammen med nogle klassekammerater for at lave gruppearbejde,« siger Svea, der går i 10.a på Duborg-Skolen, der ligger lige oven for biblioteket. Helt nøjagtigt 135 trappetrin er der op ad Marietrappen til Duborg-Skolen, der ligger højt oppe på det stejle bakkedrag, der omkranser det centrale og vestlige Flensborg.

I øjeblikket arbejder Svea på sit semesterprojekt, hvilket be - tyder, at hun er ekstra meget på biblioteket for at finde den rigtige litteratur om emnet. Ud over at hente viden i biblioteket kan Svea også spørge medarbejderne i Forskningsafdelingen eller Den Slesvigske Samling med de ældgamle skrifter. Nogle af dem så gamle, at man skal have hvide bomuldshandsker på for at få lov til at røre ved dem.

»Det er rart og hyggeligt at være her,« synes Svea, der også sætter pris på, at biblioteket er så lyst, og at der er mange steder, de kan sidde og snakke og arbejde. Men Svea er ikke kun til det seriøse, hun elsker også at læse science-fiction og ungdomsthrillere.

Lillebror Kjeld er ligeledes trofast gæst på biblioteket. »Jeg mødes også tit hernede med kammeraterne,« siger Kjeld, der går i 7.b på Gustav Johannsen-Skolen. Så hygger de i europal - le-møblerne i ungdomsområdet, og Kjelds favoritter er især fantasy og film.

Brit lader sig gerne inspirere af bibliotekets mange bøger om indretning, have, madlavning m.m., og hun har lånt alle bib - liotekets havebøger indtil flere gange. Når Brit opholder sig på biblioteket, sidder hun gerne i et sofahjørne ved børne - bøgerne og læser tidsskrifter, mens tvillingerne Erik og Zelda snakker, finder bøger og leger.