Afstemningsnederlaget i 1920, hvor Sydslesvig ikke kom hjem til Danmark men forblev tysk, var startskuddet til dannelsen af Den slesvigske Forening, der efter 1945 blev til Sydslesvigsk Forening (SSF).
For mange danske i Sydslesvig er SSF indbegrebet af selve danskheden syd for grænsen. I SSF’s selvforståelse er den nationale egenart i høj grad synlig i dansk kunst og kultur, og derfor er det en af foreningens vigtigste opgaver at give de danske sydslesvigere adgang hertil. Foreningen tilbyder omkring 100 klassiske og moderne arrangementer om året med danske kunstnere. Noget for enhver smag – fra traditionelle koncerter med Sønderjyllands Symfoniorkester over eksperimenterende teatergæstespil, jazz, rytmisk musik, solo- og korsang til film og foredrag samt børneteater. I samarbejde med foreningens folkelige fagudvalg og amtsorganisationer planlægges, informeres om og gennemføres arrangementerne.
Centralt i foreningens virke står også de danske årsmøder. Ved de omkring 40 arrangementer, som hvert år finder sted i løbet af en weekend i maj eller juni under deltagelse af både danske og tyske politikere, involveres alle mindretallets foreninger og institutioner.
Kultur- og mindretalspolitik
SSF varetager – delvist i samarbejde med mindretallets politiske parti (SSW) – det danske mindretals kultur- og mindretalspolitiske interesser. På Christiansborg har SSF således sit eget informationskontor.
I Mindretalsrådet samarbejder SSF med de andre nationale mindretal i Tyskland og har fået etableret et mindretalssekretariat under forbundsindenrigsministeriet i Berlin. I DialogForumNorden samarbejder SSF med danske, tyske og frisiske foreninger og institutioner i det dansk-tyske grænseland. På europæisk plan er SSF aktiv via FUEN (Federal Union of European Nationalities).
To ikoniske mesterværker står på programmet til koncerten den 3. februar i Deutsches Haus i Flensborg: Først Ludwig van Beethovens koncert for violin, cello og klaver, almindeligvis kendt som Tripelkoncerten, og derefter Don Quixote, et tonedigt af Richard Strauss for cello, bratsch og orkester.
Familieforestilling: Sigurd fortæller om naturvidenskab
05. februar 2023 15:00
Nordfrieslandhalle
Sigurd Barrett er tilbage med en ny teaterkoncert for hele familien ovenpå succesen ”Sigurd fortæller Danmarkshistorie”, som spillede for udsolgte huse rundt i hele Danmark.
Tag på lejrskole med fokus på natur og kultur med et internationalt twist. Lejrskolen Skipperhuset i Tønning ligger ved vadehavskysten og denne egn byder på masser af unikke naturoplevelser og østkysten på den anden side er rig på kultur og historie. I løbet af opholdet er der mulighed for at møde elever fra det danske mindretal.