Vikingebyen Slesvig

Foto: © Ostseefjord Schlei GmbH/Henrik Matzen

Du er her

UNESCO-verdensarv og meget mere ...

Slesvig er et af de vigtigste kulturelle centre i Slesvig-Holsten og et must for alle kultur- og historieinteresserede.

For mange indfødte sydslesvigere er Slesvig en by, man oftest kører forbi, når man er på farten til et ærinde et andet sted i regionen. Byen med sine 25.000 indbyggere tiltrækker måske heller ikke lige umiddelbart ved første øjekast, når alternativerne inden for en times kørsel blandt andet tæller metropolen Hamborg, delstatens hovedby Kiel og den indforståede provinshovedby Flensborg. Men byen er faktisk et af de vigtigste kulturelle centre i Slesvig-Holsten og et must for alle kultur- og historieinteresserede.

Et kort overblik over Slesvig som rejsemål

Slesvigs tre hovedattraktioner trækker hvert år flere hundredetusinde besøgende til byen. Det er i første omgang UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og vikingemuseet Hedeby, men også Gottorp Slot, som, udover at være en arkitektonisk seværdighed i sig selv, blandt andet huser museet for arkæologi og museet for kunst- og kulturhistorie. Den arkæologiske samling er en af de største og ældste i Tyskland og dækker over 80.000 år i menneskets historie.

Den gottorpske Kæmpeglobus - verdens første interaktive planetarium

Udover de kendte historiske seværdigheder er Slesvigs indre by i sig selv en hyggelig destination, som det sagtens kan betale sig at reservere en turdag eller to til i feriekalenderen. Byen ligger for enden af den 42 km lange fjord Slien (Schlei) - et populært område for lystsejlere. Sliens flodagtige karakter med mange bugtninger og nore gør, i samklang med det bakkede landskab, at regionen omkring byen byder på en aldeles smuk natur med masser af muligheder for udendørsaktiviteter.

Slesvig har en lang historie som havne- og fiskerby, hvilket den dag i dag tydeligt afspejles i det historiske fiskerkvarter Holmen med sine smukke, historiske bgninger. Af andre vigtige historiske seværdigheder i selve byen skal også Domkirke nævnes, hvis 112 meter høje tårn kan ses på lang afstand, når man nærmer sig byen. Derudover giver Slesvig bymuseum et godt overblik over byens historie.

Indtryk fra Vikingebyen Slesvig

UNESCO-verdensarvsstederne i Slesvig

Slesvigs måske mest kendte seværdigheder er det historiske voldsystem Danevirke og vikingebyen Hedeby. Disse steder har stor historisk betydning og har derfor altid lokket mange besøgende til området. For sydslesvigere er et besøg hos Danevirke og Hedeby en obligatorisk del af historieundervisningen. I 2018 blev den enestående historiske og kulturelle værdi anerkendt på højeste niveau, nemlig ved optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste.

Hvorfor forsvandt vikingerne - med Hans Christian Davidsen fra Flensborg Avis

Begge seværdigheder ligger ved det smalleste sted mellem Østersø og Vadehav. I tiden mellem det 8. og 11. århundrede udgjorde de det altoverskyggende centrum for handelsvejene mellem Nord- og Vesteuropa og for handlen mellem Skandinavien og det kontinentale Europa. Danevirke fungerede ydermere som et effektivt værn mod invasioner fra syd. De var en medvirkende årsag til, at kulturrummet nord for voldene kunne udvikle sig forholdsvist homogent til det Danmark, vi kender i dag. Danevirke kan derfor med rette betegnes som Danmarks arnested, måske analogt til Jellingestenene, som har fået binavnet Danmarks fødselsattest.

Museerne ved Danevirke og Hedeby tilbyder spændende udstillinger med masser af historiske baggrundsinformationer, og på vikingemuseet udstilles et stort udvalg af arkæologiske fund fra området. Især Danevirke er velegnet til udforskning på egen hånd. Voldene er stadig meget synlige i landskabet, og der er markerede cykel- og vandreruter i det i dag fredede naturområde. 

UNESCO-verdensarvstederne i Slesvig

Museerne på Gottorp Slot i Slesvig

Gottorp Slot ligger lidt uden for Slesvigs historiske indre by og er et af de mest betydningsfulde historiske bygningsværker i delstaten Slesvig-Holsten. Igennem sin 800-årige historie gennemgik slottet mange ombygninger, sådan at slottet udviklede sig fra at være en middelalderborg til det imponerende barokke slot, som man kan beundre i dag. Slottet har skiftet ejer mange gange i historiens løb og er i særlig grad kendt for sin rolle som officiel residence for de danske konger i det 15. og 16. århundrede og for at have været et af de vigtigste fyrstehoffer i Nordeuropa i det 17. århundrede. Især indenfor sidstnævnte periode udviklede Gottorp Slot sig til et af de vigtigste kulturcentre i det nordlige Europa.

I dag lægger Gottorp Slot hus til museet for arkæologi, som byder på en af de største samlinger i hele Tyskland med over 10 millioner arkæologiske fund, som dækker over 80.000 år af menneskets historie. Derudover har museet for kunst- og kulturhistorie sit sæde på Gottorp Slot, hvor man kan opleve højdepunkterne indenfor Slesvig-Holstens kunst- og kulturhistorie. Highlights i den arkæologiske udstilling er blandt andet Nydamsbåden og moseligene, som især blandt børn og unge er et hit, der producerer rigeligt stof til spændende feriefortællinger.

Museer i Slesvig

Byvandringer i Slesvig

Slesvig og det nærmere opland er som nævnt et af Slesvig-Holstens store kulturelle centre med en enestående historie. Mange turister kommer dog udelukkende til byen for at besøge de tre foroven nævnte seværdigheder, som helt klart er de største og vigtigste. Selve seværdighederne i Slesvig by bliver dog ofte glemt, hvilket er en skam, da byen med blandt andet fiskerkvarteret på Holmen, domkirken, Sankt Hans Klostret og bibelhaven byder på spændende seværdigheder i sig selv. Det tyske turismeselskab Ostseefjord Schlei tilbyder i denne sammenhæng guidede byture på dansk, der gør det noget nemmere at finde rundt i byens spændende historie.

Guidede byvandringer i Slesvig

Badeferie i Slesvig

Slesvig ligger som allerede nævnt i et naturskønt område, hvor der er rige muligheder for at dyrke vandsport, cykle, løbe og vandre langs Slien og gennem det smukke, bakkede landskab på halvøerne Angel og Svans, som indbyrdes afgrænses af Slien. Hvis I er på badeferie, så byder Slien på et stort udvalg af små strande og andre steder, hvor man kan bade. På grund af fjordens flodagtige karakter skal man dog ikke forvente den store strandoplevelse, som man kender det fra steder på Vesterhavet eller den åbne Østersø. De store, udstrakte strande ligger dog ikke særlig langt væk fra Slesvig. Nabobyen Egernførde (Eckernförde) kan nås på ca. en halv time i bil og byder på en flot sandstrand, der starter i byen og strækker sig flere km langs Egernførde Bugt. Et andet alternativ er østersøbadet Damp, som ligger 45 minutters kørsel fra Slesvig. Her tilbyder Ostsee Resort Damp udover gode og forholdsvis billige overnatningsmuligheder på et hav af aktiviteter til børnefamilier, der blandt andet omfatter et indendørs forlystelsesbad og et stort legeland. For alle dem der foretrækker lidt mere ensomhed, er badestederne ved Slien eller alt hvad der ligger af strande mellem Egernførde og Damp et godt alternativ.

Aktiviteter til familier og børn omkring Slesvig

De store og spændende aktiviteter for børnefamilier ligger som udgangspunkt lidt uden for Slesvig. Museerne på Gottorp Slot, Danevirke og Hedeby tilbyder aktiviteter til børn i form af rallys, workshops og rundvisninger skræddersyet til børn. Hvis i planlægger et besøg til Vikingemuseet Hedeby, så er det værd at tage et kig i arrangementskalenderen på museets hjemmeside i forvejen, da der regelmæssigt tilbydes markeder med historiske demonstrationer, der giver jer et godt indblik i, hvordan vikingene levede i sin tid.

Et highlight for yngre børn er forlystelsesparken Tolk Schau, som ligger små 10 km fra Slesvig. Her er der et stort udvalg af aktiviteter og karusseller, en stor dinosaurpark, en sommerslædebane og meget mere. Mindre børn vil elske besøget, mens teenagere som går efter de helt vilde forlystelser måske kunne kede sig lidt hen ad vejen.

Oplevelser til børnefamilier i Slesvigs opland

Overnatningsmuligheder i og omkring Slesvig

Hoteller i Slesvig

Slesvig har på grund af byens størrelse ikke det helt store udvalg af hoteller. Nogle anbefalelsesværdige adresser er f.eks. det lille Hotel Strandleben, som ligger direkte ned til Slien. Hotellet byder både på spændende indrettede værelser samt en god restaurant, der har åben hele dagen. Et lidt større alternativ er det firestjernede Hotel Waldschlösschen, som blandt andet har en stor wellnessafdeling og faciliteter til konferencer, større familiefester og seminarer.

Hoteller i Slesvig

Gruppeovernatningssteder i og omkring Slesvig

Hvis i besøger Slesvig med en lejrskole eller andre former for grupper og I samtidig er på et stramt rejsebudget, så er vandrehjemmet i Slesvig måske det rigtige overnatningssted til jer. Selvom vandrehjemmet er specialiseret på børne- og ungdomsgrupper, er det meget almindeligt, at stedet også bruges af voksengrupper. 

Hvis I alligevel skal besøge flere steder rundt omkring i Sydslesvig og I samtidig ønsker service og rådgivning på dansk, så kan I også bruge overnatningsstederne fra det danske mindretal, som ligger lidt længere væk fra Slesvig. Udover at personalet kan hjælpe jer med jeres rejseplanlægning på dansk, har I her god mulighed for at opleve det danske mindretal. For lejrskoler kan der f.eks. arrangeres møder med skoleelever fra en af de danske skoler i området og for voksengrupper kan der arrangeres forskellige rundvisninger og foredrag, der målrettet beskæftiger sig med Sydslesvigs og grænselandets historie set med danske øjne.

Lejrskole- og kursuscentret Christianslyst er et af de største overnatningssteder, som mindretallet har at byde på. Den store og smukke grund ude på landet med opvarmet udendørs pool inviterer til mange udendørsaktiviteter på selve grunden og der er fuld forplejning under opholdet. På denne måde er der gode rammebetingelser for hyggeligt samvær eller koncentreret arbejde i gruppen uden forstyrrelser udefra. Hvis i vil besøge Slesvig er det en god idé at booke en bus eller sørge for en anden form for transport, da byen ligger ca. 20 km fra overnatningsstedet.

Ligeledes ligger Spejdergården Tydal, som også tilbyder værelser og hytter, og Trenehytten ca. 25 km fra Slesvig. Mens spejdergården Tydal også er egnet til voksengrupper, er Trenehytten mere et klassisk lejrskolested. Begge steder ligger i naturskønne områder direkte ved floden Trenen. Motorvejen E 45 hhv. A7 ligger ikke langt fra overnatningsstederne, hvilket betyder, at turen til Slesvig kan klares på 20 til 30 minutter.

Overnatningssteder til lejrskoler og grupper i Slesvig og omegn

Sådan rejser du til Slesvig

Sådan rejser du til Slesvig med tog

Slesvig ligger ved den internationale togstrækning fra Fredericia til Hamborg. DSB kører med InterCity-tog hele vejen fra Danmark til Flensborg. I Flensborg er der mulighed for at skifte over i et tysk regionaltog. Der er gode forbindelser ca. hver anden time og turen fra eksempelvis Fredericia tager som regel 1 time og 50 minutter. Skiftetiden i Flensborg er på under 10 minutter og det tyske tog afgår som regel fra samme perron. Banegården i Slesvig ligger lidt uden for den indre by. Der afgår busser flere gange i timen fra banegården, som kører til Slesvigs rutebilstation i midtbyen. Da busserne ikke kører helt regelmæssige, må der påregnes lidt ekstra tid til skiftet fra tog til bus. Alternativet er selvfølgelig at tage en taxa. Der er 2,8 km fra Slesvig banegård til Slesvig by.

Rejsetider til Slesvig fra forskellige danske byer med tog

 

København

Århus

Odense

Ålborg

Esbjerg

Fredericia

Slesvig 4:37 3:11 2:24 4:51 2:12 1:51

 

Sådan rejser du til Slesvig med egen bus eller bil

Hvis I rejser i egen bus eller bil kan i trygt fortsætte på E 45 mod syd, efter at I har krydset grænsen ved Padborg. Motorvejen, som hedder A 7 i Tyskland, kommer direkte forbi Slesvig og i skal bruge afkørsel nummer 5 mod Schleswig/Schuby for at komme ind mod midtbyen. Turen fra grænsen tager ca. en halv time i bil.

Rejsetider til Slesvig fra forskellige danske byer med egen bil

 
København
Århus
Odense
Ålborg
Esbjerg
Fredericia
Nykøbing F
Thisted
Slesvig 4 timer 2,5 timer 2,5 timer 3,5 timer 2 timer 1,5 timer 4 timer 4 timer

Slesvigs historie

Slesvig i middelalderen

Den første skriftlige nævnelse af Slesvig er dokumenteret fra året 804 som en by ved navn Sliesthorp forenden af fjorden Slien på dens nordlige bred. På dette tidspunkt var Hedeby (Haithabu) den centrale handelsplads og dermed vigtigste by i regionen. Hedeby var også endepunktet af voldsystemet Danevirke, som stod som barriere henover det dengang smalleste, passerbare sted på den jyske halvø og som beskyttede danskerne mod angreb sydfra. I det 9. og 10. århundrede udviklede vikingebyen Hedeby sig til den centrale handelsplads inden for Nordeuropa. Efter at Hedeby blev ødelagt i den anden halvdel af det 11. århundrede, førte dette til udvidelsen af den allerede eksisterende bebyggelse ved navn "Sliaswich" på den anden side af Slien. Slesvig var allerede siden året 948 bispesæde og overtog kun kort Hedebys rolle som central handelsplads. Købmænd fra Frisland, Flandern og Niederrhein fragtede deres varer til Slesvig for derefter at føre dem videre ud i Østersøområdet. Allerede ved udgangen af det 12. århundrede mistede Hedeby sin rolle som central handelssted for østersøområdet til Lübeck. Slesvig udviklede sig derefter til en by hvis borgere primært arbejde som håndværkere eller landmænd. Slesvig blev til en regional købstad og fortsatte med at være et vigtigt kirkeligt centrum, hvilket både den i det 13. århundrede udbyggede domkirke, Franziskanerklostret og Sankt Johannisklostret fra Benediktinerne vidner om i dag.

Gottorp Slot set sydfra i 1584

Gottorp Slot set sydfra i 1584. Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Slesvig som residensstad for hertugerne af Gottorp

Efter landsdelingen i 1544 blev Slesvig residensstad for hertugerne af Gottorp. Hertugerne var i starten politisk tæt knyttede til det danske kongehus. I det 17. århundrede blev deres politik dog mere selvstændig. Under Frederik 3., Hertug af Slesvig-Holsten-Gottorp, oplevede hoffet ved Gottorp Slot sin store blomstringstid. Gottorp Slot gjaldt som værende et af de vigtigste kulturelle centre i Nordeuropa og den gottorpske kæmpeglobus, barokhaven, samlingerne på kunstkammeret samt biblioteket var berømt i hele verden. Man støttede den kulturelle udveksling og kunstnere fra alle mulige egne blev inviteret til slottet samtidig med at der blev udsendt ekspeditioner helt ud til orienten. Gennem hoffets meget bevidste bryllupspolitik havde gottorpslægten familiære forbindelser til mange andre hertugdømmer i Nordeuropa. I løbet af det 17. århundrede blev forbindelserne til det svenske kongerige tættere, mens forholdet til Danmark begyndte at blive dårligere. Den i 1658 tilståede suverenitet til det Gottorpske hertugdømme førte til et brud med det danske kongehus, hvilket førte til flere krigeriske besættelser af hertugdømmet. Efter Den Store Nordiske Krig fra 1700 til 1721 og Danmarks sejr over Hertugdømmet Slesvig-Holsten-Gottorp overgik de gottorpske andele af Hertugdømmet Slesvig til den danske konge, som efterfølgende samtidig blev Hertug af Slesvig. For Slesvig medførte dette store økonomiske tab, da byen mistede sin stilling som residensstad i en delvis suveræn stat.

Adolf, hertug af Slesvig-Holsten-Gottorp (1526 - 1586). Maleri fra 1586.

Adolf, hertug af Slesvig-Holsten-Gottorp (1526 - 1586). Maleri fra 1586.

Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Slesvig som regerings- og parlamentssæde i Hertugdømmet Slesvig

Efter tabet af sin rolle som residensstad af et faktisk suverænt hertugdømme blev Gottorp Slot nu sædet for højesteretten og regeringen og den juridiske forvaltning for hele hertugdømmet Slesvig. Senere i 1834 blev slottet endvidere sæde for en fælles regering for Hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Da den danske konge, som samtidig var hertug af Slesvig, for det meste opholdt sig i København, blev der indsat en statholder. Under statholderen Carl af Hessen (1744 - 1836) gennemgik Slesvig en ny blomstringsperiode. I disse år havde Slesvig ca. 11.000 indbyggere.

Fra 1840 blev den dansk-tyske konflikt til det fremtrædende emne i byen. Den største del af Slesvigs befolkning sympatiserede med de tyske Slesvig-Holstenere. I 1848 startede Treårskrigen som resultat af oprøret af den tysksindede befolkning i Slesvig og Holsten mod den danske konges herredømme i landsdelene. Den 23. og 24. April 1848 udkæmpedes Slaget ved Slesvig, hvor de danske tropper måtte trække sig ud af byen. Krigen blev dog i 1851 vundet af Danmark og Slesvig og Holsten blev som følge af sejren forbundet med det danske kongerige, mens Holsten samtidig forblev medlem af Det Tyske Forbund.

Slesvig under 2. Slesvigske Krig

Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 blev hertugdømmerne Slesvig og Holsten først et kondominat af Preussen og Østrig og efterfølgende i 1866 blev hertugdømmerne annekteret af Preussen. Fra 1870 til 1917 var Slesvig sæde for overpræsidenten for den preussiske provins Slesvig-Holsten og Slesvig var helt til 1945 hovedstad for provinsen. Det var også under preussisk herredømme, at domkirkens 112 meter høje tårn blev bygget mellem 1888 og 1894.

Sårede soldater efter tilbagetoget fra Dannevirke den 5. og 6. februar 1864

Sårede soldater efter tilbagetoget fra Dannevirke den 5. og 6. februar 1864.

Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Slesvig i perioden fra 1. Verdenskrig til udgangen af 2. Verdenskrig

Mobiliseringen af militæret ved starten af 1. Verdenskrig blev mødt med stor begejstring i befolkningen og mange offentlige bygninger i byen blev besat af militæret. Slesvig måtte efter krigen konstatere 270 faldne soldater, som forskellige mindesmærker i byen stadig vidner den dag i dag. 

Nazipartiet NSDAP stod allerede tidligt stærkt i byen. Ved valget til rigsdagen i juli 1932 kom partiet op på 50,7 procent af stemmerne, hvilket svarede til flere stemmer end alle andre politiske partier tilsammen. En af årsagerne var den lokale avis Schleswiger Nachrichten, som skulle udvikle sig til en stor fortaler for partiet og som på denne måde bidrog til partiets voksende popularitet blandt befolkningen. Mellem 1933 og 1945 var omkring 4.000 slesvigere medlem af NSDAP. Som mange andre steder i Tyskland blev kommunister, socialdemokrater og jøder forfulgt af nationalsocialisterne og deporteret til koncentrationslejre. Dette gjaldt også flere hundrede patienter fra forskellige sanatorier i byen, herunder over 200 børn, som blev dræbt under et af nazisternes eutanasi-programmer. Under anden halvdel af krigen var der 15 forskellige lejre i Slesvig for omkring 500 tvangsarbejdere oftest fra Polen og Sovjetunionen. Byen undgik dog stortset bombeangrebene fra de allierede, da byen ikke havde den store militærstrategiske betydning. Mange mindesmærker i byen fra tiderne før krigen er i dag forsvundet, da metallet blev brugt til våbenproduktionen under krigen. Således er f.eks. Bismarck-mindesmærket på den centrale markedsplads i Slesvig blevet erstattet med et springvand.

Kapitulationen den 4. maj 1945 markerede også i Slesvig slutningen på 2. Verdenskrig og få dage senere blev byen besat af britiske tropper.

Udgravninger i Hedeby (Haithabu) i 1939

Udgravninger ved Hedeby (Haithabu) i 1939. Foto: Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Slesvig under besættelsestiden efter 2. verdenskrig

Fra 10. maj 1945 blev mange bygninger i Slesvig beslaglagt af det britiske militær for at skaffe plads til indkvarteringen af soldaterne. Gottorp Slot og hele dets inventar blev ligeledes beslaglagt af briterne.

Slesvig havde i efterkrigstiden lidt over 26.000 indbyggere ikke medregnet de næsten 10.000 flygtninge fra rigets forhenværende provinser i østen og de mange evakuerede fra de mange, bombede byer i Tyskland. Der var stor sult og mangel i byen, ikke mindst på grund af den pludselig alt for store befolkning.

For at undgå nationalistiske konflikter blev det fra den 12. Oktober 1945 forbudt at flage med Dannebrog samt med det Slesvig-Holstenske flag. I det danske mindretal var der efter krigen bestræbelser for at Sydslesvig skulle blive genforenet med Danmark. Mange i flertalsbefolkningen mistænkte derfor dem, der efter nationalsocialismen bekendte sig til det danske mindretal, for at handle ud fra rent materialistiske synspunkter, ikke mindst, fordi Danmark støttede det danske mindretal blandt andet fødevarer. "Speckdäne" var derfor et udbredt skældsord i flertalsbefolkningen for disse "nydanskere".

Fra 1946 iværksatte den britiske militærregering omdannelsen af den preussiske provins Slesvig-Holsten til et af Tysklands nuværende forbundslande. I denne sammenhæng mistede Slesvig sin oprindelige rolle som provinshovedstad til Kiel, som siden skulle fungere som den nye delstats hovedstad. Planerne for at Slesvig skulle få et eget universitet blev aldrig til realitet.

Indtryk fra Slesvig i årene efter krigen, som også var præget af konflikter mellem det danske mindretal og flertalsbefolkningen

Slesvig som justits- og kulturhovedstad i forbundslandet Slesvig Holsten

Den 24. oktober 1948 blev det første, demokratiske kommunalvalg efter krigen gennemført i Slesvig. Vinderen blev en alliance mellem det konservative CDU og socialdemokraterne (SPD) med over 12.000 stemmer. Det danske mindretals parti, SSW, fik over 7.000 stemmer, hvilket førte til at der blev valgt 20 tyske og 7 dansksindede medlemmer ind i byrådet. På baggrund af det tydelige valgresultat blev det Slesvig-Holstenske flag, som først for nylig var blevet tilladt igen af militærregeringen, hejst på rådhuset og på domkirkens tårn.

Som kompensation for, at Slesvig havde mistet sine politiske og administrative funktioner som delstatens hovedby, valgte man at flytte sædet fra delstatens højesteret, landsarkivet, Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte og delstatens arkæologiske museum til byen. Museerne står i dag for udstillingerne på Gottorp Slot. Slesvig er på denne måde i dag et af de vigtigste kulturelle og juridiske centre i delstaten Slesvig-Holsten.

Udstillingsgenstande fra bronsetiden på Museet for Arkæologi på Gottorp Slot i Slesvig

Det arkæologiske museum på Gottorp Slot råder over en samling på over 10 millioner arkæologiske genstande. Museet er dermed et af de største mellem Hamborg og København.

Foto: © Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen/ Marcus Dewanger

Hjælp til rejseplanlægningen

Hvis I har brug for hjælp til planlægningen af jeres rejse til Slesvig, så er der forskellige steder i kan tage kontakt til.

Turistkontoret Ostseefjord Schlei i Slesvig

Turistselskabet Ostseefjord Schlei er den lokale turismeorganisation for hele området omkring fjorden Slien. Personalet kan derfor ikke kun hjælpe jer videre med tips og gode råd indenfor overnatning, seværdigheder og aktiviteter i selve Slesvig, men også med henblik på andre spændende byer i området som f.eks. Kappel med sine smukke, historiske fiskerkvarterer eller Arnis, som også bliver betegnet som Tysklands mindste by. Kontaktdata til turistkontoret finder I på turismeselskabets hjemmeside. Her kan I sende en mail via formularen på siden. Hvis I vil ringe til dem, så er det fulde telefonnummer med områdenummer for Slesvig +49 421 53 45 (på hjemmesiden oplyses kun de sidste fire cifre for lokalnummeret). Kommunikationen foregår som udgangspunkt på tysk eller engelsk, men det er altid værd at spørge, om der er en dansktalende medarbejder på stedet.

Her finder I turistkontoret i Slesvig

Museerne på Gottorp Slot

Hvis jeres besøg primært drejer sig om museerne på Gottorp Slot (det arkæologiske museum og museet for kunst- og kulturhistorie inkl. den gottorpske kæmpeglobus og barokhaven), så finder I kontaktdata til personalet på museumsøen på denne side. Også her er personalet som udgangspunkt tysktalende.

Vikingemuseet Hedeby (Haithabu)

Vikingemuseet Hedeby ligger ikke på selve museumsøen på Gottorp Slot, men lige op ad det oprindelige areal af det historiske Hedeby på den anden side af Slien. Kontaktdata til museumspersonalet finder I på denne side. Også her skal I ikke være sikker på, at personalet vil kunne besvare en mail på dansk.

Danevirke Museum

Danevirke Museum bliver drevet af Sydslesvigsk Forening (SSF), som er mindretallets kulturelle hovedorganisation. I de seneste år er der blevet etableret et tættere samarbejde mellem Vikingemuseet Hedeby og Danevirke Museum, således at personalet evt. også kan hjælpe jer videre med nogle spørgsmål relateret til et kombineret museumsbesøg. Personalet er dansktalende og I kan sagtens henvende jer på dansk. Kontaktdata til museets personale finder I her.

Kontakt Oplev Sydslesvig

På Oplev Sydslesvig finder I yderligere et stort udvalg af aktiviteter og seværdigheder i området omkring Slesvig og i Sydslesvig i det hele taget. Kontaktmulighederne til de enkelte udbydere finder i direkte på siderne til de enkelte tilbud. Hvis I ellers har spørgsmål, er i selvfølgelig velkommen til at kontakte Oplev Sydslesvig.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse