Ostsee Info-Center Eckernförde Logo

Ostsee Info-Center

Foto: Ostsee Info-Center, Eckernförde

Du er her

Dyk ned til Østesøens hemmeligheder med begge ben på jorden

Har du nogensinde tænkt over, hvad der befinder sig under Østersøens nogle dage spejlglatte, andre dage brogede vandoverflade? I Egernførde kan du opleve Østersøens oftest skjulte beboere uden at få våde tæer. Og hvis i foretrækker den ægte vare, så er der også mulighed for at opleve den ægte vare.

Østersø-Informationscentret (Ostsee Info-Center) i Egernførde (Eckernförde) ligger lige ved hovedstranden ved promenaden. Der er kun få minutters gang fra både strøget, havnen og den historiske gamle bydel.

I Østersø-centret får du mulighed for at gå på opdagelse efter, hvad der gemmer sig under havets overflade. Centret kombinerer en klassisk udstilling med infotavler og -stationer omkring forskellige emner med mere interaktive muligheder for at lære og forstå, hvordan naturen under havoverfladen hænger sammen.

Hold en krabbe i hånden og mærk, hvordan en søstjerne føles

Det centrale element i udstillingen er følebassinnet, hvor du har mulighed for at iagttage forskellige dyr, som er taget direkte fra fjorden. Her har du også mulighed for at føle, hvordan det er at holde en krabbe i hånden og hvordan man skal bære sig ad, for ikke at blive knebet i fingeren. Du kan også opleve, hvordan huden af forskellige platfisk og søstjerner føles.

Dyrene stammer som sagt direkte fra fjorden udenfor Egernførde og der gøres alt for, at de har det rigtig godt i deres nye hjem. Bassinnet er tilrettelagt således, at dyrene altid har mulighed for at trække sig tilbage, når de bliver trætte af de besøgendes nysgerrige hænder. Derudover hentes vandet direkte fra fjorden og bassinet har selvfølgelig den fordel, at dyrene ikke bliver spist af rovdyr.

Ved følebassinnet er der altid en sagkyndig ledsager til stede, som besvarer spørgsmål og som instruerer de besøgende i, hvordan de skal omgås med dyrene. På denne måde lærer de besøgende, hvordan livet under vandet hænger sammen, helt uden infotavler og læremateriale.

Hvaler i Østersøen? 

Derudover er der en egen udstilling omkring hvaler i Østersøen. Ja, der findes rent faktisk hvaler i vores farvande. De er måske ikke helt så store som dem man møder i andre verdenshave, men marsvinene er stadigvæk forholdsvis udbredte i Østersøen. Udstillingen forklarer, hvordan de finder rundt under vandet ved at udstøde lyde og opfange deres ekko. Derudover kan man lære mere om, hvilke farer marsvinene er udsat for og hvad de Slesvig-Holstenske fiskere gør for at undgå, at de havner i deres net som bifangst.

Når man interesserer sig for de helt små leveformer, så har man mulighed for at gå på opdagelse i planktonets verden ved at bruge centrets mikroskop-station.

Kravl op på centrets tag og oplev en helt særlig blomsterhave

Selv om centrets fokusområde er havet, så er der også en afdeling der beskæftiger sig med noget, der foregår på selve kysten. På centerbygningens tag opstod der kort efter åbningen i 2008 en lille botanisk have. Siden dengang er der forskellige biotoper under udvikling, som er typiske for kystregionerne i området. Mange planter, der vokser på taget i dag, er stærkt truede og på vej til at forsvinde ude i naturen. Planterne i taghaven danner endvidere et velkommen mødested for alle mulige vingede besøgende, heriblandt forskellige biarter, som fik centret til at implementere et insekthotel.

En uventet sidegevinst af etableringen af taghaven er, at mange af plantearterne efterhånden er sprunget videre til nærområdet. Mange af planterne, som ellers er svært at spore i naturen, findes nu i store dele af kystlinjen i og omkring Egernførde.

Arrangementer og særlige tilbud til store og små

Udover den sædvanlige udstilling er der også forskellige arrangementer og aktiviteter som f.eks. rundvisninger, ture med fiskenet i lavvandszonen, ravslibning, præpareringskurser og meget mere. Der er også forskellige tilbud til skoleklasser, men materialerne og rundvisningerne er som regel på tysk.

Flere informationer omkring særlige tilbud og arrangementer i Østersøcentret findes på centrets hjemmeside. For tilbud som rundvisninger og skoleklassebesøg bedes man at kontakte museet.

Generel information

Sted Ostsee Info-Center
Jungfernstieg 110 (Am Seesteg), Eckernförde, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
5,00 €
Børn
3,00 €
Entrébilletterne gælder hele dagen, så I må gå ind og ud af udstillingen så ofte i vil.
Årskort
Voksne
40,00 €
Børn
20,00 €
Familier
60,00 €
Grupperundvisninger og fisketure med fiskenet
Rundvisning på ca. 45 min. uden entré
40,00 €
Fisketur med fiskenet fra strandkanten (1.5 timer)*
120,00 €
Fisketur med korte fiskenet fra strandkanten (1 time) inkl. entré til udstillingen
80,00 €
*Hvis i ønsker at besøge udstillingen efter fisketuren, koster det kun 1 Euro per barn oveni. Samtlige gruppetilbud skal bookes på forhånd.
Børnefødselsdage
Børnefødselsdag f.eks. med ravslibning (per barn)
11,00 €
Eventlokalet står til rådighed for jer i 3 timer. I er velkommen til at medbringe fødselsdagskager og drikkevarer. Ravslibning tager ca. 1 time. Alternativt kan der tilbydes en børnefødselsdag med fodring af fiskene. Entré til udstillingen er inkluderet i prisen for børnefødselsdagen. Samtlige gruppetilbud skal bookes på forhånd.
Telefonnummer +49 4351 72 62 66
E-mail info@ostseeinfocenter.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
April - Oktober
Mandag - Søndag:
10:00-18:00
November - Marts
Tirsdag - Søndag:
11:00-17:00
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Legeplads på stedet
Wi-fi
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Restaurant
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Stedet huser en bistro, hvor man kan få snacks, mindre måltider samt god kaffe og kage
Andre særlige tilbud
  • Opdagelsestur med fiskenet i lavvandszonen
  • Børnefødselsdage med f.eks. ravslibning eller fodring af fiskene
  • Udlejning af eventlokale inkl. catering

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden