Alt

Museum für Archäologie Schloss Gottorf

Foto: © Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen/ Marcus Dewanger

Du er her

En rejse gennem 80.000 år af menneskets historie

Vidste du, at Sydslesvig har et af de største arkæologiske museer mellem Hamborg og København? I det arkæologiske museum på Gottorp Slot kan du opleve menneskets historie fra neandertaler til ridderne i middelalderen og gyse over historierne fra de berømte, over 2.500 år gamle moselig.

Museet for arkæologi på Gottorp Slot (Museum für Archäologie Schloss Gottorf) er en del af udstillingerne på museumsøen på Gottorp Slot i Slesvig, som alle beskæftiger sig med landsdelens historie. Museumskomplekset på slotsøen er det største af sin art mellem Hamborg og København og huser blandt andet også museet for kunst og kulturhistorie og det berømte Gottorpske Kæmpeglobus med slottets pragtfulde barokhave. Alle museer kan besøges enkeltvis, hvis i specifikt skulle interessere jer for en bestemt periode. Men det er selvfølgelig oplagt at bruge hele dagen på at komme rundt på de forskellige museer og udstillinger.

Over 10 millioner arkæologiske fund fortæller om menneskets historie gennem de sidste 80.000 år

Museet for arkæologi har i sin 180 år lang historie været med til at præge forskningen omkring Nordeuropas tidligste historie. Museets samling råder i dag over mere end 10 millioner gestande som dækker over 80.000 år af menneskets historie. Grundet museets regionale historie stammer en stor del af fundene fra udgravninger indenfor det område som i dag ligger indenfor den nordligste tyske delstat Slesvig-Holsten.

Glæd dig til Nydamsbåden fra år 320 og moseligene med deres spændende historier

De fleste af disse fund befinder sig på museets aflukkede magasin. De vigtigste og mest spændende gestande kan du opleve i museets permanente udstillinger eller i en af de regelmæssige særudstillinger. Du kan blandt andet glæde dig til Nydamsbåden, som er er en 23 m lang egetræsbåd som blev fundet ved Sønderborg og som kan betragtes som en forgænger for vikingeskibene, og de berømte moselig af hvilke barnet fra Vindeby nok er det mest kendte. Vikingemuseet Hedeby (Wikinger Museum Haithabu) skal selvfølgelig også nævnes. Det befinder sig på det historiske areal af vikingebyen Hedeby ikke langt fra museumsøen og er organisatorisk forbundet med det arkæologiske museum. Da der er så meget at se på Gottorp Slot er det måske en god idé af planlægge med en ekstra dag, hvis i også vil ud og besøge Hedeby.

En rejse gennem tiden fra neandertalerne i den tidlige stenalder til ridderne i middelalderen

Museets permanente udstilling strækker sig fra de tidligste menneskelige spor fra neandertalerne i stenalderen over bronzealderen til jernalderen, som også er perioden hvor de op til 2500 år gamle moselig stammer fra. Et vigtigt fokusområde er derudover middelalderen, hvor i kan opleve hvordan menneskernes dagligdag dengang så ud og hvor ridderne og deres borge var en vigtig del af livet. Derudover beskæftiger en af udstillingerne sig med ritualer og traditioner omkring døden og livet efter selve i perioden op til jernalderens udgang.

Rundvisninger på dansk og særlige tilbud til skoleklasser og børnefamilier

Udover de almindelige rundvisninger, som også kan foregå på dansk, tilbyder museet forskellige rundvisninger, workshops og arrangementer til børnefødselsdage til familier og skoleklasser, som er tilrettelagt til forskellige alders- og klassetrin. Tilbuddene kan ses på museets hjemmeside, hvis i følger dette link (på tysk). Man skal tilmelde sig til tilbuddene på forhånd og som udgangspunkt gennemføres alle arrangementer på tysk. I denne sammenhæng er det derfor en god idé ved tilmeldingen at spørge, om tilbuddet kan foregå på dansk, hvis dette er en forudsætning for jer.

Praktiske informationer til jeres besøg

Bemærk at især tunge busser og lastbiler ikke må køre over broerne til museumsøen. Der henvises til busparkeringspladserne på de almene parkeringspladser udenfor slotsøen. Gottorp Slot er en historisk bygning, hvilket betyder, at man ikke kan nå ud til alle områder på grunden uden at skulle overvinde trin og trapper. Hvis i har kørestolsbrugere eller mennesker med andre særlige behov i forhold til barrierefrihed i jeres gruppe, så kontakt venligst museets personale på forhånd for at høre, hvilke muligheder der er for at komme rundt i udstillingerne.

Generel information

Sted Museumsinsel Schloss Gottorf
Schloßinsel 1, Schleswig, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder, Slotte, borge, ruiner og monumenter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
9,00 €
Børn og unge over 7 år
3,00 €
Børn til og med 6 år
Gratis
Reduceret entré
7,00 €
Familier (to voksne med børn mellem 7 og 17 år)
19,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppepriser
Skoleklasser per person
2,00 €
Gruppe fra 20 personer per person
7,00 €
Gruppe fra 30 personer per person
6,00 €
Audioguides
Audioguide til voksne
2,00 €
Audioguide til børn
1,00 €
Telefonnummer +49 4621 81 32 22
E-mail service@landesmuseen.sh
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Åbningstider indtil 31.10.2019
Tirsdag - Fredag:
10:00-17:00
Lørdag - Søndag:
10:00-18:00
Åbningstider fra 01.11.2019
Tirsdag - Fredag:
10:00-16:00
Lørdag - Søndag:
10:00-17:00
Kristi Himmelfart: 10:00 - 18:00, Pinse (søndag, mandag): 10:00 - 18:00, Tag der Deutschen Einheit (Tysklands genforening, 3. oktober): 10:00 - 18:00, Reformationsdag (31. oktober): 10:00 - 18:00, 2. juledag: 10:00 - 17:00 . Lukket: juleaftensdag, nytårsaftensdag.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Parkering
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Restaurant
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Rundvisninger, audioguides, infotavler og printversioner af udstillingsguide på dansk

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden