Alt

Den gottorpske Kæmpeglobus på Gottorp Slot

Foto: © Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen

Du er her

Få en tur i verdens første interaktive planetarium

Kæmpeglobussen på Gottorp Slot betragtes som værende det første planetarium i historien. Her kan du opleve, hvordan man så verden og nattehimlen ved udgangen af det 17. århundrede. Og så inviterer slottets barokhave til en tidsrejse tilbage til hertugdømmets blomstringstid omkring 1690.

Den Gottorpske Kæmpeglobus og slottets Barokhave er to meget populære seværdigheder på Gottorp Slot i Slesvig. De to seværdigheder hører til museumskomplekset Museumsinsel Schloss Gottorf (Museumsøen Gottorp Slot), som også omfatter Museet for Kulturhistorie og Museet for Arkæologi. Museerne kan besøges enkeltvis, men hvis i for alvor vil dykke ned i regionens historie, så er det selvfølgelig oplagt at bruge dagen på alle seværdighederne.

Et astronomisk underværk, som blev taget til Sankt Petersborg i Rusland efter krigen

Den Gottorpske Globus var for 350 år siden et astronomisk underværk. Det første planetarium i historien var et symbol på Frederik den tredjes verdensåbenhed, som under hans regentskab førte til at Gottorp udviklede sig til et af de mest betydningsfulde hertugdømmer og et vigtigt kulturelt centrum i Nordeuropa. Det originale globus blev efter nederlaget af det danske kongerige i Den Store Nordiske Krig i 1713 bragt til Sankt Petersborg, efter at Zar Peter den Store, som var allieret med danskerne, krævede globussen som gave. Originalen eksisterer stadig den dag i dag, men er blevet svært beskadiget under transporten, ved brandepisoder og forskellige krigeriske hændelser. Efter mange restaureringer er den originale bemaling stort set forsvundet. Kun den indre konstruktion og selve døren har overstået tiderne.

Tag en tur i den oprindelige globus på Gottorp Slot, som fremstår i alt sin pragt efter en treårig rekonstruktion

På trods af at originalen ikke har det for godt, har du i slotshaven på Gottorp Slot mulighed for at opleve Globussen i al sin pragt. Indenfor en periode på 3 år var det muligt at skabe en tro kopi af kæmpeglobussen udfra dokumenter fra Sankt Petersborg, der dokumenterer, hvordan globussen var konstrueret. Samtlige synlige dele blev genskabt efter det historiske forbillede og de fremstår i dag ligesom originalen, sådan at i kan glæde jer til en autentisk, historisk oplevelse. Alle dele, som ikke er synlige, er dog blevet udviklet efter aktuelle sikkerhedskrav. Dette gælder især for måden, hvordan globussen bliver sat i bevægelse. Dette skulle oprindeligt ske vedhjælp af vandkraft, hvilket vist aldrig lykkedes, da der er bevis for, at globussen blev sat i gang ved håndkraft.

Globussen har i dag en diameter på 3 meter og 12 personer kan tage plads i dets indre og nyde den kunstnerisk udsmykkede stjernehimmel, sådan som den så ud i det 17. århundrede. På ydersiden ser man en kortlægning af verdenen - i hvert fald den del, som var kendt dengang.

Globushuset er en ny udstillingsbygning og et designmæssigt kontrapunkt i de historiske omgivelser

Det originale Globushus havde kun en forholdsvis kort levetid. For at få globussen ud af bygningen, da det skulle fragtes til Rusland, var man nød til at skære et stort hul i bygningen. Bygningen blev derefter aldrig renoveret og til sidst revet ned i 1768. Det nybyggede globushus er ikke en original rekonstruktion af den historiske bygning, men har udelukkende til formål at præsentere selve globussen. Bygningen står præcis det samme sted, hvor den originale bygning stod i sin tid, og på trods af den moderne arkitektur er der blevet taget udgangspunkt i nogle af de historiske stilelementer. De store vinduespartier gør det for første gang muligt at betragte billedet af jordoverfladen på globussen udefra.

I barokhaven kan du opleve et pragtfuldt haveanlæg fra tiden omkring 1690

Globussen og det nye globushus befinder sig midt i den barokke slotshave, som gennem århundrederne har undergået mange forandringer og perioder af forfald. Haven fremstår i dag i store træk som i 1690 med sine vandkaskader og de flankerende fritrapper efter at rekonstruktionen af haven i 2007 foreløbig var afsluttet. Den fremstår i dag igen stort set som i 1690, på hvilket tidspunkt haven havde opnået sin fulde pragt i sin barokke udformning.

Rundvisninger på dansk og særlige tilbud til skoleklasser og børnefamilier

Udover de almindelige rundvisninger har museet også forskellige tilbud til skoleklasser og børnefamilier som f.eks. rundvisninger, workshops og arrangementer til børnefødselsdage, som er skræddersyet til forskellige alderstrin. Tilbuddene kan ses på museets hjemmeside, hvis i følger dette link (på tysk). Almindelige rundvisninger kan som regel foregå på dansk, men tilbydes som udgangspunkt på tysk. Når i tilmelder jer til et af tilbuddene er det derfor en god idé at spørge, om tilbuddet kan gennemføres på dansk, hvis dette skulle være en forudsætning for jer.

Praktiske informationer til dit besøg

Globushuset og barokhaven er en del af museumsøen, som omfatter hele museumskomplekset omkring Gottorp Slot. Entrébilletten til globushuset og barokhaven indeholder adgang til hele globushuset med tagterracen, audioguide til selve globussen og barokhaven, en introduktionsfilm og selve turen i globussen. Turene i globussen foregår hvert kvarter og der er ligeledes en audioguide under turen. Bemærk, at børn under 6 år ikke må være med på turen. Globusturen er ikke egnet for besøgende med helbredsmæssige problemer som f.eks. hjertekarsygdomme, epilepsi og klaustrofobi.

Globushuset og barokhaven ligger i nærheden af slotsøen og i skal regne med en gåtur på ca. 800 m. Det mest hensigtsmæssige er at bruge parkeringspladsen på slotsøen og at gå til fods derfra. Bemærk, at broerne til slotsøen ikke er egnet til alle køretøjer, især ikke til tunge busser og lastbiler. Hunde må ikke medbringes i barokhaven. Globushuset og barokhaven er som udgangspunkt ikke egnet til kørestolsbrugere. Hvis i har nogle i jeres gruppe, som sidder i kørestol eller som på andre måder har særlige behov i forhold til barrierefrihed, så kontakt venligst museet på forhånd for at høre, hvilke muligheder der er for at bevæge sig rundt derude.

Generel information

Sted Museumsinsel Schloss Gottorf
Schloßinsel 1, Schleswig, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder, Slotte, borge, ruiner og monumenter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
7,00 €
Børn og unge over 7 år
3,00 €
Børn til og med 6 år
Gratis
Reduceret entré
5,00 €
Familier (to voksne med børn mellem 7 og 17 år)
15,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppepriser
Skoleklasser per person
2,00 €
Gruppe fra 20 personer per person
5,00 €
Gruppe fra 30 personer per person
4,00 €
Adgang til barokhaven er gratis. Entrébilletten til Globussen omfatter adgang til hele globushuset med tagterrassen, en audiorundvisning om globussen og i barokhaven såvel som en introduktionsfilm og en tur i selve globussen (fire ture i timen, med audiorundvisning).
Audioguides
Audioguide til barokhaven for voksne
2,00 €
Audioguide til barokhaven til børn
1,00 €
Telefonnummer +49 4621 81 32 22
E-mail service@landesmuseen.sh
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Åbningstider til 31.10.2019
Tirsdag - Fredag:
10:00-17:00
Lørdag - Søndag:
10:00-18:00

Efter 1.11.2019: lukket. Kristi Himmelfart: 10:00 - 18:00, Pinse (søndag, mandag): 10:00 - 18:00, Tag der Deutschen Einheit (Tysklands genforening, 3. oktober): 10:00 - 18:00, Reformationsdag (31. oktober): 10:00 - 18:00.

Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Parkering
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Restaurant
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Rundvisninger, audioguides, workshops, infotavler og printversioner af udstillingsguide på dansk

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden