Stadtmuseum Schleswigs logo

Stadtmuseum Schleswig

Foto: Stadtmuseum Schleswig

Du er her

Gå på opdagelse i vikingebyens historie

Vidste du, at Slesvig var en af de vigtigste handelsbyer i vikingetiden? At Hertugdømmet Slesvig var en del af den danske helstat og at Slesvig spillede en central rolle i krigen mellem Danmark og Tyskland? I bymuseet kan du opleve byens spændende historie og få inspiration til flere oplevelser.

Slesvig er en af de største byer i Sydslesvig og danner et vigtigt lokalt centrum mellem Flensborg og Egernførde. Byen er dog mest kendt for sin rolle som vigtigt politisk, kulturelt og historisk centrum igennem århundrederne, som seværdigheder som blandt andet Gottorp Slot, Hedeby og Danevirke vidner om.

Oplev vikingetiden, Hertugdømmet Slesvig og Slesvig som hovedstad på ét sted

Hvis man vil danne sig et overordnet overblik over byens mangfoldige historie, er bymuseet i Slesvig det helt rigtige sted at starte. Museet befinder sig lidt udenfor centrum syd for omfartsvejen B76. Det historiske bygningsensemble med den smukke centralbygning "Günderothscher Hof" fra 1634 danner rammen for udstillingerne og er en spændende seværdighed i sig selv.

Museets udstilling fører den besøgende igennem byens brogede historie fra middelalderen til dagen i dag. De centrale emner i udstillingerne er blandt andet Slesvigs forgængerby Hedeby (Haithabu), som er årsagen til at byen også kalder sig selv Vikingebyen, blomstringstiden under hertugene på Gottorp Slot og den dansk-tyske konflikt i det 19. århundrede. Derudover kan man opleve Slesvigs rolle som hovedstad af Slesvig-Holsten under preusserne og tiden under nationalsocialismen kommer man ligeledes omkring.

Spændende udstillinger af fotografier om emner fra hele verden

Udover det historiske pligtprogram, som man som besøgende i Slesvig bare skal igennem, rummer museet også andre spændende projekter og udstillinger indenfor kunst og kulturhistorie. Således danner S-Foto-Forum et projekt, som blandt andet beskæftiger sig med fotografiens historie. Der er regelmæssigt udstillinger med fotografier fra kendte fotografer, som omhandler emner fra hele verden. Slesvig kunne på baggrund af dette projektet udvikle sig til det vigtigste centrum for fotografi indenfor Slesvig-Holsten og mange af udstillingerne har skabt en positiv respons også langt udenfor delstatens grænser. Indenfor projektet tilbydes der også regelmæssigt workshops og foredrag indenfor fagområdet. Kontakt venligst udbyderen, hvis du interesserer dig for, om der er relevante tilbud indenfor det tidsrum hvor du planlægger dit ophold i Sydslesvig.

Hvor kommer teddybjørnen fra? I teddybjørne-udstillingen finder du svaret

Hvis du rejser med din familie og du har svært ved at overbevise børnene om at tage på museum, kan du jo prøve at lokke dem med dette tilbud. Museet byder nemlig på en udstilling af en stor samling teddybjørne. Her kan du blandt andet få at vide, hvordan teddybjørnen fik sit navn, hvorfor den er så populær og hvilken succeshistorie der ligger bag dette forunderlige tøjdyr. Derudover er der en stor legetøjs-udstilling med over 500 udstillingsgenstande, som giver et godt indblik i, hvordan og med hvad børnene legede i sin tid og hvilke pædagogiske idealer der gjorde sig gældende dengang.

Outsiderkunst - kunst fra mennesker med fysisk eller psykisk handycap

Hvis du har tid og lyst til at fordybe dig i en helt særlig form for kunst, så kan du efter dit museumsbesøg tage ned i midtbyen og kigge forbi Museum for Outsiderkunst, som ligeledes er et af projekterne, som bymuseet er tovholder af. I skiftende udstillinger vises der værker fra mennesker, som på baggrund af deres fysiske eller psykiske handycap er blevet til outsidere i samfundet. Årsagen til, at disse mennesker ikke lever op til de krav, som samfundet stiller til dem, er samtidig ofte en stor kilde til kreativitet. Kunstnerne udtrykker deres angst, ønsker og visioner ofte i form af kunst. Resultaterne kan du beundre i Museet for Outsiderkunst og måske giver disse indtryk dig et nyt syn på de mennesker, som befinder sig i udkanten af samfundet.

Museet tilbyder forskellige rundvisninger og særudstillinger på dansk. Derudover er der specielle tilbud til skoleklasser. Kontakt venligst udbyderen, hvis du vil vide mere i forhold til disse tilbud.

Generel information

Sted Stadtmuseum Schleswig
Friedrichstraße 9-11, Schleswig, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Entrépriser for bymuseet
Voksne
5,00 €
Reduceret entré
2,50 €
Voksengrupper fra 10 personer per person
4,00 €
Grupper til reduceret pris fra 10 personer per person
2,00 €
Familiebillet (forældre med skolepligtige børn under 16 år)
9,50 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Entrépriser for Museum für Outsiderkunst
Voksne
1,00 €
Reduceret entré
0,50 €
Voksengrupper fra 10 personer per person
0,50 €
Grupper fra 10 personer til reduceret pris per person
0,50 €
Familiebillet (forældre med skolepligtige børn under 16 år)
2,00 €
Adgang til Holm-museet er gratis.
Telefonnummer +49 4621 93 68 20
E-mail stadtmuseum@schleswig.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
Tirsdag - Søndag:
10:00-17:00
Lukket den 24., 25., 31. december og 1. januar. Lukket på mandage, undtaget tyske helligdage der ligger på en mandag. Trykkeriet kan kun besøges efter foregående aftale.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Slesvigs historie er på mange måder en vigtig del af Danmarkshistorien, hvilket udstillingen også kommer ind på.

Andre vigtige informationer
  • Vær opmærksom på, at museet ikke befinder sig i selve midtbyen, men i bydelen Frederiksberg (Friedrichsberg).
  • Bemærk, at museet har afdelinger i andre dele af byen og at nogle af udstillingerne, som f.eks. Museum für Outsiderkunst og Det Lille Museum på Holmen, ikke befinder sig på hovedsædet i Frederiksberg.
Andre særlige tilbud
  • Rundvisninger på dansk
  • Særudstilling på dansk

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden