Alt

Museum für Kunst- und Kulturgeschichte Schloss Gottorf

Foto: © Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen/ Marcus Dewanger

Du er her

Gå på opdagelse i den danske og nordtyske kunst- og kulturhistorie

Vidste du, at Gottorp Slot var et vigtigt kulturelt centrum i Europa i det 17. århundrede? I museet for kunst- og kulturhistorie kan du på over 15.000 kvadratmeter opleve kunst fra middelalderen til i dag. Derudover får du mulighed for at få et helt nyt perspektiv på Danmarkshistorien.

Museet for kunst og kulturhistorie (Museum für Kunst und Kulturgeschichte) er et af museerne på museumsøen på Gottorp Slot i Slesvig. Sammen med museet for arkæologi, det Gottorpske Kæmpeglobus og slottets barokhave er museumskomplekset det største af sin art mellem Hamborg og København og en af de vigtigste historiske seværdigheder i Sydslesvig og resten af den tyske delstat Slesvig-Holsten. Museerne kan selvfølgelig besøges enkeltvis, hvis jeres besøg ligger til grund for et bestemt emne. Hvis i vil dykke helt ned i regionens historie giver det dog god mening at tilbringe en stor del af dagen på Gottorp Slot for at komme igennem samtlige udstillinger.

På Gottorp Slot kan du opleve højdepunkterne i regionens kunst- og kulturhistorie

Museet for kunst- og kulturhistorie byder på en enestående mulighed for at opleve højdepunkterne i Slesvig-Holstens kunst- og kulturhistorie. Store dele af den nordligste tyske delstat hørte i mange århundreder til det danske kongerige, så der er rig mulighed for at få et nyt perspektiv på Danmarkshistorien og de mangfoldige kulturelle forbindelser mellem Danmark, Sydslesvig og resten af delstaten.

120.000 kunstværker på over 15.000 kvadratmeter

Museets samling omfatter omkring 120.000 gestande og udvalgte kunstværker bliver præsenteret på et udstillingsareal på over 15.000 kvadratmeter. Museets samling er kendetegnet ved sin store mangfoldighed. Den byder på sande skatte fra regionen og rækker fra kirkekunst fra middelalderen til samtidskunst og fra møbler fra forskellige epoker til klassisk og moderne kunsthåndværk.

Flotte fajancer, kunstværker fra Lucas Cranach den ældre og Rolf Horn og et kæmpeglobus, som samtidig er verdens første planetarium

Højdepunkter i udstillingen er fajancerne fra regionerne omkring østersøen, malerierne fra Lucas Cranach den ældre og kunstværkerne i udstillingen fra Rolf Horn Fonden, som repræsenterer den tyske ekspressionisme. Mens i bevæger jer igennem udstillingen får i også mulighed for at opleve selve slottet, som huser den største del af udstillingen. Ligeledes er det Gottorpske Kæmpeglobus, som udstilles i en særlig, nybygget udstillingsbygning i slottets barokhave, en del af af museets udstilling. Globusset bliver beskrevet som verdens første planetarium og er noget som i ikke må gå glip af, når i er på besøg i Slesvig.

Kunst fra alle vigtige epoker og den særlige indflydelse af forholdet mellem Danmark og Tyskland på kunstens udvikling

Derudover tager udstillingen jer igennem forskellige kunstepoker, som omfatter kirkekunst fra middelalderen, kunstværker fra renæssancen og baroktiden til klassicismen og biedermeiertiden. Et spændende high-light er et eksemplar af Gutenberg-bibelen fra 1452/54. Udstillingen om det gyldne tidsalder (Das goldene Zeitalter) beskæftiger sig i særlig grad med regionens danske historie og hvilken særlig indflydelse denne unikke kendsgerning havde på de danske og slesvig-holstenske kunstnere og hvordan de politiske omvæltninger i midten af det 19. århundrede satte en stopper for kulturudvekslingen mellem Danmark og Slesvig-Holsten.

Kunst, design og kunsthåndværk fra det 20. århundrede

I det nordtyske galleri (Norddeutsche Galerie) kan i derimod opleve, hvordan kunsten udviklede sig indenfor de sidste 100 år og hvordan nazisterne satte en stopper for en stor del af den kreative udfoldelse ved at forbyde mange kunstnere at fortsætte med deres arbejde. Udstillingen afrundes med en afdeling der viser kunst og design fra det 20. århundrede og som fokuserer på genstande fra vores hverdag, som har fået en plads på museet, fordi deres formsprog betragtes som vejvisende indenfor faget.

Hvis i efter udstillingsbesøget stadigvæk ikke har fået nok, så kan i glæde jer til skulpturparken udenfor de pragtfulde barokke bygninger, hvor der vises over 50 skulpturer fra kunstnere fra slutningen af det 19. århundrede til i dag.

Særlige tilbud til børnefamilier og skoleklasser

Museet byder på almindelige rundvisninger, som også kan foregå på dansk. Derudover er der forskellige tilbud til børnefamilier og skoleklasser som f.eks. rundvisninger, workshops og arrangementer til børnefødselsdage, der er tilrettelagt til forskellige aldersgrupper og klassetrin. I kan se tilbuddene på museets hjemmeside ved at følge dette link (på tysk). I skal tilmelde jer tilbuddene på forhånd. Da tilbuddene som udgangspunkt foregår på tysk, er det en god idé inden tilmeldingen at spørge, om et givent tilbud kan gennemføres på dansk, hvis dette er en forudsætning for jer.

Praktiske informationer til jeres besøg

Vær opmærksom på at broerne til museumsøen ikke er egnet til tunge køretøjer som store busser og lastbiler. Der henvises til parkeringspladserne udenfor slotsøen, som også tilbyder busparkering. Det skal derudover nævnes at Gottorp Slot er en historisk bygning og at der skal overvindes trin og trapper, for at komme ud til alle dele af udstillingen. Hvis i har kørestolsbrugere eller personer med andre særlige behov mht. barrierefrihed i gruppen, er det oplagt at tage kontakt til museet i forvejen for at høre, hvilke muligheder der er for at komme rundt i udstillingerne.

Generel information

Sted Museumsinsel Schloss Gottorf
Schloßinsel 1, Schleswig, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder, Slotte, borge, ruiner og monumenter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
9,00 €
Børn og unge over 7 år
3,00 €
Børn til og med 6 år
Gratis
Reduceret entré
7,00 €
Familier (to voksne med børn mellem 7 og 17 år)
19,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppepriser
Skoleklasser per person
2,00 €
Gruppe fra 20 personer per person
7,00 €
Gruppe fra 30 personer per person
6,00 €
Audioguides
Audioguide til voksne
2,00 €
Audioguide til børn
1,00 €
Telefonnummer +49 4621 81 32 22
E-mail service@landesmuseen.sh
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Åbningstider indtil 31.10.2019
Tirsdag - Fredag:
10:00-17:00
Lørdag - Søndag:
10:00-18:00
Åbningstider fra 01.11.2019
Tirsdag - Fredag:
10:00-16:00
Lørdag - Søndag:
10:00-17:00
Kristi Himmelfart: 10:00 - 18:00, Pinse (søndag, mandag): 10:00 - 18:00, Tag der Deutschen Einheit (Tysklands genforening, 3. oktober): 10:00 - 18:00, Reformationsdag (31. oktober): 10:00 - 18:00, 2. juledag: 10:00 - 17:00 . Lukket: juleaftensdag, nytårsaftensdag.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Parkering
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Restaurant
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Hertugdømmet Slesvig var del af den danske helstat. I udstillingen kan i blandt andet opleve denne del af den danske kulturhistorie syd for den nuværende grænse.

Andre særlige tilbud
  • Rundvisninger, audioguides, infotavler og printversioner af udstillingsguide på dansk

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden