Alt

Wikinger Museum Haithabu

Foto: © Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen

Du er her

Rejs tilbage til vikingetiden på Hedebymuseet

Vidste du, at vikingebyen Hedeby sammen med Danevirke siden 2018 er UNESCO verdensarv? Vikingemuseet hører til de mest betydningsfulde arkæologiske museer i Tyskland. Her kan du for alvor dykke ned i vikingetiden og udforske den tidlige danske og europæiske historie.

Lige overfor Slesvig på den anden side af fjorden Slien (Schlei) ligger Vikingemuseet Hedeby (Wikinger Museum Haithabu). Museet er et af de mest betydningsfulde arkæologiske museer i Tyskland. I 2018 kårede UNESCO den historiske vikingeby Hedeby sammen med voldskomplekset Danevirke til verdenskulturarv. I selve udstillingen og på det historiske areal med de syv rekonstruerede vikingehuse kan du opleve, hvordan menneskene levede og arbejdede i vikingetiden.

Henover Sydslesvig i stedet for rundt omkring Jylland allerede i vikingetiden

Handelspladsen Hedeby og grænsevolden Danevirke ligger ved et for handelen strategisk meget fordelagtigt sted. Vikingene kunne med deres skibe nå langt ind i baglandet på den nuværende nordtyske del af den jyske halvø. Fra vadehavet kunne de sejle op ad floderne Ejderen og Trenen hele vejen til det nuværende Hollingsted (Hollingsted), hvor voldsystemet startede. Fra Østersøen kunne de sejle hele vejen til Hedeby. For at nå over på den anden side skulle der blot overvindes 16 km på landvejen, hvilket gjorde rejsen ad denne vej meget interessant i modsætning til den farlige vej rundt omkring Jylland.

En af de mest spændende arkæologiske udstillinger i Europa

Hedeby udviklede sig således til en af de vigtigtigste handelsmetropoler i vikingetiden med op til 2000 indbyggere. I udkanten af det historiske område præsenterer museet i dag spektakulære arkæologiske fund og sætter dem samtidig i et historisk perspektiv, sådan at i som besøgende får et enestående billede af, hvad der gik for sig for godt 1000 år siden.

Museumsbesøget starter i udstillingshusene, som huser en af de mest spændende arkæologiske udstillinger i hele Europa. Udstillingen byder på enestående arkæologiske fund fra værktøj som f.eks. økser og knive over spektakulære guldsmykker til handelsvarer fra alle verdenshjørner. Et high-light i udstillingen er vraget af et kongeligt krigsskib, som kunne bære en besætning på 60 mand og som var et af de hurtigste skibe på østersøen. Udover de historiske artefakter byder udstillingen på plancher og modeller, der forklarer, hvordan byen udviklede sig indenfor vikingetiden og der er to nye film om vikingenes verden, en til børn og en til hele familien, som bliver vist flere gange om dagen.

Efter historisk forbillede rekonstruerede vikingehuse giver jer mulighed for at rejse tilbage til vikingetiden

Indenfor halvkredsvolden ikke langt fra selve museet kan i opleve, hvordan husene vikingebyen så ud for 1000 år siden. I alt har museet på baggrund af arkæologiske fund rekonstrueret syv huse, som livagtigt formidler, hvordan vikingene levede dengang. I kan gå rundt mellem husene på små plankeværksbroer og helt ned til den genskabte landingsbro og på denne måde dykke ned i vikingenes verden.

Planlæg dit besøg således, at du kan være med til et af museets historiske demonstrationsarrangementer

Måske kan i jo få jeres besøg til at passe således, at i kan være med til et af de mange arrangementer på det historiske område. Museet arrangerer regelmæssigt demonstrationer, hvor i kan opleve, hvordan vikingene arbejdede eller hvad der foregik på deres markeder i sin tid. Hele programmet med alle arrangementer, workshops og særlige rundvisninger finder du på museets hjemmeside, hvis du følger dette link (tysk). Husk at i som regel skal tilmelde jer til arrangementerne i forvejen.

Rundvisninger på dansk og særlige tilbud til skoleklasser og børnefamilier

Museet tilbyder en bred vifte af rundvisninger, som udover selve rundturen gennem museets udstilling også kan have særlige emner som f.eks. kristendommens ankomst i Hedeby eller hvordan kvinder levede i den tidlige middelalder.

For skoleklasser er der særlige tilbud, der er tilrettelagt til forskellige klassetrin. Hvis du som lærer selv vil gå på opdagelse med din klasse, så stiller museet et opgavesæt til rådighed, som eleverne kan løse, mens de går på opdagelse i udstillingen. Opgavesættet er på dansk og kan downloades her (fra museets hjemmeside).

Børnefamilier kan derimod glæde sig til et udvalg af fødselsdags-arrangementer, hvor fødselsdagsbarnet med sine gæster blandt andet kan komme ud og skyde med bue og pil, bage brød eller lave tekstilprodukter ligesom vikingene gjorde i gamle dage. Alle tilbuddene finder i ligeledes på museets hjemmeside (på tysk). Rundvisningerne kan som udgangspunkt foregå på dansk. Arrangementer med fast dato foregår som regel på tysk. Alle tilbud kræver tilmelding på forhånd. I forhold til tilbuddene for skoleklasser og børnefamilier er det en god idé, at i lige spørger under tilmeldingen, om tilbuddet kan foregå på dansk, hvis dette er en forudsætning for jer.

Praktiske informationer til jeres besøg

Vær opmærksom på, at i skal regne med en gåtur på ca. 20 minutter fra parkeringspladsen til de rekonstruerede vikingehuse. Hunde har ikke adgang til hverken udstillingen eller til arealet omkring vikingehusene, men der er hundeparkeringspladser ved indgangen. Museets arealer er langt de fleste steder egnet til kørestolsbrugere. Hvis i tilmelder jer et tilbud og i har personer med, der har særlige behov i forhold til barrierefrihed, så husk at meddele museets personale, hvilken form for handicap personen kommer med. Det er muligt for handicappede personer at køre hhv. blive kørt hele vejen op til vikingehusene, hvor der også er parkeringspladser for handicappede.

Generel information

Sted Wikinger Museum Haithabu
Am Haddebyer Noor 3, Busdorf, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder, Slotte, borge, ruiner og monumenter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
8,00 €
Børn og unge over 7 år
3,00 €
Børn til og med 6 år
Gratis
Reduceret entré
6,00 €
Familier (to voksne med børn mellem 7 og 17 år)
17,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppepriser
Skoleklasser per person
2,00 €
Gruppe fra 20 personer per person
6,00 €
Gruppe fra 30 personer per person
5,00 €
Audioguides og biografbesøg
Audioguide til voksne
2,00 €
Audioguide til børn
1,00 €
Biografbesøg
1,00 €
Telefonnummer +49 4621 81 31 22
E-mail service@landesmuseen.sh
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Åbningstider til 31.10.2019
Mandag - Søndag:
09:00-17:00
Åbningstider fra 1.11.2019
Tirsdag - Søndag:
10:00-16:00
Kristi himmelfartsdag: 09:00 - 17:00, pinse (lørdag og søndag): 09:00 - 17:00, 31. oktober (reformationsdag i Tyskland): 09:00 - 17:00, juleaften og 1. juledag: lukket, 2. juledag: 10:00 - 16:00, nytårsaften og nytårsdag: lukket.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Busparkering
Parkering
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Restaurant
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Hedebymuseet har et tæt samarbejde med Danevirke Museum, som drives af det danske mindretal. Begge museer bærer sammen titlen UNESCO verdensarv. Sammen står de blandt andet for formidlingen af voldanlægget Danevirke, som spillede en vigtig rolle i den tidlige danske historie.

Andre vigtige informationer
  • Ca. 20 minutters travetur fra museet til vikingehusene. Transport for personer med handicap kan tilbydes. Skal forespørges i forvejen.

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden