
Trenehytten er et overnatningssted, som drives af det danske mindretal i Sydslesvig. Hytten ligger i udkanten af den lille by Tarp ved det øvre løb af landsdelens andenstørste flod Trenen. Grunden på to hektar ligger direkte op til den fredede ådal og byder på en stor naturhave med træer, buske og små gangstier, der inviterer til udendørs leg og aktiviteter. Der er direkte adgang til åen fra Trenehyttens grund. Bemærk dog, at naturen omkring åen er fredet og at det derfor er vigtigt, at tage hensyn til vegetationen, når I opholder jer i naturen.
Trenehytten byder på i alt 38 sovepladser fordelt på fem gruppeværelser med 29 sovepladser og tre lederværelser med ni sovepladser. Værelserne varierer i størrelse, således at der kan bo tre til seks personer på hvert værelse. Lederne bor i stueetagen, mens eleverne hhv. gruppen bor på første sal.
Hytten byder på et stort fællesrum på 60 kvadratmeter med borde og stole, som kan sættes op efter behov. Fællesrummet fungerer både som spisesal, men også som opholdsstue til andre aktiviteter og indendørs hygge om aftenen, hvor pejsen kan være med til at skabe en hyggelig stemning især på en kold vinteraften. Selvfølgelig er der også et centralt varmeanlæg med oliefyr i hytten. Indretningen er moderne mht. borde og stole i opholdsstuen, mens hytten emmer af rustikt flair.
Køkkenet ligger direkte til opholdsstuen og er veludstyret med bl.a. køleskab, dybfryser, el-komfur, vippepande og kaffemaskine. Der er et stort udvalg af gryder og pander og service til maks. 50 personer. Der er adgang til køkkenet fra opholdsstuen via gangen og der er mulighed for at servere direkte gennem serveringslugen. Bemærk, at der er selvforsyning under opholdet. Trenehyttens personale kan givetvis hjælpe med at organisere bestilling og levering af dagligvarer til hytten.
Trenehyttens store grund inviterer til mange udendørsaktiviteter. Der er direkte adgang til terrassen fra opholdsstuen og der er borde og stole, sådan at man også kan sidde udenfor. Haven har mange hyggelige kroge og hjørner. Bålpladsen på skråningen ned til åen inviterer til hyggelige aftener med snobrød ved lejrbålet.
Den to hektar store grund er dels ejet af FDF i Sydslesvig og af Den danske kirke i Tarp, som også er den eneste nabo i nærheden. Der er mulighed for at gå til gudstjeneste om søndagen. Aftaler herom kan indgås med den lokale præst på stedet. Selvom der er adgang til Trenen direkte fra grunden, så er det ikke muligt at sejle med kano direkte fra Trenehytten, da området er fredet. Det næste indstigningspunkt for kanoer ligger i Langsted ca. 10 minutters kørsel fra Trenehytten. Hyttens personale hjælper gerne med at formidle udlejning af kanoer, hvis I vil ud at sejle på floden.
Trenehytten har en rigtig god beliggenhed i Sydslesvig, hvis I vil ud og opleve landsdelens kultur og historie. Den nord-sydgående motorvej E 45 (A 7) ligger ikke langt fra Tarp og Sydslesvigs vigtigste seværdigheder ligger ikke længere end en halv times kørsel fra Trenehytten. Ved Slesvig er UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby enestående steder, hvor man kan lære noget om regionens tidlige historie som handelscentrum for vikingerne, men også om Danmarks udvikling som eget, forholdsvis aflukket kulturrum på grund af Danevirkes beskyttelsesfunktion. Derudover er Gottorp Slot med sine museer indenfor arkæologi og kunst- og kulturhistorie spændende seværdigheder. Moseligene på Gottorp Slot plejer at være de mest populære genstande i den arkæologiske udstilling og producerer som regel stof til rejsefortællinger langt efter I er kommet hjem.
I Flensborg, som ligger ca. 15 km fra Tarp, er der mulighed for at gå på opdagelse i byens danske historie. Skibsfartsmuseet (Flensburger Schifffahrtsmuseum) fortæller om Flensborgs historie som dansk handelsby, om handelen med rom og sukker, Flensborgs rolle i trekantshandelen med De Vestindiske Øer og meget andet. Derudover er det værd at gå på opdagelse i byen på egen hånd, f.eks. ved at følge Rom- og Sukkerruten (Rum- und Zukkermeile, informationer om dette tilbud kan fås på Skibsfartsmuseet) eller bare ved at gå på opdagelse i byens historiske købmandsgårde. Hvis I ønsker at gå på opdagelse sammen med en lokal guide, så tilbyder Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Nørregade (Norderstraße) byture på dansk og en række foredrag om forskellige historiske emner, der berører Sydslesvig og mindretallet.
Hvis I vil opleve mindretallet og den særlige dansk-tyske kultur i regionen, så er det måske en god idé at besøge en skoleklasse i Sydslesvig eller at bruge Elevambassadørerne hhv. Sydslesvig Crew som lokal guide. Et møde mellem børn og unge fra Danmark og Sydslesvig rykker som regel nogle horisonter for begge parter og sætter det europæiske projekt i et lavpraktisk perspektiv, som byder på et utal af vinkler, som I kan arbejde videre med i undervisningen. Derudover er der mulighed for at opbygge kontakter til sydslesvigske skoler og børn, som måske kan afføde noget positivt for jeres elever i fremtiden, som f.eks. et feriebesøg eller et udvekslingsår på en sydslesvigsk skole, hvor jeres børn får mulighed for at opleve tysk sprog og kultur, mens de sydslesvigske børn kan knytte personlige bånd til Danmark. Besøg af danske skoleklasser på sydslesvigske danske skoler koordineres af Skoleforeningens Rejsekontor. Kontaktdata til Rejsekontorets personale finder I her.
Trenehytten ligger knap 20 km syd for den dansk-tyske grænse. Hvis I rejser med egen bus, tager turen ca. 20 minutter fra grænsen og man skal blot følge motorvejen til den tredje afkørsel på tysk jord, som bringer jer næsten hele vejen til Trenehytten. Hvis I rejser med tog, kan I enten rejse til Padborg og booke en bus for at overvinde de sidste 20 km. Et alternativ er, at I rejser hele vejen til Tarp, som har en egen togstation. DSB kører med sine IC-tog hele vejen til Flensborg fra f.eks. Fredericia ca. hver anden time. Her er der gode forbindelser videre mod Neumünster/Hamborg. Det tyske tog holder som regel ved samme perron, skiftetiden er forholdsvis kort og den første station efter Flensborg er allerede Tarp. Fra Tarp Station er der 1,5 km til Trenehytten. Husk, at der ikke er nogen rejsekortterminal i Flensborg. Så I kan hverken tjekke ind eller ud ved perronen. Det er derfor en god idé at købe billetterne i papirform hjemmefra for at undgå overraskelser.
Sted |
Trenehytten Harkielweg 2, 24963 Tarp, Tyskland |
---|---|
Overnatningstype | Lejrskole og kursuscenter |
Målgruppe | Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre |
Telefonnummer | +49 461 35 13 4 |
trenehytten@gmail.com | |
Betjening på dansk | Ja |
Check in tidligst | 15:00 |
Check ud senest | 11:00 |
Betalingsmuligheder |
|
Antal sengepladser | 38 |
Antal værelser | 8 |
Tager imod grupper | Ja |
Maksimal gruppestørrelse | 38 |
Mindretalsorganisation: Ja
Trenehytten er et af mindretallets overnatningssteder, som tager imod lejrskoler og andre interesserede grupper fra Danmark. Stedet drives af Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU).
Stillet til rådighed af | Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger |
---|---|
Adresse |
SdU - Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger Norderstraße 76 24939 Flensburg
Tyskland |
Telefonnummer | +49 (0)461 14 40 80 |
kontoret@sdu.de | |
Hjemmeside | Gå til hjemmeside |
Jugendherberge Flensburg, Flensburg
Vidste du, at Flensborg har en fortid som dansk handelsby og, at der er et dansk bibliotek, danske skoler og en hel masse mennesker med dansk hverdag i Flensborg? Hvis du vil på interkulturel opdagelse med dine lejrskoleelever eller gruppe, så byder det tyske vandrehjem i Flensborg-Mørvig på et godt og billigt overnatningssted.
Seemannsheim Hostel Flensburg, Flensburg
Tag Flensborgs maritime flair med i sengen, når I skal overnatte i byen. Seemannsheim Flensburg er et vandrehjem, hvor I kan bo billigt og alligevel får byens charme og historiske flair med i pakken. Stedet ligger meget centralt direkte ved havnekanten, og alle vigtige seværdigheder ligger i gåafstand.
Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Vidste du, at der er et hotel i Flensborg, der er bygget ind i otte historiske bygninger? Hotel Hafen Flensburg er byens arkitektoniske perle, som forener oprindelige historiske huse og nyt spændende arkitektur i et flot hotelbyggeri direkte til havnen.
Hotel Alte Post, Flensburg
Vidste du, at der er et design-hotel i Flensborg med temaværelser, der handler om blandt andet øl, erotik og håndbold? Hvis du vil bo godt og centralt og du lægger vægt på, at også dit hotelværelse skal være en oplevelse i sig selv, så er dette det helt rigtige til dig.
Flensbed Hostel & Boardinghouse, Flensburg
Leder du efter et billigt og praktisk overnatningssted? Har du lyst til at komme i kontakt med andre rejsende og udveksle ideer? Eller planlægger du en lejrskole eller grupperejse til området? Så er Flensbed Hostel & Boardinghouse et godt bud.
Fly & Sail, Flensburg / Sonwik
Sydslesvig er kendt for sit smukke, bakkede landskab på østkysten. Her har i mulighed for at opleve landsdelen fra et helt nyt perspektiv, nemlig fra luften. Og i stedet for at skulle tage omvejen til Flensborgs flyveplads, letter vandflyet direkte fra Flensborg Fjord.
Salondampfer Alexandra, Flensburg
I over 110 år har Dampskibet Alexandra præget Flensborgs bybillede og skibet er i dag en vigtig del af byens identitet. En fjordtur med dette historiske juvel er derfor en helt særlig oplevelse. Og måske er der jo mulighed for et lille kig forbi broen eller ned i maskinrummet under turen.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
"Nød gør opfindsom", som tyskerne siger. Ironisk nok var det danske politikere, der efter 1864 tog ordsproget til sig og arbejdede på, at genvinde Sønderjylland fra tyskerne gennem en klassisk byttehandel. Her kan du opleve en overset og måske lidt grotesk del af danmarkshistorien.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
Sönke Nissens liv kunne være stoffet til en spændende film. I dette foredrag får i en underholdende fortælling om en friser, der drog ud til Afrika i starten af det 20. århundrede for at bygge jernbaner og finde diamanter. Og i får svar på, hvorfor netop hans navn fik en plads i historiebøgerne.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
På trods af grænseregionens nuværende beliggenhed langt fra de store handelshavne, har regionen faktisk spillet en vigtig rolle i den oversøiske handel. I dette foredrag kan I få indblik i grænselandets dengang mangfoldige handelsforbindelser og de spændende historier, der følger med.
08. - 30. september 2023
Flensborg Bibliotek
Fra 8. til 30. september udstiller to kunstnere grafikker, malerier og fotografier på Flensborg Bibliotek. Mens Naja Abelsens kunst som regel er inspireret af grønlandsk mytologi, handler Kristian Mainz' værker som udgangspunkt om naturen.
01. oktober 2023 (All day)
Sydslesvigs Kirkekontor
De 24 danske evangelisk-lutherske menigheder i Sydslesvig byder på mange forskellige gudstjenester overalt i landsdelen. Her finder du prædikesteder og tidspunkter for gudstjenesterne næste søndag.
01. oktober 2023 15:00
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Alle er velkomne til et hyggeligt åbningsarrangement, når Grænselandsudstillingen åbner den 1. oktober. Flere af kunstnerne vil være til stede. Erik Fredens, formand for SSFs billedsamlingsudvalg, holder åbningstalen, mens Ejderstedkoret står for den musikalske underholdning. Mikkelbergs Venner serverer en efterårsforfriskning.
01. oktober - 03. december 2023
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
På Grænselandsudstillingen kan man hvert år se, hvad der kunstnerisk set sker af spændende nyt i regionen nord og syd for grænsen. Kernen i Grænselandsudstillingen er en sammenslutning af anerkendte kunstnere fra begge sider af grænsen. Hvert år inviteres også gæster fra begge sider af grænsen.
05. oktober 2023 18:00
Flensborg Bibliotek
Den 5. oktober kan I glæde jer til en hyggelig, musikalsk aften på Flensborg Bibliotek, når tre gavede kunstnere tager os med til operaens, oprettens og musicalens verden. Entréprisen inkluderer udover musikken og den gode stemning også en lille tapas-tallerken.
Flensburger Schifffahrtsmuseum, Flensburg
Flensborg er en gammel havneby med en broget dansk og tysk historie, både som købmandsby, som romby, men i særlig grad som handelsby med havnen og søfarten i centrum. I søfartsmuseet kan I se og opleve alt, hvad der udgør en ægte og livlig havneby i østersøegnen.
Phänomenta, Flensburg
Hvordan virker et varmekamera? Hvordan træner man til at blive astronaut? Svar på disse og mange andre spørgsmål finder I i videnskabscentret Phänomenta i Flensborg. Her må der pilles ved tingene i udstillingen og børnene kan selv frit gå på opdagelse blandt mange spændende og lærerige oplevelser.
Helligåndskirken, Flensburg
Helligåndskirken er den ældste danske kirke i Sydslesvig og anses som mindretallets hovedkirke. Kirken er ikke kun en populær seværdighed med en spændende historie. Bjørn Nørgårds kirkekunst, som gemmer sig indenfor de historiske mure, er et mustsee.
Museumsberg Flensburg, Flensburg
Højt over Flensborgs historiske indre by troner Museumsberg Flensburg, som er Flensborgs store bymuseum. Her kan I fordybe jer i både Sydslesvigs og Sønderjyllands kunst- og kulturhistorie, samtidig med at I efterfølgende kan få en tur gennem nogle af Flensborgs smukkeste, historiske parkanlæg.
Braasch Rum Manufaktur Museum, Flensburg
Rombyen Flensborg har en lang handelstradition med de karibiske øer. Spor af denne del af byens historie kan stadig den dag i dag opleves i byen, f.eks. ved at besøge romhuset Braasch, som udover smagsprøver og salg af rom byder på en spændende udstilling omkring byens populære signature drink.
Kobbermølle Industrimuseum, Harrislee
Vidste du, at der lige udenfor Flensborg engang fandtes et af de største industrianlæg i Danmark? I Kobbermølle Industrimuseum kan du opleve en del af den dansk/tyske tekniske historie og se, hvordan man i sin tid producerede metalprodukter ved hjælp af vandkraft og store dampmaskiner.
Columbus Genusswirtschaft på Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Flensborgs historie og maritime flair kan ikke kun opleves på museer og byture. På Columbus Genusswirtschaft kan I få en fin og stadigvæk ærlig middag i spektakulære, historiske omgivelser direkte nede ved havnen. Derudover kan I glæde jer til et stort udvalg af Flensborgs signaturedrink: Rom.
Restaurant Borgerforeningen, Flensburg
Hyggelig elegance i traditionsrige omgivelser: Restaurant Borgerforeningen har fået navn efter den gamle danske forening Borgerforeningen, grundlagt i 1835. Restaurantens historie er uløselig knyttet til foreningen, med sine nære bånd til det danske mindretal i Sydslesvig og Danmark.
Meierei Dirk Luther, Glücksburg (Ostsee)
En 2-stjernet restaurant parret med et af de bedste hoteller i regionen samt en spektakulær beliggenhed. Hvis I er ude efter en helt særlig kulinarisk oplevelse i enestående omgivelser, så er et besøg på Meierei Dirk Luther i Lyksborg-Mejervig noget I ikke må gå glip af.
Restaurant Felix på Strandhotel Glücksburg, Glücksburg
Er I på udkig efter en spændende kulinarisk oplevelse, hvor man samtidig kan nyde en hyggelig aften ved vandet? Restaurant Felix byder ikke kun på et benådet køkken, men også på den perfekte beliggenhed, der i hvert fald skaber forudsætningerne for en uforglemmelig aften.
Café Kranz, Niesgrau
Kan en café være en rejse værd? Café Kranz er i hvert fald et sted, som mange sydslesvigere planlægger deres udflugter efter. Der lokkes med et stort udvalg af lagkager og andre søde sager og en hyggelig atmosfære med antikke møbler, historisk kakkelovn og en idyllisk sommerhave.
Alle informationer på portalen er blevet produceret med stor omhyggelighed. I tilfælde af fejl eller misvisende informationer gælder de informationer og betingelser på udbydernes hjemmesider og andre af deres publikationer. Hverken Oplev Sydslesvig eller udbyderne kan holdes ansvarlig for fejl i informationerne på denne portal.
2019 © Oplev Sydslesvig.