Alt

Trenehytten

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

Midt i naturen - og alligevel tæt på Sydslesvigs store seværdigheder

Er I på udkig efter et hyggeligt lejrskolested til en mindre gruppe? Trenehytten er en rustik spejderhytte med en stor naturhave og floden Trenen med sit smukke, fredede naturområde lige i baghaven. Hyttens beliggenhed mellem Slesvig og Flensborg gør det nemt at besøge Sydslesvigs vigtigste kulturelle seværdigheder.

Trenehytten er et overnatningssted, som drives af det danske mindretal i Sydslesvig. Hytten ligger i udkanten af den lille by Tarp ved det øvre løb af landsdelens andenstørste flod Trenen. Grunden på to hektar ligger direkte op til den fredede ådal og byder på en stor naturhave med træer, buske og små gangstier, der inviterer til udendørs leg og aktiviteter. Der er direkte adgang til åen fra Trenehyttens grund. Bemærk dog, at naturen omkring åen er fredet og at det derfor er vigtigt, at tage hensyn til vegetationen, når I opholder jer i naturen.

Spejderhytte med rustikt flair og plads til 38 gæster

Trenehytten byder på i alt 38 sovepladser fordelt på fem gruppeværelser med 29 sovepladser og tre lederværelser med ni sovepladser. Værelserne varierer i størrelse, således at der kan bo tre til seks personer på hvert værelse. Lederne bor i stueetagen, mens eleverne hhv. gruppen bor på første sal.

Hytten byder på et stort fællesrum på 60 kvadratmeter med borde og stole, som kan sættes op efter behov. Fællesrummet fungerer både som spisesal, men også som opholdsstue til andre aktiviteter og indendørs hygge om aftenen, hvor pejsen kan være med til at skabe en hyggelig stemning især på en kold vinteraften. Selvfølgelig er der også et centralt varmeanlæg med oliefyr i hytten. Indretningen er moderne mht. borde og stole i opholdsstuen, mens hytten emmer af rustikt flair.

Veludstyret og funktionelt køkken 

Køkkenet ligger direkte til opholdsstuen og er veludstyret med bl.a. køleskab, dybfryser, el-komfur, vippepande og kaffemaskine. Der er et stort udvalg af gryder og pander og service til maks. 50 personer. Der er adgang til køkkenet fra opholdsstuen via gangen og der er mulighed for at servere direkte gennem serveringslugen. Bemærk, at der er selvforsyning under opholdet. Trenehyttens personale kan givetvis hjælpe med at organisere bestilling og levering af dagligvarer til hytten.

Stor naturhave inviterer til udendørs hygge, leg, aktiviteter og hyggelige stunder ved lejrbålet

Trenehyttens store grund inviterer til mange udendørsaktiviteter. Der er direkte adgang til terrassen fra opholdsstuen og der er borde og stole, sådan at man også kan sidde udenfor. Haven har mange hyggelige kroge og hjørner. Bålpladsen på skråningen ned til åen inviterer til hyggelige aftener med snobrød ved lejrbålet.

Direkte adgang til floden fra Trenehyttens grund. Mulighed for at besøge en dansk gudstjeneste om søndagen.

Den to hektar store grund er dels ejet af FDF i Sydslesvig og af Den danske kirke i Tarp, som også er den eneste nabo i nærheden. Der er mulighed for at gå til gudstjeneste om søndagen. Aftaler herom kan indgås med den lokale præst på stedet. Selvom der er adgang til Trenen direkte fra grunden, så er det ikke muligt at sejle med kano direkte fra Trenehytten, da området er fredet. Det næste indstigningspunkt for kanoer ligger i Langsted ca. 10 minutters kørsel fra Trenehytten. Hyttens personale hjælper gerne med at formidle udlejning af kanoer, hvis I vil ud at sejle på floden.

Besøg UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby samt museerne på Gottorp Slot i Slesvig

Trenehytten har en rigtig god beliggenhed i Sydslesvig, hvis I vil ud og opleve landsdelens kultur og historie. Den nord-sydgående motorvej E 45 (A 7) ligger ikke langt fra Tarp og Sydslesvigs vigtigste seværdigheder ligger ikke længere end en halv times kørsel fra Trenehytten. Ved Slesvig er UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby enestående steder, hvor man kan lære noget om regionens tidlige historie som handelscentrum for vikingerne, men også om Danmarks udvikling som eget, forholdsvis aflukket kulturrum på grund af Danevirkes beskyttelsesfunktion. Derudover er Gottorp Slot med sine museer indenfor arkæologi og kunst- og kulturhistorie spændende seværdigheder. Moseligene på Gottorp Slot plejer at være de mest populære genstande i den arkæologiske udstilling og producerer som regel stof til rejsefortællinger langt efter I er kommet hjem.

Oplev Flensborgs rolle som dansk handelsby og det danske mindretals kulturelle centrum

I Flensborg, som ligger ca. 15 km fra Tarp, er der mulighed for at gå på opdagelse i byens danske historie. Skibsfartsmuseet (Flensburger Schifffahrtsmuseum) fortæller om Flensborgs historie som dansk handelsby, om handelen med rom og sukker, Flensborgs rolle i trekantshandelen med De Vestindiske Øer og meget andet. Derudover er det værd at gå på opdagelse i byen på egen hånd, f.eks. ved at følge Rom- og Sukkerruten (Rum- und Zukkermeile, informationer om dette tilbud kan fås på Skibsfartsmuseet) eller bare ved at gå på opdagelse i byens historiske købmandsgårde. Hvis I ønsker at gå på opdagelse sammen med en lokal guide, så tilbyder Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Nørregade (Norderstraße) byture på dansk og en række foredrag om forskellige historiske emner, der berører Sydslesvig og mindretallet.

Dyk ned i den unikke blanding mellem dansk og tysk kultur i mindretalshverdagen

Hvis I vil opleve mindretallet  og den særlige dansk-tyske kultur i regionen, så er det måske en god idé at besøge en skoleklasse i Sydslesvig eller at bruge Elevambassadørerne hhv. Sydslesvig Crew som lokal guide. Et møde mellem børn og unge fra Danmark og Sydslesvig rykker som regel nogle horisonter for begge parter og sætter det europæiske projekt i et lavpraktisk perspektiv, som byder på et utal af vinkler, som I kan arbejde videre med i undervisningen. Derudover er der mulighed for at opbygge kontakter til sydslesvigske skoler og børn, som måske kan afføde noget positivt for jeres elever i fremtiden, som f.eks. et feriebesøg eller et udvekslingsår på en sydslesvigsk skole, hvor jeres børn får mulighed for at opleve tysk sprog og kultur, mens de sydslesvigske børn kan knytte personlige bånd til Danmark. Besøg af danske skoleklasser på sydslesvigske danske skoler koordineres af Skoleforeningens Rejsekontor. Kontaktdata til Rejsekontorets personale finder I her.

Sådan rejser I til Trenehytten i Tarp

Trenehytten ligger knap 20 km syd for den dansk-tyske grænse. Hvis I rejser med egen bus, tager turen ca. 20 minutter fra grænsen og man skal blot følge motorvejen til den tredje afkørsel på tysk jord, som bringer jer næsten hele vejen til Trenehytten. Hvis I rejser med tog, kan I enten rejse til Padborg og booke en bus for at overvinde de sidste 20 km. Et alternativ er, at I rejser hele vejen til Tarp, som har en egen togstation. DSB kører med sine IC-tog hele vejen til Flensborg fra f.eks. Fredericia ca. hver anden time. Her er der gode forbindelser videre mod Neumünster/Hamborg. Det tyske tog holder som regel ved samme perron, skiftetiden er forholdsvis kort og den første station efter Flensborg er allerede Tarp. Fra Tarp Station er der 1,5 km til Trenehytten. Husk, at der ikke er nogen rejsekortterminal i Flensborg. Så I kan hverken tjekke ind eller ud ved perronen. Det er derfor en god idé at købe billetterne i papirform hjemmefra for at undgå overraskelser.

 

Generel information

Sted Trenehytten
Harkielweg 2, 24963 Tarp, Tyskland
Overnatningstype Lejrskole og kursuscenter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Telefonnummer +49 461 35 13 4
E-mail trenehytten@gmail.com
Betjening på dansk Ja
Check in tidligst 15:00
Check ud senest 11:00
Betalingsmuligheder
Alt
Antal sengepladser 38
Antal værelser 8
Tager imod grupper Ja
Maksimal gruppestørrelse 38

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Parkering
Brændeovn
Fælleskøkken
Have
Opvaskemaskine
Terrasse

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Trenehytten er et af mindretallets overnatningssteder, som tager imod lejrskoler og andre interesserede grupper fra Danmark. Stedet drives af Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU).

Andre vigtige informationer
  • Individuelle tidspunkter for check-ind og check-ud kan aftales på forhånd
  • Der er ingen reception eller faste kontortider. Udbyderen kan kontaktes telefonisk eller per mail i dagtimerne.

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger
Adresse SdU - Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger
Norderstraße 76
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 14 40 80
E-mail kontoret@sdu.de

Andre overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden