Genforeningen 2020

Foto: Museum Sønderjylland

Du er her

100-års jubilæet for folkeafstemningen i Slesvig

I år - 2020 - er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og den nuværende grænse blev fastlagt. Dette markeres med mange arrangementer og aktiviteter - også i Sydslesvig. Læs på denne side om disse aktiviteter og få indblik i tiden omkring folkeafstemningen og Genforeningen.

For 100 år siden fik befolkningen i Mellemslesvig lov til at bestemme, om deres hjemstavn fremover skulle være en del af Danmark eller Tyskland. Det nuværende Sønderjylland var siden 1864 en del af Preussen og grænsen mellem Danmark og Tyskland gik således ved Kolding, indtil folkeafstemningen i 1920 førte til grænsens nuværende beliggenhed lidt nord for Flensborg. En af konsekvenserne af den nye grænsedragning var, at der opstod en gruppe af dansksindede på den tyske side og en gruppe af tysksindede på danske side af grænsen. Disse befolkningsgrupper udgør i dag det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Nordslesvig.

I Tyskland og hos de to mindretal markerer man 100-året for folkeafstemningen

I 2020 markerer man derfor i Danmark 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark. I Tyskland og hos mindretallene var situationen selvfølgelig lidt anderledes. Da Tyskland mistede en del af sit territorium og mindretalsmedlemmerne muligheden for at blive en del af deres moderland, taler man i denne sammenhæng ikke om "genforening". I stedet for markerer man begivenheden som "100-året for den dansk-tyske folkeafstemning". I øvrigt glæder man sig også her over, at folkeafstemningen har ført til et fredeligt samliv mellem dansksindede og tysksindede, hvilket ofte anføres som et særdeles godt eksempel på fredelig sameksistens mellem mindretal og flertal i Europa.

Oplevelser i jubilæumsåret 2020 i Sydslesvig

På denne side har vi samlet spændende arrangementer, seværdigheder og aktiviteter i Sydslesvig, som beskæftiger sig med genforeningsjubilæet. Derudover findes forneden en række tilbud, der giver mulighed for at dykke ned i landsdelens danske historie og hvor man kan opleve det danske mindretal, som det udfolder sig i dag.

2020-arrangementer i Sydslesvig

Seværdigheder i Sydslesvig, der relaterer til 2020 og Sydslesvigs danske historie

Der er mange steder i Sydslesvig, hvor man støder på de historiske begivenheder omkring 1920, eller hvor man blot kan opspore landsdelens danske historie. Her har vi samlet et udvalg af museer og udstillinger, hvor man kan dykke ned i grænselandets kultur og historie.

2020 jubilæums-aktiviteter i Sydslesvig

Sydslesvig byder på et stort udvalg af aktiviteter, som beskæftiger sig med landsdelens danske historie. Dertil hører de historiske begivenheder omkring folkeafstemningen i 1920, men også mange andre spændende begivenheder i historien. Således kan man i Flensborg f.eks. høre om byens rolle som en af de største danske handelsbyer, man kan gå på opdagelse i Den Slesvigske Samling eller besøge Flensborg Avis' bladhus og opleve det nutidige mindretalsliv fra et journalistisk perspektiv. 

Mindretallets overnatningsteder: Oplev mindretallet i dag - også som gæstgiver

Mindretallet råder over flere overnatningssteder, som først og fremmest tager imod grupper. Udover at være sammen som lejrskole, forening eller anden form for rejsegruppe i trygge rammer og med service på dansk, kan deltagerne også få et indblik i mindretalslivet nutildags. Personalet på overnatningsstederne har adgang til mindretalsnetværket i Sydslesvig og kan derfor hjælpe med at organisere besøg hos danske skoleklasser eller andre former for spændende møder med folk fra mindretallet. Derudover kan personalet være behjælpelige med at sammensætte et program, som passer til specifikke behov - også med hensyn til at finde dansktalende guides m.m.

For enkeltrejsende og familier henviser vi til de andre overnatningssteder på Oplev Sydslesvig, som I finder her.  

Film om 2020-jubilæet og de historiske begivenheder omkring 1920

I anledning af genforeningsjubilæet er der blevet produceret en række film, som beskæftiger sig med de historiske begivenheder i tiden omkring folkeafstemningen og årtierne før og efter. Nedenfor har vi samlet forskellige indslag fra både dansk og tysk side, hvor I kan dykke ned i historien.

Interview: Projekt 2020 - en grænse, dens mennesker, deres historier

Den nye grænsedragning efter folkeafstemningen i 1920 indebar store forandringer for rigtig mange mennesker både nord og syd for grænsen. Hvad grænsen betyder for befolkningen i grænseregionen, både dengang og i dag, kan de berørte bedst selv fortælle.
Derfor har Projekt 2020 interviewet en række personer, der bor, lever og arbejder i grænseregionen, for at beskrive deres syn på grænsen og hvilken rolle den spiller i deres dagligdag.

Forneden finder er teaseren til interviewserien. Alle optagelser findes på Projekt 2020s hjemmeside eller på projektets Youtube-kanal. De er både på dansk og på tysk, alt efter hvilket sprog de medvirkende taler. Dog er der er altid undertitler på det modsatte sprog.

Historisk dokumentar: Afstemningen i Flensborg i 1920

Den 14. marts 1920 blev der i Flensborg stemt om, om Flensborg fremover skulle være en by i Danmark eller i Tyskland. I denne film kan I genopleve den historiske begivenhed med levende billeder fra tiden, mens Klaus Tolstrup Petersen, leder af Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg, fortæller om, hvad der skete dengang.

Filmen er på dansk.

Historisk dokumentar: Valgplakater og propaganda ved folkeafstemningen i Mellemslesvig i 1920

Politisk kommunikation var, ligesom i politik i dag, et stort emne i optakten til folkeafstemningen i 1920. I denne film kan man se, hvordan både den danske og den tyske side brugte plakater og propaganda i forsøget på at vinde så mange som muligt til at støtte den ene eller den anden bevægelse. I filmen vises der et stort udvalg af valgplakater fra dengang, mens Klaus Tolstrup Petersen fra Den Slesvigske Samling i Flensborg fortæller om plakaterne og sætter deres udsagn i et historisk perspektiv. Derudover viser optagelsen historisk filmmateriale fra tiden op til folkeafstemningen, der giver et godt indblik i, hvad der skete i gaderne dengang.

Filmen er på dansk.

Comedy: Bodil Jørgensens nytårstale for dem, der endnu ikke ved, hvad vi fejrer i 2020

Skuespiller og komiker Bodil Jørgensen minder i sin noget alternative udgave af en "nytårstale" om, hvorfor de historiske begivenheder omkring Genforeningen med dens temaer omkring grænser, historie og identitet stadig er meget aktuelle. Samtidig er den et bud på et sønderjysk perspektiv på Genforeningen.

Her kan du finde flere informationer om markeringen af 2020

Forneden har vi samlet nogle nyttige links, hvor man kan finde flere informationer om, hvad der foregår i 2020 - både i Danmark og Tyskland.

Genforeningen2020.dk - den danske internetportal for fejringen af Genforeningen

Logo af internetportalen genforeningen2020.dk

Genforeningen af Sønderjylland med Danmark er en af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien. Rundt omkring i landet markeres dette historiske jubilæum med hundredevis af arrangementer og aktiviteter. På den danske 2020-portal kan man danne sig et overblik over, hvad der foregår først og fremmest i Danmark, men også i Tyskland i 2020. Derudover kan man her finde en masse spændende baggrundsstof vedrørende Genforeningen.

"Vi markerer Genforeningen over hele Danmark"

genforeningen2020.dk

Flensborg Avis: Temaside for 100-året for grænsen

Banner for Flensborg Avis temaside for 100-året for grænsen

På denne side samler Flensborg Avis samtlige artikler og videoer, der udkommer som del af serien om afstemningerne og grænsedragningen i grænselandet for 100 år siden.

Gemeinsam über Grenzen.de - den Slesvig-Holstenske internetportal for fejringen af 100-året for folkeafstemningen

Delstaten Slesvig-Holstens 2020 logo

I Slesvig-Holsten fejres denne vigtige begivenhed med mange arrangementer og aktiviteter, som blandt andet fremgår af delstatsregeringens officielle hjemmeside til anledningen, gemeinsam-ueber-grenzen.de.

"Gemeinsam über Grenzen"

gemeinsam-ueber-grenzen.de

Indholdsfortegnelse