Richard Haizmann Museums logo

Richard Haizmann Museum - museum for moderne kunst

Foto: Klaus Bach

Du er her

Oplev moderne kunst i Nibøl

Vidste du, at Nibøl var sen hjemstavn til en kendt, tysk skulpturkunstner? På Richard Haizmann Museet kan du fordybe dig i kunstnerens værker og samtidig glæde dig til skiftende særudstillinger. Og børnene kan glæde sig til at udfolde sig i malerskolen.

Richard Haizmann Museet for moderne kunst ligger på Rådhuspladsen (Rathausplatz) i den lille sydslesvigske by Nibøl (Niebüll) ikke langt fra vadehavskysten. Museet er kendt langt ud over landsdelens grænser og beskæftiger sig primært med kunstneren Richard Haizmann, som fra 1934 til sin død i 1963 levede og arbejdede i byen. Derudover er der skiftende særudstillinger med kunst fra det 20. århundrede eller værker, der har et særligt forhold til det moderne.

Flyttede fra Hamborg til Sydslesvig, for at komme væk nazisternes kunstpolitiske tiltag

Richard Haizmann boede i Hamborg til 1933, hvorfra han deltog i nationale og internationale udstillinger. I starten af 1930erne begyndte nazisterne at give udtryk for, at de ikke brød sig om hans værker ved at degradere dem til entartete Kunst. Dette medførte, at Richard Haizmann besluttede sig for at flytte til Nibøl både for at komme på afstand med de aktuelle politiske udviklinger og for at finde en ny kilde til inspiration. I modsætning til den kendte kunstner Emil Nolde, som boede en by længere mod nordvest, fik Haizmann lov til at fortsætte med sit kunstneriske virke.

Blev kendt med dyrefigurer, men hans kunstneriske virke strakte sig over mange udtryksformer

Richard Haizmann blev især kendt og etableret gennem sine dyrefigurer og skulpturer i det hele taget. Derudover producerede han også billedkunst, grafiske værker og bestillingsarbejde. Et udvalg af hans værker kan du beundre i museets permanente udstilling.

Skiftende særudstillinger indenfor det moderne og samtidskunst

Derudover byder museet på skiftende udstillinger indenfor moderne kunst og samtidskunst. Særudstillingerne fokuserer ofte på kunstnere fra Nordtyskland og Skandinavien såvel som konstruktiv og konkret arbejdende kunstnere. En oversigt over aktuelle og kommende særudstillinger finder du på museets hjemmeside (på tysk).

Rundvisninger og malerskole til børnefamilier, skole- og børnehaveklasser

Der tilbydes rundvisninger til de forskellige udstillinger, som dog skal bookes på forhånd. Husk at spørge, om rundvisningerne kan gennemføres på dansk, hvis dette skulle være en forudsætning for jer.

Museet har også en malerskole til børn i alderen fra 6 til 12 år, som foregår på tirsdage fra kl. 15:00 til 16:30. Børnene maler her med udgangspunkt i emner fra aktuelle udstillinger eller egne temaer. Der arbejdes med vand-, akvarel-, akryl- og oliefarver såvel som pastelkridt. Derudover tilbydes der blandt andet print af træsnit og der fremstilles bøger. Enkelte børn kan bare dukke op uden at tilmelde sig. Hvis du planlægger at komme med en skole- eller børnehaveklasse, skal i tilmelde jer på forhånd. Som udgangspunkt er tilbuddet på tysk. Husk derfor også her at spørge, om der er mulighed for at gennemføre aktiviteten på dansk, hvis der er behov for det. 

Generel information

Sted Richard Haizmann Museum - museum for moderne kunst
Rathausstraße 2, Niebüll, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Priser
Gratis entré
Rundvisninger
20,00 €
Donationer er velkomne.
Telefonnummer +49 4661 1010
E-mail tuxhorn@tx-bi.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
Tirsdag - Fredag:
11:00-16:30
Lørdag:
11:00-13:00
Søndag:
14:00-17:00
Åbningstider på tyske helligdage: 14:00 - 17:00
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Parkering
Wi-fi
Museumsbutik
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Rundvisninger skal bookes på forhånd
Andre særlige tilbud
  • Malerskole for børn

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden