Museen im Kulturzentrum Rendsburg Logo

Museen im Kulturzentrum Rendsburg

Foto: Museen im Kulturzentrum Rendsburg

Du er her

Gå på opdagelse i kanalbyens historie

Vidste I, at Rendsborg var en af de vigtigste danske garnisonsbyer og at en af de mest trafikerede kanaler i verden skærer sig igennem byen? Byens historie er fuld af episoder af dette kaliber. Så hvis I vil høre flere spændende historier, så skal I forbi Museerne i Kulturcentret.

Museen im Kulturzentrum (Museerne i Kulturcentret) befinder sig i det gamle, danske arsenal i midtbyen ikke langt fra den centrale paradeplads. Udstillingerne er opdelt i to museer, hvoraf det ene er Rendsborgs bymuseum, som beskæftiger sig med byens og baglandets historie. Det andet museum er et trykkerimuseum, som fortæller om trykkerikunstens udvikling.

Rendsborg var vidne til vigtige historiske begivenheder - både i byens danske og tyske historie

Rendsborg er en by med en spændende historie og har været vidne til vigtige historiske begivenheder, som spillede en stor rolle både i den danske og i den tyske historie. Således var Rendsborg engang en af de vigtigste danske garnisonsbyer i det danske kongerige. Christian 7. fandt sin død i byen, hvorefter Frederik 6. blev udråbt som ny konge af Danmark i selve. Derudover var området et vigtigt industrielt centrum med det i 1827 grundlagte jernstøberi Carlshütte, som havde sit sæde i nabobyen Bydelstorp og som i starten af 60erne havde over 3.000 medarbejdere. Og selvfølgelig præger byens vigtigste seværdigheder, Kielerkanalen, som åbnede i 1895, og den historiske banehøjbro bybilledet og de lokales dagligdag. Kanalen hører til de mest trafikerede kunstige vandveje i verden og skibe kan ad denne vej afkorte rejser fra Vesterhavet til Østersøen betragteligt, da de undgår at sejle rundt om den jyske halvø.

Udstilling om byens historie, flotte fajancer og en legetøjsudstilling

I bymuseet kan I genopleve disse og mange andre episoder fra byens historie. Museet er især kendt for sine store bymodeller, som giver dig et godt overblik over byens lokale geografi. Derudover kan du glæde dig til samlingen over fajancer fra Rendsborg og den gamle butiksindretning fra den lokale isenkræmmer Paul Matz. 

Hvis I har børnene med, så har de måske glæde af at kigge på legetøjsudstillingen der viser, hvad børnene i starten af det 20. århundrede legede med. I 2011 blev nemlig en stor privat samling af bliklejetøj overdraget til museet, som i dag kan beundres i museets nord-fløj.

Stor udstilling om trykkeriteknikkens historie med maskinhal og trykdemonstrationer

Trykkerimuseets samling er forholdsvis ung og blev startet i 1970erne på baggrund af et initiativ af trykkerientreprenører fra Hamborg og Slesvig-Holsten. Initiativet mundede ud i en idag imponerende samling af udstillingsgenstande, der på anskuelig vis tager jer på en rejse gennem trykkeriteknikkens udvikling indenfor de sidste 200 år. Udstillingen omfatter også en maskinhal med trykmaskiner fra forskellige perioder, som alle stadig virker og som tages i brug under offentlige demonstrationer. Der er faste dage, hvor demonstrationerne foretages. Men det er også muligt for grupper at booke en dag, hvor en guide sætter maskinerne i gang for jer. Kontakt venligst museets personale for at høre mere om mulighederne. Husk at spørge, om der kan skaffes en dansktalende guide, hvis dette skulle være nødvendigt for jer.

Særlige tilbud til børnefamilier

Museet har et stort udvalg af tilbud til børn, som både er egnet til børnefamilier og skoleklasser. Der tilbydes f.eks. en museums-rally, hvor børnene, både enkeltvis eller i mindre grupper, kan gå på opdagelse i udstillingen. Hefterne med opgaverne kan fås ved kassen og når børnene har løst opgaverne kan de glæde sig til en lille belønning.

Projektet M?halbzwölf omfatter forskellige aktiviteter, der oprindelig var tilrettelagt til børn og unge, som på forskellige søndage mellem kl. 11:30 og 14:00 udforsker historiske sammenhænge, metoder eller spil. Projektet har udviklet sig til at det retter sig mod mennesker fra 8 år, da det har vist sig at aktiviteterne er særlig egnet til en udflugt til bedstemor og barnebarn, far med datter og lignende kombinationer. Nogle af tilbuddene kan også bookes som aktivitet til børnefødselsdage.

Særlige tilbud til skoleklasser

De ovenstående tilbud er også egnet til skoleklasser. Derudover tilbyder museet rundvisninger på både bymuseet og trykkerimuseet. Det er også muligt at besøge trykkeriværkstedet eller komme med på trykdemonstrationerne. Udover tilbuddene i selve museet tilbydes der også byrundvisninger ude i byen, som starter på museet og som tager udgangspunkt i bymodellerne.

De ovennævnte tilbud er som udgangspunkt på tysk. Kontakt derfor venligst museet for at høre, om det er muligt at tilrettelægge tilbuddene på dansk eller om der kan skaffes en dansktalende guide.

 

Generel information

Sted Museen im Kulturzentrum Rendsburg
Arsenalstr. 2-10, Rendsburg, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Entrépriser og priser for rundvisninger
Voksne
4,00 €
Reduceret entré
2,50 €
Familiebillet
8,00 €
Voksengrupper fra 10 personer per person
2,50 €
Skoleklasser per person
2,00 €
Rundvisning efter aftale
20,00 €
Børn under 6 år har gratis adgang. På søndage er der gratis entré til alle. I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Telefonnummer +49 4331 33 13 36
E-mail info@museen-rendsburg.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
Tirsdag - Fredag:
10:00-18:00
Lørdag - Søndag:
10:00-17:00
Lukket på mandage og langfredag, 1. maj, kristi himmelfart, 3. oktober (Tysklands genforerning), juleaften, 1. og 2. juledag, nytårsaften, nytårsdag.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Handicapvenligt
Parkering
Wi-fi
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Rendsborg spillede en vigtig rolle i Danmarkshistorien som en af de vigtigste danske garnisonsbyer. Dette aspekt af byens historie kan opleves på Museen im Kulturzentrum i Rendsborg.

Andre særlige tilbud
  • Museums-rally til børn
  • Eftermiddag i museet for mennesker med demens
  • M?halbzwölf - forskellige projekter i museet for børn fra 8 år (se kalender på museets tyske hjemmeside). Tilmelding påkrævet.
  • Forskellige tilbud til skoleklasser (rundvisninger, rally m.m.)
  • Trykdemonstrationer (se kalenderen på museets tyske hjemmeside). Tilmelding påkrævet.
  • Træ- og linolsnit workshops (se kalender på museets tyske hjemmeside). Tilmelding påkrævet.
  • Bogbinderiworkshops (se kalender på museets tyske hjemmeside). Tilmelding påkrævet.

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden