Alt

Foredrag: Den Slesvigske Samling for slægtsforskere

Foto: Marco Petersen

Du er her

Kilden til viden om jeres forfædres liv og virke i fortiden

Hvem er jeg og hvor kommer jeg fra? Slægtsforskning kan finde svarene på disse spørgsmål. Hvis du har dine rødder i det nuværende Sydslesvig eller Sønderjylland, så er Den Slesvigske Samling måske den rette kilde til relevante materialer for dig. I dette foredrag kan du høre mere om mulighederne.

Hvorfor lyder mit efternavn tysk? Hvorfor var min oldefar soldat i den tyske hær? Har jeg måske familie i udlandet? Der kan være mange årsager til, at man begynder at interessere sig for sine forfædre og man får lyst til at kortlægge sin families fortid.

Slægtforskning er meget mere end at tegne et stamtræ med navne og årstal

Slægstforskning handler netop ikke kun om at bygge et stamtræ af navne og årstal. For at forstå, hvor man kommer fra, skal slægtsforkningen helst give indblik i forfædrenes dagligdag, levestandarden, det miljø de færdedes i og hvilke traditioner de levede efter. Hvad blev der spist i regionen for 300 år siden? Hvad lærte man i skolen dengang og hvordan var det at gå i skole i sin tid? Hvilke sprog og dialekter talte man dengang? Hvad betød krig og konflikter for menneskerne i regionen? Netop disse og mange andre spørgsmål skal der findes svar på, hvis man virkelig vil forstå sin slægts historie, og viden om disse hændelser kan være nøglen til at forstå sin families skæbne. Disse svar finder man som regel ikke i kirkebøgerne eller folketællingernes registre.

Den Slesvigske Samling kan hjælpe jer med at tegne et livagtigt billede af jeres forfædres dagligdag

Hvis man vil få et omfattende billede af, hvordan forfædrene levede dengang, bliver man nødt til at søge i beretningerne og faglitteraturen fra tiden dengang. Hvis jeres forfædre kommer fra området mellem Kongeåen og floden Ejderen (Eider) i det nuværende Sydslesvig i Nordtyskland, så er Den Slesvigske Samling et oplagt sted, hvor man kan sætte sine slesvigske familierelationer i en bredere historisk kontekst. Samlingen byder på et udvalg af relevante kilder i form af slægts- og personalhistorier, aviser, biografier, stamtræer og anetavler. Derudover er der et stort udvalg af krøniker om enkelte byer og steder i området.

Høre foredraget om samlingens muligheder for slægtsforskere

Udover at samlingens ansatte er behjælpelig med at vejlede jer under jeres foretagende og informere om samlingens materiale, så er det også muligt at få en introduktion til, hvilke muligheder der er for slægtsforskere. Slægtshistoriske foreninger og andre grupper, der interesserer sig for emnet, er velkommen til at booke et foredrag med en af samlingens historikere, hvor i kan høre, hvilke muligheder Den Slesvigske Samling byder på for slægtsforskere. Udover at i kan booke et oplæg til en hver tid, arrangerer samlingen hvert andet år en stor slægtsforskerdag.

Praktiske informationer

Introduktionsfordraget om Den Slesvigske Samlings muligheder for slægtsforskere er et gratis tilbud. Foredraget tilbydes som udgangspunkt kun på hverdage (ikke i weekender og på helligdage). Foredraget kan bookes af grupper på mindst 10 personer og der skal aftales et tidspunkt på forhånd. Samlingens historikere er åbne overfor, at aftale vinklen af foredragets tema i forhold til jeres ønsker og konteksten for jeres besøg.

Hunde må ikke medbringes til foredraget. Biblioteket sørger for drikkevarer. Hvis i ønsker at forbinde jeres besøg med lidt hyggeligt samvær og et godt måltid mad, så er biblioteket gerne behjælpelig med at bestille catering for jer.

Generel information

Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Workshops, kurser og foredrag
Målgruppe Voksengrupper, Ældre
Pris Gratis
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
10:00-19:00
Lørdag:
10:00-14:00
Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Særåbningstider på grund af corona-pandemien. Ændringer kan forekomme.
Varighed ca. 1 time
Check-in? 15 minutter før
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Ja
Minimum antal deltagere / pladser 10 personer
Anbefalet mindstealder 15 år
Forplejning Kun drikkevarer
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Nej

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Legeplads på stedet
Parkering
Wi-fi

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Foredraget tilbydes af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som er en af mindretallets hovedorganisationer. Foredraget beskæftiger sig med Den Slesvigske Samlings materiale fra det dansk/tyske grænseland og hvordan samlingen kan bruges som materialekilde indenfor slægtsforskning.

Andre særlige tilbud
  • Foredraget tilbydes som udgangspunkt kun på hverdage (ikke i weekender og på helligdage)
  • Mulighed for at bestille catering, hvis dette er ønsket (mod gebyr)

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden