Museumsberg Flensburgs logo

Museumsberg Flensburg

Foto: Museumsberg Flensburg

Du er her

Kunst, historie og en af de flotteste udsigter over Flensborg

Højt over Flensborgs historiske indre by troner Museumsberg Flensburg, som er Flensborgs store bymuseum. Her kan I fordybe jer i både Sydslesvigs og Sønderjyllands kunst- og kulturhistorie, samtidig med at I efterfølgende kan få en tur gennem nogle af Flensborgs smukkeste, historiske parkanlæg.

Museumsberg Flensburg er et af de største museer i delstaten Slesvig-Holsten. Betegnelsen Museumsberg kan frit oversættes til museumsbakken og er udover navnet på selve museet også betegnelsen for bakken lige ved siden af midtbyen, hvorpå museets to hovedbygninger samt det tilhørende parkanlæg ligger.

Der skal overvindes mange trin for at nå på Museumsberg og før man kan nyde den flotte udsigt

Når man går op ad Rådhusgade (Rathausstraße) fra havnen, den centrale busstation (ZOB) eller gågaden, kan man ikke undgå at få øje på museets imponerende hovedbygning. Museet ligger ikke mere end et stenkast fra strøget, men gåturen op ad trapperne eller rampen op på Museumsberg må ikke undervurderes. Der er mange trin der skal overvindes, inden man har nået målet. Til gengæld bliver man belønnet med en flot udsigt udover byen på vejen derop.

Her kan I får et samlet indtryk af Sønderjyllands og Sydslesvigs kunst- og kulturhistorie

Museet blev grundlagt i 1876 og har siden beskæftiget sig med kunst- og kulturhistorien i det førhendværende Hertugdømme Slesvig, som i sin tid omfattede det nuværende Sydslesvig og Sønderjylland. Den permanente udstilling i hovedbygningen, som også kaldes for Heinrich-Sauermann-Haus, beskæftiger sig med kunst- og kulturhistorien fra middelalderen til det 19. århundrede. De mest populære dele af udstillingen er de originale bondestuer og den historiske samling af møbler, som omfatter over 900 udstillingsgenstande og som dermed er en af de største historiske møbeludstillinger i hele Tyskland.

Sidebygningen, som kaldes for Hans-Christiansen-Haus, huser en kunstudstilling med Slesvig-Holstenske kunstværker fra det 19. til det 21. århundrede. De vigtigste perioder og værker er jugendstilen med hovedværker fra kunstneren Hans Christiansen, ekspressionismen med værker fra Erich Heckel, Ernst Barlach og Emil Nolde og derudover et udvalg af samtidskunst fra Norden.

Kirkekunst og pragtværelset "Pariser Zimmer"

Andre nævneværdige højdepunkter i museets permanente udstilling er samlingen af kirkelig kunst, især træskulpturerne, og Pariserværelset (Pariser Zimmer), et pragtværelse som Heinrich Sauermann kreerede i anledning af verdensudstillingen i Paris i året 1900. Værelset ligger i den pragtfulde, nygotiske festsal i Hans-Christiansen-Haus og bruges i dag flittigt til borgerlige vielser, som i Tyskland er obligatoriske selvom man bliver viet i kirken.

Tag en tur forbi Istedløven og nyd nogle af de flotteste, historiske parkanlæg i byen

Museet på Museumsberg ligger lige op til den historiske, gamle kirkegård og Christiansenpark, som blev anlagt i 1797 i engelsk stil. På den gamle kirkegård finder I også Isted-løven fra 1862, som oprindeligt mindede om de danske troppers sejr under Slaget ved Isted under Den 1. Slesvigske Krig. Monumentet har været på noget af en rejse med stationer i Berlin og København, hvorefter det blev genrejst i Flensborg i 2011 efter mange, kontroversielle diskussioner i den Flensborgske offentlighed.

Skiftende særudstillinger og et stort udvalg af arrangementer på Museumsberg Flensburg

Derudover er der skiftende udstillinger, som I kan informere jer om på museets hjemmeside (på dansk). Museet byder endvidere på et aktivt kulturliv. Arrangementskalenderen er som regel fyldt med både koncerter, udstillingsåbninger, særlige rundtvisninger og meget mere. Arrangementerne kan ses på museets hjemmeside (på tysk).

Aktiviteter til skoleklasser og børnefamilier på Museumsberg Flensburg

Museet har et stort udvalg af tilbud til børnefamilier og skoleklasser. Museets egne museumspædagoger står således til rådighed og der tilbydes forskellige skoleprogrammer for skoleelever fra 1. til 13. årgang. Derudover er der mulighed for at holde børnefødselsdage på museet, hvor der tilbydes forskellige aktiviteter. Flere informationer om tilbuddene til børn og skoleklasser finder I her og her (på dansk).

Søndagsateliér til børn med rundtur i udstillingen og efterfølgende kreative aktiviteter

Hver søndag er der søndagsateliér for børn, som foregår mellem kl. 11:00 og 12:30. Arrangementet starter med en lille rundtur i museets udstilling, hvor børnene kan blive inspireret til at skabe egne værker under de efterfølgende aktiviteter, hvor der bliver klippet og klistret, malet, printet og eksperimenteret. Lokale kunstpædagogstuderende fra Flensborg Universitet står for aktiviteterne og hjælper børnene i gang. Emnerne skifter og fremgår fra museets arrangementskalender (på tysk).

Husk at kontakte museets personale på forhånd, for at høre, hvilke af børne- og skoletilbuddene der kan gennemføres på dansk.

Rundtvisninger i udstillingen med dansktalende guides

Derudover tilbyder museet almindelige rundvisninger, også med dansktalende guides. Husk at tilmelde jer til rundtvisningerne på forhånd og lige at sikre jer, at rundtvisningen foregår på dansk, hvis dette er en betingelse for jer.

 

Generel information

Sted Museumsberg Flensburg
Museumsberg 1, Flensburg, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder, Slotte, borge, ruiner og monumenter, Udsigtspunkter
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
6,00 €
Reduceret entré
3,00 €
Børn og unge under 18 år
Gratis
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppebilletter
Grupper fra 15 personer pr. person
4,00 €
Kombibilletter (giver adgang til alle bymuseer i Flensborg)*
Voksne
8,00 €
Reduceret entré
4,00 €
*Til bymuseerne hører udover Museumsberg Skibsfartsmuseet (Schifffahrtsmuseum) og Naturvidenskabeligt Museum (Naturwissenschaftliches Museum).
Telefonnummer +49 461 85 29 56
E-mail museumsberg@flensburg.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Tirsdag - Søndag:
10:00-17:00
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde udendørs
Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Parkering
Adgang med hunde udendørs
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Plancherne i udstillingen er udstyret med informationer på dansk.
  • Rundvisninger tilbydes også på dansk, både som del af det almindelige program og efter individuelle forespørgsler

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden