Flensburger Schiffahrtsmuseums logo

Flensburger Schifffahrtsmuseum

Foto: Flensburger Schifffahrtsmuseum

Du er her

Her kan du opleve rombyens maritime historie

Flensborg er en gammel havneby med en broget dansk og tysk historie, både som købmandsby, som romby, men i særlig grad som handelsby med havnen og søfarten i centrum. I søfartsmuseet kan I se og opleve alt, hvad der udgør en ægte og livlig havneby i østersøegnen.

I udstillingerne kan du opleve Flensborgs livlige og facetrige historie. Du kan opleve de berømte, historiske købmandsgårde, som er så typiske for Flensborgs bybillede og som vi stadig nyder i dag, når vi sidder på et af de hyggelige spisesteder, der ligger gemt i gårdene bag strøget og dets sidegader. Du får derudover mulighed for at se på nogle af skibene, som har præget havnebilledet, og høre fortællingerne om de mennesker, som som kaptajn, reder eller maskinist sørgede for, at handelen aldrig stod stille.

Oplevelser og aktiviteter til alle sanser

Museet byder på oplevelser til alle sanser. Mange steder i udstillingen bliver du som besøgende opfordret til at blive aktiv selv og prøve forskellige ting, hvilket især er interessant for de små museumsgæster.

Udover den sædvanlige udstilling byder museet på et stort portfolio af aktiviteter, som også strækker sig vidt ud over selve museet. Huset byder både på forskellige aktionsdage, ferieprogrammer for børn og familier, rundvisninger, byture, knobkurser, rom-prøvesmagninger, koncerter, foredrag og meget mere. Hvis du vil vide, om der er særlige arrangementer under dit planlagte ophold i Flensborg, kan du enten besøge museets hjemmeside (på tysk) eller du kan kontakte museet direkte, hvor du også vil blive betjent på dansk.

Rom-museet i toldkælderen fortæller om handlen med Dansk-Vestindien

Flensborg er kendt for sin historie som rom-by. Denne del af byens historie bliver præsenteret i museets gamle toldkælder, som huser rom-museet. En moderne multimedia-udstilling fortæller om Flensborgs gamle købmandsfamilier og kortlægger byens store eventyr: Handlen med Dansk-Vestindien, hvor sukker og rom blev importeret fra og som bragte rigdom og succes til byen, hvilket dog ikke foregik uden at Flensborg nød godt af slaveriet i ophavslandet. Filmen, som vises i udstillingen, vandt i øvrigt en af priserne under Cannes Corporate Media & TV Awards i 2014. Adgang til rom-museet er gratis.

Flensborgs flydende søfartsmuseum og forskellige rundture gennem byen

Efter turen til museet anbefaler vi en gåtur langs havnekanten. Her finder du den Flensborgske flåde af traditionssejlskibe, forskellige klassiske yagter og det berømte salondampskib Alexandra, som er Tysklands sidste søgående passagerdampskib.

Direkte ved museet starter også to vandreruter gennem byen, som fører dig til forskellige historiske spor, der vidner om byens historie. Den ene, som hedder Rum & Zucker Meile (rom & sukker ruten), viser dig de steder, hvor handlen med Dansk-Vestindien har sat sine spor. Den anden, Kapitänsweg (Kaptajnsvejen), følger en kaptajn på hans typiske rute gennem byen efter han kom tilbage fra en lang rejse. Ruten fører forbi forskellige, historiske maritime steder i byen. Der er stationstavler rundt omkring, hvor man kan finde forklaringer og fortællinger om de forskellige steder. Man kan nemt gå på opdagelse på ruterne selv, men det er også muligt at booke en byvandring med guide på museet, der følger ruterne og kommer ind på de vigtigste historier.

Oplev Flensborgs maritime historie med din skoleklasse

Museet er i de senere år blevet udviklet til det man i Tyskland kalder for et lærested udenfor skolen (außerschulischer Lernort). Her har børnene mulighed for at opleve byens mangfoldige historie udenfor klasselokalerne. Udstillingerne er tilrettelagt således, at børnene selv kan gå på opdagelse og prøve en forskellige ting. Der er sat stor fokus på interaktivitet og formidling.

For at understøtte undervisningen er der tilrettelagt læremateriale, som kan bruges på selve besøget. Materialerne afdækker de fleste klassetrin og er tilrettelagt således, at det altid bruges i sammenhæng med en rundvisning i udstillingen. Rundvisninger og andre tilbud på museet er specialudviklet til børnenes behov for at få en livlig og spændende tilgang til historiske sammenhænge. Både rundvisninger, gruppearbejde og workshops gennemføres af museets uddannede korps af guider og der er også mulighed for at tilrettelægge individuelle forløb, der passer til jeres behov.

En del af materialerne er allerede udviklet på dansk. Hvis nogle af materialerne ikke skulle være til rådighed på dansk, tilbyder museet også at oversætte dem. Dette skal dog aftales i god tid inden besøget. Kontakt venligst museet for at høre nærmere og for at få tilsendt relevante materialer.

Generel information

Sted Flensburger Schifffahrtsmuseum
Schiffbrücke 39, Flensburg, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Almindelige priser
Voksne
8,00 €
Reduceret entré
3,00 €
Børn og unge under 18 år
Gratis
Skoleelever over 18 år
Gratis
Grupper fra 15 til 49 personer pr. person
5,00 €
Grupper fra 50 personer pr. person
4,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Fællesbiletter, som også giver adgang til andre museer i Flensborg
Voksne
10,00 €
Reduceret entré
4,00 €
Grupper fra 15 til 49 personer pr. person
7,00 €
Grupper fra 50 personer pr. person
6,00 €
Giver udover søfartsmuseet også adgang til udstillingerne på Museumsberg og Naturvidenskabeligt Museum.
Telefonnummer +49 461 85 29 70
E-mail schifffahrtsmuseum@flensburg.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Tirsdag - Søndag:
10:00-17:00
Mandage såvel som juleaften, juledagene, nytårsaften og nytårsdag: lukket. Undtagelse: Hvis en helligdag skulle ligge på en mandag, så er museet åben fra 10:00 til 17:00, f.eks. Påskemandag.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Busparkering
Handicapvenligt
Parkering

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Flensborg var store dele af sin historie en dansk handelsby og en del af det danske handelsnetværk. Denne del af byens historie kan du opleve på museets udstilling.

Andre vigtige informationer
  • Museet har ikke egne parkeringspladser, men der er parkeringsmuligheder for biler og busser i nærheden. Parker enten på Skibsbroen ved havnen eller i p-huset i Segelmacherstraße.
Andre særlige tilbud
  • Tekniksøndag hver første søndag om måneden fra kl. 12:00 med demonstration af skibssimulator og forskellige andre maskiner
  • Rundvisninger med romsmagning
  • Rom Museum
  • Mulighed for at booke romsmagninger i museets café

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden