Flensborg - porten til Sydslesvig

Foto: Oplev Sydslesvig

Du er her

Sydslesvigs "hovedstad"

På denne side har vi samlet de vigtigste highlights, som er værd at kende til, når du kommer på besøg i byen.

Flensborg er meget mere end billige øl og sodavand. Byen har en spændende historie, smukke historiske bydele, gode muligheder for shopping og spisning og en smuk natur i oplandet. På denne side har vi samlet de vigtigste punkter, som er værd at kende til, når du kommer på besøg i byen.

Byen ligger i bunden af Flensborg Fjord, som danner en del af grænsen mellem Danmark og Tyskland. Flensborg er dermed en af de nordligste byer i Tyskland. Byen er for mange danskere både start- og slutpunktet på rejser til Tyskland og mange andre lande i Europa. Flensborg er den by, der hilser velkommen fra de første tyske motorvejs-skilte på E45, eller A7 som den hedder i Tyskland. Og hvem i Danmark besøger ikke regelmæssigt "vennerne" Calle, Otto Duborg eller familien Fleggaard på den tyske side af grænsen.

Indtryk fra Flensborg by

Flensborg byder på meget mere end grænsebajere

Flensborg er så meget mere end grænsehandel. Mange danskere har i de seneste år fundet ud af, at byen faktisk er en spændende rejsedestination, enten til dagsture, en forlænget weekend eller endda en hel ferie. Udover, at prisniveauet er betydeligt lavere end i Danmark, lokker byen med hyggelige historiske byrum og gode shopping-muligheder i gågaden. Den smukke historiske havnefront og de berømte historiske købmandsgårde gør det oplagt, at gå på opdagelse i byen til fods. Derudover er der mange kulturtilbud, både når det gælder om at opleve byens spændende historie som dansk handels- og romby og hvad der angår den tværkulturelle hverdag i området. Byen er nemlig det centrale omdrejningspunkt for det danske mindretal i Sydslesvig, hvis hovedorganisationer har deres hovedsæder i byen. Blandt andet vidner et dansk bibliotek, danske skoler og børnehaver, danske kirker og kulturhuset Flensborghus om, at der lever mange dansksindede i byen.

Flotte naturoplevelser og kulturelle seværdigheder i regionen omkring Flensborg

Udover Flensborg,  byder oplandet på mange spændende oplevelser. Nabobyen Lyksborg (Glücksburg) er f.eks. kendt for Lyksborg Slot, et af de vigtigste residensslotte i Nordtyskland og til tider endda regeringssæde for de danske konger. Lyksborg ligger på halvøen Holnis, som er et flot naturområde, som inviterer til lange vandreture gennem det smukke landskab på den tyske side af Flensborg Fjord. Hele området er omkranset af mange smukke strande, hvor man kan nyde udsigten til Danmark.

Spændende seværdigheder og aktiviteter i Flensborg og omegn

Byens vigtigste seværdigheder ligger i centrum og kan nås til fods

Hvis seværdigheder og aktiviteter i Flensborg er udgangspunktet for dit ophold, er det en god idé at bo på hotel eller vandrehjem i centrum. Alle vigtige seværdigheder kan nås til fods og hvis du skulle have lyst til at komme ud i ydre bydele, så er der gode busforbindelser til stort set alle byens kroge og hjørner.

En god start er altid at gå på opdagelse til fods i gågaden Holmen (Holm) hhv. Storegade (Große Straße) mellem byens to store torve: Søndertorv (Südermarkt) og Nørretorv (Nordermarkt). Gågaden har et stort udvalg af butikker, hvor du kan shoppe. Især omkring torvene og i indergårdene er der et stort udvalg af caféer og restauranter. Du vil på din vej gennem gågaden hurtigt opdage, at der er et stort antal gennemgange på østsiden af gågaden, som ikke sjældent fører til en af byens berømte og smukke indergårde. For de lokale er de gamle købmandsgårde ofte en kærkommen genvej til enten havnen eller den store busstation. 

Andre vinkler på Flensborg - med Hans Christian Davidsen fra Flensborg Avis

To tyske og en dansk hovedkirke og et orgel der er kendt udover landsdelens grænser

Ved Nørretorv og Søndertorv ligger også byens to største kirker, Skt. Nikolaikirken og den lidt mindre Mariekirke. Især Nikolaikirken er kendt for sit store orgel, som har gennemgået en omfattende restaurering gennem slutningen af 1990erne og starten af det nye årtusind. Selvom orglet med sin imponerende renæssancefacade fremstår som ét instrument, gemmer der sig bag det flotte kunstværk to separate instrumenter, hvoraf det ene repræsenterer den store franske orgeltradition fra det 19. århundrede, mens det andet er et instrument i nordtysk barok stil. Der er regelmæssigt koncerter og mindre musikalske begivenheder i kirken. Den tredje kirke i centrum er Helligåndskirken, som er "domkirke" for det danske mindretal og hører under organisationen: Dansk Kirke i Sydslesvig (DKS). DKS er en aktiv del af Folkekirken i Danmark.

Indtryk fra Helligåndskirken og Nikolaikirken i Flensborg

I Rødegade kan du gå på opdagelse i mange små butikker og gallerier og opleve byens berømte gårdmiljøer

Når du fra gågaden fortsætter tværs over Søndertorv, kommer du til Rødegade (Rote Str.), som danner forlængelsen af byens nord-sydgående akse via Holmen og Storegade. Især den nordlige del af Rødegade har kunnet bevare sit historiske præg med de gamle bygninger, mens den sydlige del er mere præget af nybyggeri. I gadens indergårde kan man gå på opdagelse i små udsøgte butikker og gallerier. I caféerne kan man, især om sommeren, nyde byens typiske caféatmosfære i gårdmiljøerne.

Shoppingmuligheder i Flensborg

Oplev byens maritime historie på søfartsmuseet og regionens kulturhistorie på bymuseet på Museumsberg

Flensborg har et stort udvalg af kulturelle seværdigheder, hvor du kan opleve byens og regionens kunst- og kulturhistorie. Bymuseet Museumsberg er et godt sted at starte. Museet har bl.a. udstillinger med kunst og boligindretning fra forskellige perioder. Highlights i udstillingen er f.eks. samlingen af malerier fra Slesvig-Holsten og Nordtyskland samt Pariserværelset.
Byens maritime historie findes I søfartsmuseet (Schiffahrtsmuseum) ved havnen. Udstillingerne fortæller blandt andet om byens blomstringstid under romhandelen, om fjordsejladsen og selvfølgelig omkring selve havnen og købmandsgårdene. Oppe under søfartsmuseets tag er der også et særskilt rommuseum. Dette er også udgangspunkt for havnebyens rom & sukker rute, som fører forbi spændende historiske steder rundt omkring i byen. Informationsmateriale fås på museet (også på dansk) og man kan gå på opdagelse på ruten selv.

Museer i Flensborg

Den Slesvigske Samling tilbyder byvandringer og historiske foredrag i og omkring Flensborg på dansk

En anden spændende kilde til historiske oplevelser er Den Slesvigske Samling på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som er en af organisationerne i det danske mindretal i Sydslesvig. Her kan man uden besværlige sprogbarrierer fordybe sig i byens og Sydslesvigs historie. Mange af kilderne er på dansk og historikerne på biblioteket tilbyder foredrag omkring forskellige historiske emner, som kan bookes af grupper fra 10 personer. Derudover tilbydes der byvandringer, som netop fokuserer på byens danske historie. Tilbuddene er gratis og skal bookes på forhånd. Som alternativ til bibliotekets byvandringer tilbyder byens turistkontor også byvandringer med dansktalende guides.

Koncerter og arrangementer på dansk på biblioteket og Flensborghus og mulighed for at falde i snak med de lokale

Omkring en femtedel af fjordbyens befolkning bekender sig til det danske mindretal. Dette medfører, at det danske spiller en stor rolle i byens hverdag. Når man sidder på café i byen og lytter til samtalerne ved nabobordet, er det ikke usandsynligt, at der bliver talt dansk. Og dog: Man vil med stor sandsynlighed opleve, at der tales med en sydslesvigsk dialekt og, at mange ord og vendinger virker lidt underlige. Det er et meget godt eksempel på en rigtig god historie og et unikt eksempel på, hvordan samlivet mellem to forskellige folkegrupper er gået fra krig til fredelig sameksistens og et konstruktivt samarbejde mellem mindretal og flertal på mange forskellige områder. Hvis man vil opleve mindretallet med sin særlige kultur, er det ligeledes en god idé at kigge forbi biblioteket eller kulturhuset Flensborghus. Begge ligger i Nørregade i den nordlige forlængelse af gågaden og begge tilbyder et fint udvalg af koncerter og arrangementer, som foregår på dansk. Her er der mulighed for at falde i snak med de lokale og komme lidt ind på, hvordan det er at leve i en grænseby og pendle frem og tilbage mellem dansk og tysk kultur mange gange dagligt.

Foredrag og rundvisninger tilbudt af det danske mindretal

Aktiviteter og arrangementer til børnefamilier i Flensborg

Hvis hele familien er afsted, så er det også værd at tjekke arrangementskalenderen på bibliotekets hjemmeside, hvor der plejer at være mange arrangementer og tilbud for børn. Derudover er videnskabscentret Phänomenta et hit blandt børn og unge, hvor børnene i udstillingen kan opleve, lære om og forstå et utal af fænomener fra fysikken og naturen. Ja, og man må røre ved installationerne i udstillingen. Derudover kan børnefamilier glæde sig til flere legelande, en trampolinpark og en klatrehal i byen. Og hvis det sydslesvigske gråvejr skulle sætte en stopper for udendørsaktiviteter, kan et besøg i Campusbadet i byens universitetskvarter eller oplevelsesbadet i Lyksborg være et godt alternativ.

Aktiviteter til børn i Flensborg

Tag på en bådtur til nabobyen Lyksborg og besøg Lyksborg Slot

Som allerede nævnt er fjordbyen også kendt for sit smukke bagland og de mange strande på den tyske side af Flensborg Fjord. Der er mange veje ud af byen og til de spændende steder i området. Lader man bilen stå, er en bådtur henover fjorden i sommerhalvåret en god mulighed for at komme ud til nabobyen Lyksborg. Fra landgangsbroen i Lyksborg er det en hyggelig gåtur gennem skoven og langs slotssøen ud til Lyksborg Slot. Museet på slottet giver et fint indblik i, hvordan dagligdagen på var på slottet i gamle dage. De mange udstillingsgenstande og malerier vidner om de mange omvæltninger mellem tysk og dansk herredømme, som f.eks. i tiderne omkring 1. og 2. Slesvigske Krig.

Oplevelser på Flensborg Fjord og omkring Lyksborg

Nyd naturen på en vandretur ud til halvøen Holnis

Hvis man er vaks kan man fra landgangsbroen i Lyksborg starte en smuk vandring langs kysten og ud på halvøen Holnæs, som strækker sig ud i Flensborg Fjord. Halvøen er et smukt naturområde og stort set hele vejen har man en flot udsigt ud til Danmarks kyst. Højdepunktet på turen, er den ca. 20 m høje Holnæs Klint, som man kan vandre henover og samtidig nyde en pragtfuld udsigt henover halvøen og fjorden. Hvis man ikke gider at gå hele vejen tilbage, er der mulighed for at hoppe på bussen mod Flensborg fra vendepladsen (og p-plads) for enden af hovedvejen til Holnæs. Bemærk, at der kun er enkelte afgange dagligt, og at det derfor er en god idé at planlægge ankomsttider til busstoppestedet i forvejen.

Indtryk fra halvøen Holnæs (Holnis) ved Lyksborg med strande og naturområder

Regionen er kendt for sine mange, flotte strande

I sommerhalvåret lokkes mange lokale og turister ud til de mange dejlige strande på den tyske side af Flensborg Fjord. De største og mest populære strande ligger langs inderfjorden og rundt om halvøen Holnæs. Især strandene i Solitude (Solitüde) i udkanten af Flensborg og stranden ved Strandhotel Glücksburg i Lyksborg er populære blandt familier, da der er caféer, spisesteder og gode legepladser i området. Hvis man er klar til at køre nogle kilometer væk fra byen, er også strandene på halvøen Holnæs og lidt længere ude i Langballeå (Langballigau) fine alternativer. Disse har et lidt mere naturligt præg end de øvrige "strandparker". Forneden et udvalg af de mest populære strande i området:

Oversigt over strandene i Flensborg og omegn med afstand fra centrum

Strand
Tysk navn
Bydel/by
Afstand fra centrum
Offentlig transport
Bemærkninger
Sosti Wassersleben Sosti (Wassersleben) 5 km Bybus Fin,  bred og børnevenlig sandstrand lige syd for grænsen lidt udenfor Flensborg på vestsiden af fjorden
Østersøbadet Ostseebad Klus (Klues) 3,5 km Bybus Fin og bred sandstrand med badebro i det nordlige Flensborg på vestsiden af fjorden
Solitude Solitüde Mørvig (Mürwik) 6 km Bybus Fin og børnevenlig sandstrand i strandpark med stor legeplads og store græsarealer ved udkanten af Flensborg
Kildedal Quellental Lyksborg (Glücksburg) 9 km Regionalbus Afsidesliggende, men hyggelig. Lidt stenet strand i udkanten af nabobyen Lyksborg
Kurstranden Kurstrand Lyksborg (Glücksburg) 10 km Regionalbus Velplejet sandstrand med udlejning af "strandkurve". Landgangsbro for fjordbådene fra Flensborg. Flere spisesteder og et hotel. I bestemte tidsrum om sommeren koster det et lille gebyr at ligge på stranden.
Holnæs Draget Holnis Drei Lyksborg (Glücksburg) 15 km Regionalbus Fin og bred sandstrand på halvøen Holnæs ved yderfjorden
Langballeå Langballigau Langballe (Langballig) 19 km Regionalbus Fin og bred sandstrand ved yderfjorden øst for halvøen Holnæs. Flere spisesteder, indkøbsmuligheder og en lystbådehavn på stedet.

Overnatning i Flensborg

Hoteller

I og omkring Flensborg er der et stort udvalg af hoteller og andre overnatningssteder. Hvis man vil bo i Flensborgs centrum, er især de forholdsvis nye hoteller Hotel Hafen Flensburg og Hotel Alte Post et rigtig godt valg. Hotel Hafen Flensburg er en arkitektonisk perle på den vestlige havnefront, og som er blevet integreret delvis i flere historiske huse på området og delvis er opført som nybyggeri. Hotel Alte Post er et designhotel og især kendt for sine temaværelser, som i samarbejde med lokale virksomheder er blevet designet med elementer, der repræsenterer de ofte meget traditionsrige virksomheder, blandt andet byens bryggeri og erotikkoncernen Orion. For prisbevidste rejsende og backpackere er Sømandshjemmet (Seemannsheim) og Flensbed Hostel & Boardinghouse gode alternativer, der byder på den klassiske hosteloplevelse. Alle nævnte overnatningssteder har en meget central beliggenhed. Flensbed Hostel ligger kun få minutters gang fra banegården. Især for Hotel Hafen Flensburgs vedkommende er det vigtigt, at booke i god tid, da hotellet er  meget populært.

Spændende hoteller og hostels i Flensborg

Alternative overnatningssteder uden for byen

Hvis man gerne vil bo lidt længere udenfor centrum, er især det femstjernede hotel Alter Meierhof i bydelen Meierwik et attraktivt sted. Her kan man booke et wellnessophold med all inclusive og hotellet, som ligger direkte til vandet, har en meget flot udsigt ud over fjorden. Derudover er hotelletes restaurant, som drives af stjernekokken Dirk Luther, kendt langt ud over byens og landsdelens grænser. Et andet alternativ er det firestjernede Strandhotel Glücksburg, som ligger direkte ved stranden og som også kalder sig for det hvide slot ved havet. Udover de nævnte tilbud, er der også et meget stort udvalg af ferielejligheder i området, som oftest udlejes af privatfolk.

Flotte hoteller i nabobyen Lyksborg

Campingpladser uden for byen og et overnatningssted for campingbiler ved havnen

For campister kan campingpladserne på halvøen Holnæs og i Langballeå anbefales. Derudover findes en parkeringsplads for campingbiler i industrihavnen tæt på Shell-tankstationen på havnegaden Kielseng. På trods af sin noget særlige beliggenhed ved siden af byens rensningsanlæg, er pladsen på grund af sin flotte udsigt til havnen og fjorden meget populær især blandt gennemrejsende campister. Overnatning er gratis. Der er ingen nævneværdige faciliteter på stedet.

Sådan rejser du til Flensborg i bil

Fjordbyen ligger ved motorvejen E 45, som også hedder A7 i Tyskland. Fra grænseovergangen i Padborg tager det kun omkring et kvarter at køre hele vejen til centrum. Fra København tager turen ca. 3 til 3,5 timer, mens man fra Århus skal regne med en rejsetid på omkring 2 timer.

Rejsetider til Flensborg fra forskellige danske byer med egen bil

 
København
Århus
Odense
Ålborg
Esbjerg
Fredericia
Nykøbing F
Thisted
Flensborg 3,5 timer 2 timer 2 timer 3,5 timer 2 timer 1,5 timer 4 timer 4 timer

DSB kører med InterCity-tog hele vejen til Flensborg

Flensborg ligger derudover ved togstrækningen mellem Hamborg og Fredericia. DSB kører med danske InterCity-tog hele vejen til fjordbyen og der er gode forbindelser hver anden time. Fra banegården er der gode busforbindelser ind i byen og der venter som regel taxaer ved banegården, når der ankommer tog. Generelt er der et veludbygget net af bybusser i byen, så hvis du skal rundt i byen er der ikke behov for at tage bilen. Der er også gode busforbindelser ud til mange nabobyer, især til Lyksborg, hvor busserne på linje 21 kører ca. en gang i timen.

Rejsetider til Flensborg fra forskellige danske byer med tog

 
København Aarhus Odense Ålborg Esbjerg Fredericia
Flensborg 4:07 2:41 1:54 4:21 1:42 1:21

Kort om byens historie

Flensborgs historie går helt tilbage til det 12. århundrede. Dengang eksisterede der allerede en handels- og fiskeriby i området omkring det nuværende havnekvarter Skt. Hans (Johannisviertel) for enden af havnespidsen. Kort efter kom sognene Skt. Nikolaj, Skt. Marie og Skt. Gertrud på den anden side af havnen til. Byen blev for første gang nævnt i skriftlige kilder i 1248 og i 1284 fik den unge by tildelt stadsret af den danske Konge Erik Glipping.

Istedløven på den gamle kirkegård i Flensborg

Istedløven er skabt af H.W. Bissen til minde om slaget ved Isted i 1850. Med en skiftende skæbne fra sejrmonument til krigsbytte og en bevæget rejse via Berlin og København er den siden 2011 tilbage på den gamle kirkegård i Flensborg som symbol for fred i grænselandet. Foto: Lars Bech

Hårde tider under middelalderen og starten på byens første blomstringstid i det 16. århundrede

I middelalderen var livet hårdt for byens indbyggere. Vejene var i dårlig stand og uden beslysning. Borgerne var delvis forpligtet til at bygge stier af træplanker, for at gøre det muligt at færdes på byens gader, der var gennemsyret husdyrenes efterladenskaber. Byen blev i denne tid regelmæssigt ramt af pest og andre sygdomme, som ofte kostede store dele af indbyggerne livet.
Det mest kendte pestoffer er nok Dronning Magrethe I, som i 1412 døde af sygdommen på et skib i Flensborg Havn. I løbet af krigen mellem Danmark og Hanseforbundet og Holsten blev byen flere gange plyndret af danske, holstenske og hanseatiske lejesoldater. Byen blev regelmæssigt ramt af stormfloder, hvis vandstande man stadig den dag i dag kan aflæse på Kompagniporten (Kompagnietor) ved havnen, og i 1485 blev store dele af byen ødelagt under en storbrand.

Først i takt med Hanseforbundets nedtur i det 16. århundrede udviklede Flensborg sig til en af de mest betydningsfulde handelsbyer i Skandinavien. Byens købmænd havde handelsforbindelser helt ud til Middelhavet, til Grønland og de caribiske øer og der blev handlet med blandt andet sild, sukker og tran. Trediveårskrigen satte en stopper for byens første blomstringstid.

2. blomstringstid som romby i det 18. århundrede

I det 18. århundrede skulle Flensborg igen komme på banen som blomstrende handelsby. Byen blev et vigtigt omdrejningspunkt for handlen med de danske kolonier i Vestindien. Rørsukker blev importeret i store mængder fra Dansk Vestindien og raffineret i byen, som udviklede sig til romby med adskillige kendte romfirmaer som Pott, Hansen og Sonnberg.
Det var også i denne tid, at området indenfor bymurene blev for lille til den voksende by. Dette førte til det nye kvarter Nystaden (Neustadt) nord for den stadig i dag eksisterende Nørreport (Nordertor) og Havretorvet (Hafermarkt) som en ny handelsplads udfor Skt. Hans-kvarteret. Mellem 1460 og 1864 var Flensborg efter København en af de største havne i den danske Helstat. Efter den 2. Slesvigske Krig mellem Danmark og Tyskland blev byen i 1864 en del af Prøjsen og i årene der fulgte mistede byen sin tilknytning til Danmark.

Her kan du høre mere om Flensborgs blomstringstid som romby

Efter afstemningen i 1920 forblev byen en del af Tyskland

I 1920 blev det i Versailles-freden efter 2. verdenskrig vedtaget, at der skulle afholdes folkeafstemninger omkring den dansk-tyske grænses beliggenhed i Slesvig. Resultatet blev, at det nuværende Sydslesvig og dermed også Flensborg forblev en del af Tyskland. I selve byen stemte omkring 75 procent af befolkningen for at byen forblev tysk og de mange dansksindede i byen måtte derved begrave deres forhåbninger om, at deres hjemstavn blev en del af Danmark. Koncerthuset Det Tyske Hus minder i dag om denne begivenhed. Bygningen blev opført i slutningen af 1920erne og var en gave fra den tyske rigsregering som tak for, at indbyggerne valgte Tyskland under folkeafstemningen.

Her kan du fordybe dig yderligere i Flensborgs spændende historie

Byen i tiden mellem nazisternes magtovertagelse og slutningen af 2. verdenskrig

Med magtovertagelsen af nazisterne i 1933 blev Flensborg som alle andre byer i Tyskland underlagt det nye totalitære styre. På trods af, at byens betydning som flådehavn voksede under oprustningen før og under krigen, blev byen forskånet for større ødelæggelser på grund af krigshandlinger. I løbet af de sidste uger af krigen efter Adolf Hitler begik selvmord havde den sidste rigsregering under Storadmiral Karl Dönitz sit sæde i byen, inden medlemmerne blev arresteret af britiske tropper i 1945.

Efterkrigstiden og byens udvikling

Efter krigen kom der mange flygtninge til byen og indbyggertallet voksede til over 100.000 i nogle år. Samtidig voksede tilslutningen til det danske mindretal og i hele Sydslesvig udviklede der sig en bevægelse, der engagerede sig for, at Sydslesvig skulle blive en del af Danmark igen. Dette medførte bl.a., at byen i en årrække efter krigen havde flere borgmestre, der hørte til det danske mindretal. Med det tyske ”Wirtschaftswunder” i 1950’erne svandt tilslutningen til danskheden dog ind igen.

For at kompensere for byens ufordelagtige beliggenhed ved udkanten af Tyskland, blev en del organisatoriske enheder fra militæret flyttet til byen i årene efter grundlæggelsen af forbundsrepublikken. Efter Tysklands genforening blev store dele af militæret forflyttet til de nye forbundslande. Især flådens enheder blev flyttet til Mecklenburg-Vorpommern, hvilket fremover ville spare militæret den besværlige passage gennem Flensborg Fjord og den lange rejse til Østersøen. Dette medførte, at Flensborg i 1990erne udviklede sig til et klassisk struktursvagt område med høj arbejdsløshed og dårlige jobmuligheder.

Fra starten af det nye årtusind gennemgik byen dog en særdeles positiv udvikling, blandt andet på grund af udvidelsen af universitetet og andre uddannelsesinstitutioner i byen. Når man kører gennem byen, kan man tydelig se, at der er vækst og udvikling mange steder og de mange nye kvarterer i udkanten af byen vidner om, at der i disse tider er mange, der flytter til byen fra andre steder i Tyskland.

Forslag til en hyggelig gåtur gennem Flensborgs historiske midtby

Flensborg byder på en masse gemte stier og gyder, som ofte fører til spændende historiske seværdigheder eller de godt gemte udsigtspunkter, hvor man har en flot udsigt over havn og by. I videoen forneden kan du på under to minutter opleve et lille turforslag til en hyggelig gåtur gennem byen. Den fører bl.a. forbi den historiske Christiansenpark, Istedløven, bymuseet på Museumsberg, Havnespidsen, Oluf-Samson-Gang, Duborg Skolen og beboelsesejendommen Burghof. Kortet nedenunder viser ruten. Turen er på 3,5 km og kan klares på ca. en time. Bemærk, at der er en del trapper og nogle højdemeter, der skal forceres.

Hjælp til rejseplanlægningen?

Hvis du har brug for hjælp, er der flere steder du kan kontakte. Et godt sted at starte er som regel overnatningsstederne. Personalet på hoteller og hostels plejer at have et godt overblik over, hvad der sker i byen på det tidspunkt du er på besøg.

Kontakt byens turistkontor

Derudover er turistkontoret en god kilde til inspiration. Du kan både ringe før afrejsen eller besøge deres kontor i Nikolaistraße 8, som er en sidegade til gågaden Holmen. Turistkontoret har dansktalende medarbejdere, så selvom du bliver mødt på tysk eller engelsk, når du ringer, kan du spørge om der er en dansktalende kollega til rådighed. Turistkontoret har også medarbejdere, der er specialiseret i at tilrettelægge gruppebesøg i byen.

Her finder du turistkontoret i Flensborg

Kontakt Oplev Sydslesvig

Hvis du har flere spørgsmål, især i forhold til mindretallets tilbud, er du selvfølgelig også velkommen til at kontakte Oplev Sydslesvig.

Sådan ser der ud i Flensborg lige nu

Klick på "Aktuell" for at se det aktuelle billede fra rådhusets webcam. Hvis du skubber slideren frem og tilbage, kan du se hvordan vejret og lyset har skiftet indenfor de sidste timer.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse