Landschaftsmuseum Angeln/Unewatt logo

Landschaftsmuseum Angeln/Unewatt

Foto: Landschaftsmuseum Angeln/Unewatt

Du er her

En tidsrejse til livet i gamle dage

I friluftsmuseet Unevad står tiden stille. Museumsruten gennem det smukke angelske landskab og gennem de gamle, historiske bygninger tager jer på en tidsrejse til livet på landet i gamle dage. Og for at børnene ikke skal kede sig, er der spændende tilbud til både børnefamilier og skoleklasser.

I den smukke sydslesvigske provins Angel (Angeln) lidt udenfor Flensborg på vejen til Kappel ligger Landschaftsmuseum Angeln/Unewatt (Landskabsmuseet Angel/Unevad).

Oplev hvordan angelboerne levede og arbejdede i gamle dage og nyd det smukke landskab i området

Her kan du opleve hvordan det var at bo og arbejde i området i gamle dage. Museumsruten på 1,7 km fører jer igennem den historiske landsby med sine mange historiske bygninger og sender jer på en rejse til forgangne århundreder, hvor urene gik betydelig langsommere end i dag. Udover de historiske seværdigheder kan i glæde jer til at opleve en malerisk landskabsoase, der følger en smuk, skovbevokset dal med en lille, hyggelig bæk i midten. 

Tiden står stille i den historiske landsby

Det særlige ved museet er, at de gamle bygninger ikke blev flyttet til landsbyen andre steder fra, hvilket ellers er tilfældet i andre friluftsmuseer. Landsbyen Unevad med sine 69 indbyggere ser idag stort set ud som den har gjort i de sidste århundreder med undtagelse af en historisk bygning, som blev flyttet dertil fra Sønderbrarup (Süderbrarup) i 1980erne.

På rundturen gennem landsbyen kommer man forbi 5 museumsøer, som er offentlig tilgængelige seværdigheder, der ligger spredt ud som øer mellem de private bygninger, der tilhører beboerne. Det er oplagt at starte ved Marxenhaus (Marxenhuset), som som nævnt oprindelig stod i Sønderbrarup, hvor det blev revet ned. Alle brugbare dele blev flyttet til Unevad og indgik i rekonstruktionen af bygningen, som oprindelig stammer fra 1626 og som er et spændende eksempel på, hvordan en bondegård så ud dengang.

I røgeriet fra 1894 kan i få indblik i, hvordan beboerne i sin tid levede af at konservere madvarer både til selvforsørgelse og som bierhverv. Transformatorbygningen ved siden vidner derimod om, hvordan strømmen kom til landsbyen.

Se, hvordan man kværnede smør og hvordan man lavede mel i gamle dage

I smørmøllen kan i opleve, hvordan man kærnede smør ved hjælp af vandkraft. Anlægget med vandhjulet virker stadigvæk og giver et fint billede af, hvordan man brugte energien fra de lokale bække til produktionsopgaver i landbruget. Derudover er der en staldbygningen, hvor der er skiftende særudstillinger.

Derudover kan i glæde jer til en ægte og stadig fungerende vindmølle fra 1878. I udstillingen her kan i lære alt om vindmøllebyggeri og forskellige kornsorter. I kan selvfølgelig også fordybe jer i det tekniske anlæg i møllen, som giver et spændende indblik i, hvad der skal ske for at korn bliver til mel.

Rundturen slutter ved en gammel lade, som oprindelig blev brugt til landbrug. I dag fremstår den som en stor udstillingshal, som samler på yderligere kulturhistoriske emner og historier fra Angel.

En levende landsby, som også er et museum og som til dels drives af beboerne

Museet er kendt for sit særlige koncept der indebærer, at museet er en levende landsby, mens landsbyen samtidig er et museum. Dette viser sig også helt lavpraktisk ved, at mange af seværdighederne drives og vedligeholdes af frivillige, der bor i landsbyen og dermed sætter deres eget præg på museet.

Særlige tilbud til børnefamilier

Museet har forskellige tilbud til børnefamilier. I udstillingsladen er der et børnebord, hvor børnene kan genopbygge Unevad som model. Derudover kan man låne en familierygsæk, som indeholder forskellige spil og opgaver, der skal løses på de forskellige museumsøer. Rygsækkene udlånes ved kassen ved indgangen i Marxenhuset. Her er der også mulighed for at låne en trækvogn, som gør det lidt nemmere at komme rundt med små børn og tilhørende baggage. Museet har også en app, med hvilken hele familien kan gå ud og lede efter spor ude i museumslandskabet. På alle fem museumsøer er der forskellige motiver, som skal samles ved hjælp af app'en. Tablet-pc'er med app'en kan ligeledes lånes ved kassen.

Særlige tilbud til skoleklasser

Museet har også et eget skoleprogram, som er egnet for elever i grundskolealderen. Her kan eleverne blandt andet opleve, hvordan man kværnede smør eller producerede mel i sin tid eller hvordan det var at være barn omkring århundredeskiftet. Skoleprogrammerne skal bookes i forvejen. Husk at spørge, om det er muligt at gennemføre forløbet på dansk, når du kontakter museet.

Landhaus Unewatt tilbyder kaffe og kage og fine retter med regionale specialiteter

Hvis i har brug for at komme til kræfter igen efter en ordentlig vandring gennem historien, så kan i kigge forbi restauranten Landhaus Unewatt lidt længere nede i landsbyen. Alt efter klokkeslet kan i få kaffe og kage eller varme retter, som omfatter regionale specialiteter fra egnen. Restauranten er i øvrigt også et besøg værd, hvis man tilfældigvis ikke lige skal på museum. Derudover inviterer det smukke landskab selvfølgelig også til en hyggelig picnic, hvis i skulle have madpakker med hjemmefra.

 

Generel information

Sted Landschaftsmuseum Unewatt
Unewatter Straße 1a, Langballig, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Historiske byer, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Entrépriser
Voksne
5,00 €
Voksengrupper fra 10 personer per person
4,50 €
Adgang til kun en af bygningerne
2,00 €
Gratis adgang for børn og unge under 18 år, skoleelever, studerende og unge under uddannelse. Bemærk, at udbyderen kan forlange egnet dokumentation fra persongrupper, der har ret til reduceret entré eller gratis adgang.
Priser for rundvisninger
Rundvisning for voksengrupper op til 25 personer
50,00 €
Rundvisninger for skole- og børnehaveklasser
35,00 €
Rundvisninger skal aftales på forhånd og kan som regel blive gennemført på dansk.
Telefonnummer +49 4636 10 21
E-mail info@museum-unewatt.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Mai - september
Tirsdag - Søndag:
10:00-17:00
April og oktober
Fredag - Søndag:
10:00-17:00
Vær opmærksom på, at museet har lukket fra november til marts.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Parkering
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Restaurant
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Trækvogn til børn
  • Familierygsæk
  • Paraplyer til udlån i regnvejr
  • Børneaktivitet, der går ud på at gå på opdagelse i museet med en tablet-pc med museets egen børne-app på dansk)
  • Printet museumsguide på dansk
  • Rundvisninger på dansk mulig efter foregående aftale

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden