Salondampfer Alexandraa logo

Salondampfer Alexandra

Foto: Heidi Wiesner

Du er her

Byens maritime juvel på Flensborg Fjord

I over 110 år har Dampskibet Alexandra præget Flensborgs bybillede og skibet er i dag en vigtig del af byens identitet. En fjordtur med dette historiske juvel er derfor en helt særlig oplevelse. Og måske er der jo mulighed for et lille kig forbi broen eller ned i maskinrummet under turen.

Dampskibet Alexandra, også kærligt afkortet "Alex" af de lokale, er en af de helt store kulturelle seværdigheder i Flensborg. Dampskibet har været med til at præge byens historie og bybillede i over 110 år og dets signaturekald, et langtrukket og til at starte med lidt hæst "tuut" fra damppiben, er velkendt blandt befolkningen både på den danske og tyske side af Flensborg Fjord.

Alexandra har over 110 års historie og to verdenskrige på bagen

Dampskibet Alexandras historie starter i 1908, da skibet løber af stablen hos værftet Janssen & Schmilinski i Hamborg og bliver døbt af Prinsesse Alexandra Viktoria til Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksburg. Før udbruddet af 1. Verdenskrig og i mellemkrigstiden blev skibet brugt som passagerskib på Flensborg Fjord. Under 2. Verdenskrig blev skibet brugt som slæbebåd, mens skibets opgaver under 2. Verdenskrig var præget af transporten af flygtninge til større skibe der lå udenfor havnen i Gdynia. Skibet vendte tilbage til Flensborg under eventyrlige forhold i de sidste dage under krigen med 140 flygtninge ombord.

Nedgang efter mange års drift som fjorddamper og genoplivning som museumsskib i 80erne

Efter krigen blev dampskibet primært indsat på ruten Flensborg-Lyksborg og havde derudover særlige opgaver under de Olympiske Lege i Kiel i 1972. I 1975 blev skibet taget ud af tjeneste, fordi det var blevet for dyr i drift. I de efterfølgende år voksede initiativet til at bevare dampskibet, hvilket mundede ud i grundlæggelsen foreningen til bevarelsen af skibet og en stor istandsættelse i årene 1987 - 1988. Siden 1989 har Alexandra været tilbage på fjorden med offentlige ture på søndage i sommerhalvåret. Indenfor de seneste år gennemgik skibet igen større renoveringsprojekter. Blandt andet fik skibet en ny kedel i 2016, hvor man samtidig foretog en omfattende istandsættelse af skroget.

Dampskibet Alexandra tilbyder offentlige ture på søndage i sommerhalvåret

Dampskibet er således rustet til at fortsætte sejladsen på Flensborg Fjord. Der tilbydes offentlige ture på de fleste søndage fra maj til udgangen af september. Derudover er der engang imellem særlige ture, delvis med livemusik om bord, og der sejles selvfølgelig også til maritime fester i byen som f.eks. det årlige dampskibsfestival Dampfrundum.

Gå på opdagelse på skibet under sejladsen og tag et smut forbi broen eller maskinrummet

Skibet drives af foreningen "Förderverein Salondampfer Alexandra e.V.", som stiller en professionel besætning, hvis medlemmer på frivillig basis sørger for en professionel og sikker, historisk oplevelse på Flensborg Fjord. Under turen er der mulighed for at gå på opdagelse på skibet. Udover den historiske salon er der også mulighed for at besøge kaptajnen på broen og, hvis man spørger pænt, at overtage styret for et øjeblik og mærke, hvordan det er at styre et skib uden hydrauliske hjælpemidler. Ligeledes kan I kigge forbi maskinrummet og prøve at smide en skovl fuld kuld ind under kedlen.

Sejlplan til de offentlige søndagsture. Mulighed for at booke skibet til private arrangementer

Under turen er der selvfølgelig også en gastronomisk service, hvor der tilbydes kolde øl og andre drikkevarer samt et udvalg af forskellige retter.

De offentlige ture kan ses i sejlplanen på Dampskibet Alexandras hjemmeside, som kan downloades som Pdf-fil her (på dansk). Ud over de faste ture kan skibet bookes til privat- og firmafester. En særlig populær og samtidig romantisk oplevelse er bryllupsturene på fjorden, hvor selve vielsen kan foregå på skibet.

Det anbefales, at I booker billetter i forvejen!

Det er en god idé at booke billetter i forvejen til de offentlige ture, da der kan være rift om pladserne især om sommeren. Billetterne skal afhentes senest en halv time inden afgang ved det gule skur direkte foran Dampskibet Alexandra ved Skibsbroen (Schiffbrücke) på havnen i Flensborg.

Generel information

Sted Salondampfer Alexandra
Schiffbrücke 37, 24939 Flensburg, Tyskland
Aktivitetstype Ture på hjul, til vands eller i luften
Målgruppe Familier, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Pris Se priser her
Telefonnummer +49 461 18 29 18 05
E-mail dampfer.alexandra@historischer-hafen.de
Betjening på dansk Ja
Foregår begivenheden på dansk? Ikke relevant
Åbningstider
Mandag - Tirsdag:
09:00-12:00
14:00-15:30
Onsdag:
14:00-15:30
Torsdag:
09:00-12:00
14:00-15:30
Fredag:
09:00-13:00
Info til åbningstider Åbningstiderne gælder kontoret på Schiffbrücke 37.
Varighed 1,5 - 2 timer
Check-in? 30 minutter før
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Ja
Maksimum antal deltagere / pladser 135 personer
Anbefalet mindstealder 0 år
Forplejning Ja
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Ja
Aktivitetsdato Lørdag, 16. maj 2020 til Søndag, 4. oktober 2020

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Adgang til offentlig transport
Parkering
Toiletter

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Byens centrale, offentlige parkeringspladser og p-huse ligger i gåafstand til og fra skibet.
  • Aktiviteten er som udgangspunkt egnet for kørestolsbrugere. Personalet hjælper med at løfte kørestole over trin og trapper, hvor det er nødvendigt. Det kan dog give problemer med meget brede kørestole.

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden