Phänomentas logo

Videnskabscentret Phänomenta

Foto: Anja Menzel

Du er her

Find din indre forsker frem!

Hvordan virker et varmekamera? Hvordan træner man til at blive astronaut? Svar på disse og mange andre spørgsmål finder I i videnskabscentret Phänomenta i Flensborg. Her må der pilles ved tingene i udstillingen og børnene kan selv frit gå på opdagelse blandt mange spændende og lærerige oplevelser.

For enden af Flensborgs hyggelige Nørregade (Norderstraße) ved siden af den historiske Nørreport ligger videnskabscentret Phänomenta. Tusindvis af børn har siden 1995 besøgt bygningerne omkring en af Flensborgs historiske købmandsgårde, for at afprøve og opleve adskillige fænomener fra fysikken og naturen.

I Phänomenta skal der røres ved udstillingsgenstandene

Phänomenta ligner ved første øjekast på mange måder et museum. Den vigtigste forskel er dog, at der udtrykkeligt må røres ved udstillingsgenstandene. På denne måde inviteres børnene til selv at blive en del af den interaktive udstilling og til at dykke ned i videnskabens verden, uden at der står en utålmodig fysiklærer, der tester en efterfølgende.

Tag plads i astronaut-træneren eller find ud af, hvordan et varmekamera virker

På over 3.500 kvadratmeter kan børn og unge gå på opdagelse indenfor fagområderne mekanik, optik og mange andre. I kan blandt andet glæde jer til at afprøve, hvordan et varmekamera fungerer og hvordan i selv kan blive del af et batteri. Hvis I tør, kan I hoppe på austronaut-træneren og opleve, hvad astronauter skal igennem, når de forbereder sig på deres rumflyvninger. Derudover er der f.eks. mulighed for at se, hvordan et rørpostsystem virker og hvordan forskellige tekniske indretninger gør det lettere at løfte tunge genstande.

I Phänomenta står børnenes oplevelser i centrum

Der er ikke nogen decideret pædagogisk struktur eller rækkefølge, der skal følges under besøget. De enkelte interaktive poster står i centrum og skal opleves individuelt. Når børnene har opdaget en lov fra fysikken, forstået en logisk sammenhæng eller blot er blevet en spændende erfaring rigere, så er formålet med besøget på Phänomenta allerede opfyldt. For det meste kan børnene huske disse oplevelser efterfølgende helt op til voksenalderen. På denne måde er den viden de opsamler under besøget meget mere prægende, end hvis de bare læser om sammenhængende i en fysikbog. Det er også derfor, at I ikke finder plancher med yderligere informationer ved posterne. Den individuelle oplevelse står i centrum og måske er der blot formuleret nogle enkelte spørgsmål ved posterne, der skal hjælpe børnene med at lede efter de rigtige svar. Hvis der er brug for yderligere informationer eller hjælp undervejs, så er der altid personale i nærheden, der vil hjælpe jer videre.

Phänomenta startede som et forskningsprojekt indenfor pædagogik på Flensborg Universitet

Phänomenta opstod på baggrund af initiativet af en tysk professor fra Flensborg Universitet. Som en del af sit forskningsarbejde begyndte han at konstruere forskellige interaktive udstillinger, som skulle formidle sammenhænge fra fysikkens verden. Han undersøgte efterfølgende, om dette pædagogiske koncept rent faktisk virkede. Udstillingerne blev oprindeligt sat op i de gamle universitetsbygninger i bydelen Mørvig (Mürwik). De var en så stor succes, at man besluttede at konceptet skulle videreudvikles til et uafhængigt videnskabscenter i egne lokaler. I 1995 blev eksperimenterne flyttet fra universitet til de nye lokaler i de nuværende historiske bygninger på Nørregade. Phänomenta udviklede sig derefter til en så stor succes, at konceptet har været forbillede for mange andre videnskabscentre andre steder i Tyskland, som delvis endda deler navnet med det oprindelige Phänomenta i Flensborg.

Phänomenta er et populært programpunkt for lejrskoler og andre børne- og ungdomsgrupper, der er på besøg i Flensborg

Phänomentas udstilling er målrettet til børn og unge og hele formålet med udstillingen er, at børnene selv skal gå på opdagelse i den interaktive udstilling. Derfor tilbyder udbyderen ikke klassiske rundvisninger. Lejrskoler og andre børne- og ungdomsgrupper skal blot tilmeldes på forhånd, sådan at der er mulighed for at sikre, at der ikke kommer for mange grupper på en gang. Udbyderen tilbyder i denne sammenhæng en tilmeldingsformular på sin hjemmeside (på tysk). Husk at angive flere mulige besøgstider, hvis dette er muligt, sådan at personalet målrettet kan bekræfte den dag, hvor der er færrest besøgende til stede. På denne måde får I den bedst mulige oplevelse på dagen.

Hold jeres børnefødselsdag på Phänomenta i Flensborg

Hvis I ønsker at tilbringe jeres børnefødselsdag på Phänomenta, så kan i glæde jer til et fint dækket bord I Phänomentas kantine. I er velkommen til at medbringe mad- og drikkevarer hjemmefra, men der er også mulighed for at købe drikkevarer, kage, is og pizza i kantinen. Derudover tilbydes der forskellige fødselsdagsworkshops. Flere informationer til de forskellige wokshops finder I her (på tysk) eller i kan ringe til udbyderen, for at høre nærmere. Husk at ringe til udbyderen på forhånd, for at tilmelde jeres fødselsdagsselskab og husk også at spørge, om de forskellige workshops kan gennemføres på dansk, hvis dette er en forudsætning for jer.

 

Generel information

Sted Phänomenta
Norderstr. 157-163, Nordertor, Flensburg, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
12,00 €
Reduceret entré
9,00 €
Børn mellem 3 og 6 år
3,00 €
Familiebillet (2 voksne og 2 børn til og med 16 år)
34,00 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppebilletter
Voksengrupper fra 15 personer
10,00 €
Børnegrupper fra 15 personer
8,00 €
Telefonnummer +49 461 14 44 90
E-mail info@phaenomenta.com
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
Tirsdag - Torsdag:
09:00-16:00
Fredag - Søndag:
11:00-18:00
24. - 26. december, 31. december og 1. januar: lukket. Åbningstider i skolernes ferieperioder i Slesvig-Holsten: tirsdag - torsdag fra 11.00 til 18.00. En oversigt over ferieperioder i Slesvig-Holsten på dansk finder I her: http://www.skoleforeningen.org/institutioner/ferieplaner.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Plancher og eksperimenterne i udstillingen er udstyret med informationer på dansk. Hvis I booker i god tid, kan workshops og kurser oftest tilbydes på dansk.

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden