
Flensborg er Sydslesvigs "hovedstad" og kan diske op med mange attraktive oplevelser, såvel i byen som på landet. Byen er kendt for sin fortid som dansk handelsby, da området stadig var en del af Hertugdømmet Slesvig, og man skal ikke gå langt, før man opdager de første spor, der vidner om byens danske historie.
Lige ned til havnen og kun få minutters gang fra Nørretorv med dens restauranter, caféer og den centrale gågade, ligger Seemannsheim Flensburg (Sømandshjem Flensborg). Overnatningsstedet er et klassisk vandrehjem men har dog en helt særlig charme. Bygningen er fra 1840 og er en del af byens smukke maritime skyline, som er iøjnefaldende, når man betragter østhavnen fra vesthavnen. Vandrehjemmet åbnede i 2018 efter en gennemgribende restaurerering.
Vandrehjemmet har 34 sovepladser, som er fordelt på to- til otte-sengsværelser. De fleste værelser har fælles bad og toilet på gangen, hvorimod nogle af dobbeltværelserne har eget badeværelse. Endvidere er der mulighed for at leje en hel lejlighed, som især er velegnet til familier, som ønsker at bo billigt og centralt. Nogle af værelserne har flot udsigt til Flensborg havn. Indretningen er rustik med maritime elementer. Sengene på flersengsværelserne minder f.eks. om køjerne på et skib, og mange steder har man under restaureringen valgt, at blotte det gamle murværk frem for i stedet at overdække de flotte teglsten med tapet.
Vandrehjemmet tilbyder en del serviceydelser, som enten tilbydes gratis eller mod et beskedent lejegebyr eller pant. Der er mulighed for tilkøb af en lækker morgenmad, som ikke er inkluderet i prisen for værelset. Der kan lånes eller lejes hårtørrer, låse til skabe, strømadaptere og håndklæder. Sengetøj er altid med i prisen. Det samme gælder håndklæder, hvis I skulle vælge et dobbeltværelse med eget bad og toilet. Mod gebyr er der mulighed for at få vasket tøj, og om sommeren kan man komme ud at sejle på Flensborg fjord. Et altid og godt fyldt køleskab sørger for drikkevarer, men selvfølgelig mod betaling. Det samme gælder for parkeringspladser.
Der er mulighed for at lave mad i et stort gæstekøkken, som alle gæster har adgang til. Derudover er der en fælles dagligstue, hvor man kan låne spil og bytte bøger. Vandrehjemmet har også en af de for Flensborg typiske baggårde, som deles med restaurantens gæster og, hvor man kan sidde og hygge, når vejret er til det. Hvis man ikke gider lave mad selv, er der en meget anbefalelsesværdig restaurant i stueetagen: Restaurant Hafenküche (Restaurant Havnekøkken).
Flensborg er den største og vigtigste by i regionen og dermed også et væsentligt omdrejningspunkt for kultur og turisme. Mange besøgende nyder at gå på opdagelse i byen til fods. Afstandene er korte, og der er egentlig ikke behov for at køre i bil for at se de vigtigste seværdigheder i byen. De berømte baggårde, havnen og gågaden med de smukke sidegader kan nemt opleves på gåben. For kulturinteresserede er et smut forbi de to hovedkirker Mariekirken ved Nørretorv og Nikolaikirken ved Søndertorv et must. Især Nikolaikirken er kendt for sit store orgel, som er blevet restaureret for nogle år siden, og hvor hele instrumentet nu fremstår i sine oprindelige farver. Søfartsmuseet, som ligger lige ved siden af vandrehjemmet, er et godt sted at starte, når man vil dykke ned i byens historie med bl.a. romhandel og andre aspekter i Flensborgs historiske blomstringstid. Derudover er der bymuseet på Museumsberg, som er et af de største museer i Slesvig-Holsten med udstillinger der omfatter kunst- og kulturhistorie, der relaterer til den historiske landsdel Slesvig. Bygningen er ikke til at overse, når man går op ad Rådhusgade (Rathausstraße), da den troner højt over gadebilledet. Følg den stejle trappe og gå rundt om bygningen, når I er nået hele vejen op.
Hvis I er på familietur, er det værd at kigge forbi Phänomenta for enden af Nørregade (Norderstraße) mod nord. Udstillingen beskæftiger sig med teknik og naturfænomener, og børn må røre og prøve stort set alt, hvad udstillingen har at byde på.
Stort set alle organisationer og foreninger i det danske mindretal har deres hovedsæde i Flensborg. Mindretallet tilbyder et hav af forskelligartede kulturelle arrangementer, foredrag og rundvisninger på dansk. Det er derfor en god idé at kigge forbi Flensborghus og det danske bibliotek i Nørregade, hvor der ofte er koncerter, foredrag og andre arrangementer. På biblioteket er der også mulighed for at booke foredrag om mindretallet og regionens historie. En lidt usædvanlig seværdighed er måske Duborg Skolen i Flensborg, som er det ene af to danske gymnasier i Sydslesvig. Hvis I er interesserede i, hvordan det er at gå på en dansk skole i Tyskland, er det muligt af få en rundvisning med en elevambassadør på skolen, som fortæller lidt om bygningen og det at vokse op i to kulturer. Alene på grund af udsigten over havnen og fjorden er skolen et besøg værd. Hvis I er interesserede i en byrundvisning, så tilbyder Tourismus Agentur Flensburger Förde, som er byens turistinformation, byvandringer med dansktalende guide. De kan også hjælpe jer, hvis I har spørgsmål angående jeres ophold i byen.
Flensborg ligger kun få kilometer syd for grænsen på togstrækningen mellem Fredericia og Hamborg. DSB kører med InterCity-tog hele vejen til Flensborg fra Danmark. Der er gode forbindelser fra Fredericia hver anden time og uden skift. Fra banegården er der lidt under 2,5 km til vandrehjemmet. Hvis I ikke gider at gå, kan I tage bussen fra banegården til stoppestedet Schiffahrtsmuseum (Søfartsmuseet). Tag en bus, der kører til centrum til den centrale busstation (ZOB). Der skal I skifte til en anden bus. Det nemmeste er at spørge chaufføren, hvilken bus I skal tage, for at komme til stoppestedet Schiffahrtsmuseum, da der er flere linjer der skal samme vej.
Sted |
Seemannsheim Hostel Flensburg Schiffbrücke 40, 24939 Flensburg, Tyskland |
---|---|
Overnatningstype | Hostel/Vandrehjem |
Målgruppe | Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par |
Telefonnummer | +49 461 40 71 78 08 |
mail@seemannsheim-flensburg.de | |
Hjemmeside | Gå til hjemmeside |
Betjening på dansk | Nej |
Receptionens åbningstider |
Mandag - Søndag: 08:00-21:00 |
Check in tidligst | 16:00 |
Check ud senest | 12:00 |
Betalingsmuligheder |
|
Booking URL | Book her! |
Antal sengepladser | 34 |
Antal værelser | 11 |
Antal twin-værelser | 3 |
Tager imod grupper | Ja |
Maksimal gruppestørrelse | 22 |
Mindretalsorganisation: Nej
Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Vidste du, at der er et hotel i Flensborg, der er bygget ind i otte historiske bygninger? Hotel Hafen Flensburg er byens arkitektoniske perle, som forener oprindelige historiske huse og nyt spændende arkitektur i et flot hotelbyggeri direkte til havnen.
Hotel Alte Post, Flensburg
Vidste du, at der er et design-hotel i Flensborg med temaværelser, der handler om blandt andet øl, erotik og håndbold? Hvis du vil bo godt og centralt og du lægger vægt på, at også dit hotelværelse skal være en oplevelse i sig selv, så er dette det helt rigtige til dig.
Trenehytten, Tarp
Er I på udkig efter et hyggeligt lejrskolested til en mindre gruppe? Trenehytten er en rustik spejderhytte med en stor naturhave og floden Trenen med sit smukke, fredede naturområde lige i baghaven. Hyttens beliggenhed mellem Slesvig og Flensborg gør det nemt at besøge Sydslesvigs vigtigste kulturelle seværdigheder.
Flensbed Hostel & Boardinghouse, Flensburg
Leder du efter et billigt og praktisk overnatningssted? Har du lyst til at komme i kontakt med andre rejsende og udveksle ideer? Eller planlægger du en lejrskole eller grupperejse til området? Så er Flensbed Hostel & Boardinghouse et godt bud.
Jugendherberge Flensburg, Flensburg
Vidste du, at Flensborg har en fortid som dansk handelsby og, at der er et dansk bibliotek, danske skoler og en hel masse mennesker med dansk hverdag i Flensborg? Hvis du vil på interkulturel opdagelse med dine lejrskoleelever eller gruppe, så byder det tyske vandrehjem i Flensborg-Mørvig på et godt og billigt overnatningssted.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
"Nød gør opfindsom", som tyskerne siger. Ironisk nok var det danske politikere, der efter 1864 tog ordsproget til sig og arbejdede på, at genvinde Sønderjylland fra tyskerne gennem en klassisk byttehandel. Her kan du opleve en overset og måske lidt grotesk del af danmarkshistorien.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
Sönke Nissens liv kunne være stoffet til en spændende film. I dette foredrag får i en underholdende fortælling om en friser, der drog ud til Afrika i starten af det 20. århundrede for at bygge jernbaner og finde diamanter. Og i får svar på, hvorfor netop hans navn fik en plads i historiebøgerne.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
På trods af grænseregionens nuværende beliggenhed langt fra de store handelshavne, har regionen faktisk spillet en vigtig rolle i den oversøiske handel. I dette foredrag kan I få indblik i grænselandets dengang mangfoldige handelsforbindelser og de spændende historier, der følger med.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
Gustav Johannsen var ved udgangen af det 19. århundrede frontfiguren i det danske mindretal. Her kan du høre mere om hans spændende liv og virke i en region og tid, der var præget af kulturkampe, interne stridigheder og dog en ukuelig vilje til, at Sønderjylland skulle blive en del af Danmark igen.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
1864 var året, der rev det politiske og kulturelle tæppe væk under sønderjyderne. De følgende år var præget af undertrykkelse og kampen om at blive en del af Danmark igen. Hvis I vil dykke ned i historien om emnet, så er foredraget om mindretallet i kejsertiden et spændende tilbud til jer.
08. - 30. september 2023
Flensborg Bibliotek
Fra 8. til 30. september udstiller to kunstnere grafikker, malerier og fotografier på Flensborg Bibliotek. Mens Naja Abelsens kunst som regel er inspireret af grønlandsk mytologi, handler Kristian Mainz' værker som udgangspunkt om naturen.
01. oktober 2023 (All day)
Sydslesvigs Kirkekontor
De 24 danske evangelisk-lutherske menigheder i Sydslesvig byder på mange forskellige gudstjenester overalt i landsdelen. Her finder du prædikesteder og tidspunkter for gudstjenesterne næste søndag.
01. oktober 2023 15:00
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Alle er velkomne til et hyggeligt åbningsarrangement, når Grænselandsudstillingen åbner den 1. oktober. Flere af kunstnerne vil være til stede. Erik Fredens, formand for SSFs billedsamlingsudvalg, holder åbningstalen, mens Ejderstedkoret står for den musikalske underholdning. Mikkelbergs Venner serverer en efterårsforfriskning.
01. oktober - 03. december 2023
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
På Grænselandsudstillingen kan man hvert år se, hvad der kunstnerisk set sker af spændende nyt i regionen nord og syd for grænsen. Kernen i Grænselandsudstillingen er en sammenslutning af anerkendte kunstnere fra begge sider af grænsen. Hvert år inviteres også gæster fra begge sider af grænsen.
05. oktober 2023 18:00
Flensborg Bibliotek
Den 5. oktober kan I glæde jer til en hyggelig, musikalsk aften på Flensborg Bibliotek, når tre gavede kunstnere tager os med til operaens, oprettens og musicalens verden. Entréprisen inkluderer udover musikken og den gode stemning også en lille tapas-tallerken.
Flensburger Schifffahrtsmuseum, Flensburg
Flensborg er en gammel havneby med en broget dansk og tysk historie, både som købmandsby, som romby, men i særlig grad som handelsby med havnen og søfarten i centrum. I søfartsmuseet kan I se og opleve alt, hvad der udgør en ægte og livlig havneby i østersøegnen.
Phänomenta, Flensburg
Hvordan virker et varmekamera? Hvordan træner man til at blive astronaut? Svar på disse og mange andre spørgsmål finder I i videnskabscentret Phänomenta i Flensborg. Her må der pilles ved tingene i udstillingen og børnene kan selv frit gå på opdagelse blandt mange spændende og lærerige oplevelser.
Helligåndskirken, Flensburg
Helligåndskirken er den ældste danske kirke i Sydslesvig og anses som mindretallets hovedkirke. Kirken er ikke kun en populær seværdighed med en spændende historie. Bjørn Nørgårds kirkekunst, som gemmer sig indenfor de historiske mure, er et mustsee.
Museumsberg Flensburg, Flensburg
Højt over Flensborgs historiske indre by troner Museumsberg Flensburg, som er Flensborgs store bymuseum. Her kan I fordybe jer i både Sydslesvigs og Sønderjyllands kunst- og kulturhistorie, samtidig med at I efterfølgende kan få en tur gennem nogle af Flensborgs smukkeste, historiske parkanlæg.
Braasch Rum Manufaktur Museum, Flensburg
Rombyen Flensborg har en lang handelstradition med de karibiske øer. Spor af denne del af byens historie kan stadig den dag i dag opleves i byen, f.eks. ved at besøge romhuset Braasch, som udover smagsprøver og salg af rom byder på en spændende udstilling omkring byens populære signature drink.
Kobbermølle Industrimuseum, Harrislee
Vidste du, at der lige udenfor Flensborg engang fandtes et af de største industrianlæg i Danmark? I Kobbermølle Industrimuseum kan du opleve en del af den dansk/tyske tekniske historie og se, hvordan man i sin tid producerede metalprodukter ved hjælp af vandkraft og store dampmaskiner.
Columbus Genusswirtschaft på Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Flensborgs historie og maritime flair kan ikke kun opleves på museer og byture. På Columbus Genusswirtschaft kan I få en fin og stadigvæk ærlig middag i spektakulære, historiske omgivelser direkte nede ved havnen. Derudover kan I glæde jer til et stort udvalg af Flensborgs signaturedrink: Rom.
Restaurant Borgerforeningen, Flensburg
Hyggelig elegance i traditionsrige omgivelser: Restaurant Borgerforeningen har fået navn efter den gamle danske forening Borgerforeningen, grundlagt i 1835. Restaurantens historie er uløselig knyttet til foreningen, med sine nære bånd til det danske mindretal i Sydslesvig og Danmark.
Meierei Dirk Luther, Glücksburg (Ostsee)
En 2-stjernet restaurant parret med et af de bedste hoteller i regionen samt en spektakulær beliggenhed. Hvis I er ude efter en helt særlig kulinarisk oplevelse i enestående omgivelser, så er et besøg på Meierei Dirk Luther i Lyksborg-Mejervig noget I ikke må gå glip af.
Restaurant Felix på Strandhotel Glücksburg, Glücksburg
Er I på udkig efter en spændende kulinarisk oplevelse, hvor man samtidig kan nyde en hyggelig aften ved vandet? Restaurant Felix byder ikke kun på et benådet køkken, men også på den perfekte beliggenhed, der i hvert fald skaber forudsætningerne for en uforglemmelig aften.
Café Kranz, Niesgrau
Kan en café være en rejse værd? Café Kranz er i hvert fald et sted, som mange sydslesvigere planlægger deres udflugter efter. Der lokkes med et stort udvalg af lagkager og andre søde sager og en hyggelig atmosfære med antikke møbler, historisk kakkelovn og en idyllisk sommerhave.
Alle informationer på portalen er blevet produceret med stor omhyggelighed. I tilfælde af fejl eller misvisende informationer gælder de informationer og betingelser på udbydernes hjemmesider og andre af deres publikationer. Hverken Oplev Sydslesvig eller udbyderne kan holdes ansvarlig for fejl i informationerne på denne portal.
2019 © Oplev Sydslesvig.