
Mange børn og voksne mener, at de ikke kan tegne. Når man bliver spurgt, om man kan tegne, tænker de fleste nok på, at de skal levere et kunstværk, når de giver sig i kast med pen og papir. Derimod er det at tegne et håndværk, som ikke kun skal skabe kunstværker, som kommer til at hænge på museer og gallerier. Også i dagligdagen er der brug for at lave skitser, at lave tegninger som visuel understøttelse i notater og rapporter eller på anden vis at kommunikere eller notere ting og sager, som bedre kan udtrykkes med en tegning fremfor tekst. Det grundlag man lærer her er også et vigtigt redskab mange andre steder i arbejdslivet, f.eks. når man skal udvikle præsentationer, tekniske tegninger eller vejledninger.
På den anden side vil mange af dem, som rent faktisk havde lyst til at tegne for at udtrykke sig kunstnerisk måske ikke have mod nok til at gå i gang, da de måske tror, at de aldrig vil kunne indfri de forventninger, som omverdenen har til en god tegning. Det at tegne, er et håndværk og alle kan lære at tegne. Det er ikke andet et at tage noter eller at lave diagrammer eller skitser, for at formidle noget, der ikke bliver så tydelig, når man bare beskriver det med tekst. Og så er det en aldeles velegnet aktivitet, der gør en bedre til at holde fokus, at samle sine tanker og at iagttage og forstå sin omverden.
Tegnekurset med Margareta Erichsen er ikke et klassisk tegnekursus og Margareta Erichsen er ikke en klassisk kunstner, som vil være tilstede under en tegneworkshop. Margareta Erichsen var en sydslesvigsk kunstner, som blev født i Flensborg den 18. august 1916 midt under 1. verdenskrig. Hendes kunstneriske talent blev allerede opdaget i skoletiden, men på trods af at hun brændte for kunsten valgte hun en uddannelse som kok i første omgang - en klassisk vej, som mange kvinder med særlige talenter fulgte i denne tid. Kunsten slap hende dog ikke og hun startede med at uddanne sig som kunstner - først på Mesterskolen i Flensborg og senere på kunstakademiet i Karlsruhe og efter 2. verdenskrig på kunstakademiet i København.
På trods af, at hun levede i en helt anden tid end vores, var hun en Sydslesviger, som dem man møder syd for grænsen i dag. Hun kunne begå sig i både den danske og den tyske kultur, hun læste både i Danmark og i Tyskland og, som mange andre, vendte hun tilbage og udviklede en særlig interesse for sin hjemstavn, ved f.eks. ved at tegne bygninger og andre motiver i Sydslesvig. Hendes tegninger er i dag ikke kun af kunstnerisk værdi. Også for historikere er hendes motiver af historiske bygninger i f.eks. Flensborg af historisk værdi, da de viser, hvordan steder i Flensborg så ud, inden moderniseringen og dermed tabet af dele af det historiske bybillede kom på mode efter 2. verdenskrig.
Tegnekurset med Margareta Erichsen bygger på en lille materialesamling, som primært, men ikke udelukkende, er en guide til børn på 5. og 6. klassetrin. Her kan I lære grundlagene i det at tegne skitser og efterfølgende rentegning. I lærer bl.a., hvordan man bruger forsvindingspunkter, hvordan man vælger et motiv, hvordan man komponerer et billede, hvordan man farvelægger sin tegning og hvordan man fokusserer på det man vil udtrykke i sin tegning. Men først og fremmest lærer I, at det at tegne er et håndværk og at målet netop ikke er at lande et hit på landets museer, men at det drejer sig om at komme godt i gang, at lære håndværket og opleve, hvordan man med få kneb hurtigt bliver overraskende god til at lave flotte tegninger.
Materialet kan downloades som PDF-fil på www.margaretaerichsen.dk eller bestilles som printversion. Det er tænkt som en guide, der kan bruges i undervisningen, men kan sagtens også bruges selvstændigt af interesserede børn, unge og voksne eller familier. Udover at I beskæftiger jer med kunsten at tegne, så lærer I noget om Sydslesvigs historie og med kunstneren Margarete Erichsen som eksempel om en unik og samtidig typisk sydslesvigsk biografi, som forhåbentlig bringer jer nærmere på det sydslesvigske kulturunivers. Derfor er materialet særlig egnet til skoleklasser eller individualrejsende fra Danmark, der er på besøg i Sydslesvig og som er på udkig efter muligheder for at komme lidt nærmere på denne særlige landsdels kultur og historie.
Projektet "Lær at tegne - med Margareta Erichsen" er initieret af Margareta Erichsens Mindefond og materialet er produceret af animationsvirksomheden Ox and Bird. Hvis I har spørgsmål til undervisningsmaterialet, kan I altid kontakte Magareta Erichsens Mindefond på mail@margaretaerichsen.dk.
Aktivitetstype | Prøv selv, iagttag & lær, Workshops, kurser og foredrag |
---|---|
Målgruppe | Børn, Familier, Lærere / skoler, Unge |
Pris | Gratis |
Foregår begivenheden på dansk? | Ja |
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? | Ja |
Anbefalet mindstealder | 10 år |
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker | Ja |
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? | Nej |
Booking URL | Online tilmelding / booking |
Er aktiviteten afhængig af vejret? | Nej |
Er aktiviteten sæsonafhængig? | Nej |
Mindretalsorganisation: Ja
Stillet til rådighed af | Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket |
---|---|
Adresse |
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket Horstedter Chaussee 1 25856 Hattstedt
Tyskland |
Telefonnummer | +49 4846 6604 |
info@mikkelberg.de | |
Hjemmeside | Gå til hjemmeside |
Barfusspark Schwackendorf, Hasselberg
I BARFUSSpark Schwackendorf er hovedattraktionen en meget undervurderet kropsdel, nemlig jeres egne fødder. Her kan I gå på opdagelse på forskellige undergrunde på bare fødder og få en hyggelig og lidt anderledes dag sammen med hele familien.
Entdeckerbad, Damp
Et besøg på badelandet Entdeckerbad i Damp kan redde en hver regnfyldt feriedag. Tre op til 100 m lange rutsjebaner, en familievenlig tekstilsauna og en flot udsigt over havet er højdepunkterne, som i kan glæde jer til. Og hvis i bliver sultne, så tilbyder caféen på et godt, varmt måltid mad.
Meerwasser Wellenbad Eckernförde, Eckernförde
Er i på udkig efter en sjov indendørsaktivitet på en kedelig gråvejsdag? I bølgebadet i Egernførde er der bølger i bassinet hver halve time og både store og små kan glæde sig til en 75 m lang rutsjebane. Og så er der et særligt tilbud, som faktisk kun findes 3 gange i hele Tyskland.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
Hvem er jeg og hvor kommer jeg fra? Slægtsforskning kan finde svarene på disse spørgsmål. Hvis du har dine rødder i det nuværende Sydslesvig eller Sønderjylland, så er Den Slesvigske Samling måske den rette kilde til relevante materialer for dig. I dette foredrag kan du høre mere om mulighederne.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
"Nød gør opfindsom", som tyskerne siger. Ironisk nok var det danske politikere, der efter 1864 tog ordsproget til sig og arbejdede på, at genvinde Sønderjylland fra tyskerne gennem en klassisk byttehandel. Her kan du opleve en overset og måske lidt grotesk del af danmarkshistorien.
Flensborg Bibliotek, Flensburg
Sönke Nissens liv kunne være stoffet til en spændende film. I dette foredrag får i en underholdende fortælling om en friser, der drog ud til Afrika i starten af det 20. århundrede for at bygge jernbaner og finde diamanter. Og i får svar på, hvorfor netop hans navn fik en plads i historiebøgerne.
Christianslyst, Nottfeld
Vidste du, at der ligger et dansk kursuscenter midt ude i Sydslesvigs smukke natur mellem Slien og Flensborg Fjord? Hvis du er på udkig efter et fredeligt sted til f.eks. lejrskole, ungdoms- eller voksengruppe, så er dette det rigtige sted til jer.
Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Vidste du, at der er et hotel i Flensborg, der er bygget ind i otte historiske bygninger? Hotel Hafen Flensburg er byens arkitektoniske perle, som forener oprindelige historiske huse og nyt spændende arkitektur i et flot hotelbyggeri direkte til havnen.
01. oktober 2023 (All day)
Sydslesvigs Kirkekontor
De 24 danske evangelisk-lutherske menigheder i Sydslesvig byder på mange forskellige gudstjenester overalt i landsdelen. Her finder du prædikesteder og tidspunkter for gudstjenesterne næste søndag.
01. oktober 2023 15:00
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Alle er velkomne til et hyggeligt åbningsarrangement, når Grænselandsudstillingen åbner den 1. oktober. Flere af kunstnerne vil være til stede. Erik Fredens, formand for SSFs billedsamlingsudvalg, holder åbningstalen, mens Ejderstedkoret står for den musikalske underholdning. Mikkelbergs Venner serverer en efterårsforfriskning.
01. oktober - 03. december 2023
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
På Grænselandsudstillingen kan man hvert år se, hvad der kunstnerisk set sker af spændende nyt i regionen nord og syd for grænsen. Kernen i Grænselandsudstillingen er en sammenslutning af anerkendte kunstnere fra begge sider af grænsen. Hvert år inviteres også gæster fra begge sider af grænsen.
05. oktober 2023 18:00
Flensborg Bibliotek
Den 5. oktober kan I glæde jer til en hyggelig, musikalsk aften på Flensborg Bibliotek, når tre gavede kunstnere tager os med til operaens, oprettens og musicalens verden. Entréprisen inkluderer udover musikken og den gode stemning også en lille tapas-tallerken.
Handwerkerhaus - Restaurant und Saal, Husum
En køkkenchef fra Sydtyskland skaber spændende lokale kulinariske oplevelser med et team af unge gastronomer under uddannelse på den sydslesvigske vestkyst. I tror det er løgn? Så kig forbi og oplev samtidig et ægte gastronomisk highlight i Husum og omegn.
Meierei Dirk Luther, Glücksburg (Ostsee)
En 2-stjernet restaurant parret med et af de bedste hoteller i regionen samt en spektakulær beliggenhed. Hvis I er ude efter en helt særlig kulinarisk oplevelse i enestående omgivelser, så er et besøg på Meierei Dirk Luther i Lyksborg-Mejervig noget I ikke må gå glip af.
Columbus Genusswirtschaft på Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Flensborgs historie og maritime flair kan ikke kun opleves på museer og byture. På Columbus Genusswirtschaft kan I få en fin og stadigvæk ærlig middag i spektakulære, historiske omgivelser direkte nede ved havnen. Derudover kan I glæde jer til et stort udvalg af Flensborgs signaturedrink: Rom.
Restauranten på Hotel Strandleben, Schleswig
Restauranten på Hotel Strandleben ligger direkte ved bredden af fjorden Slien i Slesvig. Hvis I er på udkig efter en fin middag eller blot en kop kaffe med en aldeles flot udsigt over vandet, så er dette sted det rigtige for jer.
2-stjerne-restauranten Söl'ring Hof, Rantum/Sylt
Er I på udkig efter kulinariske oplevelser, der åbner op for helt nye horisonter? Stjernerestauranten Söl'ring Hof ligger ude i Silds smukke klitlandskab direkte ved stranden og er kendt langt udover Sydslesvigs grænser. Restauranten er det kulinariske highlight på øen og helt bestemt et besøg værd.
Museum Eckernförde, Eckernförde
Egernførde er i dag en hyggelig, lille ferieby ved havet. Men det har ikke altid været sådan. I byens museum kan du opleve, hvordan byen udviklede sig til det vi ser i dag og hvordan krigeriske handlinger mellem Danmark og Slesvig-Holsten fik sparket byen op på sin egen lille side i historiebøgerne.
Richard Haizmann Museum - museum for moderne kunst, Niebüll
Vidste du, at Nibøl var sen hjemstavn til en kendt, tysk skulpturkunstner? På Richard Haizmann Museet kan du fordybe dig i kunstnerens værker og samtidig glæde dig til skiftende særudstillinger. Og børnene kan glæde sig til at udfolde sig i malerskolen.
Museen im Kulturzentrum Rendsburg, Rendsburg
Vidste I, at Rendsborg var en af de vigtigste danske garnisonsbyer og at en af de mest trafikerede kanaler i verden skærer sig igennem byen? Byens historie er fuld af episoder af dette kaliber. Så hvis I vil høre flere spændende historier, så skal I forbi Museerne i Kulturcentret.
Landschaftsmuseum Unewatt, Langballig
I friluftsmuseet Unevad står tiden stille. Museumsruten gennem det smukke angelske landskab og gennem de gamle, historiske bygninger tager jer på en tidsrejse til livet på landet i gamle dage. Og for at børnene ikke skal kede sig, er der spændende tilbud til både børnefamilier og skoleklasser.
Naturzentrum Mittleres Nordfriesland, Bredstedt
Vidste du, at der gemmer sig nogle smukke og spændende naturområder i det ellers lidt øde, flade landskab på den sydslesvigske vestkyst? I naturcentret i Bredsted kan du opleve, hvad naturen har at byde på. Og kan endda røre ved en sæl og kigge ind i en bistad - hvis man da tør!
Alle informationer på portalen er blevet produceret med stor omhyggelighed. I tilfælde af fejl eller misvisende informationer gælder de informationer og betingelser på udbydernes hjemmesider og andre af deres publikationer. Hverken Oplev Sydslesvig eller udbyderne kan holdes ansvarlig for fejl i informationerne på denne portal.
2019 © Oplev Sydslesvig.