Mikkelbergs logo

Lær at tegne med Margareta Erichsen

Foto: Ox and Bird

Du er her

Alle kan lære at tegne!

Har I altid villet blive bedre til at tegne? Eller er du som lærer på udkig efter en kunstnerisk aktivitet med en international, kulturel og historisk dimension? Så er dette virtuelle tegnekursus måske det rigtige for jer!

Mange børn og voksne mener, at de ikke kan tegne. Når man bliver spurgt, om man kan tegne, tænker de fleste nok på, at de skal levere et kunstværk, når de giver sig i kast med pen og papir. Derimod er det at tegne et håndværk, som ikke kun skal skabe kunstværker, som kommer til at hænge på museer og gallerier. Også i dagligdagen er der brug for at lave skitser, at lave tegninger som visuel understøttelse i notater og rapporter eller på anden vis at kommunikere eller notere ting og sager, som bedre kan udtrykkes med en tegning fremfor tekst. Det grundlag man lærer her er også et vigtigt redskab mange andre steder i arbejdslivet, f.eks. når man skal udvikle præsentationer, tekniske tegninger eller vejledninger.

Mange tør ikke at tegne, fordi de er bange for ikke at kunne indfri forventninger

På den anden side vil mange af dem, som rent faktisk havde lyst til at tegne for at udtrykke sig kunstnerisk måske ikke have mod nok til at gå i gang, da de måske tror, at de aldrig vil kunne indfri de forventninger, som omverdenen har til en god tegning. Det at tegne, er et håndværk og alle kan lære at tegne. Det er ikke andet et at tage noter eller at lave diagrammer eller skitser, for at formidle noget, der ikke bliver så tydelig, når man bare beskriver det med tekst. Og så er det en aldeles velegnet aktivitet, der gør en bedre til at holde fokus, at samle sine tanker og at iagttage og forstå sin omverden.

En historisk, kunstnerisk personlighed fra Sydslesvig forklarer grundlagene af et spændende håndværk

Tegnekurset med Margareta Erichsen er ikke et klassisk tegnekursus og Margareta Erichsen er ikke en klassisk kunstner, som vil være tilstede under en tegneworkshop. Margareta Erichsen var en sydslesvigsk kunstner, som blev født i Flensborg den 18. august 1916 midt under 1. verdenskrig. Hendes kunstneriske talent blev allerede opdaget i skoletiden, men på trods af at hun brændte for kunsten valgte hun en uddannelse som kok i første omgang - en klassisk vej, som mange kvinder med særlige talenter fulgte i denne tid. Kunsten slap hende dog ikke og hun startede med at uddanne sig som kunstner - først på Mesterskolen i Flensborg og senere på kunstakademiet i Karlsruhe og efter 2. verdenskrig på kunstakademiet i København.

Selvom Margareta levede i en anden tid, kunne hun have været en nutidig Sydslesviger

På trods af, at hun levede i en helt anden tid end vores, var hun en Sydslesviger, som dem man møder syd for grænsen i dag. Hun kunne begå sig i både den danske og den tyske kultur, hun læste både i Danmark og i Tyskland og, som mange andre, vendte hun tilbage og udviklede en særlig interesse for sin hjemstavn, ved f.eks. ved at tegne bygninger og andre motiver i Sydslesvig. Hendes tegninger er i dag ikke kun af kunstnerisk værdi. Også for historikere er hendes motiver af historiske bygninger i f.eks. Flensborg af historisk værdi, da de viser, hvordan steder i Flensborg så ud, inden moderniseringen og dermed tabet af dele af det historiske bybillede kom på mode efter 2. verdenskrig.

"Lær at tegne - med Margareta Erichsen" er egnet for elever i 5. og 6. klasse - men også for andre interesserede

Tegnekurset med Margareta Erichsen bygger på en lille materialesamling, som primært, men ikke udelukkende, er en guide til børn på 5. og 6. klassetrin. Her kan I lære grundlagene i det at tegne skitser og efterfølgende rentegning. I lærer bl.a., hvordan man bruger forsvindingspunkter, hvordan man vælger et motiv, hvordan man komponerer et billede, hvordan man farvelægger sin tegning og hvordan man fokusserer på det man vil udtrykke i sin tegning. Men først og fremmest lærer I, at det at tegne er et håndværk og at målet netop ikke er at lande et hit på landets museer, men at det drejer sig om at komme godt i gang, at lære håndværket og opleve, hvordan man med få kneb hurtigt bliver overraskende god til at lave flotte tegninger.

Kan bruges i undervisningen, på lejrskole i Sydslesvig eller også individuelt eller som familieaktivitet

Materialet kan downloades som PDF-fil på www.margaretaerichsen.dk eller bestilles som printversion. Det er tænkt som en guide, der kan bruges i undervisningen, men kan sagtens også bruges selvstændigt af interesserede børn, unge og voksne eller familier. Udover at I beskæftiger jer med kunsten at tegne, så lærer I noget om Sydslesvigs historie og med kunstneren Margarete Erichsen som eksempel om en unik og samtidig typisk sydslesvigsk biografi, som forhåbentlig bringer jer nærmere på det sydslesvigske kulturunivers. Derfor er materialet særlig egnet til skoleklasser eller individualrejsende fra Danmark, der er på besøg i Sydslesvig og som er på udkig efter muligheder for at komme lidt nærmere på denne særlige landsdels kultur og historie.

Projektet "Lær at tegne - med Margareta Erichsen" er initieret af Margareta Erichsens Mindefond og materialet er produceret af animationsvirksomheden Ox and Bird. Hvis I har spørgsmål til undervisningsmaterialet, kan I altid kontakte Magareta Erichsens Mindefond på mail@margaretaerichsen.dk.

Generel information

Aktivitetstype Prøv selv, iagttag & lær, Workshops, kurser og foredrag
Målgruppe Børn, Familier, Lærere / skoler, Unge
Pris Gratis
Foregår begivenheden på dansk? Ja
Er aktiviteten egnet til kørestolsbrugere? Ja
Anbefalet mindstealder 10 år
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej
Booking URL Online tilmelding / booking
Er aktiviteten afhængig af vejret? Nej
Er aktiviteten sæsonafhængig? Nej

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Andre særlige tilbud
  • Hvis I har spørgsmål til den virtuelle workshop, kan I skrive en mail til mail@margaretaerichsen.dk.

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Adresse Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
Horstedter Chaussee 1
25856 Hattstedt
Tyskland
Telefonnummer +49 4846 6604
E-mail info@mikkelberg.de

Andre aktiviteter i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Begivenheder i nærheden

Spisesteder i nærheden

Seværdigheder i nærheden