Alt

Juletræsfest på børnebiblioteket

Du er her

Juletræet kommer på besøg

Så er det atter tid til årets juletræsfest på børnebiblioteket. I kan glæde jer til en eftermiddag med masser af adventsstemning og julehygge. Og det kunne jo være, at julemanden måske lægger ruten forbi biblioteket netop denne dag.

Juletræsfester, hvor man danser om et stort juletræ i flere kredse, og julemanden til sidst kommer med godter, har børn gennem flere generationer glædet sig til. Traditionen har eksisteret i mange år. På for eksempel Arbejdermuseet i København har der været holdt juletræsfester siden 1882.

Traditionen tro er der også juletræsfest i børnebiblioteket i Flensborg. Men er alt som det plejer? Kommer julemanden og den frække nisse? Er der julesange og musik? En ting er sikkert, juletræet vil være der, og så må vi se, hvad der ellers sker.

Det første juletræ i Danmark

I 1808 blev Danmarks første juletræ formentlig tændt hos grevinde Wilhelmine Holstein på godset Holsteinsborg på Sydsjælland. Der er ikke bevis for, at dette træ var det første danske juletræ; men det omtales, at familien havde et juletræ, der blev tændt for greveparrets lille datter.

Det første juletræ i København

Juleaften i 1811 tændtes det første juletræ i København hos den unge doktor Martin Lehmann, hans kone Frederikke og deres lille søn Orla på halvandet år.

Drengen voksede senere op og blev en kendt politiker. Københavnerne var forberedte på, at noget usædvanligt var i gære, idet man et par dage forinden havde båret et stort grantræ inden for i stuen. Juleaftenen ved 17-tiden kunne nysgerrige københavnere konstatere, at Lehmanns havde stillet træet op inde i stuen og sat tændte lys på grenene. Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten, og har formodentlig kendt juletræsskikken fra sin egen barndom.

Julepynt i rød-hvide bånd

I løbet af 1800-tallet blev juletræet mere og mere udbredt. På landet afløste juletræet ældre former for festpynt, som ophængningen af hvide, broderede tekstiler. I sidste halvdel af 1800-tallet begyndte dansksindede i Sønderjylland at pynte deres juletræer med julepynt i røde og hvide farver. Man lavede røde og hvide papirsroser, pyntede træerne med små dannebrogsflag i papir og hængte pynten op i røde og hvide bånd. Senere kom de flettede hjerter og kræmmerhuse med godter til.

Dans om træet

I Danmark er det almindeligt, at man går rundt om træet med hinanden i hænderne, mens man synger julesalmer og sange som Juletræet med sin pynt fra 1939 og Højt fra træets grønne top fra 1848, hvis tekst nærmest er et katalog over klassisk juletræspynt.

Alternative juletræer

Først omkring 1. verdenskrig bliver juletræet rigtigt udbredt uden for borgerskabet. Og selv efter dette tidspunkt var det naturligvis langtfra alle, der havde råd til at anskaffe sig et træ med lys og pynt.

Familier i arbejderhjem anvendte alternativer som hjemmelavede træer. Kreativiteten var stor; grene og camouflerede kosteskafter blev pyntet med købte lys, som var skåret igennem for at spare. Også fagbevægelsen tog juletræet til sig og arrangerede sammenkomst for medlemmernes børn

Praktiske informationer til Juletræsfesten

Fri entré. Tilmelding til dcb@dcbib.dk senest en uge før.

Husk at oplyse alderen på børnene ved tilmelding.

Begrænset antal deltagere.

Hold øje med vores hjemmeside for flere oplysninger og flere juleaktiviteter.

Informationer om begivenheden

Foregår begivenheden på dansk? Ja
Maksimum antal deltagere / pladser 50 personer
Forplejning Ja
Må der indtages medbragt mad? Nej
Foregår begivenheden udendørs? Delvist
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja

Informationer om stedet

Sted Flensborg Bibliotek
Adresse
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
10:00-19:00
Lørdag:
10:00-14:00
Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Særåbningstider på grund af corona-pandemien. Ændringer kan forekomme.
Betalingsmuligheder
Alt
Alt
Alt

Hvor og hvornår?

Dato 15. december 2023
Tid 15:00
Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Pris Gratis
Begivenhedstype Børn & unge, Fest, hygge & fællesskab
Målgruppe Børn, Familier

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden