Alt

Foredrag: Mit livs billeder

Foto: Robin Skjoldborg

Du er her

Dato ændret til 21.9.

Bente Scavenius er nok den mest kendte kunsthistoriker i Danmark. Især gennem DR1-programmet "Danmarks beste portrætmaler" vil rigtig mange udenfor kunstmiljøet genkende hende. Bente Scavenius fortæller om sin bog "Mit livs billeder" og selvfølgelig - om en masse, spændende kunstværker.

Bente Scavenius er nok den kunsthistoriker, som flest danskere kender. Hun har været kunstformidler i mange år og har blandt andet deltaget i DR1-programmet Danmarks bedste portrætmaler og DR’s kunstquiz, hvor hendes viden har imponeret. I år har hun udgivet Mit livs billeder, hvori hun fortæller om malerier, som har en særlig betydning for hende – og der hører en god historie til alle malerier.

Mit livs billeder tager hun udgangspunkt i sit personlige forhold til den danske billedkunst og sætter fokus på en række malerier, der såvel fagligt som privat har optaget hende gennem tiden. Hvert værk i bogen bliver belyst ud fra en personlig vinkel, for derefter at blive sat ind i en både relevant og kunsthistorisk sammenhæng. "Bogen er skrevet af lyst. Men den er også skrevet af kærlighed til mit fag og ikke mindst til de værker og de kunstnere, som jeg føler mig forbundet med.", siger hun

Guldalder på Møn

Væggene på den store gård på Møn, hvor Bente Scavenius voksede op, var fyldt med malerier fra guldalderen. I Mit livs billeder sætter hun sin egen opvækst og slægtshistorie i spil med udvalgte værker fra kunsthistorien. Det er et meget personligt udvalg af malerier, som alle er valgt, fordi der knytter sig en god historie til dem og flere af dem så hun på væggene i sit barndomshjem. Hun husker ikke, at hun interesserede sig for malerierne i hjemmet, men i forbindelse med en udgivelse mødte hun en gammel barnepige, som sagde, at hun var så glad for, at Bente var blevet kunsthistoriker, fordi det var det, hun altid gerne ville som barn. Det fortalte hun i bogen Vi kunne alt af Mette Vibe Utzon.

Fra kunsthistorie til kunstformidler

Bente Scavenius er mag.art. i kunsthistorie og har undervist på universiteterne i både København og Aarhus. Siden hun fik sit første job som kunstkritiker på Frederiksborg Amtsavis i 1972, har man kunnet læse hendes vurderinger i blandt andet Det Fri Aktuelt, Politiken og ikke mindst Børsen, hvor hun har været anmelder i mange år. Hun er kendt som kunstformidler blandt andet på tv, og for sin formidling er hun tildelt Rosenkjærprisen og N.L. Høyen-medaljen. Hun sidder i bestyrelsen for blandt andet Kunstforeningen GL STRAND og er formand for bestyrelsen for Oluf Høst Museet. Derudover er hun udnævnt Ridder af Dannebrog.

Kunstnernes og forfatternes København

Hun er forfatter til en lang række bøger med kunsthistoriske emner, blandt andet Den frie Udstilling i 100 år fra 1991, Fredensborg Slotshave fra 1997, Hammershøis København fra 2003, Verdenskunst i Danmark fra 2004 og Danmarks dejligste haver fra 2008. I 2016 udkom Bybilleder – Kunstnernes og forfatternes København, som tager læseren med på en anderledes tur igennem hovedstaden. I bogen har Bente Scavenius og litteraturhistorikeren Bo Tao Michaëlis udvalgt 75 af de bedste billeder og 75 af de bedste tekster med København som fælles tema – og sat dem sammen.

Avisen skrev

I forbindelse med udgivelsen af Mit livs billeder skrev Maria Kjær Themsen den 25. februar 2022 i Information:
"I kunsthistoriker Bente Scavenius nye bog, skriver hun passioneret og indsigtsfuldt om en række udvalgte malerier fra den danske kunsthistorie. Det første værk er fra 1515 og det sidste af Jeppe Hein er fra 2021. Det kan lyde som en ordentlig tung sag at komme igennem, men bogen er en vaskeægte pageturner. Fuld af både viden og sladder. […] Historierne stammer fra Scavenius personlige liv, fra hendes lange virke som kritiker eller fra receptionshistorien, som Scavenius i sin tid har skrevet speciale om, og hun deler generøst ud af sin store viden om datidens forargelser i dansk presse. Det er ikke bare interessant, men også vildt morsomt, og sommetider fortvivlende læsning."

Mit livs billeder i Flensborg

Ved besøget på biblioteket tager Bente Scavenius udgangspunkt i fyrre udvalgte værker tilbage fra 1500-tallet, 1600-tallet og 1700-tallet med bl.a. malerier af Jens Juel. Derefter fortælles der med en meget personlig indfaldsvinkel om flere af Guldalderens malerier for så at fortsætte med det moderne gennembruds malere med bl.a. Anna Ancher, P.S. Krøyer, Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring. Da hun siden begyndelsen af 1970’erne har fungeret som kunstkritiker vil også det 20. og 21. århundrede blive inddraget med kunstnere som Per Kirkeby, Ursula Reuter Christiansen og Jeppe Hein. 

Entré € 7,-

Forsalg på biblioteket

Informationer om begivenheden

Foregår begivenheden på dansk? Ja
Forplejning Kun drikkevarer
Må der indtages medbragt mad? Nej
Foregår begivenheden udendørs? Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej

Informationer om stedet

Sted Flensborg Bibliotek
Adresse
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
10:00-19:00
Lørdag:
10:00-14:00
Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Særåbningstider på grund af corona-pandemien. Ændringer kan forekomme.
Betalingsmuligheder
Alt
Alt
Alt

Hvor og hvornår?

Dato 21. september 2022
Tid 17:00
Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Pris 7,00 €
Begivenhedstype Foredrag & debat
Målgruppe Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden