Haus Peters Logo

Haus Peters i Tetenbøl

Foto: Katrin Schäfer

Du er her

Rejs tilbage i tiden i den frisiske provins

Har du nogensinde tænkt over, hvordan livet på landet udformede sig omkring århundredskiftet i den frisiske provins? Dette lille museum giver dig et godt indblik i, hvordan husene så ud dengang og hvordan det foregik, når man skulle ud at handle i sin tid.

Haus Peters (Peters Hus) er et lille museum, der ligger i den lille landsby Tetenbøl (Tetenbüll) midt på halvøen Ejdersted (Eiderstedt), som strækker sig ud i vadehavet og som danner Sydslesvigs sydvestlige hjørne.

Den ældste, originale kolonialvarebutik i Slesvig-Holsten

Huset er en gammel kolonialvarebutik fra 1820 og idag indrettet som museum og kulturhus. Det blev bygget i 1760 af familien Peters og butikkens og husets interiør stammer fra Biedermeier-tiden. Den historiske butik, som stadig fungerer som butik for lokalområdet i dag, katapulterer dig tilbage til tiden omkring 1900. Tiden ser ud til at stå stille og vi anbefaler da, at du slukker for din mobil, for virkelig at kunne nyde din rejse tilbage til en fortid langt, langt ude på landet. Huset huser den ældste kolonialvarebutik i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten, som stadigvæk er tilgængelig på sit oprindelige ståsted.

Huset og interiøret er blevet restaureret, sådan at den oprindelige udformning af alt, hvad der ses, er bibeholdt bedst muligt. Du får her en absolut sjælden mulighed for at opleve, hvordan menneskerne i området boede og arbejdede i sin tid.

Oplev kunst og kultur fra regionen i udstillingerne

I 1991 blev Foreningen Haus Peters grundlagt og huset blev lavet om til et kulturelt mødested for hele regionen. Udover selve butikken, som stadigvæk står frem i sin originale udformning fra Biedermeiertiden, er også stuen og soveværelset stort set indrettet med de originale møbler og husholdningsgenstande fra grundlæggertiden (Gründerzeit).

Stedet huser flere samlinger omkring lokalhandlens kultur samt en samling af fotografier omkring halvøen Ejdersted fra 1904 til 1936 fra Theodor Möller, som var en af de mest betydningsfulde fotografer i Slesvig-Holsten dengang.

Horst Janssens kunstværker i Haus Peters

I gavlstuen støder man derudover på det unikke Horst Janssen Værelse (Horst Janssen Zimmer). Horst Janssen (1929 - 1995) stammer fra Hamborg og gælder som værende en af de mest anerkendte og produktive tegnere og grafikere fra det 20. århundrede. I værelset er der en lille udstilling med et udvalg af hans værker, som du kan fordybe dig i.

Hvis du efter museumsbesøget får lyst til at dvæle lidt og nyde det lokale landskab, inviterer husets bondehave med sine regionaltypiske blomster og planter til en stille stund, inden du skal videre til din næste aktivitet.

I husets andre rum er der regelmæssigt særlige udstillinger, som som regel omfatter kunst fra nutiden eller kulturhistoriske emner. For flere informationer mht. særudstillinger, tilbud til skoleklasser og lignende kontakt venligst museet for at høre nærmere.

Generel information

Sted Haus Peters, Tetenbüll
Dörpstraat 16, Tetenbüll, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Pris Gratis
Telefonnummer +49 4862 68 1
E-mail post@hauspeters.info
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
Januar - Februar
Lørdag - Søndag:
13:00-17:00
Marts - Maj
Tirsdag - Søndag:
14:00-18:00
Juni - September
Tirsdag - Søndag:
11:00-18:00
Oktober - Dezember
Tirsdag - Søndag:
13:00-17:00
Åben på helligdage undtagen langfredag, juleaftensdag, 1. juledag, nytårsaftensdag.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Handicapvenligt
Parkering
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Grupper og rundvisninger efter aftale
  • Der må ikke tages billeder af kunstværker i den respektive aktuelle udstilling. Der må dog gerne tages billeder af og i huset samt af den historiske købmandsbutik, som ikke er del af udstillingerne.
  • Første sal er ikke barrierefri og kan derfor ikke tilgås med f.eks. kørestol
  • Der er mulighed for at bruge den lokale tilkaldebus, hvis man kommer med offentlig transport. Kontakt museet for at høre nærmere om mulighederne.
Andre særlige tilbud
  • Historisk bondehave
  • Regelmæssige kunstudstillinger, læsninger/foredrag og kunsthåndværksmarkeder
  • Infoflyer om huset på dansk

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden