Multimars logo

Multimar Wattforum

Foto: Birresborn/LKN.SH

Du er her

Hvaler, vadehav og verdensnaturarv

450 km Vadehav strækker sig fra Danmark til den hollandske kyst. I Multimar Wattforum kan I opleve den unikke natur i området, som endda blev kåret til UNESCO verdensarv. Gå på opdagelse i akvarierne og se, hvad der gemmer sig i vand og sand. Hvis i er på lejrskole, er der særlig spændende tilbud.

Multimar Wattforum ligger i havnebyen Tønning i Sydslesvigs sydvestlige hjørne ved floden Ejderen, som munder ud i Vesterhavet kun få kilometer vest fra byen. Byen ligger centralt på den Slesvig-Holstenske vadehavskyst og er dermed et godt udgangspunkt til ekskursioner og oplevelser i området.

Hvad har Grand Canyon, Sengeti Nationalparken og det Slesvig-Holstenske Vadehav tilfælles?

Multimar Wattforum er et informationscenter med et udstillingsareal på ca. 3000 kvadratmeter. Udstillingen beskæftiger sig med alt, hvad der har at gøre med Nationalparken Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer (Vadehavet i Slesvig-Holsten). Mange er ikke klar over, at dette store naturområde, som strækker sig over 450 km længde fra Skalling i Danmark til Den Helder i Nederlandene, er et af de største og mest enestående naturområder, som samtidig ligger i en af de tættest befolkede landskaber i verden. Vadehavet er fra UNESCO endda blevet tildelt titlen Verdensnaturarv og spiller dermed i samme liga som Grand Canyon i USA og Serengeti Nationalparken i Tanzania.

Følebassiner med søstjerner og krabber

Udstillingen beskæftiger sig med den slesvig-holstenske del af Vadehavet, som strækker sig fra den danske grænse til Elbens udmunding og dermed grænsen til den tyske delstat Niedersachsen. Fokusområderne i udstillingen er blandt andet selve Nationalparken og dets status som Verdensnaturarv samt miljøet og dyrelivet i Vadehavet.

Udstillingen byder på flere bassiner, der giver indblik i, hvad der gemmer sig under vandoverfladen direkte ved strandkanten. Her får man også lov til at smøge ærmerne og røre ved f.eks søstjerner og muslinger. Ud over de helt små dyr og planter kan du også møde de helt store dyr som f.eks. gråsælen eller støren. De gemmer sig enten i de store akvarier eller vises som præparater i naturlig størrelse.

Nyd den fredfyldte stemning ved kæmpeakvariet og gys over en naturtro model af en spækhugger

Hvis I interesserer jer for hvaler, så kan I gå på opdagelse i hvaludstillingen, som bliver domineret af en svævende model af en spækhugger i naturlig størrelse. Her kan I lære alt om, hvordan hvaler bruger ekkolokalisering til at finde vej under vandet eller hvordan hvalens barder føles og hvad de bruges til.

En central del af udstillingen er de mange akvarier rundt omkring og især det store akvarium, hvor I kan iagttage et bredt udsnit af de forskellige fiskearter som findes i Vesterhavet. Akvariet rummer 250.000 liter vand og glasset er 37 cm tykt. Rummet er indrettet som en biografsal, hvor man kan sidde i fred og ro og nyde den beroligende atmosfære, mens fiskende svømmer forbi. Især søhesten, hummeren, blæksprutterne og søstjernerne har efterhånden udviklet et ryg for at være børnenes ynglingsdyr, hvilke det er værd at gå på opdagelse efter.

Pil, leg og prøv - børnevenlig udstilling

Udstillingen er i særlig grad egnet for børn, også for de helt små. Der er masser af oplevelses-, lege- og prøv-selv-stationer, hvor der må pilles og røres ved ting. Eksponater, plancher og prøv-selv-stationer er enten anbragt i en højde, sådan at de små selv kan nå tingene eller også er der skamler eller trin, sådan at børnene kan kravle op og se på det, der har fanget deres interesse. Udstillingsarealet er forholdsvis indelukket og overskuelig, sådan at børnene kan bevæge sig frit omkring, uden at fare vild eller blive væk. For de helt små er der også indrettet et hyggeligt legerum med forskelligt legetøj og et boldbad og hvis vejret er til det, er der også en fin legeplads udenfor.

Forskellige tilbud til skoleklasser, voksengrupper og virksomheder

Hvis du er lærer og planlægger at besøge Multimar Wattforum med din skole- eller børnehaveklasse, kan du drage nytte af forskellige læringstilbud. Stedet er det man i Tyskland kalder for et lærested uden for skolen, som i særlig grad kan byde eleverne på praktiske læringsoplevelser uden for klasselokalet. Der kan tilrettelægges forskellige oplevelsesforløb, fra opgavesæt, som skal løses selvstændigt af eleverne, til mere avancerede projektdage eller seminarer i stedets skolelaboratorium, hvor eleverne kan fordybe sig i forskellige emner. Tilbuddene er egnet til alle klassetrin. Der tilbydes rundvisninger på dansk. Kontakt venligst udbyderen på forhånd, hvis du ønsker en dansktalende guide og for at høre, hvilke pædagogiske tilbud der kan tilbydes på dansk. Hvis i vil overnatte i området, ligger der med Skipperhuset en dansk lejrskole i byen, som er drevet af det danske mindretal.

Hvis I vil besøge Multimar Wattforum med en voksengruppe eller med en virksomhed, er der ud over de klassiske rundvisninger også mulighed for at tilrettelægge individuelle events, også med catering. Kontakt venligst udbyderen for at høre nærmere om mulighederne.

Generel information

Sted Multimar Wattforum
Dithmarscher Str. 6, Tönning, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltpriser
Voksne
9,00 €
Voksne med svært handicap
6,00 €
Børn (4 - 15 år)
6,00 €
Børn med svært handicap
3,00 €
Familier (2 voksne med egne børn/børnebørn op til 15 år)
25,00 €
Reduceret entré
6,50 €
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Gruppepriser
Voksengrupper fra 10 personer per person
7,00 €
Børnegrupper fra 10 personer per person
3,00 €
Grupper skal tilmeldes på forhånd.
Rundvisninger
Rundvisning for grupper fra 10 personer per person
2,00 €
Prisen for rundvisningen er uden entré. Prisen for rundvisninger for grupper med færre end 10 personer er 20 Euro plus entré. Rundvisninger tilbydes på dansk og skal bookes på forhånd. Flere tilbud som f.eks. uddannelsestilbud til børne- og skolegrupper finder I på udbyderens hjemmeside (delvis på dansk).
Telefonnummer +49 4861 96 20 0
E-mail info@multimar-wattforum.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
1. April - 31. Oktober
Mandag - Søndag:
09:00-18:00
1. November - 31. Marts
Mandag - Søndag:
10:00-17:00
Åben hver dag hele året rundt undtagen 24. december.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Handicapvenligt
Parkering
Legeplads på stedet
Wi-fi
Café
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Restaurant
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Bred vifte af uddannelsestilbud til skoleklasser, børn og unge
  • Stort repertoire af begivenheder og events. Flere informationer findes på udbyderens hjemmeside
  • Udlejning af lokaler til firma events og private begivenheder inkl. catering
  • Der tilbydes rundvisninger på dansk, som dog skal aftales med udbyderen på forhånd.
  • Kombinationstilbud, f.eks. Årskort, som også kan bruges i nogle danske oplevelsescentre

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden