Alt

Foredrag | Livestream: Er parasitter og mikrober vores fjender?

Foto: ofn.au.dk

Du er her

Foredrag ved evolutionsbiolog Tom Gilbert og parasitforsker Peter Lindberg Nejsum

Når vi tænker på parasitter og mikrober, tænker vi ofte på det ubehag og den sygdom de kan være årsag til. Kan de også være vores venner? Hør om vores mikrober og hvordan de påvirker den måde vi lever på, samt om parasitiske orme og deres gavnlige effekt.

Når de fleste af os tænker på mikrober, tænker vi ofte på deres fjendske sider og den rolle de spiller i at give os madforgiftning, virussygdomme og infektioner. I de seneste årtier er vores opfattelse af mikrober dog blevet mere positiv i takt med at forskning har afsløret, hvor vigtig en rolle de spiller i f.eks. vores tarme.

Evolutionsbiolog Tom Gilbert fortæller om mikrobers rolle som "medicin-fabrikker"

Hør evolutionsbiolog Tom Gilbert fortælle om, hvorfor vores mikrober kan opfattes som små "medicin-fabrikker", der kan påvirke udviklingen af sygdomme som f.eks. gigt, og hvordan vores diæt og miljø kan ændre den sammensætning af mikrober, der lever på og i os.

Effekten af vores mikrober stopper ikke der. Forskning viser, at dyrenes mikrober hjælper dem med at tilpasse sig nye spisevaner og ændringer i klimaet samt at gå i vinterhi. Mikroberne kan endda styre dyrenes opførsel og hvilken mage de vælger. Hvis disse opdagelser kan overføres til os mennesker, tyder det på, at vi ikke kun lever uforstyrret med mikroberne på og i os, men at de faktisk er med til at ’forme’ os som dem, vi er – på både godt og ondt.

Venner eller fjender?

Hvad er forskellen på de organismer, som er vores venner og dem som er vores fjender?

En parasit er per definition skadelig – men er det mon så simpelt, når det kommer til stykket? Der findes eksempelvis parasitter, der får græshopper og fårekyllinger til at begå selvmord ved at hoppe i vandet og blive spist af fisk. Det er skidt for de græshopper og fårekyllinger, det går ud over, men omvendt hjælper parasitten derved med at balancere hele økosystemet.

Begynder immunforsvaret at kede sig?

Parasitter spiller på flere måder en vigtig rolle, ikke bare i naturen, men også i vores immunforsvar. Det har vist sig, at en stor del af vores immunforsvar er udviklet til at håndtere og bekæmpe parasitiske orme. For det er faktisk helt normalt for os mennesker at have parasitter. Udviklingen i de sidste 100 år har dog gjort, at parasitterne er forsvundet fra Danmark. Vi må derfor spørge os selv: Når parasitterne ikke er her længere, begynder vores immunforsvar så at ”kede sig” og måske at bekæmpe kroppen i stedet?

Få svar på disse spørgsmål og meget mere, når parasitforsker Peter Lindberg Nejsum fortæller om parasitiske orme og deres potentielle gavnlige virkninger.

Hvad er Offentlige foredrag i Naturvidenskab?

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kommer du tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. 

Foredragene livestreames fra Søauditorierne på Aarhus Universitet og arrangeres af Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet, og udbydes sammen med Carlsbergfondet.

Informationer om begivenheden

Foregår begivenheden på dansk? Ja
Må der indtages medbragt mad? Nej
Foregår begivenheden udendørs? Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej

Informationer om stedet

Sted Flensborg Bibliotek
Adresse
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
10:00-19:00
Lørdag:
10:00-14:00
Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Særåbningstider på grund af corona-pandemien. Ændringer kan forekomme.
Betalingsmuligheder
Alt
Alt
Alt

Hvor og hvornår?

Dato 20. februar 2024
Tid 18:55
Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Pris Gratis
Begivenhedstype Foredrag & debat
Målgruppe Studerende, Unge, Voksne / par, Ældre

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden