Alt

Foredrag: Skønhed og Skræk i Sydslesvig

Du er her

Nu er der flere billetter igen!

Den ene er dansker, den anden sydslesviger. Den ene er journalist, mens den anden er akademiker. Men et har de tilfældes: Interessen for Danmarks største nabo - Tyskland. De har udgivet en bog med deres helt personlige fortælling om Tyskland. Den 29. august kan du høre deres fortælling om deres oplevelser på deres rejser syd for grænsen.

--- Vi har fundet plads til flere tilskuere her på biblioteket. Så billetsalget er foreløbig genåbnet ---

Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster er som nat og dag. En er dansker, og en er tysker, eller rettere sagt sydslesviger. En er ældre, og en er yngre. En er journalist, og en er akademiker. En er vokset op i et borgerligt hjem, og en er vokset op under beskedne kår.

Men ét har de til fælles, og det er interessen for Tyskland. Mirco faldt for sit hjemland, efter at han som ung forlod det, mens Ulla tabte sit hjerte, da hun som 13-årig stod på en banegård i et ødelagt, kosmopolitisk Hamborg.

I maj udgav de sammen bogen Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland, som er en personlig fortælling om Danmarks vigtigste nabo. På rejser rundt i det tyske har Frau Terkelsen og Herr Professor talt sammen om Holocaust, nazismen og det kommunistiske diktatur i DDR. Om mure, der blev rejst og faldt igen. Om skæbne og skyld. Og om opera, fodbold, fordomme, ølstuer, hiphop, Thomas Mann, Merkel og mad. Og om grænselandet, Sydslesvig og det at kunne begå sig i flere kulturer. Bogen er en kritisk kærlighedserklæring til et både indviklet og interessant land og folk.

Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster på roadtrip

I forbindelse med valget af ny kansler sidste år ville TV 2 NEWS gennem seks programmer gøre danskere klogere på nabolandet. I forbindelse med lanceringen sagde redaktionschef Søren Kragelund: »Det handler ikke alene om politik og økonomi, for NEWS har også sendt Ulla Terkelsen og Mirco Reimer-Elster på roadtrip gennem landet. Den dynamiske duo ser gennem den almindelige tyskers øjne på nogle af de udfordringer og strømninger, der præger landet.«

Efter roadtrippet valgte Ulla og Mirco så at gentage succesen fra deres første tur, men med nye destinationer og i et nyt format. Den såkaldte dynamiske duo besluttede sig for at lave en samtalebog om Tyskland, der altså fik navnet Skønhed og skræk – to generationer på rejse i Tyskland og udkom på Forlaget 28B i slutningen af maj. Her valgte de to i øvrigt at starte deres samtaler i Sydslesvig, hvor de i Slesvig og Flensborg blandt andet talte om Mircos opvækst, mindretal og grænser.

Den gode historie

Ulla Terkelsen er mangeårig journalist på både DR og TV2. Hun har rejst Europa rundt som udenrigskorrespondent i godt fem årtier. Omdrejningspunktet for hende er den gode historie med de uventede drejninger og den overraskende twist, og det har hun praktiseret i mange år.

Hun har blandt andet skrevet Øst for paradis, som er baseret på samtaler med østeuropæiske venner og bekendte, som udkom i 2021. I 2011 udkom Vi kan sove i flyvemaskinen, der er en underholdende bog om Ullas oplevelser fra barndommen og frem. I 2016 udkom Med kærlig hilsen, hvor hun giver et portræt af et kontinent i krise, men som ikke har mistet håbet. Og nu altså samtalebogen med sydslesvigeren Mirco Reimer-Elster om Tyskland.

Du taler en del om din alder i din bog – hvorfor?

”Er du gal! Ja. Det er da et emne, når man bliver gammel. Også fordi alle, jeg arbejder sammen med, er yngre end mig. I øjeblikket danner jeg par på fjernsyn med Mirco Reimer-Elster, som er 35. Vi laver programmer om Tyskland sammen. Han er yngre end min søn. Men frem for at skjule min alder og gøre det til noget pinligt, vil jeg da hellere tale om det. Jeg har aldrig forstået, at alder er noget, man ikke snakker om.”
Af Marie-Louise Truelsen /20. oktober 2021 / Alt for damerne i forbindelse med udgivelsen Øst for paradis.

Et festfyrværkeri og fan af Flensborg

»Det har været en udsøgt fornøjelse at være på tur med Ulla igen. Frau Terkelsen er et festfyrværkeri og et meget generøst menneske, i hvis selskab man samtidig bliver klogere. Både på sig selv, på hinanden og på Tyskland, som Ulla ironisk nok kender meget bedre, end jeg som tysker gør. Samtidig var det spændende at kunne vise Ulla det Sydslesvig, som jeg kommer fra, og som har formet mig. Det nød vi begge, ligesom Ulla bestemt ikke klagede over muligheden for at kunne spise på Flensborg mange fine restauranter«, siger Mirco Reimer-Elster.

Mirco Reimer-Elster

Mirco Reimer-Elster er USA- og Tysklands-analytiker for TV2, klummeskribent ved Jyllands-Posten og også tilknyttet TV SYD. Han er tidligere gæsteforsker ved Yale University og fortsat i gang med at skrive på en ph.d. om Vesttysklands Ostpolitik under Den Kolde Krig. Han er opvokset i Slesvig, blev student fra Duborg-Skolen i 2007 og er uddannet cand.mag. i amerikanske studier. Mirco Reimer-Elster har skrevet Verdens vigtigste alliance om forholdet mellem USA og Tyskland siden genforeningen. Bogen udkom i 2015.

Entré: € 7,-. Forsalg på biblioteket

Informationer om begivenheden

Foregår begivenheden på dansk? Ja
Forplejning Kun drikkevarer
Må der indtages medbragt mad? Nej
Foregår begivenheden udendørs? Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Nej

Informationer om stedet

Sted Flensborg Bibliotek
Adresse
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk
Betjening på dansk Ja
Åbningstider Mandag - Fredag:
10:00-19:00
Lørdag:
10:00-14:00
Søndag:
Lukket
Info til åbningstider Særåbningstider på grund af corona-pandemien. Ændringer kan forekomme.
Betalingsmuligheder
Alt
Alt
Alt

Hvor og hvornår?

Dato 29. august 2022
Tid 19:00
Sted Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59, 24939 Flensburg, Tyskland
Pris 7,00 €
Begivenhedstype Foredrag & debat
Målgruppe Studerende, Unge, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden