Bo på vandrehjem i Sydslesvig i Nordtyskland

Foto: DJH-Landesverband Nordmark

Du er her

Backpacking og grupperejser til grænselandet

Vandrehjem handler i dag ikke kun om at bo billigt. De byder også på gode muligheder for at komme i kontakt med andre rejsende, og især grupper kan glæde sig til gode faciliteter. Her giver vi et overblik over vandrehjem i Sydslesvig, og hvilke oplevelser der venter dig i regionen umiddelbart syd for grænsen.

Hører man begrebet vandrehjem, tænker mange først og fremmest på muligheden for at bo billigt på rejsen. Mange enkeltrejsende foretrækker denne form for overnatning, idet priserne som regel er overkommelige og indretningen enkel. De er ofte centralt beliggende, og det er nemt at komme i kontakt med andre rejsende.

Der er et meget veludbygget netværk af vandrehjem i Sydslesvig, og de udgør faktisk et alternativ til andre gruppeovernatningssteder, som det er værd at se nærmere på som destination for rejsen til nogle af Sydslesvigs mange spændende rejsemål for både familier, studerende, enkeltrejsende og måske især for lejrskoler og andre grupper.

Sydslesvig og grænselandets særlige historie og kultur

Sydslesvig ligger i Tysklands nordligste delstat Slesvig-Holsten. Området afgrænses af floden Ejderen (Eider) i syd og grænsen mellem Danmark og Tyskland i nord. Begrebet Sydslesvig bruges først og fremmest af de ca. 50.000 medlemmer af det danske mindretal, som bor i regionen.

Sydslesvig byder på betydelig mere end bare grænsehandlen og billig shopping i byerne syd for grænsen. Grænselandet udgør et spændende rejsemål med rig mulighed for at opleve steder, hvor vigtige begivenheder i Danmarkshistorien har udspillet sig. Udover fastlæggelsen af den nuværende grænse i 1920, som førte til, at området blev en del af Tyskland, og at herboende danskerne måtte acceptere, at deres hjem ikke hørte til kongeriget, spiller ikke mindst UNESCO verdensarvsstederne Danevirke og Hedeby en vigtig rolle i fædrelandets historie. Der er mange smukke, historiske byer, gode indkøbsmuligheder, flotte strande og smukke naturområder i regionen.

Det kan altså godt betale sig, at tilbringe ferien i Sydslesvig eller at overveje at tage en eller to nætter i regionen, når vejen alligevel lægges fobi Hamborg eller Berlin eller man aligevel er på rundrejse i Europa. I den forbindelse er vandrehjemmene et oplagt bud.

UNESCO-verdensarvsstederne i Sydslesvig

Vandrehjems-forbundet i Tyskland driver 500 vandrehjem. 15 af dem ligger i Sydslesvig

Det største netværk af vandrehjem tilhører det tyske vandrehjemsforbund (Deutsches Jugendherbergswerk), som driver omkring 500 vandrehjem i Tyskland. I Sydslesvig kan du vælge blandt 15 af forbundets vandrehjem. De ligger spredt ud over hele landsdelen og ligger som regel i spændende og centralt beliggende byer eller ude ved kysterne og på øerne i vadehavet. I Tyskland er man, som i mange andre lande, gået væk fra, at vandrehjem bare skal være et tilholdssted for lejrskoler og andre ungdomsgrupper. Mange vandrehjem er i dag indrettet til både at modtage voksengrupper, studerende og især familier, som ofte kan glæde sig til særlige familieværelser eller endda separate lejligheder. Mange vandrehjem i regionen tilbyder også værelser til enkeltrejsende.

Vandrehjemmene byder på gode faciliteter til gruppeaktiviteter og samarbejder ofte med lokale foreninger

Der er hyppigst fuld forplejning i form af mindst to hovedmåltider og mulighed for at smørre madpakker ud fra det, der tilbydes til morgenmaden. Derudover er mange vandrehjem særlig indrettet til at imødekomme cykelgruppers behov, som bare er på vej igennem landsdelen, og som har brug for et varmt og tørt overnatningssted, god morgenmad og mulighed for at stille cyklen et sikkert sted og at vaske og tørre tøj.

Vandrehjemmenes hovedfokus er dog stadigvæk at servicere ungdoms- og voksengrupper og at skabe rammebetingelserne for, at grupper får et godt ophold. Der er som regel rigelig plads til at gennemføre aktiviteter på stedet. Mange vandrehjem byder på store og flotte arelaer, der inviterer til udendørsaktiviteter. Og der er ofte gode seminar- og musiklokaler, hvor man enten kan arbejde fagligt med sin lejrskole eller øve med kor eller orkester. Især ved kysterne og på øerne i vadehavet ligger vandrehjemmene ofte direkte i klitterne og nogle har endda deres eget, lokale strandafsnit. Idet mange af overnatningsstederne har et godt samarbejde med lokale foreninger og aktivitetsudbydere, er det for idrætsgrupper ofte muligt at få lov til at bruge faciliteterne i lokalområdet, og der formidles ofte kurser til kitesurfing, windsurfing, stand-up-paddling og andre former for vandsport.

Her finder I et udvalg af tyske vandrehjem i Sydslesvig

Medlemskab er en forudsætning, når du vil overnatte på vandrehjems-forbundets overnatningssteder

I skal være opmærksomme på, at medlemsskab af det tyske vandrehjemsforbund er påkrævet, hvis I vil overnatte på et af forbundets vandrehjem. Medlemskortet kan købes ved ankomst i vandrehjemmet, men det kan anbefales, at informere sig før afrejse, hvilke muligheder der er, og hvilket medlemsskab, der er billigst, især som gruppe. Som regel accepteres det, når man er medlem i en tilsvarende organisation i hjemlandet.

Alle vandrehjem i Sydslesvig, som drives af det tyske vandrehjemsforbund, er repræsenteret på Oplev Sydslesvig.

Det danske mindretals overnatningssteder som alternativ til vandrehjem. En række fordele for besøgende fra Danmark

Det danske mindretal i Sydslesvig har en lang tradition for, at have gæster fra Danmark på besøg. Årsagen til dette er, at man her i mange år har arrangeret kulturmøder i form af lejrskolebesøg fra Danmark, elevudveksling, besøg af studiegrupper og foreninger fra Danmark og meget mere. På grund af dette driver det danske mindretal selv 5 gruppeovernatningssteder i landsdelen, som både bruges af lejrskoler, foreninger, kor- og orkestergrupper og studerende på flerdagsekskursioner. Stederne er som regel kun i begrænset omfang egnet til familier og enkeltrejsende, da mange steder kun er bemandet, når der er grupper tilstede.

Oversigt over det danske mindretals overnatningssteder

 

Overnatningssted By Type Antal sove-pladser Beliggenhed Seværdigheder og aktiviteter indenf. 30 minutter i bus (udvalg)
Christianslyst Sønderbrarup Lejrskole & kursuscenter 138 Østkysten
Skipperhuset Tønning Lejrskole 38 Sydlige vestkyst
  • Multimar Wattforum
  • Vandringer og bådture ud i vadehavet
  • Kanoture på Ejderen
  • Hollænderbyen Frederiksstad
  • Kæmpestranden med vandssportsaktiviteter i Sankt Peter-Ording
Spejdergården Tydal Eggebæk Spejdergård med teltplads 74 Nordlige indland
Trenehytten Tarp Spejderhytte 38 Nordlige indland
Kongenshus Tetenbøl Spejderhytte 14 Sydlige vestkyst
  • Multimar Wattforum
  • Vandringer og bådture ud i vadehavet
  • Hollænderbyen Frederiksstad
  • Kæmpestranden med vandssportsaktiviteter i Sankt Peter-Ording

 

Mindretallets overnatningssteder ligger oftest i natursmukke områder rundt i landsdelen

Mindretallets overnatningssteder ligger ligesom vandrehjemmene spredt henover store dele af Sydslesvig. Med undtagelse af Skipperhuset i Tønning, som ligger i midtbyen, ligger alle stederne i natursmukke områder og har ofte store grundarealer, som inviterer til udendørsaktiviteter på selve stedet. I denne sammenhæng kan lejrskole- og kursuscentret Christianslyst fremhæves, som ligger få km fra fjorden Slien (Schlei) og byen Sønderbrarup (Süderbrarup). Udover den opvarmede udendørs swimmingpool kan gæsterne glæde sig til store græsplæner, en stor boldbane og en hyggelig bålplads, hvor der også er plads til større gruppearrangementer. Spejdergården Tydal er en anden overnatningsmulighed, der ligger direkte ved bredden af floden Trenen. Grupper kan både bo indendørs i selve gården og i hytterne, men der er også en stor teltplads med en smuk beliggenhed i Trenedalen, hvor der kan afholdes store teltlejre. Kanoture på Trenen er i øvrigt en populær aktivitet, når man besøger området, og personalet på spejdergården kan hjælpe med at booke kanoer fra udbydere i nærheden.

En af de store fordele ved at overnatte på et af mindretallets gruppeovernatningssteder er, at personalet har stor erfaring med at servicere gæster fra Danmark. Fordelene for jer er blandt andet:

  • I bliver serviceret på dansk
  • Personalet har mange års erfaring med at have grupper fra Danmark på besøg og kender jeres særlige behov
  • Personalet har adgang til mindretallets netværk og kan blandt andet formidle sydslesvigske venskabsklasser til lejrskolebesøg, besøg hos sydslesvigske foreninger, rundvisninger og andre tilbud omkring mindretallets og grænselandets historie.
  • I får mulighed for at opleve den unikke hverdag i mindretallet, som er præget af at pendle mellem dansk og tysk sprog og kultur

Det danske mindretals gruppeovernatningssteder i Sydslesvig

Private vandrehjem og hostels i Sydslesvig

Der findes ikke mange private vandrehjem i Sydslesvig, som man kender det fra storbyerne. Der findes med Sømandshjemmet (Seemannsheim) og Flensbed Hostel & Boardinghouse faktisk kun to tilbud i landsdelen. Disse tilbud kan evt. være særlig interessant for unge enkeltrejsende, der er på udkig efter den klassiske backpacking-atmosfære. For Flensborgs vedkommende er fordelen derudover, at begge vandrehjem ligger midt i byen, hvorimod vandrehjemsforbundets overnatningssted ligger et par km ude i forstaden Mørvig (Mürwik). For gennemrejsende, som kun vil tage en eller to overnatninger i Flensborg, er Flensbed Hostel et godt valg, fordi det ligger i gå-afstand fra både banegården og midtbyen.

Private vandrehjem hhv. hostels i Flensborg

Hvad kan I opleve i Sydslesvig?

Mange områder i Sydslesvig har været igennem en meget positiv udvikling gennem de seneste år. Befolkningstallet vokser i mange kommuner, da tilflyttere flygter fra de høje boligpriser i de tyske storbyer og fordi området med sine mange kyster og flotte landskaber byder på en høj levekvalitet. Dette har også medført, at der er en positiv udvikling i den turistiske infrastruktur. 

Kulturelle oplevelser og nattelivet i større byer

Især større byer som Flensborg og Slesvig byder på mange, spændende kulturelle seværdigheder, som f.eks. de berømte indergårde i Flensborg og byens historie som romby, som man kan opleve i f.eks. søfartsmuseet eller smage i byens romhuse. Slesvig byder derimod på landsdelens kulturelle blueships i form af UNESCO Verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby samt museerne indenfor arkæologi og kunsthistorie på Gottorp Slot. Især Flensborg byder derudover i forhold til byens størrelse på et spændende natteliv med mange barer, caféer og flere diskoteker.

Kulturelle oplevelser i Sydslesvig

Aktiviteter ude i naturen og alternativer på regnvejrsdage

Udover det kulturelle byder Sydslesvig på en lang række andre aktiviteter indenfor naturoplevelser og indendørs alternativer til dårligt vejr. For dem der har lyst til at opleve noget i naturen, kan klatreparken i Altenhof ved Eckernførde anbefales. I Læk er der mulighed for at køre på skinnecykel, mens dem, der ikke har lyst til at træde i pedalerne selv, kan vælge damptoget Angelner Dampeisenbahn i Kappel som alternativ. Når de berygtede sydslesvigske gråvejrsdage slår til igen, er et stort udvalg af badelande i landsdelen et velkomment alternativ. Andre sjove indendørsaktiviteter tilbydes i Flensborg, hvor I kan komme op at flyve i trampolinparken JumpHouse eller hvor I kan løse spændende mysterier på Mystery House.

Andre spændende aktiviteter i Sydslesvig

Hav og strand: badeferie og naturoplevelser

Sydslesvig er på grund af sin beliggenhed mellem havene en eftertragtet destination med henblik på alle former for badeferie om sommeren. Især øerne i vadehavet byder på en smuk natur og samtidig en god turistisk infrastruktur. Øen Sild (Sylt) byder på spændende oplevelser for alle mulige målgrupper og vandrehjemmene på øen er kendt for deres smukke beliggenhed midt i eller tæt på klitterne og havet. Når du er tæt på kysterne er der masser af muligheder for at dyrke vandsport. På både øst- og vestkysten er der en række windsurfing- og kitesurfing-skoler, som tilbyder kurser til nybegyndere. Ved vadehavskysten er det oplagt at komme ud på en vadehavsvandring eller tage en af bådturene ud til sandbankerne, hvor man kan iagttage sæler i deres naturlige omgivelser.

Indtryk fra de sydslesvigske strande og naturområder

Oplev grænselandets historie og mindretalslivet i Flensborg

Sydslesvigs særpræg ligger dog i områdets historie. Samlivet af det danske mindretal og flertalsbefolkningen betegnes i dag som et unikt skoleeksempel for, hvordan mennesker med forskellig kulturel baggrund har lært at leve i fred og med et godt samarbejde mellem folkegruppernes organisationer siden de politiske omvæltninger i 1920erne. Dette betyder i dag, at der udover den helt almindelige tyske dagligdag i området er omkring 50.000 mennesker, der lever en til forskellige grader dansk-præget hverdag.

Menneskerne i det danske mindretal pendler mellem dansk og tysk sprog og kultur. Når de engagerer sig i en mindretalsforening, går på dansk skole eller lever en dansk familiehverdag derhjemme, foregår tingene som regel på dansk. Når de er sammen med venner og bekendte fra flertalsbefolkningen, er med i tyske foreninger eller bare er ude at handle, foregår livet som regel på tysk. Du kan opleve denne helt særlige kultur ofte allerede ved at sidde på en café i Flensborg og lytte til samtalerne. Hvis du hører nogen tale dansk og du undrer dig over det mærkelige ordvalg og den sjove danske dialekt, så er der nok tale om mindst en Sydslesviger ved bordet.

Du kan også tage på det Danske Centralbibliotek i Flensborg eller på Flensborghus, hvor der i øvrigt ofte er spændende arrangementer og koncerter, som du oftest finder i Oplev Sydslesvigs arrangementskalender. Du vil hurtigt komme til at falde i snak med de lokale og opleve, at meget er genkendeligt fra Danmark, men at det alligevel er en helt særlig kultur, som har udviklet sig under indflydelse af det tyske og selvfølgelig historien i området.

Book et foredrag om grænselandets historie på Dansk Centralbibliotek i Flensborg

Hvis du vil dykke ned i landsdelens kulturhistorie på en lidt mere struktureret måde, så er det til at anbefale at du kontakter biblioteket i Flensborg. Forskningsafdelingen på biblioteket har til opgave, at bevare og gøre historien tilgængelig for interesserede. Her er der mulighed for at booke forskellige foredrag og workshops til forskellige målgrupper og om forskellige emner. Du kan glæde dig til en øjenåbner, både i forhold til dit syn på Danmarkshistorien, din egen nationale identitet og måske også dine fordomme overfor mindretallet og nabolandet.

Spændende tilbud fra det danske mindretal i Sydslesvig

Kan jeg tage toget til Sydslesvig?

DSB kører med tog hele vejen til Flensborg og der er også grænseoverskridende togforbindelser på vestkysten via Tønder til Nibøl (Nibüll) i Tyskland. De fleste vandrehjem ligger ikke direkte ved en banegård, men der er som regel gode busforbindelser ud til overnatningsstederne. Hvis du vælger at overnatte på et af mindretallets overnatningssteder, skal du være indstillet på, at der med undtagelse af Skipperhuset i Tønning og Spejdergården Tydal ikke er offentlig transport til overnatningsstederne. I skal derfor regne med at skulle organisere transport fra stationerne i nærheden til overnatningsstedet. Personalet på overnatningsstederne kan som regel være behjælpelig med at anbefale busselskaber eller hjælpe med at bestille taxaer.

Oversigt over rejsetider med tog fra Danmark til forskellige destinationer i Sydslesvig

 

 
Flensborg
Slesvig Rendsborg Nibøl Husum Vesterland på Sild
København 4:07 4:37 4:56 5:51 5:25 7:02
Aarhus 2:41 3:11 3:42 3:57 4:01 4:41
Odense 1:54 2:24 2:43 3:13 3:12 4:52
Ålborg 4:21 4:51 5:10 5:54 5:39 7:08
Esbjerg 1:42 2:12 2:31 1:53 3:22 3:07
Fredericia 1:21 1:51 2:10 2:27 3:39 3:21

 

Oversigtskort over tog i Sydslesvig

Tog i Sydslesvig i Nord-Tyskland

Her kan du få hjælp

Personalet på overnatningsstedet er en god start

Personalet på overnatningsstederne er som regel god til at pege jer i den rigtige retning i forhold til jeres rejseplanlægning. Udover alt det praktiske har de ofte gode kontakter til lokale udbydere og kan derfor hjælpe med at vælge passende aktiviteter i forhold til jeres ønsker. Hvis i vælger et overnatningssted fra det danske mindretal, kan de hjælpe jer i forhold til aktiviteter og andre tilbud, der går på at opleve mindretallet og grænselandet. I bliver selvfølgelig serviceret på dansk. Kontaktdataerne finder du på siderne om de enkelte overnatningssteder her på internetportalen.

For lejrskoler, der vil møde skoleelever fra Sydslesvig

Hvis I planlægger at rejse med en lejrskole og i interesserer jer for at møde en skoleklasse fra Sydslesvig, så kan I tage kontakt til Rejsekontoret, som er en afdeling hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig. Skoleforeningen driver de 43 danske skoler i landsdelen og Rejsekontoret kan formidle jer videre til en passende skole i nærheden af jeres rejsedestination. Kontaktdata til medarbejderne på Rejsekontoret finder I her.

For alle andre spørgsmål

Hvis I ellers har spørgsmål til planlægningen af dit ophold i Sydslesvig eller I ikke ved, hvem I skal kontakte, så kan I selvfølgelig også henvende dig til Oplev Sydslesvig.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse