Emil Nolde Museums logo

Emil Nolde Museum

Foto: Helmut Kunde, © Nolde Stiftung Seebüll

Du er her

Mere en blot et museum.

Vidste du at en af de mest kendte kunstnere stammer fra den Sydslesvigske vestkyst? Emil Noldes atelier og bosted i Søbøl ved Nykirke er i dag et langt udover landsdelens grænser kendt museum. Et besøg er en rejse værd, også for familier og lejrskolegrupper, som kan glæde sig til særlige tilbud.

Få kilometer syd for den dansk-tyske grænse i det nord-vestlige hjørne af den sydslesvigske provins ligger Noldemuseet. Emil Nolde hører til en af de mest kendte kunstnere fra det 20. århundrede og er samtidig en af første malere indenfor ekspressionismen. Han er i særlig grad kendt for sin brug af farver, som han formåede at skabe et helt særligt udtryk med i sine billeder. Han er derudover kendt for sine akvareller, en stilform, som gennem ham har genvundet sin fortjente popularitet i kunstverdenen.

Kunsterens atelier og bosted er i dag museet med hans værker

Det helt særlige ved museet i Søbøl (Seebüll) er, at bygningen og haven er blevet opført i kunstnerens egen regi og hvilket en stor del af kunstnerens liv tjente som bosted og atelier for ham og hans kone Ada. Byggeriet minder med sine enkle former og lige linjer om Bauhaus-arkitekturen fra 1920erne og han valgte denne stil helt bevidst, for at skabe en kontrast til de for Nordfrisland typiske stråtækte huse. Rummene, hvor kunstneren boede sammen med sin kone, er stadigvæk indrettet med de originale møbler og kan til dels besøges af offentligheden. Huset danner i dag rammen for udstillingen af hans mangfoldige værk. Sammen med haven og landskabet får de besøgende ikke kun mulighed for, at se hans værker, men også at opleve de kreative rammebetingelser, under hvilke kunstneren skabte store dele af sine værker.

En dansk/tysk kunstner og et godt eksempel på regions flerkulturelle historie

Emil Nolde kan betragtes som både dansk og tysk kunstner, som voksede op nord for den nuværende grænse i det sydlige Sønderjylland, som dengang var tysk. Da grænsen blev fastlagt der, hvor den går i dag i 1920, valgte han at blive dansk statsborger til trods for, at han gav udtryk for at se sig selv som værende tysk. Som dansk statsborger betragtede han sig selv efterfølgende som del af det tyske mindretal nord for den danske grænse.

Rundvisninger til alle aldersgrupper, mangfoldige tilbud til skoleklasser og en malerskole

Museet drives i dag af Nolde Stiftung Seebüll, som testamentarisk blev sat i verdenen af kunstneren selv. Da samlingen efter kunstnerens meget produktive liv er så omfangsrig, er det muligt at tilbyde skiftende udstillinger, som udelukkende omfatter værker fra Nolde og som præsenteres på hans primære virkested.

Museet byder på forskellige rundvisninger for både store og små, grupper, skole- og børnehaveklasser. Et helt særligt tilbud er maleskolen, hvor både voksne og børn har mulighed for at lære, hvordan man bruger forskellige kunstneriske teknikker og hvordan man kan lade sig inspirere af omgivelserne. Især skoleklasser, børnehaveklasser og andre institutioner inviteres til at tage imod tilbuddene for at give børn og unge mulighed for at gå på opdagelse i kunstens verden.

Særlige tilbud til børnefamilier

Museet har også særlige tilbud til familier. I sommermånederne byder malerskolen med sine "KinderZeit"- (børnetids-) arrangementer på særlig tilrettelagte kurser til børn. Derudover er der mulighed for at få materiale til et stjerneløb gennem udstillingen og der er et fint malehjørne i caféen, for børnene kan udfolde sig kreativt, mens forældrene nyder udsigten over haven over en varm kop kaffe.

På udbyderens hjemmeside kan du finde flere informationer om dit besøg med din børnefamilie. Hvis du som lærer planlægger at besøge museet med din skoleklasse, kan du kontakte museets pædagoger direkte, for at høre mere om mulighederne for et besøg.

Generel information

Sted Nolde-Museum
Seebüll 31, Neukirchen, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
8,00 €
Børn op til 12 år
Gratis
Skoleelever fra 13 år*
3,00 €
Familiekort (2 voksne - 3 børn)
16,00 €
Årskort
20,00 €
*Gælder også studerende og unge under uddannelse. Der skal fremvises egnet dokumentation.
Fællesbilletter som også gælder for Kunstmuseet i Tønder
Voksne
14,00 €
Skoleelever og studerende
3,00 €
Priser for grupper og rundvisninger
Grupper fra 5 personer (per person)
6,00 €
Rundvisning (1 time)
80,00 €
Rundvisning (1.5 timer)
120,00 €
Rundvisning til børn og skoleklasser (1 time)
70,00 €
Rundvisning til børnehaveklasser inkl. entré (45 minutter)
50,00 €
Maks. antal deltagere på en rundvisning er 25 personer. Udover prisen for rundvisningen skal der betales reduceret entré på 6 Euro per person (med undtagelse af børnehaveklasser, hvor entréen er inkluderet i prisen for rundvisningen). Rundvisninger skal bookes på forhånd.
Telefonnummer +49 4664 98 39 30
E-mail info@nolde-stiftung.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
1. Marts til 30. November 2019
Mandag - Søndag:
10:00-18:00
Åbningstiderne omfatter også helligdage. Lukket fra december til og med februar.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde udendørs
Busparkering
Parkering
Wi-fi
Café
Museumsbutik
Restaurant
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Malerkurser
  • Særlige tilbud til skoleklasser
  • Ekskursioner
  • Børnefødselsdage
  • Børnetid (Kinderzeit) i juli og august
  • International Museumsdag

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden