Alt

Jugendherberge Wittdün

Foto: DJH-Landesverband Nordmark

Du er her

Vandrehjemmet på Amrum - Nordfrieslands mindste vadehavsø

Søger du efter en spændende destination ude i naturen til et lejrskoleophold eller en rejse med din ungdomsgruppe? Et sted, hvor der er fokus på samvær og nyde vand, strand og kulturen i et forholdsvis velbevaret ø-samfund? Så er vandrehjemmet på vadehavsøen Amrum et godt bud.

Amrum er den mindste af de fire nordfrisiske øer og ligger i Vadehavet lige syd for øen Sild (Sylt). Øen er særlig kendt for sin seks km lange og 2,5 km brede strand, som lægger op til lange gåture og til at nyde den helt særlige natur. Rejsen til Amrum er lidt længere end til de andre øer i det sydslesvigske Vadehav. Der er hverken er dæmninger, lufthavne eller andre land- eller luftgående muligheder for at komme ud til øen. Den eneste måde at nå ud til øen er en to-timers tur med færgen fra fastlandshavnen Dagebøl (Dagebüll). Dette er måske også grunden til, at Amrum indtil nu har bevaret en stor del af sit oprindelige præg. Dem, der er villige til at foretage denne lidt mere indviklede rejse, bliver rigeligt belønnet ved at opleve en ø-perle med et relativt oprindeligt præg og med en forholdsvis lille og stille ferieindustri. Selvom øen er lille, så er der stadigvæk så meget plads, især på stranden, at man altid finder et ensomt hjørne til at nyde den overdådige natur.

Vandrehjemmet på Amrum er det ideelle sted for lejrskoler og andre grupper til rimelige priser

Hvis du skal afsted med en skoleklasse eller en anden ungdomsgruppe, så er vandrehjemmet i øens hovedby Vitdyn (Wittdün) et anbefalelsesværdigt overnatningssted. Vandrehjemmet ligger direkte til vandet og fra vandrehjemmets terrasse kan man nyde udsigten over stranden. Færgehavnen ligge kun få gåminutter fra stedet, så der er ikke behov for at organisere en bus eller lignende, hvis man skulle tage færgen til fods.

Vandrehjemmet er primært indrettet til at tage imod grupper, men familier og andre enkeltrejsende er selvfølgelig også velkomne. De fleste værelser er 4- og 6-sengsværelser med fælles bad og toilet på gangene. 

Fuld forplejning og mulighed for særligt catering for seminargrupper

Der er sørget for forplejning til hele dagen. Der er tre måltider og man kan vælge, om det varme hovedmåltid skal indtages midt på dagen eller om aftenen. Med hensyn til madplanen, tager stedet også højde for gæster med fx religionsspecifikke eller vegatariske behov. Snak med personalet, hvis der er særlige ønsker. Hvis I skal på udflugt, er der mulighed for at smøre madpakker med udgangspunkt i morgenmadsbuffeten. Hvis I skulle komme med en seminargruppe eller har planer om at afholde workshops, så er der mulighed for at tilrettelægge et særligt catering til formålet. Kontakt venligst vandrehjemmet i løbet af rejseplanlægningen for at høre nærmere om mulighederne og for at få et uforpligtende tilbud.

Mange muligheder for aktiviteter på stedet og i omegnen - også for idrætsgrupper

Der er forskellige aktiviteter på stedet. Der er både bordtennis, bordfodbold samt bolde og spil, som man gerne må låne. Man kan selvfølgelig også bare nyde terrassen med udsigten over hav og strand. Der er en stor grill til hyggeligt samvær omkring aftensmaden. Hvis man som gruppe selv har lyst til at lære mere om øen og dens natur, så har vandrehjemmet informations- og undervisningsmateriale omkring emnet "vadehav". En aktivitet, som har vist sig at være særlig populær blandt de unge, er at bygge sandborge mens vandet begynder at flyde tilbage efter lavvande. Vandrehjemmet udlåner gerne skovle til "byggeprojekterne".

Idrætsgrupper vil finde rigelige muligheder for at arbejde på den enkeltes fysik. Øen byder på et stort repertoire af vandsportsaktiviteter som f.eks Stand-Up-Paddling, Windsurfing og Kitesurfing. Der kan lejes cykler og surfgrej i nærheden. Svømmegrupper kan benytte øens svømmehal, som ligger i udkanten af Vitdyn.

Kulturelle seværdigheder på øen og ture til til fods og til vands

Når I skal på opdagelse på øen kan en tur til byen Nebel varmt anbefales. Nebel er en klassisk frisisk landsby med gamle huse i frisisk byggestil og som har bevaret meget af sin originalitet. Derudover kan man besøge fyrtårnet i Vitdyn i åbningstiderne eller man kan gå på opdagelse efter øens historie ved at se på en åben gravhøj i Stenodde eller rester fra et tidligt bysamfund i Nordby, som er blevet tilgængeligt efter arkæologiske udgravninger i området.

Hvad man selvfølgelig ikke må gå glip af, når man rejser ud til en vadehavsø, er en vandring ud i Vadehavet. Alt efter hvordan vandstanden er på det tidspunkt I vil afsted, kan en af turene foregå med skib. Derudover kan I tage på forskellige bådture f.eks. til naboøerne Sild og Før, til halligen Hooge, til søløverne, som lever på sandbankerne ud for øen, eller også en lang sejltur til den lille ø Helgoland, som ligger i Nordsøen ca. 60 km sydvest for Amrum. Kontakt evt. vandrehjemmets personale for at høre mere om mulighederne.

Sådan rejser man til Amrum med tog og færge

Amrum ligger et godt stykke ude i Vadehavet og der er ikke landfaste forbindelser til fastlandet. Når du skal ud til øen skal du være indstillet på en - omend hyggelig - to timers sejltur fra fastlandshavnen i Dagebøl, og som regel med et kort stop på naboøen Før (Föhr) undervejs. Du kan selvfølgelig tage en bil eller en bus med over, men øen er med sine seks kilometers længde så lille, at det næsten ikke kan betale sig.

Hvis du skulle planlægge at rejse fra Danmark med tog, så er der faktisk skinner hele vejen til havnen i Dagebøl, som ligger ca. 12 km fra Nibøl, som er en større banegård på strækningen Esbjerg - Hamborg. Det er forholdsvis nemt at komme til Nibøl fra Danmark med forbindelser ca. hver anden time. Fra Nibøl er der så enkelte togforbindelser om dagen til Dagebøl eller alternativt busforbindelser. Når I ankommer til Dagebøl kan I gå direkte fra toget eller bussen til færgelejet.

Husk: Der er særlige krav for at få lov til at overnatte på vandrehjemme i Tyskland

Husk at der er særlige krav for overnatninger i vandrehjem i Tyskland. Man skal enten være medlem af den tyske vandrehjemsforening (Deutsches Jugendherbergswerk) eller i en tilsvarende international partnerorganisation. For internationale rejsende er der også mulighed for at købe et internationalt gæstekort direkte efter ankomsten. Hvis du er usikker på, om I opfylder betingelserne for at overnatte på et tysk vandrehjem eller hvordan man skal bære sig ad med booking o.l., så kontakt gerne vandrehjemmet i løbet af rejseplanlægningen, for at høre nærmere. Du kan også læse mere om den tyske vandrehjemsforenings rejsebetingelser her (på engelsk).

Generel information

Sted Jugendherberge Wittdün på Amrum
Mittelstraße 1, 25946 Wittdün på Amrum, Tyskland
Overnatningstype Hostel/Vandrehjem
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par
Telefonnummer +49 4682 20 10
E-mail wittduen@jugendherberge.de
Betjening på dansk Nej
Receptionens åbningstider Mandag - Søndag:
07:30-22:00
Check in tidligst 15:00
Check ud senest 10:00
Betalingsmuligheder
Alt Alt Alt Alt Alt
Booking URL Book her!
Antal sengepladser 223
Antal værelser 50
Antal twin-værelser 50
Tager imod grupper Ja
Maksimal gruppestørrelse 190

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Handicapvenligt
Parkering
Wi-fi
Barneseng
Barnestol
Brændeovn
Eget badeværelse i nogle af værelserne
Halvpension
Helpension
Morgenmad
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Terrasse
Tørretumbler

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
 • Wi-fi alle offentlige områder
 • Ø-beliggenhed - rejsen vil indebære en færgeoverfart.
 • Åben hele året undtaget 05.11.2018 - 17.02.2019. For grupper over 50 personer åbnes stedet også indenfor lukkeperioden.
 • Fra 01.09.2019 til 31.05.2020 gennemgår vandrehjemmet en omfattende renovering. Fra den 01.09.2019 står der i første omgang kun 30 senge til rådighed. Fra den 20.10.2019 til den 15.05.2020 bliver vandrehjemmet lukket helt på grund af ombygningen.
 • Fra Mai/Juni 2020 står stedet til rådighed igen med moderniserede værelser, delvis med bad og toilet, samt nye opholdsrum til beboerne.
 • Vær opmærksom på, at der er særlige betingelser i forhold til at man skal være medlem af det tyske vandrehjemsforbund eller en international partnerorganisation (se nærmere i beskrivelsen).
Andre særlige tilbud
 • Terrasse med udsigt over strand og hav inkl. stor grill
 • Festlokale med mulighed for at tilslutte en mp3-afspiller
 • Bordtennis, bordfodbold, billard, bolde og spil til udlejning
 • Info- og undervisningsmateriale omkring emnet "Vadehav". Rallyer med formålet om at lære øen at kende.
 • Skovle til strand- og vadehavsture

Andre overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden