Naturzentrum Mittleres Nordfrieslands logo

Naturzentrum Mittleres Nordfriesland

Foto: Naturzentrum Mittleres Nordfriesland

Du er her

Gå på opdagelse i den lokale natur

Vidste du, at der gemmer sig nogle smukke og spændende naturområder i det ellers lidt øde, flade landskab på den sydslesvigske vestkyst? I naturcentret i Bredsted kan du opleve, hvad naturen har at byde på. Og kan endda røre ved en sæl og kigge ind i en bistad - hvis man da tør!

Naturzentrum Mittleres Nordfriesland er et naturcenter i byen Bredsted (Bredstedt) som ligger ca. halvvejs mellem Husum og Nibøl ikke langt fra den sydslesvigske vadehavskyst. I udstillingen kan du på et og samme sted opleve, hvad naturen på den nordfrisiske vestkyst har at byde på. De fleste forbinder vadehavskysten med mudrede kyster, flotte strande og et måske til tider fascinerende, men i længden også lidt kedeligt fladt landskab.

Lær alt om UNESCO verdensnaturarven vadehavet og kulturlandskabet på den nordfrisiske vestkyst

Men der er mere at opleve end man umiddelbart tror. Vadehavsregionen er ikke uden grund kåret til verdensnaturarv af UNESCO. Udstillingen byder på en stor samling af genstande, som man typisk finder på kysten og som gæsterne gerne må tage i hånden for at opleve, hvad havet skylder op på strandene. Derudover kan man lære en masse om de helt unikke bosteder på vestkysten som f.eks. halligerne, som er de små øer ude i vadehavet, som ikke er beskyttet af diger ligesom de store øer og fastlandet. Og der er endda en sæl som man gerne må røre ved uden at skulle være bange for at blive bidt.

Hør om landvinding i området og hvad friserne gør for ikke at få våde fødder

Friserne har i årevis kæmpet med havet for at udvinde nye landområder, som senerehen er blevet beskyttet af diger for at holde havet ude. Disse områder kaldes for koge, hvilket er grunden til, at mange stednavne i Nordfrisland ender på ordet kog. Udstillingen fortæller om den lokale Beltring Herred Kog (Beltringharder Koog) og hvilke udfordringer de lokale kæmper med dagligt indenfor områderne kystsikring, miljøbeskyttelse og håndteringen af vand, vand og atter vand, som både trænger ind i de lavtliggende områder fra havet og himlen i form af regnvand.

Se hvordan moserne i Nordfrisland kan være med til at redde klimaet

Før menneskerne begyndte at udvikle landskabet for at muliggøre landbrug i det fugtige marskland bestod store dele af marsken af moseområder. Moserne blev i de sidste århundreder tørlagt for at udvinde tørv og dyrke landbrug. Men moserne begynder at få deres come back, især fordi de er mere effektive end skove når det gælder om at binde CO2 fra atmosfæren. I udstillingen vises der, hvordan moserne genopstår og hvordan de lokale brugte dem til udvinding af tørv i sin tid.

Se heden blomstre året rundt

Et andet spændende landskabs-billede er heden omkring Bordelum og Langhorn (Langenhorn). Engang om året forvandles landskabet i disse områder til et flot, lillafarvet tæppe. I naturcentret kan du opleve dette vidunderlige syn året rundt i form af et flot diorama, der viser, hvordan området så ud for 200 år siden under hedens blomstringstider, da kogene var helt ubebyggede og man stadigvæk kunne se hele vejen ud til vadehavet fra hedeområderne.

Gå på opdagelse i naturskoven i Immensted

Selvom Slesvig-Holsten er den tyske delstat med færrest skovområder, så har Nordfrisland med skoven i Immingsted (Immenstedt) en af de få naturtroe skove i Tyskland. I udstillingen kan du praktisk talt komme ud i skoven og gå på opdagelse efter planter og dyr, der lever i området. Vildsvin, ræve og forskellige fuglearter gemmer sich i den tætbevoksede skov. Man skal bare finde dem. Og derudover lærer du, hvilke genstande fra hverdagen der indeholder naturprodukter fra skoven og hvordan planterne producerer energi ved hjælp af fotosyntese. 

Den største fugleudstilling i Nordtyskland

Et spændende high-light er derudover fugleudstillingen, som omfatter over 500 præparater af forskellige fuglearter. Her kan i i fred og ro iagttage fugle, som man i den frie natur aldrig ville komme i nærheden af. Udstillingen indeholder udover lokale fuglearter også eksemplarer fra andre regioner i Mellemeuropa som f.eks. øen Helgoland ude i Vesterhavet eller Alperne.

Smuk naturhave med en ægte bistad bag glasrude

Om sommeren er naturhaven i naturcentrets indergård et malerisk slutpunkt for udstillingsbesøget. Blomsterhaven byder velkommen med en vidunderlig sommerduft og du har mulighed for at iagttage bierne i bihuset helt uden fare for at blive stukket. Gennem en rude kan du nemlig kigge ind i det dybeste indre af bistaden og måske kan du jo finde biernes dronning derinde.

I indergården har i også mulighed for at sidde og hygge sammen. Og i må selvfølgelig gerne spise jeres medbragte madpakker.

Museumsbutik, ravslibning og guidede ture ud i regionen

Museet har også en lille museumsbutik, hvor der kan købes små forfriskninger, souvenirs og kunsthåndværk. Både store og små interesserede kan her prøve at producere deres egne ravsmykker. Derudover tilbyder museet oplevelsesture ud i vadehavet og cykelture ud i landskaberne og naturreservaterne i områderne omkring Bredsted. Det er også muligt at få en guide med på jeres bus, der fortæller om området mens i kører rundt. Guidede ture skal selvfølgelig aftales og bookes på forhånd. Tilbuddene er som udgangspunkt på tysk. Hvis i har brug for en dansktalende guide, bedes tage kontakt til museet for at høre, om der er mulighed for at skaffe en dansktalende guide.

Generel information

Sted Naturzentrum Mittleres Nordfriesland
Bahnhofstraße 23, Bredstedt, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Entrépriser
Voksne
4,00 €
Børn og unge under 18 år
1,00 €
Børn under 6 år får gratis adgang.
Priser for rundvisninger
Rundvisning per person
1,00 €
Audioguide
1,00 €
Vær opmærksom op, at rundvisninger og audioguides som udgangspunkt er på tysk. I er dog velkommen til at kontakte udbyderen på forhånd og høre, om de kan skaffe en dansktalende guide.
Telefonnummer +49 4671 45 55
E-mail naturzentrum-nf@versanet.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
1. maj - 31. oktober
Mandag - Lørdag:
13:00-17:00
Lukket fra november til og med april.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Adgang med hunde indendørs
Adgang med hunde udendørs
Handicapvenligt
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Ravslibning
  • Vadehavsture og andre guidede ture rund omkring i omlandet
  • Udlejning af lokaler til arrangementer

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden