Friesisches Museum Niebüll Logo

Friesisches Museum Niebüll

Foto: Karl Wilhelm Teske

Du er her

Gå på opdagelse i Nordfrislands historie

Når der ikke er diger, så må man sørge for, at huset bliver stående, når stormfloden kommer. Hvordan friserne byggede stormflodsikre huse og hvordan de levede og arbejdede i forgangne tider, kan du opleve i det Frisiske Museum i Nibøl.

Det Frisiske Museum i Nibøl (Friesisches Museum Niebüll) ligger i bydelen Dedsbøl (Deezbüll) på randen af gestøen Kornkoog, som før i tiden var en del af den gamle kystlinje ud til vesterhavet. I dag ligger kysten 8 km væk, men det uthlandfrisiske langhus, som i dag er museets hjemstavn, har stået uforandret på nuværende sted i de sidste 200 år. Dedsbøl var en gang en lille fisker- og landsby og i århundreder kendt for sine dygtige håndværkere.

Oplev, hvordan friserne levede i århundrederne før industrialiseringen

I museet kan du opleve, hvordan friserne byggede deres traditionelle huse i perioden før industrialiseringen. Du kan se, hvordan friserne boede og hvordan de tjente deres levebrød i sin tid og hvordan deres idag typiske kultur og levemåde udviklede sig henover tiden.

Sådan sikrede friserne deres huse mod stormflode

Museumsbygningen er et klassisk uthlandfrisisk hus med stråtag. Uthlandene var i sin tid området i marsken udenfor gestområderne, som kun delvis var sikret af diger og som derfor regelmæssigt blev oversvømmet under stormfloder. Husets tag bæres derfor af en trækonstruktion bestående af stolper, bjælker og spær af eg. Denne bygningsteknik sikrer at huset bliver stående, når væggene bliver buet indad under en stormflod. Teglstenene er blandt andet sikret med murankre, som er forbundet med bjælkerne på indersiden.

Frisisk præst samlede historiske genstande i slutningen af 1800-tallet, som nu kan beundres i museet

I huset er de forskellige rum indrettet med historiske møbler og gestande som giver et godt indtryk af, hvordan friserne levede ude på landet dengang. Indretningen stammer til en stor del fra Friedrich August Feddersen (1838 - 1909), som var præst i Nibøl. I 1864, som var samme år hvor Nordfrisland blev en del af Prøjsen, begyndte han systematisk at samle på frisiske indretningsgestande, som han troede kunne være af historisk værdi. Efter sin død blev hans samling overdraget til museets forening, der stadig den dag i dag står for driften af museet. I 1929 lykkedes det så at købe huset, som indtil da tilhørte en lokal landbrugsvirksomhed.

Bemærk, kun åben om sommeren og om eftermiddagen

Bemærk at museet kun er åben fra juli til september mellem kl. 14:00 og 16:00, da det udelukkende drives af engagerede frivillige. Det er dog muligt at åbne udenfor åbningstiderne efter foregående aftale. Som udgangspunkt er rundvisningerne på tysk. Men der arbejdes på at udvikle tilbud til danske gæster. Ring gerne til museet, hvis du ønsker at høre mere om mulighederne eller hvis du planlægger et besøg udenfor åbningstiderne.

Generel information

Sted Friesisches Museum Niebüll
Osterweg 76, Niebüll, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Entrépriser
Voksne
2,00 €
Skoleelever og studerende
1,00 €
Skoleklasser per person
0,25 €
Grupper fra 10 personer betaler halv pris.
Telefonnummer +49 175 41 46 18 5
E-mail kalliteske@aol.com
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
Juni - september
Mandag - Søndag:
14:00-16:00
Fra oktober til maj åbnes der kun efter foregående aftale. Ring gerne til udbyderen, for at aftale et tidspunkt for jeres besøg.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Busparkering
Handicapvenligt
Parkering
Mulighed for at indtage medbragt mad
Tilbud til skoleklasser

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre særlige tilbud
  • Gratis rundvisninger på 1,5 - 2 timer efter aftale. Kontakt udbyderen, for at høre, om det er muligt at skaffe en dansktalende guide.

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden