Alt

Forfatter på tur: Annegret Friedrichsen

Foto: Rune Hansen

Du er her

Tilbage til Sydslesvig

Forfatteren Annegret Friedrichsen er selv Sydslesviger. Måske er det derfor, at mange sydslesvigere vil kunne spejle sig i fortællingen om Astrid i "Astrids somre", som udkom i 2022. Den 9. maj kan du møde Annegret på Christianshus i Kiel, hvor hun vil fortælle om sit virke som forfatter.

I august 2022 udkom Annegret Friedrichsens roman Astrids somre.

Annegret er opvokset i Sydslesvig og skriver om en sydslesvigsk pige, som er feriebarn i Danmark. Astrid er barn af en dansksindet far og en tysk mor. I 1967, da hun er seks år, rejser hun for første gang på sommerferie hos en landmandsfamilie ved Limfjorden. Familien tager imod hende med åbne arme, og hun kommer hos familien i syv somre.

Romanen skildrer Astrids udvikling, og læseren følger hende skiftevis i Sydslesvig og Danmark, hvor Astrid lærer, at der på mange måder er forskel på Danmark og Tyskland. 

Det er en roman

Da forfatteren selv er sydslesviger og feriebarn, kommer læseren let til at tro, at det er forfatterens eget liv, der bliver fortalt, men romanen er ikke autofiktion.

"Det er vigtigt for mig at fastslå, at det er en roman og dermed en opfundet fortælling med fiktive personer, som har udviklet sig frit, som litterære karakterer nu engang gør det", siger Annegret Friedrichsen. "Men når dette er sagt, så foregår romanen i nogle miljøer, jeg har godt kendskab til. Jeg er selv vokset op i en landsby uden for Flensborg, jeg var selv feriebarn i mange år, jeg havde selv en dansksindet far og gik i det danske mindretals skole. Jeg gik selv på Duborg-Skolen fra femte klasse og frem", tilføjer hun. (Disse og følgende citater er taget fra interviewet ved Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis den 23. juli 2022)

Krigens spor

Romanen tegner et tidsbillede fra 1960'erne og 70'erne og viser, hvordan krigstraumer opleves fra et barns synsvinkel. I 1960'erne var 2. verdenskrig tættere på og påvirkede livet mere end i dag.

"Det, jeg vil vise, er, hvor dybe spor krigen trækker fra generation til generation. Og at det er børnene, der bliver de største ofre, men også at de får svære liv", fortæller Annegret Friedrichsen og fortsætter: "Jeg interesserer mig for det helt almindelige menneske, der stræber efter at gøre alting, så godt de kan, men alligevel kommer til at begå fejl".

Poetisk sprog

Læseren bemærker straks, at romanen er levende, poetisk og sansemættet.

"Barndommen er en uudtømmelig inspirationskilde for mig. Mange års læsning har ført mig vidt omkring, og yndlingsværkerne er mange. Jeg har en forkærlighed for poetisk sprog, hvis rytme og tone beriger betydningen. Det gælder, når jeg læser - og når jeg skriver", fortæller Annegreth Friedrichsen.

Porcelænskvinden 

Annegret fik i 2012 sin skønlitterære debut med Porcelænskvinden, som er en kortroman, der foregår i historiske rammer på Kunstindustrimuseet/Designmuseum Danmark i København, hvor Marthe gør rent. En aften i april 1991 møder hun kvinden fra en smuk porcelænsfigur, som insisterer på at fortælle en tragisk kærlighedshistorie fra 1820'ernes Flensborg. Romanen er også udkommet på tysk. Hun havde sin debut på tysk i 1990 med digtsamlingen Atemrisse og har siden udgivet de tre børnebøger Trolden Trøst fra 2005, Alfrida og Alfekatten fra 2007 samt Maya, jeg Maya: breve fra en kat fra 2009.

Fra Skovlund til København

Annegret Friedrichsen er opvokset i Skovlund og blev student fra Duborg-Skolen i 1980. Hun har siden studietiden været bosat i København, hvor hun blev magister i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og ph.d. i tysk litteratur med en afhandling om poesi i sprogundervisningen fra Danmarks Lærerhøjskole. Hun er nu forskningsbibliotekar i litteratur og sprog på AU Library i Emdrup, som er en del af Det Kongelige Bibliotek og universitetsbibliotek for DPU. Hun har skrevet faglitterære artikler, lærebøger og kapitler i antologier, blandt andet i Lys over Linnemann: i anledning af forfatteren Willy-August Linnemanns 100-år.

Fri entré. Tilmelding til Pia Renkwitz via piarenkwitz68@gmail.com.

Arrangeret af Dansk Centralbibliotek og Sydslesvigsk Forening

Medorganisator(er)
  • Alt

Informationer om begivenheden

Foregår begivenheden på dansk? Ja
Forplejning Kun drikkevarer
Må der indtages medbragt mad? Nej
Foregår begivenheden udendørs? Nej
Er tilmelding/booking på forhånd påkrævet? Ja

Informationer om stedet

Sted Christianshus
Adresse
Fritz-Reuter-Straße 28
24159 Kiel-Pries
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)431 39 28 05
Betjening på dansk Ja

Hvor og hvornår?

Dato 09. maj 2023
Tid 17:00
Sted Christianshus
Fritz-Reuter-Straße 28, 24159 Kiel-Pries, Tyskland
Pris Gratis
Begivenhedstype Foredrag & debat
Målgruppe Voksengrupper, Voksne / par, Ældre

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig
Adresse Flensborg Bibliotek
Norderstr. 59
24939 Flensburg
Tyskland
Telefonnummer +49 (0)461 86 97 0
E-mail dcb@dcbib.dk

Andre begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Seværdigheder i nærheden

Spisesteder i nærheden