Christian Lassens Mindemuseum

Du er her

Oplev livet i grænselandet for over 100 år siden

Har I lyst til en lille tidsrejse tilbage til det 19. århundrede? På Christians Lassens Mindemuseum kan I opleve, hvordan det var at leve i grænselandet for over 100 år siden. Museet er både et hjemstavns-, familie- og mindretalsmuseum, der formidler mindretalsfamilien Lassens liv og virke i gamle dage.

Christian Lassens Mindemuseum er et lille og hyggeligt museum i landsbyen Jarlund (Jardelund på tysk).

Det første der falder i øje, når man træder ind ad døren i Kupfermühlenweg 4, er de flotte malede vægge i italiensk stil. En maler i nabolaget havde været en tur til Italien for at lære kunsten og fik til opgave at male væggene i det nye hus.

Træd ind i et historisk, sydslesvigsk hjem fra 1892

Egentlig er dette lille museum slet ikke et museum, men det er et hjem. I køkkenet står gryderne på komfuret og familiens gamle hæfte med opskrifter ligger fremme. Sengetøj og duge ligger i skabene. Vaskeskålen står på natbordet. I børneværelset finder man dukker, bøger og klodser. Det store spisebord er dækket og i den fine stue har grammofonen en fremtrædende plads.

Indtil 1943 havde familien Lassen et gæstgiveri. Også i dag kommer man ind i krostuen og kan sætte sig ved et dækket bord. I ”gennemfarten” må man huske at hæve blikket og se det flotte træpodie, der hænger i de originale jernstænger. Her sad musikerne, når der blev spillet op til dans.

Ude i stalden kan man gå på opdagelse i landbrugets historie samt arbejdet i mosen.

Museets historie

Gårdens historie rækker tilbage til 1721, men de nuværende bygninger blev efter en brand i 1889 genopbygget i 1892. Siden da er der heller ikke noget, der har forladt gården. Alt lige fra jakkesæt til dåbskjole, møbler, porcelæn, tusind breve, cykler, landbrugsmaskiner er bevaret. Intet blev smidt ud, alt blev opbevaret.

Familien Lassen

Gårdmandsdatteren Lena Jacobsen kom fra Aarslev ved Aabenraa og tilhørte en gammel dansk-nordslesvigsk bondeslægt, der havde dybe rødder i det grundtvigske miljø. Hun kom som husholderske til Jardelund og blev i 1903 gift med Peter Lassen. Med hendes indtog på gården blev hjemmet bevidst dansk. Sproget var sønderjysk.

De fik ni børn, hvoraf de to allerede døde som børn. I en alder på 45 blev Lena Lassen enke og stod alene med otte børn, en ejendom på 80 hektar plus 10 hektar mose og en landsbykro. Det blev således til nogle hårde år for hende med inflation og dårlig indtjening. Men Lena Lassen voksede med opgaven og klarede alle udfordringer. Det var Lena, der havde kommandoen på ejendommen lige indtil sin død i 1971.

Det var vigtigt for Lena Lassen, at ingen af børnene blev gift. Det var vigtigt for hende, at hendes børn fik dannelse, så alle børn har været på højskole eller husholdningsskoler i Danmark. Sønnerne Jørgen og Christian blev indkaldt og kom til fronten. Kun Christian vendte tilbage og det var ham, der overtog gården. Kun to af pigerne flyttede hjemmefra til København. I et tæt fællesskab drev familien gården og fik opbygget en pæn formue. Man levede sparsommeligt.

Christian Lassen

Den sidste beboer på gården var landmanden Christian Lassen. Han blev født den 8. juli 1908 og døde den 4. september 2003. Christian levede et beskedent liv på gården i Jardelund. Selv om han skyede offentlighedens lys, havde han sine meningers mod og stod altid ind for sin overbevisning. Christian engagerede sig også for mindretallet og var med til at grundlægge SSF i Medelby efter krigen. Han var landmand af hele sit hjerte. Længe havde han endnu en enkelt ko, som han malkede og passede godt på.

Museet

Den 90 ha store ejendom arvede Fælleslandboforeningen for Sydslesvig e.V. mod, at denne i de bestående bygninger skulle indrette og drive et museum. 

Museet er et familiemuseum. Alle udstillede genstande har været fremstillet eller været i brug i Lassen-familien. Museet er også et landbrugsmuseum. Stald og lade fremviser de mange landbrugsmaskiner, der findes på ejendommen. Samtidig er museet et landsbymuseum, da man her kan følge udviklingen i den lille landsby Jarlund, der i dag har 320 indbyggere.

Og ikke mindst er museet et mindretalsmuseum, da der her vises en dansk families liv i de skiftende tider i grænseområdet.

Særlige informationer

  • Til børnene ligger der bingo-plader, så de kan gå på opdagelse på museet. 
  • Hvis man har lyst til en lille gåtur, tilbyder museet en lille route igennem Jarlund på 1,4 km med beskrivelser af enkelte stop på vejen.
  • Besøgende må gerne medbringe deres egen mad og drikke, som kan indtages ude i haven ved godt vejr eller inde på museet. 
  • Se altid efter på hjemmesiden www.faelleslandboforeningen.de, om der er særlige arrangementer, der kunne have interesse.

Generel information

Sted Christian Lassens Mindemuseum
Kupfermühlenweg 4, Jardelund, Tyskland
Seværdighedstype Arkitektur og historiske bygninger, Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Lærere / skoler, Studerende, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Pris Gratis
Telefonnummer +49 461 14 40 86 00
E-mail faelleslandboforeningen@gmx.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
2. marts - 2. december
Fredag:
14:00-17:00
2. december - 2. marts
Vinterlukket mellem 2. december og 2. marts. Grupper er velkommen til at aftale tider til rundtvisninger uden for åbningstiderne ved at ringe eller skrive til museet. Vær opmæksom på, at der er særlige arrangementer på udvalgte søndage. Kontakt gerne museet for yderligere informationer.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Busparkering
Handicapvenligt
Parkering
Adgang med hunde udendørs
Legeplads på stedet
Mulighed for at indtage medbragt mad
Opladning til elbiler
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Tilbud til skoleklasser
Toiletter
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Ja

Andre vigtige informationer
  • Ladestander til elbilder og legeplads finder i ca. 450 m fra museet ved "Dorfhalle".

Udbyderens kontaktoplysninger

Stillet til rådighed af Christian Lassens Minde Museum
Adresse Christian Lassens Mindemuseum
Kupfermühlenweg 4
24994 Jardelund
Tyskland
Telefonnummer +49 461 14 40 86 00
E-mail faelleslandboforeningen@gmx.de

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden