Naturkundemuseum Niebülls logo

Naturkundemuseum Niebüll

Foto: Naturkundemuseum Niebüll

Du er her

Grænseløse naturoplevelser

Naturen kender ingen grænser. Dette kan i særlig grad opleves i naturkundskabsmuseet i Nibøl, som beskæftiger sig med naturen nord og syd for grænsen. Her kan du lære mere om den mangfoldige natur mellem Østersø og Vesterhav. Derudover tilbydes der ture ud i skov, krat og marsk i omegnen.

Naturkundskabsmuseet i Nibøl (Niebüll) er et fint, lille museum, som ligger i byen Nibøl ca. 15 km syd for grænsen i det nordvestlige hjørne af Sydslesvig. Museet beskæftiger sig med den mangfoldige natur i regionen. Når man kører rundt i det nordfrisiske landskab i bil eller bus, kunne man måske tro, at der slet ikke er så meget at opdage. Og man må da indrømme, at man nutildags, hvor vores natur er præget af menneskeskabte kulturlandskaber, skal gøre en større indsats for at finde de virkelig smukke og spændende steder.

Gå på opdagelse i den lokale natur

Naturkundskabsmuseet skal hjælpe dig med netop dette. Selve udstillingen præsenterer de forskellige landskabsformer, der findes i regionen.  Der er en samling af forskellige, udstoppede dyr fra egnen, som både omfatter fugle og forskellige pattedyr. Nogle spændende highligts er f.eks. en levende koloni af honningbier, som du kan iagttage igennem en glasrude, og ferskvandsakvarierne, som byder på forskellige fiskearter, der forekommer i søer og bække i området.

Der er stor fokus på, at især de små besøgende får mulighed for at gå på opdagelse selv. Der er forskellige "Vær med selv"-stationer, hvor børnene kan prøve det ene eller det andet. Og for de mindste er der et lille legehjørne, hvor naturen udfolder sig i form af bløde, søde og helt sikkert ufarlige stofdyr og -planter.

Naturen kender ingen grænser i det dansk-tyske grænseland

Museet ser sig selv som et grænseoverskridende projekt og betragter regionen som et samlet naturområde med dele både nord og syd for grænsen. For også at give danske besøgende mulighed for at være med, er samtlige infotavler i udstillingerne oversat til dansk.

Hvis du synes, at du er mere for den ægte vare, så er der også mulighed for at komme ud til de forskellige naturområder sammen med en, der kender til stedet. Museet tilbyder guidede ture af forskellig art, enten tilrettelagt af museet selv eller også ved at sende en guide med som ledsager på din egen tur. Det hele kan både foregå på cykel eller i bus. Der er som regel også mulighed for at skaffe en dansktalende guide. Kontakt venligst museet, for at høre nærmere om mulighederne.

Flyt biologiundervisningen ud i naturen - tilbud til skoleklasser

Museet har også skræddersyede tilbud til skoleklasser og er etableret som det man i Tyskland kalder for et lærested udenfor skolen (außerschulischer Lernort). Formålet er, at eleverne får mulighed for at opleve naturen udenfor klasseværelsets rammer og at de lærer de forskellige landskabsformer, planter og dyrearter at kende. På denne måde skal eleverne motiveres til aktivt at iagttage og beskytte naturen.

Der findes mange muligheder for at integrere et besøg i naturkundskabsmuseet i et givent undervisningsforløb. Et besøg kunne f.eks. tilrettelægges omkring et bestemt emne eller også integreres som del af en projektuge. Der tilbydes rundvisninger på museet, som er tilrettelagt således, at indholdes formidles i en form og på et niveau, der passer til aldersgruppen. Derudover  er der også mulighed for at tage ud i naturen sammen med børnene med en sagkundig guide. Dette kunne f.eks. være en ekskursion ud i vadehavet eller et besøg af en dam i nærheden, hvor børnene kan gå på opdagelse bevæbnet med fiskenet, lup og bestemmelsestavler.

Også her er det som regel muligt at skaffe en dansktalende guide eller oversætter. Museet har også et udvalg af forskellige materialer til undervisningsbrug eller til brug på selve opholdet. Nogle af materialerne er oversat til dansk. Der er givetvis mulighed for at få oversat yderligere materiale, hvis forespørgslen sker i god tid. Kontakt venligst museet, for at høre nærmere om mulighederne i henhold til guidede ture og materialer til skoleklasser på dansk.

Generel information

Sted Naturkundemuseum Niebüll
Hauptstraße 108, Niebüll, Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Enkeltbilletter
Voksne
3,00 €
Reduceret entré
1,50 €
Børn under 6 år
Gratis
I Tyskland er reduceret entré en billigere pris for forskellige målgrupper som f.eks. børn, pensionister, studerende eller handicappede. Hvilke persongrupper der er omfattet af reduceret entré er forskellig fra udbyder til udbyder. Der skal som regel fremvises egnet dokumentation, for at få den billigere entrépris.
Fællesbilletter også omfatter Naturcenter Tønnisgård (Rømø)
Voksne
4,00 €
Børn og unge
2,00 €
Svarer til 30% rabat.
Grupper
Voksengrupper fra 10 personer per person
2,00 €
Grupper til reduceret pris fra 10 personer per person
1,00 €
Rundvisninger
Fast pris for voksne
30,00 €
Fast pris for skoleklasser samt børne- og ungdomsgrupper
15,00 €
Børnehaveklasser
Gratis
Rundvisninger kun efter foregående aftale. Prisen indeholder ikke entréprisen. Derudover er det muligt at holde børnefødselsdage på stedet. Prislisten findes på udbyderens hjemmeside som PDF (på tysk) eller kan fås ved at kontakte udbyderen.
Telefonnummer +49 4661 56  91
E-mail info@nkm-niebuell.de
Betjening på dansk Nej
Åbningstider
1. April - 31. Oktober
Tirsdag - Søndag:
14:00-17:30
Juni, Juli og August
Mandag - Søndag:
14:00-17:30
Guidede ture og grupperbesøg kan gennemføres udenfor åbningstiderne efter foregående aftale.
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Ja
Betalingsmuligheder
Alt Alt

Service og faciliteter

Adgang til offentlig transport
Parkering
Wi-fi
Mulighed for at indtage medbragt mad
Museumsbutik
Præsentationsudstyr ved leje af lokaler
Tilbud til skoleklasser
Udlejning af lokaler / konferencerum

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Der kan givetvis skaffes en dansktalende guide efter foregående aftale
  • Samtlige tavler og tekstinformationer i udstillingen er både på dansk og på tysk
Andre særlige tilbud
  • Forskellige tilbud til skole- og børnehaveklasser (rundvisninger, materiale til selv at gå på opdagelse, "Small Five"-Safari med ekskursion til vadehavet og meget mere
  • Kreativt værksted og ferieprogram til børn mellem 6 og 12 år
  • Børnefødselsdage
  • Forskellige tilbud til grupper (rundvisning i udstillingen, i naturen eller regionen)
  • Udlejning af festsal. Der kan tilbydes catering gennem ekstern partner
  • Det er muligt at organisere cykelture i regionen inkl. guide

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden