
Amrum står for en helt særlig naturoplevelse. Den gigantiske strand, der præger Amrums image, følger med i fortællingen om øen både som en del af naturen, som byggemateriale eller som det der kilder og kradser sent om aftenen, når man finder ud af, af resterne af en vellykket feriedag har banet sin vej hele vejen ind i lagenerne. I naturcentret kan du få at vide, hvor sandet kommer fra, hvordan landskabet har udviklet sig på baggrund af vind og vejr og hvordan naturen og menneskerne på øen har tilpasset sig de udfordringer, som sandet fører med sig.
I sand og strand gemmer der sig dog også et mangfoldigt dyre- og planteliv, som man kan gå på opdagelse efter i naturcentrets udstilling. Udover livet på land kan man også lære en masse om livet under havoverfladen. Et highlight i udstillingen er de fem akvarier, hvor man kan iagttage forskellige dyr fra havet og hvor især familier med børn via leg og aktiv iagttagelse kan fordybe sig i øens maritime natur.
Udover de naturkundskablige emner huser naturcentret også udstillingen ved navn Maritur. Mange af øens indbyggere og frivillige har stillet genstande og materiale til rådighed, som nu er en del af udstillingen og som fortæller historien om det historiske Amrum. Udstillingens koncept blev udviklet i samarbejde med Syddansk Universitet, som især hjalp med at udvikle det didaktiske koncept af udstillingen.
Udstillingen fører igennem livet af den dengang rigeste borger fra Amrum, Hark Olufs, som startede en for øen typisk karriere som sømand. Som 16-årig blev han i 1724 bortført til Algier og solgt som slave. På trods af sin baggrund havde han en stejl karriere i sit ufrivillige liv i det fremmede land. Han endte med at blive den øverstkommanderende af kavalleriet og deltog i slaget mod Tunis i 1735. Som tak for dette blev han løsladt i friheden i oktober 1735, hvorefter han vendte tilbage til Amrum, hvor han stiftede familie. Han fik mulighed for at møde Kong Christian VI for at fortælle sin historie og i 1747 publicerede han sin autobiografi, som udkom på dansk. Han døde i 1754 på Amrum og hans grav er en kendt seværdighed på øen som stadig kan besøges den dag i dag.
Hark Olufs liv bliver blandt andet vist i en lille film med en masse spændende baggrundsstof.
Derudover er der en udstilling der mere bredt fortæller om livet på Amrums bag i tiden. Inden turismen for alvor kom til øen i slutningen af det 19. århundrede drog de fleste mænd til havs som sømænd. Først levede de hovedsageligt af hvalfangsten. Senere arbejdede de som kaptajn eller styrmand. Dem der blev tilbage på øen levede som regel et liv i fattigdom og havde en hård hverdag. Udstillingen prøver ved hjælp af et stort udvalg af historiske genstande at formidle et billede af, hvordan menneskerne levede dengang.
Hvis man ikke vil tage fat på udstillingen selv, så er der også mulighed for at gå rund med en guide. Udover rundvisningerne på udstillingen byder naturcentret også på en bred vifte af guidede ture ude i naturen og ud til øens seværdigheder. Turene er tilrettelagt efter forskellige emner som f.eks. øens historie og natur, vadehavet inkl. vandring ude i vadehavet, klitlandskabet, fuglenes verden og mange flere. Der er også særlige tilbud for skoleklasser.
Nogle af turene foregår på faste tidspunkter. Spørg derfor eventuelt hos Amrum Touristik efter ankomst (direkte ved færgelejet) eller henvend dig direkte til naturcentret. Som udgangspunkt er rundvisningerne på tysk. Kontakt derfor gerne naturcentret for at høre, om der mulighed for at skaffe en dansk tolk eller om de tilfældigvis skulle have en dansktalende guide til rådighed.
Da øen er forholdsvis lille, er det generelt mest hensigtsmæssig at komme rund på cykel. Du kan også tage bussen til busstationen der hedder "Norddorf Mitte". Fra busstoppestedet skal man gå i ca. et kvarter. Naturcentret ligger for enden af gaden "Strunwai", hvor man skal henover strandovergangen og så videre ad en sti, der fører ned til stranden. Naturcentret ligger direkte på stranden.
Sted |
Naturzentrum Amrum Strunwai 31, Norddorf (Amrum), Tyskland |
---|---|
Seværdighedstype | Museer og Verdensarvssteder |
Målgruppe | Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre |
Priser |
Gratis adgang
Donationer er velkomne. |
Telefonnummer | +49 4682 16 35 |
info@naturzentrum-amrum.de | |
Hjemmeside | Gå til hjemmeside |
Betjening på dansk | Ja |
Åbningstider |
November - Marts
Onsdag: 12:00-16:00 Fredag - Søndag: 12:00-16:00
April - Oktober
Mandag - Onsdag: 10:00-17:00 Fredag - Søndag: 10:00-17:00 |
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker | Nej |
Betalingsmuligheder |
|
Mindretalsorganisation: Nej
Friesisches Museum Niebüll, Niebüll
Når der ikke er diger, så må man sørge for, at huset bliver stående, når stormfloden kommer. Hvordan friserne byggede stormflodsikre huse og hvordan de levede og arbejdede i forgangne tider, kan du opleve i det Frisiske Museum i Nibøl.
Naturkundemuseum Niebüll, Niebüll
Naturen kender ingen grænser. Dette kan i særlig grad opleves i naturkundskabsmuseet i Nibøl, som beskæftiger sig med naturen nord og syd for grænsen. Her kan du lære mere om den mangfoldige natur mellem Østersø og Vesterhav. Derudover tilbydes der ture ud i skov, krat og marsk i omegnen.
Richard Haizmann Museum - museum for moderne kunst, Niebüll
Vidste du, at Nibøl var sen hjemstavn til en kendt, tysk skulpturkunstner? På Richard Haizmann Museet kan du fordybe dig i kunstnerens værker og samtidig glæde dig til skiftende særudstillinger. Og børnene kan glæde sig til at udfolde sig i malerskolen.
Nolde-Museum, Neukirchen
Vidste du at en af de mest kendte kunstnere stammer fra den Sydslesvigske vestkyst? Emil Noldes atelier og bosted i Søbøl ved Nykirke er i dag et langt udover landsdelens grænser kendt museum. Et besøg er en rejse værd, også for familier og lejrskolegrupper, som kan glæde sig til særlige tilbud.
Naturzentrum Mittleres Nordfriesland, Bredstedt
Vidste du, at der gemmer sig nogle smukke og spændende naturområder i det ellers lidt øde, flade landskab på den sydslesvigske vestkyst? I naturcentret i Bredsted kan du opleve, hvad naturen har at byde på. Og kan endda røre ved en sæl og kigge ind i en bistad - hvis man da tør!
Museum Landschaft Eiderstedt, St. Peter-Ording
Halvøen Ejdersted byder på mere end bare badeferie i Sankt Peter-Ording. Halvøen er i et stort omfang menneskeskabt og har gennemgået store forandringer med turismens udvikling. Hvis i vil berige jeres ferie med lidt kulturhistorisk input, så er et besøg på dette museum det rigtige for jer.
Freizeitbad Sylter Welle, Sylt
Vidste du, at man på Sild kan komme ud i bølgerne uden at få sand mellem tæerne? I badelandet Sylter Welle er der bølger i bølgebadet, nervepirren i badets tre kæmperutsjebaner og wellness i saunalandskabet. Og selvfølgelig kan du også bare svømme et par baner i sportbassinnet.
Dünentherme Sankt Peter-Ording, St. Peter-Ording
Vesterhavsbølger i bølgebassinnet, turborutsjebane med faldlem og countdown og solnedgang over stranden nydt direkte fra saunaen. Det er de vigtigste stikord, der beskriver båndbredten af oplevelser, som du kan glæde dig til i badelandet Dünentherme, og som kan redde en hver gråvejrsdag i ferien.
Flensborg Avis, Flensburg
Hvilke krav bl.a. til sprog skal man stille til forældre, der vil sende deres børn i mindretallets danske skoler? Har den danske grænsekontrol skadet samarbejdet, eller har den været en succes? Flensborg Avis har i snart 150 år haft fokus på de emner, der bevæger grænselandet.
Mystery House Flensborg, Flensburg
Elsker i at løse spændende gåder og mysterier og leder i samtidig efter en lidt anderledes aktivitet end det sædvanlige? Så tag et kig forbi Mystery House i Flensborg, hvor i kan bryde ud af hverdagen ved at rydde bomber, flygte fra fængsler og opklare mord i realistiske omgivelser.
Flensburger Brauerei, Flensburg
Vil I vide, hvorfor Flensborg-øllen er den bedste i verden? På en rundvisning på Flensburger Brauerei kan I få hele historien, få indblik i bryggeprocessen og opleve det rasende hurtige påfyldningsanlæg. Selvfølgelig er der også smagsprøver og en god, lille bid mad til jer efter rundvisningen.
01. oktober - 03. december 2023
Mikkelberg - Nordisk center for kunst og cricket
På Grænselandsudstillingen kan man hvert år se, hvad der kunstnerisk set sker af spændende nyt i regionen nord og syd for grænsen. Kernen i Grænselandsudstillingen er en sammenslutning af anerkendte kunstnere fra begge sider af grænsen. Hvert år inviteres også gæster fra begge sider af grænsen.
04. - 30. november 2023
Flensborg Bibliotek
Selvom Ærø ligger lige om hjørnet, bliver det alligevel til en lille rejse, når man ønsker at besøge den smukke ø i det sydfynske øhav. Ute Meyer har sejlet turen mange gange og indfanget det smukke landskab på sine malerier, som du kan i udstillingen i udlånet på Flensborg Bibliotek i november.
10. november - 09. december 2023
Flensborg Bibliotek
I november og december kan du igen glæde dig til en ny udstilling på Flensborg Bibliotek. Denne gang er det kunstnerne Steffen Tast og Bruno Kjær, der præsenterer et udstillingsprojekt, hvor de på forskellig vis undersøger det flygtige og inddrager biblioteket i udstillingen.
30. november 2023 09:45
Flensborg Bibliotek
I Danmark ser vi romantikken ofte som en lidt sødladen og ufarlig guldalder. I denne foredragsrække vil Markus F. Christensen dog også trække de mere dystre sider frem i lyset og komme ind på periodens store digtere: Oehlenschläger, Ingemann og Grundtvig.
30. november 2023 18:30
Messe Husum & Congress
Desværre er vi nødt til at AFLYSE Familiejulekoncerten med Sønderjyllands Symfoniorkester den 30. november 2023 kl. 18.30 i Messe Husum & Congress, da der er for mange frafald p.g.a. sygdom blandt korets medlemmer.
Jugendherberge Wittdün på Amrum, Wittdün på Amrum
Søger du efter en spændende destination ude i naturen til et lejrskoleophold eller en rejse med din ungdomsgruppe? Et sted, hvor der er fokus på samvær og nyde vand, strand og kulturen i et forholdsvis velbevaret ø-samfund? Så er vandrehjemmet på vadehavsøen Amrum et godt bud.
Jugendherberge Hörnum , Hörnum (Sylt)
Ferieøen Sild er for mange tyskere indbegrebet af jet-settets foretrukne feriedestination. Det er dog ofte en overset perle i Vadehavet, når det gælder om enestående naturoplevelser. Vandrehjemmet i Hørnum giver dig mulighed for at opleve den smukke natur til en fornuftig pris langt væk fra den travle og dyre ferieindustri på øen.
Jugendherberge Wyk auf Föhr, Wyk på vadehavsøen Før
Vidste du, at der ligger en ø i Vadehavet, som de lokale kalder for den grønne ø? Øen Før har på trods af sit ry som populær ferieø bevaret sin oprindelige charme og byder på masser af spændende naturoplevelser. Og hvis I vil bo billigt, centralt og tæt på stranden, så er vandrehjemmet i øens hovedby Vyk oplagt.
Dorint Söl'ring Hof, Rantum/Sylt
Silds svar på "Badehotellet" - men i 5-stjernet kategori. Strand lige foran hotellet, 15 værelser med egen strandkurv og 2-stjernet Michelin-restaurant. På Söl'ring Hof ved man, hvordan man skaber uforglemmelige oplevelser. Det her er indbegrebet af et luksuriøst hotelophold på en af Tysklands smukkeste øer,
Dorfhotel Sylt, Sylt OT Rantum
Nyd en børnevenlig badeferie, hvor både du og børnene får mulighed for at udfolde jer sammen og hver for sig. Mens de voksne nyder wellness, et restaurantbesøg eller slapper af, kan børnene blive passet og underholdt. Dorfhotel Sylt på ferieøen Sild har det hele.
Jugendherberge Westerland - Dikjen Deel, Sylt
Vidste du, at en af de mest populære, tyske feriedestinationer ligger tæt på den sønderjyske vestkyst? Øen Sild er med sin 40 km lange sandstrand et paradis for alle, der er ude efter en god badeferie eller spændende naturoplevelser. Vandrehjemmet Dikjen Deel i Vesterland er et billigt alternativ på den ellers ikke helt billige ø.
2-stjerne-restauranten Söl'ring Hof, Rantum/Sylt
Er I på udkig efter kulinariske oplevelser, der åbner op for helt nye horisonter? Stjernerestauranten Söl'ring Hof ligger ude i Silds smukke klitlandskab direkte ved stranden og er kendt langt udover Sydslesvigs grænser. Restauranten er det kulinariske highlight på øen og helt bestemt et besøg værd.
Spices - by Tim Raue, List/Sylt
Selvom Sild ikke ligefrem er kendt for sit tropiske klima, er der mulighed for at krydre opholdet med smagsoplevelser fra de fjerne lande. Restauranten Spices - by Tim Raue byder på spændende, nye smagskombinationer på højt niveau fra flere asiatiske køkkener i en afslappet atmosfære.
Handwerkerhaus - Restaurant und Saal, Husum
En køkkenchef fra Sydtyskland skaber spændende lokale kulinariske oplevelser med et team af unge gastronomer under uddannelse på den sydslesvigske vestkyst. I tror det er løgn? Så kig forbi og oplev samtidig et ægte gastronomisk highlight i Husum og omegn.
Ringhotel Aquarium Friedrichstadt, Friedrichstadt
Er i på udkig efter en spændende kulinarisk oplevelse i Frederiksstad? På restauranten på Ringhotel Aquarium bydes der på spændende tyske retter, både som menu eller á la carte. Fra terrassen kan i samtidig nyde udsigten over kanalen og de smukke facader i Sydslesvigs historiske hollænderby.
Columbus Genusswirtschaft på Hotel Hafen Flensburg, Flensburg
Flensborgs historie og maritime flair kan ikke kun opleves på museer og byture. På Columbus Genusswirtschaft kan I få en fin og stadigvæk ærlig middag i spektakulære, historiske omgivelser direkte nede ved havnen. Derudover kan I glæde jer til et stort udvalg af Flensborgs signaturedrink: Rom.
Alle informationer på portalen er blevet produceret med stor omhyggelighed. I tilfælde af fejl eller misvisende informationer gælder de informationer og betingelser på udbydernes hjemmesider og andre af deres publikationer. Hverken Oplev Sydslesvig eller udbyderne kan holdes ansvarlig for fejl i informationerne på denne portal.
2019 © Oplev Sydslesvig.