Naturzentrum Amrum

Foto: Naturzentrum Amrum

Du er her

Familievenlig formidling af natur og kultur på Amrum

Sand, sand og endnu mere sand. Amrum er bygget på sand, kunne man sige. Men i klitterne og på den store, vide sandstrand gemmer der sig faktisk mange dyr og planter. På naturcentret kan i opleve øens unikke natur samt områdets helt særlige kulturhistorie, som bliver fortalt i en særskilt udstilling.

Amrum står for en helt særlig naturoplevelse. Den gigantiske strand, der præger Amrums image, følger med i fortællingen om øen både som en del af naturen, som byggemateriale eller som det der kilder og kradser sent om aftenen, når man finder ud af, af resterne af en vellykket feriedag har banet sin vej hele vejen ind i lagenerne. I naturcentret kan du få at vide, hvor sandet kommer fra, hvordan landskabet har udviklet sig på baggrund af vind og vejr og hvordan naturen og menneskerne på øen har tilpasset sig de udfordringer, som sandet fører med sig.

Lær mere om øens natur, kultur og historie og se din feriedestination med helt nye øjne

I sand og strand gemmer der sig dog også et mangfoldigt dyre- og planteliv, som man kan gå på opdagelse efter i naturcentrets udstilling. Udover livet på land kan man også lære en masse om livet under havoverfladen. Et highlight i udstillingen er de fem akvarier, hvor man kan iagttage forskellige dyr fra havet og hvor især familier med børn via leg og aktiv iagttagelse kan fordybe sig i øens maritime natur.

Udover de naturkundskablige emner huser naturcentret også udstillingen ved navn Maritur. Mange af øens indbyggere og frivillige har stillet genstande og materiale til rådighed, som nu er en del af udstillingen og som fortæller historien om det historiske Amrum. Udstillingens koncept blev udviklet i samarbejde med Syddansk Universitet, som især hjalp med at udvikle det didaktiske koncept af udstillingen.

Hark Olufs - øens historiske kendis, der blev taget som slave og blev til øverstkommanderende i Algeriets hær

Udstillingen fører igennem livet af den dengang rigeste borger fra Amrum, Hark Olufs, som startede en for øen typisk karriere som sømand. Som 16-årig blev han i 1724 bortført til Algier og solgt som slave. På trods af sin baggrund havde han en stejl karriere i sit ufrivillige liv i det fremmede land. Han endte med at blive den øverstkommanderende af kavalleriet og deltog i slaget mod Tunis i 1735. Som tak for dette blev han løsladt i friheden i oktober 1735, hvorefter han vendte tilbage til Amrum, hvor han stiftede familie. Han fik mulighed for at møde Kong Christian VI for at fortælle sin historie og i 1747 publicerede han sin autobiografi, som udkom på dansk. Han døde i 1754 på Amrum og hans grav er en kendt seværdighed på øen som stadig kan besøges den dag i dag.

Hark Olufs liv bliver blandt andet vist i en lille film med en masse spændende baggrundsstof.

Hverdagen på Amrum var hård og præget af fattigdom

Derudover er der en udstilling der mere bredt fortæller om livet på Amrums bag i tiden. Inden turismen for alvor kom til øen i slutningen af det 19. århundrede drog de fleste mænd til havs som sømænd. Først levede de hovedsageligt af hvalfangsten. Senere arbejdede de som kaptajn eller styrmand. Dem der blev tilbage på øen levede som regel et liv i fattigdom og havde en hård hverdag. Udstillingen prøver ved hjælp af et stort udvalg af historiske genstande at formidle et billede af, hvordan menneskerne levede dengang.

Et stort udvalg af guidede ture - både i udstillingen og ud til Amrums seværdigheder

Hvis man ikke vil tage fat på udstillingen selv, så er der også mulighed for at gå rund med en guide. Udover rundvisningerne på udstillingen byder naturcentret også på en bred vifte af guidede ture ude i naturen og ud til øens seværdigheder. Turene er tilrettelagt efter forskellige emner som f.eks. øens historie og natur, vadehavet inkl. vandring ude i vadehavet, klitlandskabet, fuglenes verden og mange flere. Der er også særlige tilbud for skoleklasser.

Nogle af turene foregår på faste tidspunkter. Spørg derfor eventuelt hos Amrum Touristik efter ankomst (direkte ved færgelejet) eller henvend dig direkte til naturcentret. Som udgangspunkt er rundvisningerne på tysk. Kontakt derfor gerne naturcentret for at høre, om der mulighed for at skaffe en dansk tolk eller om de tilfældigvis skulle have en dansktalende guide til rådighed.

Sådan finder du Naturcentret på Amrum

Da øen er forholdsvis lille, er det generelt mest hensigtsmæssig at komme rund på cykel. Du kan også tage bussen til busstationen der hedder "Norddorf Mitte". Fra busstoppestedet skal man gå i ca. et kvarter. Naturcentret ligger for enden af gaden "Strunwai", hvor man skal henover strandovergangen og så videre ad en sti, der fører ned til stranden. Naturcentret ligger direkte på stranden.

Generel information

Sted Naturzentrum Amrum
Strunwai 31, Norddorf (Amrum), Tyskland
Seværdighedstype Museer og Verdensarvssteder
Målgruppe Familier, Lærere / skoler, Studerende, Virksomhedsledere / firmaer, Voksengrupper, Voksne / par, Ældre
Priser

Gratis adgang
Donationer er velkomne.
Telefonnummer +49 4682 16 35
E-mail info@naturzentrum-amrum.de
Betjening på dansk Ja
Åbningstider
November - Marts
Onsdag:
12:00-16:00
Fredag - Søndag:
12:00-16:00
April - Oktober
Mandag - Onsdag:
10:00-17:00
Fredag - Søndag:
10:00-17:00
Mulighed for at indtage medbragt mad / madpakker Nej
Betalingsmuligheder
Alt

Service og faciliteter

Adgang med hunde indendørs
Handicapvenligt

Særlige informationer

Mindretalsorganisation: Nej

Andre vigtige informationer
  • Naturcentret ligger ved strandovergangen til hovedbadestranden på Amrum. Om sommeren er det nemmest at nå derud på cykel eller til fods.
  • Udstillingen "Maritur" er på første sal og dermed ikke handycapvenlig
Andre særlige tilbud
  • Guidede ture og rundvisninger omkring emnerne naturkundskab og arkæologi

Andre seværdigheder i nærheden

Aktiviteter i nærheden

Begivenheder i nærheden

Overnatningsmuligheder i nærheden

Spisesteder i nærheden