Fleggaard - den underforståede port til Sydslesvig

Foto: Lars Salomonsen / BorderPress.dk

Du er her

Tag en afstikker til grænseegnens mange oplevelser

Grænsehandelen lokker hvert år flere 100.000 danskere til Sydslesvig i Nordtyskland og de fleste kommer aldrig længere sydpå end den usynlige linje mellem Fleggaards og alle de andre grænsehandleres butikker.

På de følgende linjer kan I finde ud af, hvad I hidtil er gået glip af, og vi fortæller jer, hvordan I ved hjælp af en lille omvej kan få en spændende sightseeingdag eller miniferie ud af jeres indkøbstur til Fleggaard.

Det er ingen overdrivelse at sige, at Fleggaard i de seneste årtier har udviklet sig til at være et synonym for hele grænsehandlen i Sydslesvig. I følge til Dansk Erhvervs Grænsehandelsanalyse fra 2018 handler hver anden dansk husstand mindst en gang om året syd for grænsen og mange af dem vælger en af Fleggaards grænsebutikker, som alle kun ligger få km syd for den dansk-tyske grænse med undtagelse af to butikker, der servicerer danskere, der foretrækker at tage på indkøbstur med færgen via Rødby/Puttgarden.

Fleggaard og de andre grænsebutikker er en af de vigtigste rejsedestinationer i Sydslesvig

På denne måde er Sydslesvig en af de vigtigste rejsedestinationer for danskerne og der er da meget der tyder på, at det ikke kun er forskellen på momsen på fødevarer, som i Tyskland kun ligger på 7 procent i modsætning til den danske sats på 25 procent, der får danskerne til at tage på indkøbstur i Nordtyskland. For mange ser en tur forbi grænsehandelen også ud til at være en hyggelig anledning til en dagtur til grænselandet, som, hvis man tager et kig forbi Fleggaards parkeringpladser, ser ud til at være en hyggelig familietradition for mange, der kører afsted med tætpakkede biler og trailere efter en succesfuld indkøbstur.

Flere og flere danskere forbinder en tur til Fleggaard med lidt sightseeing eller en lynferie i Sydslesvig

Selvom man især i Flensborg egnen i de seneste år lægger mærke til, at flere og flere danskere forbinder en tur til Fleggaard med lidt sightseeing i byen, så er der stadig mange, der ikke når at overskride den usynlige grænse til det egentlige Tyskland, som bedst kan beskrives som en usynlig linje mellem grænsehandelskædernes filialer lige syd for grænsen. Og dette er egentlig lidt synd, især når man er kørt op til flere hundrede km til Tyskland kun for at handle.

UNESCO-verdensarvsstedet Danevirke er en af de mest populære seværdigheder i Sydslesvig

Mange af Sydslesvigs spændende seværdigheder ligger under en halv times kørsel fra Fleggaard-butikkerne

Sydslesvig byder på en bred vifte af aktiviteter og seværdigheder, som kan være med til at berige indkøbsturen for hele familien. Fleggaards butikker ligger kun få km fra mange af de spændende oplevelser grænselandet har at byde på. Disse omfatter både den historiske købstad Flensborg med gode muligheder for shopping og sightseeing, spændende museer og udstillinger og ikke mindst hyggelige familieaktiviteter som f.eks. videnskabscentret Phänomenta, Escape Games på Mystery House eller blot en tur til et af forlystelsesbadene i Flensborg og omegn.

For dem der handler i Fleggaards største butik i Harreslev (Harrislee), er det måske værd at tage et smut til Slesvig, hvor familien kan få en hyggelig dag i forlystelsesparken Tolkschau eller hvor man kan fordybe sig i en aldeles spændende del af Danmarkshistorien ved at besøge UNESCO-verdensarvsstederne Vikingemuseet Hedeby (Wikingermuseum Haithabu) og Danevirke.

Seværdigheder og aktiviteter i nærheden af Fleggaard-butikkerne omkring Flensborg

Disse seværdigheder og aktiviteter ligger tæt på de seks Fleggaard-butikker ved grænsen

Da både Fleggaard og butikskæden Calle (som er en del af Fleggaard-koncernen) tilbyder at forudbestille varer, som så står pakket og klar til afhentning, kan der spares meget tid, som så til gengæld kan investeres i lidt sightseeing i regionen.

Fleggaard har i alt seks butikker, som alle ligger tæt på den dansk-tyske grænse. Fire af grænsebutikkerne ligger i det nord-østlige Sydslesvig i Flensborg egnen, mens to af butikkerne ligger i det nordvestlige Sydslesvig. I det følgende har vi lavet en lille oversigt over butikkerne til jer, samtidig med at vi fortæller jer, hvilke seværdigheder og aktiviteter der ligger i nærheden af disse grænsebutikker.

Fleggaard-butikkerne i Wassersleben, Kobbermølle (Kupfermühle) og ved grænsen ved Kruså

Fleggaard har tre grænsebutikker, som kun ligger få hundrede meter fra hinanden syd for grænseovergangen ved Kruså. De har nok den mest fordelagtige beliggenhed i forhold til fjordbyen Flensborg med sin smukke havnefront, de berømte historiske købmandsgårde og sine gode muligheder for shopping og sightseeing i midtbyen. Derudover byder byen på et stort udvalg af gastronomiske tilbud fra caféer til finere restauranter, med god mad til, selvfølgelig, billige priser i forhold til det man er vant til i Danmark.

En del af udstillingen på Braasch Rum Manufaktur Museum på Røde Gade i Flensborg

Hos Braasch Rum Manufaktur Museum kan I opleve Flensborgs fortid som romby og samtidig få nogle helt særlige souvenirer med hjem fra byen - selvfølgelig med omdrejninger! Foto: Braasch Flensburg

Smag på Flensborgs fortid som romby

Byen kaldes også for rombyen Flensborg på grund af sin historie som en af de vigtigste handelsbyer, der handlede med rom fra fortrinsvis De Vestindiske Øer som et led i den danske trekantshandel. På Flensburger Schifffahrtsmuseum er der mulighed for at fordybe sig i Flensborgs historie som romby og på de sidste, traditionelle romhuse i byen er der mulighed for at smage på historien, samtidig med at I kan fylde lastrummet med flydende souvenirer af den helt særlige art, såfremt I sørger for, at der er plads til et par fine flasker i bagagerummet efter indkøbsturen i grænsebutikkerne.

Videnskabscentret Phänomenta i Flensborg byder på spændende oplevelser for hele familien

For børnefamilier er besøget på Phänomenta en spændende oplevelse. Videnskabscentret byder på en spændende udstilling, hvor man kan opleve og lære om alle mulige fænomener fra naturens, fysikkens og videnskabens verden. Udstillingen er interaktiv og skræddersyet til børn, således at der udtrykkelig må røres ved tingene i udstillingen.

Byture gennem Flensborg med dansktalende guider

For dem, der ønsker at opleve byen på en effektiv og spændende måde, kan det anbefales at booke en rundvisning gennem byen. For enkeltrejsende er tilbuddene fra Flensborgs turistkontor et godt sted at starte. De har dansktalende guides, således at I ikke skal frygte, at sprogbarrieren ødelægger oplevelsen.

Hvis I rejser med en gruppe, så tilbyder Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig byture med fokus på Flensborgs danske historie og adskillige foredrag omkring det danske mindretals og regionens historie, som ligeledes foregår på dansk.

Seværdigheder og aktiviteter i Flensborg

Fleggaard-butikken i Harreslev (Harrislee)

Fleggaards butik i Harreslev ligger kun få km syd for grænseovergangen ved Padborg. Hvis I har tænkt jer at køre lidt længere ned mod Slesvig eller hvis I er på gennemrejsen efter en ferie, så har denne butik nok den bedste beliggenhed samtidig med at det er en af de største grænsebutikker.

Fleggaard-butikken i Harreslev ligger tæt på E45, hvilket gør det nemt at besøge Vikingebyen Slesvig

Fra Fleggaard-butikken i Harreslev er der kun få minutter til motorvejen E 45, som også hedder A7 i Tyskland. På denne måde kan en dagtur til destinationer lidt længere sydpå nemt kombineres med en tur forbi grænsehandlen. Den mest spændende destination i denne sammenhæng er nok vikingebyen Slesvig, da det kun tager en lille halv time at køre til byen fra Harreslev og fordi byen byder på nogle af de mest spændende historiske seværdigheder i hele Nordtyskland.

Besøg UNESCO-verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby ved Slesvig

En af de mest populære seværdigheder i Sydslesvig er UNESCO-verdensarvsstederne lidt udenfor byen, som omfatter Vikingemuseet Hedeby (Wikingermuseum Haithabu) og Danevirke. Den historiske handelsplads fra vikingetiden og voldsystemet Danevirke danner sammen det største fortidsminde i Nordeuropa og især Danevirke spillede en vigtig rolle i Danmarks kulturelle udvikling gennem mange århundreder.

UNESCO-verdensarvsstederne ved Slesvig

Tag et smut forbi moseligene og mange andre kulturskatte på Gottorp Slot i Slesvig

Derudover er museerne på Gottorp Slot et besøg værd. Slottet har været magtcentret for Hertugdømmet Slesvig og et vigtigt kulturelt centrum i 1600-tallet, som var kendt langt ud over Sydslesvigs grænser. Museerne byder på en kulturhistorisk udstilling med spændende kunstværker og selvfølgelig slottets imponerende arkitektur. Derudover huser slottet et arkæologisk museum, som byder på en af de største arkæologiske samlinger i Tyskland, der dækker over 60.000 år af menneskets historie. Især blandt børn og unge plejer moseligene i udstillingen at være et stort hit, som sørger for stof til spændende feriefortællinger i mange uger efter jeres besøg i Sydslesvig.

Overrask børnene med en tur til forlystelsesparken Tolkschau lidt udenfor Slesvig

Derudover kan børnefamilier i sommerhalvåret glæde sig til et besøg i forlystelsesparken Tolkschau, med karusseller, rutsjebaner, en dinosaurpark, en sommerslædebane og mange andre sjove forlystelser og oplevelser. Parken retter sig især mod mindre børn, mens unge i den sene Teenagealder måske vil synes, at udbuddet af helt vilde forlystelser er lidt for tyndt.

Seværdigheder og aktiviteter i Slesvig og omegn

Sådan forbinder du din shoppingtur til Fleggaard med sightseeing i Slesvig

En god køreplan er at køre fra motorvejen ved Padborg, hvorefter I kører igennem byens industriområde mod Flensborg, for at komme til grænseovergangen i Padborg. Derefter er der et par km tilbage på landevejen, inden I på et tidspunkt skal dreje til venstre for at komme ind i industriområdet i Harreslev, hvor Fleggaard-butikken ligger. Efter I har været ude at handle kan I nemlig bare fortsætte mod syd ad landevejen, som først fører jer til forbundsvej 199 (Bundesstraße 199) mod Niebüll, som tager jer tilbage til motorvejen E 45 på den tyske side af grænsen, hvorfra der kun er en lille halv time til Slesvig med sine spændende seværdigheder. Selvfølgelig kan I også, især hvis der skal handles stort ind, køre direkte igennem til Slesvig fra Danmark og handle i grænsehandlen på tilbagevejen.

Turen fra Fleggaard-butikken i Harreslev til seværdighederne i og omkring Slesvig tager ca. en halv time.

Sådan kører du fra Fleggaard i Harreslev til seværdighederne i Slesvig

Fleggaard-butikkerne i Süderlügum og Aventoft ved grænseovergangene syd for Tønder

Hvis I vil besøge vadehavsregionen eller hvis I bor i den vestlige del af Jylland, så er det nok nemmest at køre til en af Fleggaard-butikkerne der ligger i grænseregionen syd for Tønder. En af fordelene er nok at i undgår trafikale flaskehalse i Flensborg-regionen, især i ferietiden, hvor der til tider kan være kø ved grænseovergangene, når tyskerne bytter senge i de danske sommerhuse, som man siger på tysk.

Besøg Emil-Nolde-Museet og dermed virkestedet af en berømt, men også kontroversiel, sydslesvigsk kunstner

Fleggaards butikker i det vestlige Sydslesvig ligger i landlige områder, som er meget tyndt befolkede. På trods eller netop på grund af dette faktum har en berømt kunstner valgt et idyllisk sted udenfor landsbyen Søbøl (Seebüll) som centrum for sit virke. Kunstneren var Emil Nolde og hans artelier og bosted er i dag et museum, som kunstkendere fra mange lande valfarter til på trods af den meget afsides beliggenhed.

Museet ligger kun ca. 10 minutters kørsel fra grænsebutikkerne i Süderlügum hhv. Aventoft.

Tag en tur på skinnecykel og oplev landskabet fra et helt nyt perspektiv

Hvis I har en smule mere tid, kan I også kigge forbi Læk (Leck), hvor der er mulighed for at køre på skinnecykel på den gamle banestrækning mellem Flensborg og Nibøl. Det er en smuk tur gennem det Sydslesvigske landskab med gode muligheder for en picnic eller et besøg på et af værtshusene undervejs.

Oplev mere kunst og kultur i Nibøl eller kig forbi naturkundskabsmuseet med børnene

I Nibøl (Niebüll) er der mere kunst og kultur at opdage, nemlig på Richard-Haizmann-Museum og på det frisiske museum i byen. Både store og små kan derudover glæde sig til et besøg på naturkundskabsmuseet i Nibøl, hvor der er mulighed for at gå på opdagelse i den lokale natur. Udover selve udstillingen tilbydes der også ekskursioner og rundture, som man dog skal planlægge sammen med udbyderen på forhånd.

Nibøl og Læk ligger ca. en 15 - 20 minutters kørsel fra grænsebutikkerne i Süderlügum hhv. Aventoft.

Seværdigheder og aktiviteter i Nibøl og omegn

Sådan kører du fra Fleggaard i Süderlügum til Nibøl

Udvid jeres indkøbstur til grænsehandlen til en lynferie i Sydslesvig

Sydslesvig er en populær ferieregion med et utrolig bredt udvalg af oplevelser for alle former for interesser. Landsdelen er primært kendt som destination for den klassiske badeferie om sommeren med et hav af strande i både øst og vest. Med ferieøen Sild (Sylt), som ligger ud for den sydslesvigske og sønderjyske vadehavskyst, holder Sydslesvig på tyskernes mest populære feriedestination.

Sydslesvig byder på et stort udvalg af kultur-, familie- og naturoplevelser

Sydslesvigs kulturelle seværdigheder er ofte stadig overset. De allerede nævnte historiske steder med deres spændende historiefortællinger om en konfliktfyldt dansk-tysk historie begynder at rykke længere frem i både lokalbefolkningens og turisters bevidsthed, især efter uddelingen af UNESCOs verdensarvstitel i 2018. Udover dette historie-hotspot er der dog meget andet at opdage. Således byder Sydslesvig på en række historiske byer, hvoraf Frederiksstad nok er den mest populære destination med flere 100.000 besøgende hvert år. Den årlige kunstudstilling NordArt ved Rendsborg tiltrækker ligeledes mange besøgende fra adskillige lande hvert år og Kielerkanalen er en spændende arkitektonisk seværdighed i sig selv, når containerskibene pløjer sig gennem det Sydslesvigske bakkeland. Familier kan glæde sig til flere forlystelsparker, badelande, et stort udvalg af legelande, klatreparker og andre aktiviteter til børn. Samtidig er landsdelen kendt for sine flotte naturområder, hvor af det største helt klart er Vadehavet, som ligeledes er kommet på listen af UNESCO-verdensarvsstederne. Men også de mindre naturområder omkring f.eks. Lyksborg, Gelting, fjorden Slien og grænsen ved Kruså inviterer til udstrakte vandre- eller cykelture.

Andre kultur- og familieoplevelser i Sydslesvig

I Sydslesvig får du flere og bedre ferieoplevelser for pengene

Derudover byder Sydslesvig sammenlignet med Danmark på et betydelig lavere prisniveau, hvilket især kan mærkes, når man skal finde et overnatningssted eller når man skal ud at spise eller på bar om aftenen. Momsen i Tyskland er kun på 7 hhv. 19 procent, alt efter hvilken ydelse det drejer sig om, og det betydelig lavere lønniveau i Tyskland gør, at alt, hvor der er meget personale i spil, er betydelig billigere end i Danmark. Dette omfatter især hotel- og gastronomibranchen - de vigtigste og dyreste byggeklodser i en rigtig spændende feriepakke.

Her kan I overnatte i Sydslesvig, hvis I vælger at udvide jeres tur til Fleggaard til en lille lynferie

Udvalget af spændende overnatningssteder er vokset i Sydslesvig i de seneste år, ikke mindst fordi turismen i og tæt på hjemlandet vokser i takt med, at de klassiske feriedestinationer i mange lande er blevet mere usikker og fordi folk også begynder at have klimaet i baghovedet, når de planlægger deres næste ferie.

Særlige oplevelser for det lidt større overnatningsbudget

For dem, der går efter wellness, god mad og et lidt mere eksklusivt overnatningssted, er Sild den første adresse i landsdelen. Gode hoteller ligger på stribe på ferieøen, hvis tilnavn “de rige og kendtes ø” ikke er helt tilfældig. Ulempen ved øen er, at overfarten til fastlandets seværdigheder er besværlig, fordi der udelukkende er forbindelser med tog, biltog eller færgen via Rømø til fastlandet. Derfor er hotellerne omkring Flensborg, Slesvig og ved Vestkysten et bedre valg, hvis I vil komme lidt rundt i landsdelen.

Den første adresse for dem der går efter god service og kulinariske oplevelser på højt niveau er nok Vitalhotel Alter Meierhof lidt udenfor Flensborg direkte ved Flensborg Fjord. Hotellet har en stjernepræmieret restaurant og en formidabel wellnessafdeling. Derudover er Strandhotel Glücksburg og Hotel Hafen Flensburg ligeledes fine adresser, som kan varmt anbefales til dem der går op i god mad, en fremragende beliggenhed og spændende arkitektur.

I Slesvig er Hotel Waldschlösschen og Hotel Strandleben gode overnatningssteder, som nok er de bedste steder at vælge fra, hvis I er på udkig efter lidt finere overnatningssteder.

Fine hoteller i Sydslesvig

Gode overnatningssteder til en god pris

I Flensborg kan Hotel Alte Post varmt anbefales, som især er kendt for sine designværelser, som opstod i samarbejde med lokale foreninger og virksomheder. Hotel am Fjord ved havnespidsen er derimod et lidt mere enkelt alternativ, som er forholdsvis billig, men som også er kendt for at have forholdsvis små værelser. På vestkysten i badebyen Sankt Peter Ording er Beach Motel et spændende sted, hvis man går på i surferstyle, dog på et lidt højere niveau. I Rendsborg er Hotel 1690 Designhotel og Onno Hotel by Norman et godt tip. Prisbevidste familier bør kigge på Ostseeresort Damp, som ligger en lille times kørsel fra Flensborg direkte ved Østersøen. Resorten byder på klassiske hotelværelser, men også ferielejligheder og små sommerhuse. Derudover er der et forlystelsesbad og et hav af spændende tilbud til børn og unge.

Gode hoteller for prisbevidste rejsende i Sydslesvig

Til backpackere, rejsegrupper og alle andre, der rejser på et stramt budget

Hostels er noget, der er mest udbredt i storbyerne. Heldigvis er Flensborg tæt på at runde de 100.000 indbyggere, hvilket måske har været med til, at der nu er to anbefalelsesværdige hostels i byen. Seemannsheim ligger direkte ved havnen i en historisk bygning med en yderst maritim atmosfære. Flensbed Hostel ligger dermed tæt på banegården og er måske lidt mere enkelt indrettet. Et alternativ, især, men ikke udelukkende for grupper, er de tyske vandrehjem i Sydslesvig. De er alle sammen med på Oplev Sydslesvig og stort set alle lidt større byer byder på et vandrehjem, der drives af det tyske vandrehjemsforbund (Deutsches Jugendherbergswerk).

Det danske mindretal i Sydslesvig har selv fem overnatningssteder, som ligeledes er repræsenterer på Oplev Sydslesvig. Disse tager udelukkende imod grupper og har den fordel, at personalet taler dansk. Derudover er de især populære blandt danske lejrskolegrupper og foreninger, fordi der er gode muligheder for at opleve mindretallet, blandingen af dansk og tysk sprog og kultur i mindretalshverdagen og at komme i kontakt med mennesker fra mindretallet. Derudover har personalet stor viden og erfaring med at tilrettelægge programmer til jeres ophold, samtidig med, at hele kommunikationen kan foregå på dansk.

Overnatningssteder til lejrskoler, backbackere, grupper og dem der har et stramt rejsebudget

Her kan I få hjælp, hvis I har spørgsmål til jeres næste besøg i grænselandet

Oplev Sydslesvig er en kultur- og turismeportal for Sydslesvig, der i 2019 blev søsat af det danske mindretal i Sydslesvig. Portalen indeholder et stort udvalg af turisme- og kulturtilbud i hele Sydslesvig. Ikke alle tilbud er nødvendigvis repræsenteret på portalen, men der kommer flere og flere til.

Hvis I har brug for hjælp med jeres rejseplanlægning eller har almene spørgsmål til jeres kommende besøg, er der forskellige steder I kan tage kontakt til:

Kontakt til turistkontoret Flensburger Förde i Flensborg

Turistselskabet Flensburger Förde er den lokale turismeorganisation for området omkring Flensborg syd for Flensborg Fjord. Personalet kan derfor også hjælpe jer videre, hvis I har spørgsmål til f.eks. nabobyen Lyksborg (Glücksburg) og Lyksborg Slot. Kontaktmulighederne finder i på turistkontorets hjemmeside. Personalet er som udgangspunkt tysktalende, men der er dansktalende medarbejdere på kontoret.

Her finder I turistkontoret i Flensborg

Kontakt til turistkontoret Ostseefjord Schlei i Slesvig

Turistselskabet Ostseefjord Schlei er den lokale turismeorganisation for hele området omkring fjorden Slien. Personalet kan derfor ikke kun hjælpe jer videre med tips og gode råd indenfor overnatning, seværdigheder og aktiviteter i selve Slesvig, men også med henblik på andre spændende byer i området som f.eks. Kappel med sine smukke, historiske fiskerkvarterer eller Arnis, som også bliver betegnet som Tysklands mindste by. Kontaktdata til turismekontoret finder I på turistselskabets hjemmeside. Her kan i sende en mail via formularen på siden. Hvis I vil ringe til dem, så er det fulde telefonnummer med områdenummer for Slesvig +49 421 53 45 (på hjemmesiden oplyses kun de sidste fire cifre for lokalnummeret). Kommunikationen foregår som udgangspunkt på tysk eller engelsk, men det er altid værd at spørge, om der er en dansktalende medarbejder på stedet.

Her finder I turistkontoret i Slesvig

Kontakt til Oplev Sydslesvig i Flensborg

Kontaktmulighederne til alle udbydere, der er repræsenteret på Oplev Sydslesvig, er oplyst på de enkelte tilbudssider. I forhold til booking eller spørgsmål til enkelte ydelser er det ofte mest hensigtsmæssigt at skrive eller ringe direkte til udbyderne.

Hvis I har spørgsmål til tilbud, der relaterer til det danske mindretal, er I velkommen til at kontakte os direkte. Det samme gælder generelle spørgsmål, rejsetips og hvis I ellers ikke kan finde de svar, I har brug for.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse