Tag på kør selv ferie i Sydslesvig i Nordtyskland

Du er her

Kom ud til alle kroge i grænselandet på egne hjul

Kør selv ferien er et godt og klimavenligt alternativ til flyrejser til fjerne lande. Her kan du få at vide, hvad du kan opleve i Sydslesvig i Nordtyskland og hvordan du bedst planlægger rejsen, når du skal rundt i egen bil.

For mange er en rigtig ferie forbundet med en flyrejse. Det gælder ofte om at komme rigtig langt væk til et sted hvor solen skinner, hvor man kan slappe af under palmetræer og det må selvfølgelig også gerne være et land med et forholdsvis lavt prisniveau, sådan at ferien på trods af den lange flyrejse ikke bliver for dyr. Ulempen er, at man går glip af mange spændende rejsedestinationer, som man ikke kan nå ud til med fly, og man får slet ikke fornemmelse for, hvad der ligger af smukke steder mellem lufthavnene. Derudover begynder flyrejserne at få en mere og mere bitter bismag i tider, hvor klimaforandringerne presser på og hvor man i medierne bliver konfronteret med flere og flere advarsler om, at flyrejser på trods af det forholdsvis lille brændstofforbrug per rejsende og kilometer er overproportionalt skadelige for miljøet.

Kør selv ferie er et godt og spændende alternativ til dyre og klimaskadelige flyrejser

Et alternativ er at tage på en klassisk kør selv ferie. Især i et lille land som Danmark behøver man ikke at køre langt, før man når til udlandet. Og med broerne i dag er man selv fra hovedstadsområdet i Tyskland indenfor godt og vel 3 timer. 

Kør selv ferien har især store fordele i landlige områder, hvor det er svært at komme rundt med offentlig transport. Mens man i storbyerne verden rundt som regel kan hoppe på et s-tog eller en metro, kan smukke landskaber med spændende historiske seværdigheder som regel kun opleves på busrejser eller, hvis man vil være helt uafhængig, i egen bil. Og selv hvis man booker en lejebil på lufthavnen på rejsedestinationen, skal man især fra lufthavnene i de helt store byer regne med en lang og besværlig køretur ud af byen, inden man når ud til sit egentlige rejsemål i baglandet.

Kør selv ferie er et godt alternativ til klimaskadelige flyrejser

Kør selv ferie er et godt alternativ til klimaskadelige flyrejser. Foto: colourbox.com

Tag på kør selv ferie i Sydslesvig i Nordtyskland

Sydslesvig er den nordlige landsdel i Tysklands nordligste delstat Slesvig-Holsten. Området er på grund af sin beliggenhed langt fra de store metropoler et af de rejsemål, som man bedst kan opleve på en kør selv ferie. Landsdelen begrænses af grænsen mellem Danmark og Tyskland i nord og floden Ejderen (Eider) og Kielerkanalen i syd. Området byder på en masse spændende historiske seværdigheder og da landsdelen før i tiden har været en del af Danmark, vidner mange historiske steder om vigtige begivenheder i Danmarkshistorien. Eksempler er f.eks. UNESCO verdensarvsstedet Danevirke og Vikingemuseet Hedeby (Haithabu) og Gottorp Slot med sine ud over delstatens grænser kendte udstillinger indenfor arkæologi og kunst og kulturhistorie. Derudover byder Sydslesvig med det smukke holstenske bakkeland og det flade, vide marskland på et smukt landskab, der bestemt ikke gør det kedeligt at gå på opdagelse i området med egen bil. Især kysterne inviterer til mange spændende stop undervejs, enten for at tilbringe et par timer på en af de smukke strande, gå tur i vadehavet eller for at besøge et af de mange naturcentre, der informerer om dyre- og plantelivet i regionen.

Nogle af de mest populære kulturelle seværdigheder i Sydslesvig

Sydslesvigs største by Flensborg er porten til Sydslesvig

Hvis I beslutter jer for at tage på kør selv ferie til Sydslesvig, er det en god idé at starte i Sydslesvigs indforståede hovedby Flensborg. Turen tager omkring 3 timer fra Ålborg hhv. København uden pauser. Flensborg er et godt sted at starte, fordi der er en god turistisk infrastruktur og fordi der på turistkontoret ofte kan træffes dansktalende medarbejdere, hvis I her vil samle inspiration til jeres videre rejse. Derudover byder byen på en masse spændende seværdigheder i sig selv som f.eks. søfartsmuseet, som fortæller om Flensborgs maritime historie som dansk handels- og romby. Derudover er der gode shopping-muligheder og et stort udvalg af barer, caféer og restauranter. Meget af Flensborgs historiske flair, som f.eks. de berømte historiske indergårde, kan enten opleves på egen hånd eller på en af byens guidede byture med dansktalende guide.

Spændende seværdigheder og aktiviteter i Flensborg

Flensborg byder på mange danske kulturtilbud. På Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig kan i få inspiration til jeres kør selv ferie

Mange af hovedorganisationerne af det danske mindretal i Sydslesvig har deres hovedsæde i Flensborg. Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er en af disse hovedorganisationer og et besøg værd, hvis I vil informere jer om, hvad I kan opleve i området. Biblioteket råder over en stor samling af bøger og andre materialer om regionen og udover at I kan få tips til seværdigheder, cykelruter og lignende, er der her mulighed for at gå på opdagelse i grænselandets særlige kultur og historie, som er præget af et overlap mellem Danmark og Tyskland. Biblioteket er en del af det danske bibliotekssystem, men på grund af beliggenheden i Tyskland en forening efter tysk lov. Dvs. at I kan oprettes som låner og låne materialet under opholdet. Men I skal lige forbi biblioteket på vejen hjem, for at aflevere det I har lånt. Den største del af bibliotekets materiale er på dansk.

Spændende arrangementer på dansk i Flensborghus og på biblioteket. En god mulighed for at falde i snak med de lokale.

Hvis I opholder jer i Flensborg-området i flere dage, er det derudover en god idé at kigge på Oplev Sydslesvigsbibliotekets og Sydslesvigsk Forenings arrangementskalendere, da der ofte er spændende arrangementer og koncerter, som tilrettelægges af det danske mindretal. Ved besøg af disse er det også muligt falde i snak med de dansksindede i Flensborg og få et unikt indblik i deres tværkulturelle dagligdag, som er præget af at pendle mellem dansk og tysk sprog og kultur.

Aktiviteter i Flensborg på dansk tilrettelagt af det danske mindretal

Tag til Slesvig og besøg UNESCO verdensarvsstederne Danevirke og Hedeby eller besøg museerne på Gottorp Slot

Efter jeres smut til Flensborg starter jeres egentlige kør selv ferie og det kommer til at kræve nogle hyggelige køreture gennem landskabet, for at komme ud til de spænende seværdigheder i området. Turen kunne f.eks. gå til Slesvig, som ligger ved fjorden Slien (Schlei). Her ligger som nævnt Sydslesvigs store highlights: UNESCO verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby. Hvis I interesserer for kunst, kulturhistorie og arkæologi, skal i også et smut forbi Gottorp Slot, som især er kendt for moseligene og den Gottorpske Globus, som har ryg for at være historiens første planetarie. Fra Slesvig er der heller ikke langt til købmandsstaden Egernførde og den hyggelige fiskerby Kappel. Begge byer har smukke historiske fiskerkvarterer, som inviterer til hyggelige gåture gennem byerne. Og i området er der altid en smuk strand i nærheden, hvor man kan slappe af og nyde solen og vandet.

Seværdigheder og aktiviteter i Slesvig og omegn

Kør til Vestkysten og besøg Nordfrislands hovedby Husum, hollænderbyen Frederiksstad og naturcentret Multimar i Tønning

Når I tager over til vestkysten er der især tre byer, I ikke må gå glip af. Nordfrislands hovedby Husum er en hyggelig indkøbsby, der ligger ved vadehavskysten. Den berømte tyske forfatter Theodor Storm er født i Husum og i Theodor-Storm-Museet kan i gå på opdagelse i hans liv og virke. En anden spændende seværdighed er Julehuset (Weihnachtshaus), hvor man i udstillingen året rundt kan opleve forskellige juletraditioner og -dekorationer. Hvis i kører lidt længere sydpå kommer i på et tidspunkt til hollænderbyen Frederiksstad (Friedrichstadt), som er en historisk by, som er opført i hollandsk stil med kanaler, broer og de for Nederlandene typiske, historiske facader. Byen opleves bedst til fods, hvor man kan fortabe sig i de mange hyggelige gyder, eller på en lille bådtur på kanalerne. Sidst men ikke mindst er det også værd at tage et smut forbi Tønning (Tönning), som ud over en smuk, historisk havnefront med vadehavsinformationscentret Multimar byder på en spændende, interaktiv udstilling om alt hvad der har med UNESCO verdensarven Vadehavet at gøre.

Seværdigheder og aktiviteter på vestkysten omkring Husum, Frederiksstad og Tønning

I Sankt Peter-Ording kan i bogstaveligt tage kør selv ferien hele vejen til stranden

Hvis I vil give jeres kør selv ferie et helt særligt twist, kommer i næsten ikke udenom to smukke naturoplevelser. Sankt Peter-Ording på halvøen Ejdersted (Eiderstedt) er kendt for sin 12 km lange og delvis flere km bredde kæmpe sandstrand. Mod et gebyr er det tilladt at køre direkte ud på stranden, og selvom det ikke er tilladt at overnatte på stranden, må i gerne tage campingvognen med på stranden henover dagen. Det anbefales, at man tager overnatningsforbuddet alvorligt, da bøder uddeles med tysk grundighed. Stranden er desuden kendt for flere store events, der finder sted hvert år, som f.eks mesterskaberne i kitesurfing og windsurfing, dragefestivalen og piratdagene. Udover at kigge på arrangementskalenderen på Oplev Sydslesvig kan I også tage en smut forbi byens arrangementskalender, som I finder du på denne hjemmeside (på tysk). 

Indtryk fra stranden i St. Peter-Ording

Tag din egen bil med på biltoget til vadehavsøen Sild

En andet highligt for rejsende på egne hjul er et besøg på ferieøen Sild i Vadehavet. Der er kun to muligheder for at få bilen med over på øen: En færgeforbindelse mellem Rømø i Danmark og byen List på Silds nordlige spids og biltogsforbindelsen mellem Nibøl (Nibüll) på fastlandet og øens hovedby Vesterland (Westerland). Fra eksempelvis Flensborg tager det ca. en time at køre til biltogsterminalen i Nibøl. Her kører man så selv bilen på biltoget. Det drejer sig om åbne transportvogne og man bliver siddende i bilen under overfarten. I kan altså nyde en dejlig togtur i jeres egen bil med udsigt over vadehavet, mens toget kører over dæmningen til øen. Sild er en af de mest populære feriedestinationer i Tyskland og kendt som værende de riges og kendtes ynglingsø. Øen byder derfor på en god turistisk infrastruktur, fremragende shopping-muligheder og et spændende natteliv. Samtidig er øen kendt for sin smukke natur med vadehavslandskabet på østsiden og det åbne Vesterhav med sine klitlandskaber og den over 40 km lange sandstrand på vestsiden. Øens længde sikrer, at man på trods af de mange turister altid vil kunne finde et fredeligt hjørne i naturen, hvor man kan være for sig selv.

I øvrigt er det også muligt at parkere bilen på en af de store pendlerparkeringspladser på fastlandet og tage passagertoget til øen. Dette er især en god idé, hvis I kun vil tilbringe en enkelt dag på øen eller hvis I vil spare på udgifterne for at få bilen med over. Der er gode busforbindelser og også flere udbydere, der udlejer cykler, på øen.

Sild er blandt andet kendt for sine kulinariske oplevelser

Besøg vadehavsøerne Før og Amrum og tag jeres egen bil med over på bilfærgen

Hvis I foretrækker en lidt mere traditionel oplevelse af Nordfrisland, kan det være værd at tage et smut over på øerne Amrum og Før (Föhr). Begge øer er mere oprindelige og traditionelle i deres præg og især Amrum byder på en enestående naturoplevelse, som er præget af en stor, ensom strand og et lille, hyggeligt og traditionelt øsamfund. Der er færgeforbindelser med bilfærge fra havnen i Dagebøl (Dagebüll) syd for Husum og overfarten tager ca. en time til Før og to timer til Amrum. Også her gælder, at i kan lade bilen stå på fastlandet, hvis i bare vil være der en dag eller hvis i vil spare pengene for overfarten.

Indtryk fra stranden på Amrum

Børneprogrammet til jeres kør selv ferie: Tag til forlystelsesparken i Tolk, dyreparken i Gettorp eller kom ud at klatre i skoven

Hvis I er af sted med hele familien, bliver kør selv ferien kun en god oplevelse for alle, hvis der også står børneaktiviteter på programmet. Et highlight for især mindre børn under 12-14 år er forlystelsesparken Tolk Schau i Tolk i nærheden af Slesvig, som udover et stort udvalg af forlystelser byder på hyggelige familieaktiviteter som minigolf, en eventyr- og dinosaurpark og grillhytter, som man kan booke i forvejen. Derudover er et besøg i dyreparken i Gettorp (Gettorf) ved Egernførde og i Barfodparken (Barfusspark) i Svagetorp (Schwackendorf) ved Kappel et besøg værd. For dem, der er på udkig efter en speciel naturoplevelse med lidt nervepirren, er klatreparken i Altenhof ved Egernførde måske et spændende tilbud. I Læk kan man derudover hoppe på en skinnecykel og opleve landskabet set fra den gamle togstrækning mellem Flensborg og Nibøl med nogle hyggelige picnic-stop undervejs.

Aktiviteter til hele familien i Sydslesvig

Alternativer til gråvejrsdage: Tag på badeland eller i svømmehal

Især når det berygtede sydslesvigske gråvejr truer med at putte en stopper for strandbesøgene eller andre udendørsaktiviter, plejer et besøg i badelandet at være et godt alternativ. I både Sankt Peter Ording med Dünentherme og i Vesterland på øen Sild med Sylter Welle er der to forholdsvis store badelande, som med forskellige rutsjer og andre vandattraktioner retter op på en hver regnvejrsdag under jeres kør selv ferie. Derudover er der et mindre badeland i Ostseeresort Damp i nærheden af Kappel på østkysten, hvor der derudover også er andre aktiviteter til børn, som f.eks et legeland og en klatrehal. Flensborg og nabobyen Lyksborg (Glücksburg) råder derudover også over to forholdsvis store svømmehaller, med lidt mindre, men stadig fine badelandselementer. Alle nævnte eksempler råder over fine wellness-afdelinger, hvis I som forældre skulle have brug for at slappe lidt af, mens børnene hygger sig i badelandet.

Forlystelsesbade i Sydslesvig

På kør selv ferie kan det være en god idé at bo på forskellige hoteller eller vandrehjem

Når I er på kør selv ferie, kan det være en god idé ikke at booke sig ind det samme sted under hele opholdet. For ikke at flytte fra et overnatningssted til det næste for ofte, kunne det f.eks. være en idé at bo på østkysten den første del af ferien, hvorefter man flytter til et andet overnatningssted ved vestkysten den anden del af ferien. I Flensborg er der i de seneste år kommet nogle flotte, nye hoteller, som f.eks. det femstjernede Alter Meierhof lidt udenfor byen og den arkitektoniske perle Hotel Hafen Flensburg på havnen lidt udenfor den historiske midtby. For familier, der er på udkig efter et lidt billigere overnatningssted med en masse aktivitetstilbud til børn, er det allerede nævnte Ostseeresort Damp lidt udenfor Kappel et godt bud. På Vestkysten i turistbyerne Sankt Peter Ording, på øerne og til dels også i Husum er der et stort udvalg af hoteller til en hver smag og behag, som i hurtig kan finde frem til, ved at bruge filteret og søgningen på denne internetportal.

Hoteller i Sydslesvig

Vandrehjem og hostels kan være et godt alternativ for prisbevidste familier og enkeltrejsende på kør selv ferie

For prisbevidste familier og enkeltrejsende kan vandrehjemmene fra det tyske vandrehjemsforbund (Deutsches Jugendherbergswerk) og de to privatejede vandrehjem Flensbed Hostel & Boardinghouse og Sømandshjemmet (Seemannsheim) i Flensborg være et godt alternativ. De i alt 16 vandrehjem fra vandrehjemsforbundet er jævnt fordelt henover spændende byer og steder i landsdelen og på øerne og mange af dem er efterhånden indrettet til at tage imod enkeltrejsende og familier, som delvis kan glæde sig over særlige familieværelser eller separate lejligheder.

Hostels og vandrehjem i Sydslesvig

Sådan rejser du til Sydslesvig i egen bil

De fleste kender nok turen til Tyskland fra turene til grænsebutikkerne lige syd for den tyske grænse eller fra ferierejser til Tyskland og andre destinationer i Europa. En kør selv ferie til Sydslesvig har den fordel, at turen fra de fleste byer i Danmark er forholdsvis kort. For de fleste danskere vil turen til grænsen føre langs motorvejen E45 og de fleste vil derfor nok starte deres rundrejse i Sydslesvig i Flensborg. Fra Flensborg kan man enten fortsætte på motorvejen, hvorefter man infenfor en halv time til 45 minutter kommer forbi Slesvig med sine historiske seværdigheder og byen Rendsborg, som ligger på grænsen fra landsdelen Sydslesvig til den sydlige del af delstaten Slesvig-Holsten. Alle andre destinationer i landsdelen kan nås via veludbyggede landeveje indenfor ca. en time. For at give jer et overblik over rejsetiderne har vi nedenfor lavet to oversigter til jer, hvor i kan se rejsetiderne til Flensborg fra forskellige byer i Danmark samt rejsetider mellem vigtige byer i Sydslesvig.

 

Rejsetider fra forskellige byer i Danmark til Flensborg i egen bil

 

København

Århus

Odense

Ålborg

Esbjerg

Fredericia

Flensborg 3,5 timer 2 timer 2 timer 3,5 timer 2 timer 1,5 timer

 

 

Rejsetider mellem vigtige byer i Sydslesvig i egen bil

 

Flensborg

Slesvig Kappel Rendsborg Egernførde Husum Tønning Nibøl
Flensborg   35 min 50 min 50 min 55 min 45 min 70 min 50 min
Slesvig 35 min   40 min 30 min 35 min 45 min 60 min 65 min
Kappel 50 min 40 min   60 min 40 min 65 min 90 min 90 min
Rendsborg 50 min 30 min 60 min   30 min 60 min 65 min 80 min
Egernførde 55 min 35 min 40 min 30 min   65 min 80 min 90 min
Husum 45 min 45 min 65 min 60 min 65 min   30 min 45 min
Tønning 70 min 60 min 90 min 65 min 80 min 30 min   70 min
Nibøl 50 min 65 min 90 min 80 min 90 min 45 min 70 min  

 

 

Sydslesvig på Google Maps

 

 

Har du spørgsmål til din rejseplanlægning? Her kan du få hjælp!

Hvis I har spørgsmål til planlægningen af jeres kør selv ferie eller har brug for flere tips til seværdigheder, oplevelser og booking så er der flere steder, hvor I kan få hjælp. Et godt sted at starte er overnatningsstederne, hvor personalet som regel har en stor viden omkring, hvad der foregår i lokalområdet. Hvis I har brug for overordnede rejsetips, så er i selvfølgelig også velkommen til at kontakte Oplev Sydslesvig.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse