Tag til Sydslesvig i Nordtyskland med DSB Udland

Du er her

Bliv kørt og nyd udsigten

Skån klimaet og tag toget til Sydslesvig i Nordtyskland. Her forklarer vi, hvordan I rejser til området og hvilke oplevelser I kan glæde jer til syd for grænsen.

Transporten er altid den første og vigtigste del af en rejse. Og når rejsen foregår indenfor Danmarks eller Europas grænser, vil de fleste nok være hurtige til at planlægge turen i egen bil eller med fly. I tider, hvor klimaforandringerne dominerer nyhedsoverskrifterne, er det dog værd at kigge på, om man ikke kan nå sit rejsemål med tog. Togrejser har, udover at være en af de mere miljøvenlige transportformer, en hel del andre fordele. Man undgår bl.a. de negative aspekter, der er forbundet med trafikforholdene på overfyldte veje, og man er ikke nødtvunget til at sidde stille i en trang bil under rejsen. Derudover kan det især for grupper og familier være en social oplevelse at være sammen i en togkupé, hvor man kan sidde overfor hinanden og hygge, mens landskabet stryger forbi vinduet. Og der er ingen, der sidder med sorteper og skal agere chauffør for resten af gruppen eller familien og dermed give afkald på en kølig øl under rejsen, mens udsigten kan nydes fra en vinduesplads.

Rejs til Sydslesvig i Nordtyskland med DSB Udland

Et oplagt rejsemål, som fint kan nås med tog fra Danmark er Sydslesvig, som omfatter den nordlige landsdel i Tysklands nordligste delstat Slesvig-Holsten. Området begrænses af grænsen mellem Danmark og Tyskland i nord og floden Ejderen (Eider) og Kielerkanalen i syd. Sydslesvig ligger således i den tyske del af den jyske halvø mellem Østersøen og Vadehavet. Udover at være kendt for sine grænsekiosker i Flensborg og andre byer syd for grænsen, byder Sydslesvig faktisk på et stort udvalg af aktiviteter og seværdigheder indenfor kultur, historie, naturoplevelser og alt, hvad der har med en klassisk badeferie at gøre. Populære seværdigheder er blandt andet UNESCO verdensarvsstederne Danevirke og Vikingemuseet Hedeby og museerne på Gottorp Slot, men også de mange små museer og kunstudstillinger rundt omkring i landsdelen. Der er også et stort udvalg af naturcentre, hvor især børn kan opleve plante- og dyrelivet på kysterne ved selvsyn.

Populære aktiviteter og seværdigheder i Sydslesvig

Især i kystegnene er der en bred vifte af spændende hoteller, hvor af mange har enestående wellness-tilbud. Hvis I er en børnefamilie eller du som lærer skal afsted med en lejrskole, kan I derudover glæde jer til forskellige børnehoteller, 17 vandrehjem og hostels og andre gruppeovernatningssteder, som delvis bliver drevet af det danske mindretal i Sydslesvig. På grund af det lavere prisniveau i Tyskland kan I samtidig glæde jer over, at I på en rejse til Sydslesvig for flere rejseoplevelser for pengene, end I ville få i Danmark og mange andre lande i Europa

Spændende overnatningssteder i Sydslesvig

Tag toget til spændende områder i Sydslesvig

Hvis I skulle overveje at tage toget på jeres næste rejse, så er DSB Udland det rigtige sted at starte. DSB Udland tilbyder gode togforbindelser til Nordtyskland fra Danmark af. Der er to nord-syd-gående hovedbaner i Sydslesvig: Jernbanen mellem Padborg og Hamborg ved østkysten og marskbanen mellem Tønder og Hamborg på vestkysten. DSB Udland kører med danske InterCity-tog hele vejen til Flensborg syd for grænsen hver anden time fra blandt andet Fredericia. Herfra er der gode forbindelser videre til Slesvig (Schleswig) og Rendsborg (Rendsburg) i Sydslesvig og hele vejen videre mod Hamborg.

Tog i Sydslesvig i Nord-Tyskland

Her kan du se toglinjerne og de forskellige stationsbyer i Sydslesvig. Foto: nah.sh

På vestkysten er der forbindelser fra Esbjerg til Nibøl (Nibüll) hver anden time og delvis én gang i timen i dagtimerne. Fra Nibøl kan man komme videre mod Husum og atter hele vejen mod Hamborg i sydgående retning og til øen Sild (Sylt) i Vadehavet mod vest. Derudover er der en bane med regionaltog mellem Flensborg og Egernførde (Eckernförde) og videre mod Kiel henover halvøen Angel på østkysten, en tværbane mellem de to hovedbaner mellem Husum og Jydbæk (Jübeck) ved Slesvig og en togstrækning mellem Husum og færgehavnen Dagebøl (Dagebüll), hvorfra man kan skifte til færgerne til øerne Før (Föhr) og Amrum.

Rejsetider med tog fra forskellige byer i Danmark til forskellige destinationer i Sydslesvig

 
Flensborg
Slesvig
Rendsborg
Nibøl
Husum
Vesterland på Sild
København 4:07 4:37 4:56 5:51 5:25 07:02
Aarhus 2:41 3:11 3:42 3:57 4:01 04:41
Odense 1:54 2:24 2:43 3:13 3:12 4:52
Ålborg 4:21 4:51 5:10 5:54 5:39 7:08
Esbjerg 1:42 2:12 2:31 1:53 3:22 3:07
Fredericia 1:21 1:51 2:10 2:27 2:39 3:21

I kan planlægge jeres rejse selv på DSB Udlands hjemmeside

Hvis I selv vil planlægge jeres rejse på nettet, tilbyder DSB Udland en særskilt indtastningsformular til udlandsrejser. Denne finder i ved at følge dette link. Rejseplanen.dk og søgeformularen på startsiden af dsb.dk anbefaler vi ikke at bruge, da der her kun vises enkelte stationer i Tyskland, som serviceres af DSBs og andre danske operatørers tog (f.eks. Flensborg og Nibøl). DSB Udlands søgeformular viser derudover prisen for de fleste forbindelser og der er som regel også mulighed for direkte at booke en billet. Derudover vises der i toppen af siden et telefonnummer, hvor I kan ringe ind og få hjælp, hvis I ikke kan komme videre online.

Togbilletter kan ofte bestilles online på DSB-udlands hjemmeside

Togbilletter til Sydslesvig i Tyskland kan ofte bookes online på DSB Udlands hjemmeside. Foto: Oplev Sydslesvig

Deutsche Bahns hjemmeside kan være et spændende alternativ til DSB Udland til rejseplanlægningen

Det også værd at kigge på Deutsche Bahns hjemmeside. Forbindelserne der vises er de samme som hos DSB Udland, men blandt Sydslesvigere er det meget udbredt at indtaste den ønskede forbindelse både på DSBs og Deutsche Bahns hjemmeside og sammenligne priserne. Ikke sjældent har det ene selskab et mere fordelagtigt tilbud end det andet. Også på Deutsche Bahns hjemmeside kan du booke og betale din billet online med blandt andet kreditkort eller PayPal. Dette link tager dig direkte til Deutsche Bahns hjemmeside, som i øvrigt også er på dansk.

Togbilletter til Sydslesvig kan ofte være billigere på Deutsche Bahns danske hjemmeside end hvis i booker hos DSB Udland

Togbilletter til Sydslesvig i Tyskland kan ofte være billiger på Deutsche Bahns danske hjemmeside end hvis I booker hos DSB Udland. Foto: Oplev Sydslesvig

Skån klassekassen på jeres lejrskole og få en frirejse til grænsen med DSB Udland

Hvis du er lærer og du skal på lejrskole med din skoleklasse, er det en helt klar fordel at tage toget. Med DSB Skolerejser kan i nemlig rejse gratis indenfor Danmark, hvilket betyder, at jeres rejse kan blive betydelig billigere, end hvis i rejser med en lejet bus hele vejen til Tyskland. I kommer gratis hele vejen til grænsebanegårdene i Padborg eller Tønder og skal først derfra enten betale for den videre togrejse eller organisere egen bustransport til jeres endelige rejsedestination. Hvis i planlægger at overnatte på en af lejrskolerne i Sydslesvig, som drives af det danske mindretal i Sydslesvig, så er der givetvis mulighed for at få tilskud til bustransporten fra mindretallet. Flere informationer kan I få ved at kontakte det respektive overnatningssted, som i interesserer jer for. Kontaktdata finder I på overnatningsstedernes portalsider, som I finder I nedestående liste.

Det danske mindretals overnatningssteder i Sydslesvig

Det kan I opleve i Sydslesvig

Flensborg er porten til Sydslesvig og meget i byen vidner om områdets danske fortid

Stationerne i Sydslesvig, som i kan nå i tog med DSB Udland, ligger som regel i de større byer i landsdelen, hvor I samtidig også finder de mest spændende seværdigheder i området. Flensborg, som endda serviceres af danske InterCity-tog fra DSB, er kendt for sine smukke historiske indergårde, sine gode shopping-muligheder og sin spændende historie som dansk handels- og romby, som f.eks. kan opleves på søfartsmuseet (Schiffahrtsmuseum) ved havnen. Derudover byder byen på en god turistisk infrastruktur og turismekontoret i byen tilbyder blandt andet byrundvisninger med dansktalende guides.

Seværdigheder og aktiviteter i Flensborg

Mød det danske mindretal og oplev overlappet mellem dansk og tysk kultur i regionen

Derudover har de fleste organisationer fra det danske mindretal i Sydslesvig deres hovedsæde i byen. Især Flensborghus og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig tilbyder koncerter og andre arrangementer på dansk. Her har I mulighed for at opleve mindretallet og den helt særlige kultur i grænselandet, som er præget af tosprogethed og det at skifte mellem dansk og tysk kultur i dagligdagen. Biblioteket har derudover med den Slesvigske Samling et stort udvalg af bøger og andre materialer og stedet er definitivt et besøg værd, hvis I vil dykke ned i landsdelens historie. Her tilbydes der også foredrag om regionens historie, som I kan booke på forhånd, hvis i kommer med en gruppe eller lejrskole.

Muligheder for at opleve det danske mindretal og kulturen i grænselandet

Must-see i Slesvig: UNESCO verdensarvstederne Danevirke & Hedeby og museerne på Gottorp Slot

En lille halv time med toget længere sydpå venter byen Slesvig med sine historiske seværdigheder, som er kendt langt udover landsdelens og delstatens grænser. Vikingemuseet Hedeby og Danevirke blev i 2018 kåret til UNESCO verdensarv og giver et enestående indblik i menneskernes liv og virke i vikingetiden og hvordan den jyske halvø blev beskyttet gennem et enestående voldanlæg, som i dag danner det største fortidsminde i Nordeuropa. Derudover kan i på museerne på Gottorp Slot opleve 80.000 år af menneskets historie i regionen, heriblandt nogle af Danmarkshistoriens vigtigste fund fra jernalderen, de berømte moselig og spændende kunstværker og kulturhistoriske skatte fra de sidste århundreder.

Toglinjen fra Flensborg til Egernførde og videre mod Kiel fører jer igennem det smukke, bakkede landskab i Angel (Angeln) og ud til købmandsstaden Egernførde med sit smukke, historiske fiskerkvarter og den hyggelige gågade i bymidten. Byen er derudover kendt for sine store strande og den smukke natur i baglandet.

Seværdigheder og aktiviteter i Slesvig og Egernførde

Husum: Nordfrislands hovedby og porten til Vadehavet

På vestkysten er det værd at tage et smut forbi Husum, som ligger direkte ved vadehavskysten. Byen er kendt som fødeby af den berømte tyske digter Theodor Storm, hvis liv og virke kan opleves på Theodor-Storm-Museet. Derudover er byen ligeledes en hyggelig indkøbsby med gode shopping-muligheder og den kan på mange måder betragtes som porten til Vadehavet, da der er mange muligheder for at informere sig om naturoplevelser i kystregionen. En anden sjov seværdighed er julehuset (Weihnachtshaus), hvor man kan opleve forskellige juletraditioner året rundt og givetvis kan samle inspiration til sin egen kommende julefest.

Frederiksstad: En ægte hollænderby i den nordfrisiske provins

Kun små ti minutter med toget syd for Husum ligger hollænderbyen Frederiksstad (Friedrichstadt), som er opført efter hollandsk forbillede med kanaler, broer og de for Holland typiske historiske facader. Byen inviterer til hyggelige gåture igennem de historiske gyder eller en bådtur på kanalerne. Hvis i fortsætter med toget sydpå, når i efter et lille kvarter til byen Tønning, som ligeledes har en smuk historisk havnefront, men som især er kendt for sit store naturcenter Multimar med en flot, interaktiv udstilling om naturen i Vadehavet.

Oplevelser i Husum, Frederiksstad og omegn

I Sydslesvig kan i tage toget gennem Vadehavet til Tysklands mest populære vadehavsø

Derudover byder især Sankt Peter-Ording på halvøen Ejdersted (Eiderstedt) og øen Sild (Sylt) med deres lange strande på smukke naturoplevelser og gode shopping-muligheder. Begge steder har rimelig store badelande, hvilket især familier får glæde af, hvis solen en dag ikke skulle skinne. Især Sild har ryg for at være en af de mest populære rejsedestinationer i Tyskland, hvilket indebærer, at øen ud over et stort udvalg af gode hoteller og ferielejligheder også byder på et spændende natteliv. Der kører faktisk tog henover dæmningen hele vejen til øens hovedstad Vesterland og man kan sagtens gå hele vejen til byens hovedstrand og indkøbsgaden til fods fra banegården. Hvis I vil lidt rundt på øen, er der heller ikke behov for egen bil, da der er gode busforbindelser på øen.

På Amrum og Før går tiden stadig lidt langsommere end på fastlandet

Hvis I skulle foretrække nogle lidt mere traditionelle ø-samfund, hvor livet på trods af forholdsvis mange turister går lidt langsommere, så kan det anbefales at i besøger øerne Før og Amrum. Færgehavnen i Dagebøl (Dagebüll) har en egen togstation og i Tyskland er det meget udbredt at tage toget fra alle mulige steder i Tyskland til færgehavnen i Dagebøl, hvorefter der skiftes til færgen ud til øerne.

Oplevelser ved Vadehavet og på øerne

Her kan du overnatte i Sydslesvig

Overnatning på hotel: Du kan vælge mellem afslappende wellness-ferie eller masser af aktiviteter til børnefamilier

Hvis du beslutter dig for at rejse til Sydslesvig med DSB Udland, kan du regne med et rimelig stort udvalg af overnatningssteder i de fleste stationsbyer. Især Flensborg og kysten og øerne i vadehavet byder på et stort udvalg af hoteller, som både er egnet til en afslappende wellness-ferie med spændende kulinariske oplevelser eller til en hyggelig familieferie med masser af aktiviteter til børn og unge. Et stort udvalg af hoteller til forskellige målgrupper er repræsenteret på Oplev Sydslesvig og kan tilgås via filteret og søgningen foroven.

Hoteller i Sydslesvig

På mindretallets gruppeovernatningssteder kan du opleve Danmark i udlandet

Et godt alternativ til grupper og lejrskoler er gruppeovernatningsstederne i landsdelen. Det danske mindretal har selv fem forskellige overnatningssteder, der strækker sig fra det store lejrskole- og kursuscenter i Christianslyst over Spejdergården Tydal til forskellige spejderhytter. Fordelen ved mindretallets overnatningssteder er, at i bliver serviceret på dansk og at i gennem personalets netværk har mulighed for at få en masse spændende tips til, hvordan i kan møde mindretallet. Der er f.eks. mulighed for at arrangere kulturmøder mellem danske lejrskolegrupper og sydslesvigske skoleklasser eller rundvisninger på seværdigheder og institutioner, der bliver drevet af det danske mindretal.

Gruppeovernatningssteder fra det danske mindretal i Sydslesvig

17 tyske vandrehjem tager udover grupper ofte også imod prisbevidste familier og enkeltrejsende

Et alternativ er de 17 vandrehjem og hostels i Sydslesvig. De fleste drives af det tyske vandrehjemsforbund (Deutsches Jugendherbergswerk). Vandrehjemmene er især indrettet til at tage imod voksen- og ungdomsgrupper samt lejrskoler. Men mange tager efterhånden også imod prisbevidste enkeltrejsende og familier, som ofte kan glæde sig til særlige familieværelser eller familielejligheder. I Flensborg er der derudover 2 private hostels, som byder på den klassiske backbacker-oplevelse med en god beliggenhed tæt på midtbyen, nattelivet og ikke mindst banegården i Flensborg. Alle nævnte gruppeovernatningssteder er ligeledes repræsenteret på Oplev Sydslesvig og kan tilgås via filteret og søgningen foroven.

Vandrehjem i Sydslesvig

Her kan du få hjælp til din rejse

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp i henhold til dine rejseplaner, så er der forskellige steder, hvor du kan få hjælp:

Personalet på overnatningsstederne har en stor viden omkring de lokale forhold

Personalet på overnatningsstederne kan som regel hjælpe jer med tips til selve rejsen og inspiration til lokale seværdigheder og aktiviteter. Især gruppeovernatningsstederne har ofte et samarbejde med foreninger og udbydere i lokalområdet f.eks. i forhold til cykeludlejning, brugen af lokale foreningers idrætsfaciliteter eller spændende gruppeaktiviteter i området. Det kan derfor give god mening, at få en snak med dem allerede før ankomsten. Kontaktoplysninger til overnatningsstederne finder i altid på de respektive portalsider om stederne her på Oplev Sydslesvig.

Skoleforeningens Rejsekontor kan hjælpe, hvis i skal på lejrskole og vil møde en skoleklasse fra Sydslesvig

Rejsekontoret hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig kan formidle en egnet skoleklasse fra de 43 danske skoler i landsdelen. Du finder Rejsekontorets kontaktoplysninger på denne side.

Aktiviteter fra Rejsekontoret på Dansk Skoleforening for Sydslesvig

Kontakt Oplev Sydslesvig for alle andre spørgsmål

Hvis I har andre spørgsmål til jeres ophold og indholdet på denne portal ikke leverer svarene, er I selvfølgelig også velkommen til at ringe eller skrive til os.

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse